KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2019. október 29., kedd

Jennifer Mathieu: Moxie, avagy a vagány csajok visszavágnak



A vagány csajok visszavágnak Jennifer Mathieu könyvében! Egy félénk középiskolás lány, Vivian történetét ismerjük meg elsősorban, aki fellázad a fiúk és az ostoba viselkedések ellen egy zine megalkotásával és terjesztésével. Hamar kiderül azonban, hogy nemcsak Vivian, hanem sok más lány története is egyben ez a könyv, olyanoké, akik nem hagyják magukat! Ha felkeltettük az érdeklődéseteket, tartsatok a turné bloggereivel, és játsszatok a könyvért!

Könyvmolyképző Kiadó, 2019
344 oldal
Fordította: Hajdú Beáta
Goodreads: 4,33
Besorolás: YA, realista

A vagány csajok visszavágnak!

Vivian Carter besokallt. Elege van a texasi kisváros középsulijából, ahol a focicsapatnak mindent szabad. Elege van a szexista öltözködési előírásokból, a folyosói beszólásokból, de legfőképpen abból, hogy értelmetlen szabályok mentén élje az életét.
Az anyja a kilencvenes évekbeli punk-rock mozgalom, a Riot Grrrl tagja volt. Viv a nyomdokaiba lépve készít egy feminista szóróújságot, amit név nélkül eljuttat a diáktársaihoz. Nincs ezzel más célja, csak kiereszteni a gőzt, a lányok azonban a kezdeményezés mellé állnak. Valóságos forradalom robban ki. A csajok forradalma.
A Moxie egy olyan történet, ami belőled is kihozza a lázadót.
Minden bizonnyal film készül belőle. Amy Poehler színésznő, író, producer produkciós cége tűzte ki célul a megfilmesítését.

Nyerj a könyvből energiát és dobd be magad, ahol csak kell!

A könyvvel kezdetben nem volt teljesen felhőtlen a kapcsolatom. Tudni kell, hogy van egy táblázatunk, ahol jelölhetjük, hogy ki milyen könyvet szeretne elolvasni. Én pedig bármire megesküszöm, hogy ezt a könyvet soha az életben nem jelöltem be. Se a fülszövege nem hozott lázba, se a borító. Persze a rengeteg turné között nem néztem oda, hanem beírtam a nekem megfelelő dátumot, majd elkezdtem olvasni a könyvet. Őszinte leszek, az első 15%-ig úgy éreztem, hogy mi a fenének olvasom én ezt a könyvet? Ki szúrt ki velem, hogy elovastatja?

Vivian először rettenetesen idegesített és untatott. Értettem, hogy lázadni akart, hogy az édesanyja rég elfeledett fiatalkori cuccait megtalálva kicsit nosztalgiázni akart - ilyet én is csináltam. Anyu régi bőrszoknyáját hordtam, olyan zenéket hallgattam, amire ő is bulizott, stbstb. De itt meg is akadtunk...

Aztán beindult a történet. Kiderült, hogy több van mögötte, mintsem egy unatkozó tinilány új szórakozása, hanem Vivian megelégelte az iskolájukban történő visszaéléseket. Visszaélés alatt értem azt, hogy az igazgató és a vezetés csak és kizárólag a futballcsapatot támogatja (lévén, hogy az igazgató fia a focicsapat sztárja). Ebből kifolyólag a fiúk szó szerint bármit megtehetnek, a lányokat úgy molesztálhatják ahogyan csak úri kedvük tartja, úgy öltözködnek, úgy viselkednek, ahogyan csak szeretnének. Miközben a lányoknál dresszkód vizsgálat van és keményen büntetik őket a nem megfelelő öltözékért, ha szólnak a szexista bánásmód miatt, senki nem hallgatja meg őket, szó szerint büntetlenül molesztálhatják őket a fiúk. 
Viviannek pedig ebből lesz elege. Névtelenül egy kampányt indít, "Helyi Vagány Csajok" aláírással, hogy megfékezze ezt az áldatlan állapotot. Nem kis meglepetésére azonban kiderül, hogy amit ő egyéni akciónak kezdett el, az beindítja az iskola lányait és közösen fognak össze a szexista és a "fiainak" mindent megengedő iskolai vezetés ellen.

Nem tudom elmondani, hogy mennyire megérintett ez a regény. Együtt idegeskedtem a lányokkal, forrt bennem a düh, amikor megalázták őket a dresszkód ellenőrzéssel, amikor a tanárok egyszerűen átnéztek a fiúk zaklatásain, sőt a lányokat büntették, hogy biztosan ők izgatták fel a "szegény" srácokat, akik a hormonjaik miatt nem bírnak magukkal. 14 évesen hasonló szituációba került pár lány osztálytársam velem együtt, akikkel (sajnos) hamar nőiesedtünk. A tanároknak pedig hiába szóltunk, nem vettek minket komolyan, hiszen a fiúk csak játszanak...
Ezért még inkább együtt szurkoltam Viviannek (és a többieknek), hogy a kiáltványok érjék el a céljukat és felébresszék a néma beletörődésből az áldozatokat. Ha anno mi is így összefogunk, akkor talán én se járkáltam volna hosszú éveken át görnyedten és bő pólókban, hogy eltakarjam magamat...

Mellette viszont imádtam, ahogyan ez a kezdeményezés szépen lassan barátságokat szőtt, olyan lányok álltak szóba egymással, akik azelőtt még egymásra se néztek. Kiderült, hogy a legutolsó "szürke kisegérnek" ugyanolyan problémái lehetnek, mint mondjuk a pompomlányok, mindenki által irigyelt vezérének. És erre egy a megoldás - ha közös összefogás.
Vivian pedig a kezdeti ellenszenvemet túlélve a kezdeti, "nem merem felvállalni a dolgot és anomim maradok" kicsit szégyenlős, csendes lányból egy harcos feministává vált, aki képes volt kiállni a többiekért is. 

Volt persze egy kis szerelmi szál is a regényben, hiszen Vivian végre valahára rálelt arra a fiúra, aki szó szerint a lelki társa lett. Seth volt az a fiú a regényben, aki visszaadta a nőknek a férfiakban való hitét, aki nem csak egy szexuális tárgyat lát a lányokban, hanem ki áll mellettük és segít nekik. Imádtam ezt a csendes, okos, jószívű srácot, tökéletes párja volt Viviannak. 

Összességében ez a regény az, amit mindenkinek olvasnia kellene - főleg általános és középiskolában. A lányoknak azért, hogy igenis van lehetőség arra, hogy ha bántanak benneteket, ha elnyomnak, ha molesztálnak, akkor fogjatok össze és közösen lépjetek fel a bántalmazóval szemben. Higgyétek el, az esetek többségében célt fogtok érni vele. 
A fiúknak pedig azért, hogy kívülről is lássák, hogy milyen károkat tudnak okozni, ha lenézik vagy szexuális tárgyként kezelik a lányokat.
Én pedig köszönetet szeretnék mondani annak a bloggertársamnak vagy koboldnak :), aki bejelölte ezt a könyvet és így rávett arra, hogy elolvassam. :)

Borító: Szerintem figyelemfelkeltő és a történethez tökéletesen passzol

Kedvenc karakter: Vivian, Seth, Lucy, Claudia, Emma, Keira

Szárnyalás: a lányok összefogása!

Mélyrepülés: az iskola hozzáállása a dolgokhoz...

Érzelmi mérce: idegeskedtem miatta, élveztem a történteket és persze nem maradhatott el belőle a YA romantika se :)

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megveheted!

Nyereményjáték:
A Moxie egy feminista regény, úgyhogy a nyereményjátékunkban is erre a témára koncentrálunk. Feminista, női sorsokról szóló könyvek fülszövegrészleteit fogjátok megtalálni minden blogon, a feladat pedig mindössze annyi, hogy beírjátok a könyv írójának (egy esetben a szerkesztőnek) a nevét és a könyv címét a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Ez a könyv kell neked. Vicces, erőteljes és személyes történetek nőktől nőknek arról, hogy mit is jelent számukra az F betűs szó.


A blogturné további állomásai:
Október 19 - Deszy könyvajánlója
Október 21 - Könyv és más
Október 23 - Sorok Között
Október 25 - Könyvvilág
Október 27 - A Szofisztikált Macska
Október 29 - Kelly és Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók