KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2019. május 12., vasárnap

Renée Ahdieh: Rózsa & Tőr (The Wrath & the Dawn #2)

Ventus Libro Kiadó 2017.
384 oldal
Fordította: Robin Edina
Goodreads: 4,15
Besorolás: YA, retelling, fantasy

Természetfölötti elemekkel átszőtt mese Az Ezeregyéjszaka meséinek világából. Tragédia, gyilkosság, átok, hűség, árulás és szerelem egy márványpalotában.
A háború szélére sodródó országban Sahrazád kénytelen volt elszakadni szeretett férjétől, Kálidtól, Koraszán mindenható kalifájától. Csatlakozik a Kálid ellenségeinek táborában menedéket lelő családjához és Tarikhoz, gyermekkori szerelméhez. Tarik egy olyan sereg élére áll, amely Kálid hatalmának megdöntésére tör. Sahrazád tulajdonképpen fogoly – kétségbeesetten vergődik szerettei iránti hűségének béklyóiban. Nem hajlandó azonban senki bábjaként élni.
Míg édesapja, Dzsahandár folytatja veszedelmes játékát a varázslatos erőkkel, amelyeket még maga sem ismer, Sahrazád igyekszik felfedezni a saját lényében szunnyadó mágikus hatalmat. Egy ócska szőnyeg és egy indulatos, ám felettébb bölcs fiatalember segítségével mindent megtesz, hogy megtörje az átok erejét, és újra együtt lehessen élete igaz szerelmével.

Eléggé megvárakoztattam magam ezzel a regénnyel, talán azért, mert biztos voltam benne, hogy igazi csemege, és mintegy jutalomként olvashatom majd egy nehezebb időszakomban. Most jött el az idő, hogy vigasztaljam magam egy jó olvasmánnyal, és természetesen nem is kellett csalódnom.

Ugyanúgy elbűvölt a mesés keleti hangulat, mint az első részben, a szerző minden egyes mondatát élvezettel olvastam, és próbáltam lassan olvasni, hogy minél tovább tartson. Valahogy azt éreztem, hogy a szerző imádta írni ezt a duológiát, és persze minden író szereti a művét, de mégis az jött le a lapokról, hogy ez egy különösen kedves történet a számára, és én élvezettel hagytam, hogy belém szivárogjon.

Sahrazád minden vágya, hogy megtalálja a megoldást Kálid átkának megtöréséhez, hiszen csak így lehetnek majd újra együtt. Ehhez azonban mágikus segítségre lesz szüksége, egy varázsló segítségét kell kérnie, akihez nem könnyű eljutnia. De mire is jó a varázsszőnyeg? Amikor sikerül Múszához repülnie a Tűz templomához, megismerkedik Artánnal, aki varázslók leszármazottja, és bizonyos feltételek mellett hajlandó segíteni neki. Ugyanakkor folyik a hatalmi harc, hogy megdöntsék a kalifa hatalmát, gyűlik a sereg, és a háború elkerülhetetlennek látszik.

Tulajdonképpen azt a romantikus hangulatot vártam a folytatásban, ami jellemezte az első részt, de ennél sokkal izgalmasabbat kaptam, még több mágiát és varázslatot, még több intrikát és hatalmi harcot, és újabb karakterek bevonásával szövevényesebb kapcsolatokat. De maga a cselekmény is gyorsabb ütemű, csak időnként vesz vissza a lendületből a szerző, hogy kicsit emészthesse az olvasó a sok fordulatot.

Nagyon tetszettek az új karakterek, Sahrazád húga, Irza rögtön az elején bekapcsolódik a történetbe és egészen friss hangot hoz, 15 éves, most ébredeznek az érzelmei és van egy érdekes tulajdonsága, nem tud hazudni. Na ez egészen érdekes szituációkat hoz, van ami vicces, de többnyire nehezen evickél át ezeken a helyzeten. Most ismerhettem meg jobban Tarikot is, aki a felesleges harmadik szerepében elég rapszodikusan viselkedik. Persze, hogy dühös, de számomra meglepően jól elfogadja egy idő után, hogy Sazi szíve végérvényesen Kálidé. Tarik legjobb barátja, Rahim is közel kerül az olvasó szívéhez, na meg Irzáéhoz, ami egy nagyon cuki szerelem kialakulását eredményezi. Deszpina okozott még hatalmas meglepetést, fel és le ugrált a megítélésem vele kapcsolatban, egyáltalán a felbukkanásán és a későbbi szerepén.
A főszereplők fényesen ragyogtak, semmi kétség, Sazi királynőnek termett, rengeteget fejlődött, pedig az elején is erős volt és kitartó, mégis sokat hozzá tudott adni a jelleméhez a történet folytatása. Kálidot imádtam, minden megmozdulása okos és erős uralkodót mutat, aki nagyon is érzelmes és a leghatározottabban bánja a korábbi tetteit, de mint tudjuk nem volt választása, legalábbis ezt hitte. Nagyon nehéz út várt rá, és borzalmak is szegélyezték ezt az utat, de végigjárta. Megváltozik az iránta való megítélés, amint mások is tudomást szereznek a titkáról. A legjobbat akarja a népének és a birodalmának, ezért mindent megtesz és nagyon jól kombinál, pedig sok a kockáztat. Arról már nem is beszélek, mennyire jó volt olvasni a szerelmükről. Minden pasinak tudnia kellett a végére, hogy Sazira még csak ránézni sem lehet ártó szándékkal, mert Kálid kinyírja azt a merész illetőt. Engem cseppfolyóssá olvaszt az ilyen szerelem, imádtam.
A vége hoz rosszat is, de a jó végül felülkerekedik ezen és szerintem mások is hozzám hasonlóan elégedetten csukják be a könyvet. Az biztos, hogy nekem kiemelkedően remek élményt nyújtott ez a sorozat, imádom a mesés-mágikus hangulatát, amit a szerző különleges tehetséggel írt meg, szívvel lélekkel. A polcom ékköve ez a duológia, ti se hagyjátok ki, aki szereti a keleti meséket, biztosan nem fogja megbánni.
Azóta az írónő írt egy újabb sorozatot,  Flame in the Mist címmel, nagyon szeretném, ha itthon is megjelenne, igazán nem sok szamurájos történet akad a könyvpiacon.

Borító: Nagyon szép, bár éppenséggel nem ilyen ruhákban járt Sahrazád.
 
Kedvenc karakter: Kálid, Sazi

Szárnyalás: Nem tudtam mást választani, mint egy valódi szárnyalást, az utazást a varázsszőnyegen, miközben meghallgattam az Aladdin vonatkozó betétdalát.

Mélyrepülés:  -

Érzelmi mérce:  Sokféle érzelem kavarodik, és persze minden megvan benne, ami romantikussá teszi.

Értékelés:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók