KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2019. május 15., szerda

Nate Blakeslee: Az amerikai farkas


Yellowstone Nemzeti Park és farkasok. Ugye a legtöbbünknek ez a két kifejezés összekapcsolódik? Pedig ez nem mindig volt így. A farkasok léte mindig is késélen táncolt és ez így van egészen a mai napig. Nate Blakeslee Az amerikai farkas című könyvében megismerti velünk a Nemzeti Parkban élt leghíresebb farkasokat, a falkákat és azt a küzdelmet, amit nap mint nap vívtak és vívnak is, hogy ezek a gyönyörű ragadozók ne tűnjenek el örökre.
Tartsatok a Blogturné Klub három bloggerével, ismerjétek meg Null-Hatos és a társai történetét és ha játszotok, egy példányt megnyerhettek a könyvből!

Könyvmolyképző, 2018
328 oldal
Fordította: Császár László
Goodreads: 4,39
Besorolás: természetvédelem

A ​New York Times Book Review szerkesztőinek ajánlásával.
Magával ragadó történet Null-Hatos, a Yellowstone ünnepelt farkasának felemelkedéséről és uralkodásáról, valamint mindazokról, akik szerették és félték őt.
Mielőtt az ember vált a Föld urává, a farkasok uralkodtak. Ezek a fenséges teremtmények, melyek egykor Észak-Amerika minden részét meghódították, a kegyetlen vadászat következtében az 1920-as években szinte teljesen kipusztultak az Egyesült Államok területén. A természetvédők azonban az elmúlt évtizedekben visszatelepítették a farkast a Sziklás-hegységbe, szenvedélyes vitát robbantva ki, melynek tétje a Nyugat lelke.
Nate Blakeslee egy regényíró részletességével meséli el az egyik farkas, a legendás Null-Hatos történetét. A karizmatikus alfanőstény születésének évéről (2006) kapta a nevét. A szokatlanul erős, szürke bundás, szeme körül halvány ovális foltot viselő nőstény nyájas és könyörületes vezető, vad harcos és gondoskodó anya. A farkasmegfigyelők mind rajonganak érte, de különösen Rick McIntyre, az elismert természettudós kerül közel hozzá. A farkas amolyan ünnepelt sztárrá válik, és az egész világon lesznek követői.
Azonban miközben kölykeit neveli és a falkáját védelmezi, Null-Hatost minden oldalról veszély fenyegeti: vadászok, akik a farkasokkal versengenek a vapitikért; az állattartók, akiknek a haszonállatait veszélyeztetik a farkasok és akik jelentős politikai súllyal bírnak; valamint a Yellowstone más farkasai, akik meg akarják kaparintani a megdöbbentően szép Lamar-völgy feletti irányítást.
Ezek az erők csapnak össze újra és újra Az amerikai farkas című regényben, ebben a magával ragadó és generációkon átívelő hőstörténetben, mely tele van kemény küzdelemmel és hatalmas diadalokkal. A farkasokon keresztül bemutatja az amerikai Nyugaton zajló kulturális harcot, amit a fokozatosan eltűnő életmódjukhoz ragaszkodó vadászok és farmerek vívnak azokkal szemben, akik szeretnék helyreállítani az ország egyik legikonikusabb vidékét.


Farkasok.. Akik ismernek tudják, hogy mennyire odavagyok értük. Volt szerencsém élőben is kapcsolatba kerülni velük, de sajnos csak fogságban. Életem nagy álma, hogy a vadonban is láthassam őket, hallhassam a gyönyörű hangjukat. Egyelőre ez (még) csak álom, de nem adtam fel!
Ez a könyv pedig..... úgy elbújt a sok KMK könyv között, hogy először észre se vettem. Egy ismerősöm ajnározta és reklámozta a Facebookon és akkor került csak a szemem elé. Akkor döntöttem el, hogy ennek a könyvnek kell hírverés, kell egy kis reklám, hogy minél több emberhez eljusson a farkasok kálváriája, még akkor is, ha több ezer kilométerre élnek tőlünk - bár hasonló könyvet szerintem az európai helyzetről is lehetne írni...

A farkasok helyzete sosem volt könnyű, hiszen az emberek évszázadok óta rettegnek tőlük és írtják, ahol csak lehet. Az USA-ban is ez történt, hiszen az 1920-s évek végére a farkasok szinte teljesen eltűntek, de ez nem azzal a következménnyel járt, mint amit az emberek szerettek volna. A ragadozók hiányában a növényevők elszaporodtak, mivel nem szelektálták őket a farkasok, így túlnépesedtek, betegségek kezdték tizedelni őket. A növényeket lelegelték, a természetes növénytakaró eltűnt, így megindult az erózió. Az emberek pedig ekkor döbbentek rá arra, hogy mi is lett a következménye a farkasok kiírtásának.
Így megindult az újratelepítésük, de persze ez nem járt minden balhé nélkül. Az állattenyésztők tiltakoztak, a vadászok is, így végül az újonnan érkezettek a nemzeti parkok területén kaptak védettséget, de azon kívül vadászhatóak lettek. A farkasoknak viszont nem lehet megmondani, hogy eddig mehetnek, tovább nem, így a konfliktus elkerülhetetlen lett.

A könyv ezt a puskaporos időszakot öleli fel, jó néhány karizmatikus farkas és ember bemutatásával. Két részletben ismerhetjük meg ezt az időszakot, egyrészt a farkasok bemutatásával, másrészt pedig a különböző politikai útvesztők, csatározások és viták világával.

Az előbbi részt imádtam. Azt hittem, hogy már (szinte) mindent tudok a farkasokról, hiszen falom a róluk szóló könyveket, nézem a dokumentumfilmeket, de ez a könyv még mindig tudott újat mutatni nekem. A főhősünk Rick különleges helyzetben lehetett, hiszen napi rendszerességgel figyelhette meg a falkák életét. Az pedig néha izgalmasabb volt, mint egy átlagos Trónok harca rész:), hisz itt is klánok , családok harcoltak a napi túlélésért, szakadtak szét, kerültek újra össze. Óriási szerelmeknek lehetett szemtanúja (igen, tudom, hogy állatokról beszélünk:), ellenséges klánok támadásának, akik nem kímélve se kölyköt, se felnőttet, képesek voltak mindenkit kiírtani. Ennek a saganak pedig előbb 21 és 42 és általuk a Druid falka, majd később Null-Hatos és a párja 755 és rajtuk keresztül pedig a Lamar falka lett a főszereplője. Nem tudom melyik falkát és melyik alfa-párt szerettem jobban - talán Null-Hatosékat, hiszen a könyv nagy része róluk szólt. 

Null-Hatos
A másik fele pedig maga a politikai csatározás volt. Ez volt a "nemszeretem" része a könyvnek, de legyűrtem, hiszen nemcsak a varázslatos Yellowstone létezett, hanem a velük szembenálló kormányzati szervek, vadászok és állattenyésztők is. Rengeteg vitának, harcnak, támadásnak lehettünk szemtanúi, láthattuk, hogy az évszázados beidegződést mennyire embert próbáló feladat az emberekből kiírtani. "Csak a döglött farkas a jó farkas" volt a mottója a legtöbbjüknek. Persze Rick nagyon sokat tett azért, hogy minél több emberrel megismertesse a farkasokat, hogy belelássanak a mindennapjaikba és látható legyen, hogy ezek a csodálatos ragadozók többek, mint egyszerű "ölőgépek". Én hiszem, hogy hatalmas része volt neki abban, hogy manapság a farkasok lassacskán elfogadottak lettek, hogy az új generáció már nem úgy nő fel, hogy mindenáron ki kell írtani őket. 
A két rész alkotott végülis egy egészet, mind a két felet érdemes volt megismerni, sőt én külön megköszöntem, hogy annak a bizonyos vadásznak is megismertük a szemszögét és bár elfogadni sosem fogom, amit tett, megértettem az indítékait is.

Ami picit fura lesz az olvasóknak, nekem is kellett egy kis idő, mire ráállt a szemem, hogy a farkasok nagy része nem kapott nevet, csupán számokat - attól függően, hogy melyik évben született, hányadik megfigyelt állat volt és így tovább. Ez így első körben egy picit érzéketlennek tűnik, de én ezt is elfogadom, hiszen sok farkasról beszélünk és így talán egyszerűbb volt jegyzeteket készíteni róluk és talán sikerült picit személytelenebbnek is maradni - ami azért szerintem nem volt egyszerű a megfigyelőknek sem, ez jó párszor kiderült a könyv folyamán. Hiszen mindegyik farkasnak külön személyisége volt és a napi megfigyelések során szépen lassan egyre közelebb kerültek mindenkihez. 
A történet főhőse ugye Null-Hatos, ahogy az író is megjegyzi egy interjújában, "egy különlegesen erős vezető egyéniség, egy olyan vadász, akiből generációként csak egy születik." Képes volt arra, hogy nőstény farkas lévén egyedül levadásszon egy vapitit (amit normál esetben csak egy falka tud leteríteni), arra, hogy jó vezetőként helyes döntéseket hozzon, megvédje a kölykeit és a falkáját. Ha arról volt szó, kemény harcos volt, de bizonyíték van rá, hogy több esetben is megkegyelmezett az ellenséges falkatagoknak, holott megölhette volna őket.
Őt megismerve nem volt nehéz elhinni, hogy az ember egyre inkább kötődött hozzájuk, hiszen  a  mindennapos megfigyelések révén szinte falkatagnak érezhettük magunkat. Együtt izgultunk a sikeres vadászatért, hogy az ellenséges falkák vagy a medvék ne találják meg a kotorékot a kölykökkel és persze azért is, hogy maradjanak a nemzeti park területén, hiszen annak határát túllépve a halál várt rájuk....
Null-Hatos akaratán kívül is összehozta a farkasmegfigyelőket, rengeteg jó fotótémát adva az embereknek és talán népszerűséget is hozott a többi farkasnak is. Sokat megadnék azért, ha ezt a különleges nőstényfarkast a saját szememmel is láthattam volna! 

A történet vége pedig? Őszinte leszek, én megkönnyeztem, de annak viszont örültem, hogy úgy látszik elindult valami, egy kis fejlődés, ami talán kikövezi a többi farkas útját ahhoz, hogy élhessék a saját életüket szabadon, minél kevesebb korlát közé szorítva.

Összességében nagyon imádtam ezt a könyvet, amit mindenkinek ajánlok, hogy olvasson el. A farkasimádóknak kötelező, akik pedig nem ismerik őket, esetleg tartanak tőlük, nem kedvelik ezeket a csodálatos ragadozókat, azokat pedig kérem, hogy szánjanak rá egy kis időt és ismerjék meg közelebbről is őket. Ez a könyv nagyon sokat segít a megértésükben, hiszen Nate Blakeslee, Rick és a sok farkasmegfigyelő jegyzetei alapján tökéletesen mutatta be a farkasok mindennapjait, a küzdelmeiket, az örömeiket, a veszteségeiket és a könyv végére érve szerintem mindenki egyet fog velem érteni abban, hogy igenis van létjogosultságuk a Földön ezeknek sokak által félreértett ragadozóknak.
Én pedig feltettem a Yellowstone Nemzeti Parkot és a farkasmegfigyelést is az egyre hosszabb  bakancslistámra, egyszer el kell oda jutnom és látnom kell az ott élő farkasokat élőben is!

Borító: Nem rossz, de számomra nem túl figyelemfelkeltő. Pedig a könyvet minél több embernek kellene olvasnia...

Kedvenc karakter: A farkasok, a farkasok és a farkasok.. Na jó, és Rick McIntyre :)

Szárnyalás: a farkasokról szóló részek és persze Rick odaadó munkája!

Mélyrepülés: az emberek egy részének a hozzáállása a farkasokhoz...

Értékelés: 


Ha megtetszett, ITT megveheted!

Nyereményjáték:
A könyv farkasokról szól, így mi is próbára tesszük a tudásotokat róluk. A négy állomáson, négy alfajt mutatunk nektek be, a Ti feladatotok pedig, hogy felismerjétek őket és a rafflecopter megfelelő mezőjébe beírjátok az alfaj nevét.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A kanadai szigetvilágban található ez a farkas alfaj. Rövidebb lába és kerekebb füle van, mint a többi alfajnak, így alkalmazkodnak az élőhelyükön lévő extrém hideghez. A falkaösztöne is erősebb, hiszen ezen az éghajlaton egy magányos farkas nem kifejezetten marad életben.



A blogturné további állomásai:
Május 15 - Kelly & Lupi olvas
Május 19 - Könyv és más

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók