KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2019. október 31., csütörtök

Mark Sullivan: A skarlát ég alatt


Mark Sullivan lebilincselő regényében egy ismeretlenségben maradt hős alakja rajzolódik ki előttünk. Pino Lella mindössze tizenhét éves volt, amikor már zsidókat mentett Olaszországból, neve mégis hosszú évtizedekig ismeretlen maradt. A skarlát ég alatt ennek a fiatalembernek a legnehezebb éveit dolgozza fel kivételesen lebilincselő módon.
Tartsatok a Blogturné Klub bloggereivel és nyerjétek meg a könyv egyik példányát a kiadó felajánlásából!

Könyvmolyképző Kiadó, 2019
568 oldal
Fordította: Barthó Eszter
Goodreads: 4,42
Besorolás: történelmi fikció

A ​II. világháborús Olaszországban a szerelemért megérte kémnek állni.

Egy elfeledett hős igaz története. A USA Today és a #1 Amazon Charts bestsellere, A skarlát ég alatt egy fiatalember elképesztő bátorságának és alkalmazkodóképességének diadalmas, epikus története a történelem egyik legsötétebb időszakában.

Pino Lellát nem érdekli a háború, sem a nácik. Ő csak egy átlagos olasz kamasz, aki főként a zenével, a jó ételekkel és a lányokkal törődik, de ártatlanságának napjai meg vannak számlálva. Amikor milánói otthonukat lerombolják a szövetségesek bombái, Pino csatlakozik egy földalatti mozgalomhoz, és zsidókat menekít át az Alpokon keresztül Svájcba. Közben beleszeret a nála hat évvel idősebb özvegybe, Annába, de a történelem viharai szerelmüket sem kerülik el.

Hogy megvédjék a fiukat, Pinót szülei arra kényszerítik, hogy beálljon a német katonák közé – abban a reményben, hogy így távol tarthatják a harcoktól. De Pino megsebesül, és mindössze tizennyolc évesen beosztják sofőrnek Adolf Hitler olaszországi jobbkeze, Hans Leyers tábornok mellé, akit a Harmadik Birodalom egyik legtitokzatosabb és leghatalmasabb parancsnokaként ismernek.

Pino a német hadvezetőségbe beépülve lehetőséget kap, hogy kémkedjen a szövetségeseknek. A fiú a háború és a náci megszállás szörnyűségei közepette titokban harcol a jó oldalán, miközben az Anna iránt érzett szerelme és a megálmodott közös jövő reménye tartja benne a lelket.


Igen, mondhatjátok, hogy már megint egy újabb regény, ami a II. világháborúban játszódik. Igen, én is mondhatnám. De érdekel a korszak és annak pedig külön örülök, hogy ennyire sok JÓ regény jelenik meg erről az időszakról és különböző szemszögekből, különféle helyszíneken más-más emberek hősiességét ismerhetjük meg. Szerintem erre óriási szükség van, mert itt van például a főhősünk, Pino, akinek a sokszor embert próbáló, hősi tettei csak véletlenül kerültek napvilágra, pedig szerintem hatalmas dolgokat vitt véghez, amit minél több embernek ismernie kellene. 

Pino Lella
Pedig Pinonak esze ágában nem volt hősnek lennie. Egy egyszerű, 17 éves tinédzser volt, aki ugyanúgy akarta élni az életét, mint a többi ugyanilyen korú sorstársa. Egyetlen egy dolog lépett közbe, ez pedig a II. világháború. A regény igazából 2 évet ölel fel, azt az időszakot, amikor Milánó valójában is belekerül a háború poklába. Pinno nem volt különleges, nem volt zsidó származású, egy teljesen hétköznapi olasz családban élt. Nem éltek rosszul, a szülei egy táskaüzletet vittek, a fiú szórakozott, kergette a szép lányokat, amikor a helyzet egyre rosszabbra fordult. A szövetségesek naponta bombázták a gyönyörű várost, Pino nem egyszer csak a csodával határos módon élte túl ezeket a rombolásokat. Közben a németek meg egyre szorosabban fogták a gyeplőt, egyre több a megszorítás, így a fiú szülei úgy döntenek, hogy Pinot is felküldik a hegyekbe, a testvére után, akit Re atya fogadott be sok más fiúval együtt a háború borzalmai elöl. Pino azonban ott nemcsak tanul és éli a fiúk életét, hanem az atyától komolyabb feladatot is kap. Végig kell gyakorolnia az összes létező utat a kolostortól a svájci határig, hiszen majd menekülteket kell átsegíteni a semleges zónába. 

Igazából ez a rész volt az, ami valóban beindította a történetet. Eleinte Pino csak kirándult, bár a hegyek között ez se volt könnyű móka. Átjutni a hágón viharban, esőben, lavinán át, magukat partizánoknak kiadott útonállok között. Aztán mindezt családokkal, kisgyerekekkel, terhes kismamával ugyanilyen körülmények között. Ez a rész igazán filmbe illő, majd a körmömet lerágtam, hogy mindenkinek sikerül-e átjutnia Svájcba. Pino egészen beleszokott ebbe az életbe, amikor is vissza kellett utaznia Milánóba, hiszen lassan "besorozáskorú" és a német hadseregnek mindenkire szüksége van. Hogy az orosz frontot megússza - ami szinte azonnali halált jelent abban az időben - a szülei nyomására önként jelentkezik a németek közé és egy érdekes fordulattal Hans Leyers tábornok mellé kerül sofőrnek. Ez igazán jól jön az ellenállásnak, így Pino, hasznos, de annál veszélyesebb "játékba" kezd.

A háború borzalmas, ezt nem kell sokat bizonygatni. Az író pedig főleg a fiú sorsát vette célkeresztbe, az ő életét követtük nyomon. Természetesen nem lehetett kihagyni a borzalmakat, a kijárási tilalmat, a zsidók begyűjtését, a kényszermunkát, a bombázások hatásait és még hosszú órákon át sorolhatnám. De ezek mind annyira fűszerezték csak a történetet, hogy tudjuk, hogy mi is történt a háttérben - csak elég volt annyit megemlíteni, hogy a vonat valami lengyel városba, Auschwitzba tart - bár Pino nem tudta, hogy az pontosan hol van és mit takar, MI tudtuk. Tudtuk, hogy akit odavisz a vonat, az valószínűleg soha nem jön vissza...

Mark Sullivan és Pinno Lella
Pino sorsa nem volt annyira rossz, összehasonlítva sok más hasonló regényben olvasott főhősökével - hiszen fenn a kolostorban védett életet élvezett (rendben eltekintve a rizikós vezetésektől), ahogy a tábornok mellett sem zargatták sokat. 
A szerelem sem kerüli el, az egyszer leszólított, de a fiút rútul cserbenhagyó gyönyörű asszonnyal végül is találkozik és ez egy kis könnyedséget, egy kis romantikát csempész a történetbe. Természetesen nem annyit, hogy a szál elhúzzon ebbe az irányba, de erre is szükség van. Szükség van, hiszen a háborútól függetlenül az élet megy tovább, szerelmek szövődnek, családok alakulnak, gyerekek születnek és ezt próbálta finoman bemutatni az író. 

Azt előrevetítem, hogy a regény nem rövid (majdnem 600 oldalas), de egy percig nem éreztem azt, hogy bárhol is túlságosan elnyújtott lenne. Rövid, összesen 2 évet ölel fel, de pont azt a két évet, amelyet az olasz nép a legjobban megsínylett. Az író első kézből szedte az információit, hiszen Pinoval személyesen is találkozott, ő tisztelte meg a bizalmával annyira, hogy elmesélte neki a történetét. A többit pedig rengeteg tanulmányúttal egészítette ki Mark Sullivan - beszélt a túlélőkkel, járt a helyszíneken, rengeteg leírást, iratokat böngészett végig ahhoz, hogy minél életszerűbb legyen ez a történet. Mert hiszen ez egy regény, de azt figyelembe kell vennünk, hogy a fő szál egy valódi, élő ember története, ami nem lett sem szépítve, sem lerövidítve, minden így történt, ahogy le lett írva.

És a történet vége? Kicsit keserédes, ahogyan az élet is az. Történtek jó és rossz dolgok is. Amit viszont nagyon szerettem, hogy az író nem állt meg a háború végénél, az utószóban elmeséli, hogy a túlélők sorsa hogyan is alakult tovább. Ez néhol megnyugtató volt, néhol bosszantó, de legalább tudjuk, hogy milyen életük volt.

Összességében a regényt mindenkinek ajánlom, egy nagyon jól megírt, érdekes és izgalmas történetet kapunk, amelynek főszereplője egy teljesen hétköznapi srác, akiből a háború hőst csinált.

Borító: Megnéztem a többi kiadást is, de egy kivétellel mindenki ezt a variációt használta. Nekem annyira nem jön be, nekem nem adja át a történetet, de az tény, hogy ez a vörös háttér nagyon figyelemfelkeltő

Kedvenc karakter: Pino, Hans Leyers tábornok, Re atya

Szárnyalás: az emberek hősiessége és bátorsága

Mélyrepülés: a háború és a rémtettek - és még valami, ami Pinoval történik, de azt nem árulom el, mert az erősen spoiler lenne

Érzelmi mérce: én személy szerintem izgultam, idegeskedtem, rettentően mérges voltam, elolvadt, majd darabokra tört a szívem.. és ez még csak egy rész azokból az érzelmekből, amelyeket az olvasás közben éreztem

Értékelés: 


Ha megtetszett, ITT megveheted!

Nyereményjáték:
A játékban ezúttal a főszereplő, Pino Lella számára kedves vagy fontos helyszínek neveit keressük. A bejegyzésekben összekevertük és kiemeltük a keresett szó betűit, a feladatotok pedig összerakni és beírni a Rafflecopter dobozba.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


A blogturné további állomásai:
Október 24 - Könyv és más
Október 27 - Utószó
Október 31 - Kelly és Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók