KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2019. május 9., csütörtök

Cselenyák Imre: A sivatag hercegnője



Cselenyák Imre egy különleges világba kalauzol el bennünket, a forró Bagdad egzotikus hastáncosnőinek szívszorító, de különleges világába. Tartsatok a Blogturné Klub négy bloggerével, ismerjétek meg Zubeida történetét és ha játszotok, egy példányt megnyerhettek a könyvből!

Könyvmolyképző, 2018
320 oldal
Besorolás: romantikus

Bagdad, hastáncosok, fűszeres illatok, földet-eget megmozgató szerelmek világa!
A kislány Zubeida élete csupa kaland, amíg a bagdadi bazársoron lakik. De a gondtalan napok véget érnek, amikor az apja tartozása miatt eladják őt a mara házba, ahol hastáncosokat nevelnek.
Nem elég szépnek lenni, a tehetség is kell, hogy átvészelje a nehézségeket. Egy nap szemet vet rá a síita főimám, de Zubeida retteg a férfitől.
A sors közbeszól, és Bagdadban árvíz támad.
Zubeida éppen csak megmenekül, és egy titokzatos, jóképű férfival kell átvészelnie napokat egy szigeten.
Vajon az-Zahir mit érez iránta?
Tudja szeretni szívből, szenvedélyesen, vagy csak tárgyként kezeli?
Miért hagyja őt faképnél? Találkoznak még valaha?
És mit tehet Zubeida, amikor újra felbukkan a gyűlöletes imám, és magának követeli őt?
Zubeida a szerelem szabadságáért küzd egy olyan világban, ahol a nőknek kevés joguk van választani és ellentmondani.
Lebilincselő hitelességgel és gazdag szókinccsel megalkotott, letehetetlen történet.
Titkos vágy, tilalmak és szenvedély. Repülj vissza és merülj el az Ezeregy éjszaka meséinek magával ragadó világában!


Az egzotikus kelet! Egyrészt nagyon érdekelnek az ott játszódó történetek, másrészt viszont még mindig elborzaszt az ott élő nők helyzete. Hastáncosokról azonban még soha nem olvastam, így izgatottan vetettem bele magam a történetbe. 

Zubeida a család egyik imádott lánya, védett környezetben nő fel. Szülei szeretik, a testvérei is, az élete nyugodt, békés, ám az édesapja egy őrült fogadás következtében kénytelen őt eladni egy hastáncosokat nevelő házba. A kislány élete innentől megváltozik. Bár nem bántják, jól tartják, hiszen az "árunak" minőséginek kell lennie, de nincs már mögötte a védő-óvó család, így az élete teljesen megváltozik. Telnek az évek, Zubeidából gyönyörű fiatal lány lesz, a ház egyik ékköve. A férfiak körülrajongják, de nemcsak a szépsége miatt, hanem a különleges tánc és zenetudása miatt is. A lány álmodozik, hogy vajon kinek a házába fog kerülni, amikor is kiderül, hogy a nem túl megnyerő, szigorú, síita főimám szeretné megszerezni. A lány retteg, nem tudja hogyan tudná megúszni ezt az adásvételt, de óriási szerencséjére Bagdadot még soha nem látott árvíz támadja meg, így Zubeida (egyelőre) megmenekül a nem túl rózsás jövője elöl. De mi lesz így vele? Nincsen mellette se család, se férfi, se az eddig rá vigyázó ház... Vajon mit tartogat számára így a sors?

Tetszett, tetszett és nagyon tetszett ez a könyv. Az író gyönyörűen, szívszorítóan és szemléletesen mutatta be Zubeida szemén keresztül ezt a világot, ahol a nőknek semmi értéke, semmi szava nincs, ez a férfiak kizárólagos "játszótere". Borzalmas sorsokat ismerhettünk meg, hiszen a lányok egyike sem önszántából (illetve egy igen, de azt nem spoilerezem el, hogy ki) került a hastáncosok házába, kit a saját családja adott el, ki elárulván rossz emberek kezébe kerülve jutott ide. Igazából én egy picit több időt töltöttem volna el ebben a házban, szívesen megismertem volna még egy-két lányt jobban, de így is élvezhető volt a történet.

Zubeida egy okos, fiatal lány, aki nem igazán törődik bele a sorsába, jobbat szeretne, de valahol mégsem tud szabadulni a megszokás béklyóiból. Keresi a szerelmet, de mivel semmi élettapasztalata nincs, így hibázik, de még talán így is jobban jár, mint megannyi sorstársa. Hiszen róluk csak annyit tudunk, hogy a táncukkal elbűvöltek egy vagy több férfit, akik megvásárolták őket, de a további sorsukról nem tudunk semmit. Persze, el tudjuk képzelni, hogy milyen életük lehet, de szívesen vettem volna egy találkozást Zubeida és valamelyik előzőleg eladott társa között, ahol az adott lány elmeséli, hogy mi is történt vele az utolsó találkozásuk óta. Bár lehet, hogy ez már nagy sokk lett volna pár olvasónak, akik egy romantikus történetet vártak (és kaptak) az írótól. 

Azért látszott, hogy az író nagyon vigyáz arra, hogy ez a történet fogyasztható legyen a fiatalabb olvasók számára is, nem voltak nagy 18+ karikás részek, nem voltak nagyon borzasztó jelenetek, épp annyit kaptunk mindenből, ami picit izgalmasabbá tette ezt a regényt.
Számomra azért az nagyon elszomorító, hogy bár nem tudjuk a pontos időszakát a történetnek, de nem mai, az biztos. Viszont az sajnos igaz, hogy sok helyen a mai napig így élnek a nők. Férfiak mondják meg nekik, hogy mit tehetnek és mit nem, férfiak választanak nekik párt és férfiak döntenek a sorsukról... És ennek a mai, felvilágosult világunkban már nagyon nem így kellene lennie :(. 
A történet egyébként izgalmas, a lassabb, hosszabb bevezető után, az árvíz megjelenésével eléggé felpörögnek az események, hogy a végén egy megnyugató lezárással tehessük le a könyvet a kezünkből.

Összességében tetszett a regény, amit inkább lányoknak ajánlok, őket valószínűleg jobban megfogja az egész történet. Örülök annak, hogy rábukkantam erre a regényre, annak még inkább, hogy el is olvastam és szívesen olvasnék az írótól más regényeket is! Nagyon tetszett az írásmódja és az, ahogy elmesélte ezt a történetet.

Borító: Nekem nagyon tetszik, izgalmas és gyönyörű

Kedvenc karakter: Zubeida, Atifah

Szárnyalás: a betekintés ebbe a különleges világba

Mélyrepülés: a nők helyzete...

Érzelmi mérce: romantika, szerelem, fájdalom, gyász - de minden 18+ karika alatt :)

Értékelés: 

Nyereményjáték:
Cselenyák Imre műveiből adunk közre idézeteket. A feladat, hogy annak a regénynek a címét írjátok be a Rafflecopter helyes mezőjébe, amelyhez az adott idézet tartozik.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.



“A közös éneklésre elengedhetetlen szüksége van a léleknek.”





A blogturné további állomásai: 
Május 09 - Kelly & Lupi olvas
Május 11 - Sorok között
Május 13 - Könyvvilág
Május 15 - Könyv és más

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók