KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2019. október 26., szombat

Alexandra Christo: To Kill a Kingdom - Egy birodalom végzete

A Könyvmolyképző Kiadónál hamarosan megjelenik Alexandra Christo debütáló regénye, ami külföldön már bestseller lett. A történet főszereplője Lira egy királyi családból származó szirén, akit azzal büntetnek, hogy emberré varázsolják, és elveszti szirén képességeit. Lirát egy herceg menti meg, akinek a szirénvadászat a hivatása. Kövessétek blogturnénkat, hogy megtudjátok, mit szólnak bloggereink ehhez a nem mindennapi pároshoz! A turné végén három szerencsés olvasónk a kiadó jóvoltából megnyerheti a To Kill a Kingdom – Egy birodalom végzete című YA fantasyt!

Könyvmolyképző Kiadó 2019. 
424 oldal
Fordította: Nagy Boldizsár
Goodreads: 3,96
Besorolás: YA, fantasy, retelling

Annyi szívet gyűjtöttem be eddig, ahány éves vagyok.
Vagyis a hálószobámban összesen tizenhét rejtőzik valahol a homok alatt. Olykor-olykor leások, csak hogy lássam, mind megvannak-e még. Lenn a mélyben, vérben ázva. Megszámlálom őket, és megnyugszom, hogy nem lopták el egyiket sem éjszaka. Azon se lepődnék meg, ha így történne. A szíveknek hatalma van, a magamfajták pedig egy dologra vágynak még az óceánnál is jobban: hatalomra.
A HERCEG SZÍVE LENNE AZ IGAZI TRÓFEA!
Lira hercegnő egy királyi családból származó szirén, azok közt is a legveszélyesebb. A víz alatti világban nagy tiszteletnek örvend. Már csak egy szív hiányzik a gyűjteményéből – ám azt elhibázza. Anyja, a Tenger Királynője büntetésből átváltoztatja, mégpedig egy olyan lénnyé, amitől a legjobb undorodik: emberré. Elveszi tőle a bűvös szirénének képességét is, és megparancsolja, hogy a téli napfordulóig vigye el neki Elian herceg szívét, különben ember marad örökre.
Hiába ő a leghatalmasabb emberi királyság trónörököse, Elian herceg csak az óceánon érzi magát igazán otthon. A szirénvadászat pedig a hivatása. Amikor kiment egy lányt az óceán habjaiból, hamar rájön, hogy ő bizony más, mint aminek először hitte. Az idegen megígéri neki, hogy a segítségére lesz, és együtt fogják megtalálni a módját, hogyan pusztítsák el a sziréneket. De vajon megbízhat a lányban? És vajon hány alkuba kell belemennie Elian hercegnek, mire megszabadítja az embereket a legnagyobb ellenségtől?

Az utóbbi években nagy divat lett retellingeket megjelentetni, és bevallom, nekem a kedvenceim közé tartoznak ezek a történetek, ám a To Kill a Kingdom ezek közül is kiemelkedik. Imádtam minden sorát, jól elszórakoztatott az első oldaltól az utolsóig. Remek karakterek egész sorával találkoztam, az írónő debütáló szerző létére igazán kitett magáért. A cselekmény lendületes, gyors, az olvasónak szinte vissza kell fognia magát, hogy ne egy szuszra akarja elolvasni. A vége felé a frászt hozta rám a szerző, hogy mégsem úgy alakul a sztori, mint ahogy azt vártam, de sikerült pozitívan meglepnie a végkifejlettel.

Igen, természetesen kapcsolódik a történet a Kis hableány meséjéhez, de igazán darkos változatban, aki valami könnyed átiratra számít, az csalódni fog. Itt kérem valódi, véres vadászat folyik, egyrészt a szirének vadásznak az emberekre, illetve Elian herceg csapata a szirénekre, mindkét oldal  meg van győződve róla, hogy helyesen cselekszenek, hiszen generációk óta folyik a háborúskodás.
Lira hercegnőnek egyetlen dologról szól az élete, hogy megfeleljen az elvárásoknak, megszerezze a királyi sarjak szívét, ezzel bebizonyítsa anyjának és a birodalmuknak, hogy érdemes arra, hogy átvegye majd a hatalmat az anyjától. Úgy nevelték, hogy a haragon kívül más érzelmek ne befolyásolják, hiszen minden más gyengeségre utal, amit nem engedhet meg magának egy uralkodó. A szirének a kegyetlenséget szeretik... De Lira szívében érzelmek is mozgolódnak, kétségek merülnek fel benne és némi bizonytalanság. Ráadásul csalódást okoz az anyjának, miután megöl egy hableányt, aki Elian herceget húzta a víz alá, hogy végezzen vele és megegye a szívét. A herceg megmenekül, és a Tengerek Úrnője éktelen haragra gerjed, a lányát emberré változtatja és csak egyféle módon bocsát meg neki, és engedi haza, ha emberként meg tudja ölni a herceget és elhozza neki a szívét.

Elian herceg minden vágya, hogy megölje a rá vadászó szirént, de az is, hogy megtörje a Tengerek Úrnőjének hatalmát. Ő Midasz királyságának az örököse, de a tengeri kalandozás jobban vonzza, mint az uralkodás az aranybirodalomban. Kalózként érzi jól magát, a hajóján válogatott legénységgel dolgozik, akik többsége  barát is egyben. Ha időnként hazatér, mázsás súlyként szakad rá, hogy a családja uralkodóként akarja látni, de ez csak egy feltétellel valósulhat meg, ha sikerülnek a tervei és békét köthet az óceán lakóival. Hősnek állítja be a környezete, de ő inkább gyilkosnak tartja magát.
Lira hercegnőt a nyílt tengeren pillantják meg emberként, félholtan lebegve, Elian menti fel a Szaád fedélzetére, ahol a körülményekre való tekintettel először gyanakvóan kezelik, de később elnyeri a bizalmukat, megkezdődnek a közös kalandjaik, melyek kimenetele kétséges az utolsó pillanatig.

Ennyit a történetről röviden, csakis a kedvcsinálás miatt, mert egyszerűen ezt a történetet muszáj elolvasnod, annyira brutál jó. A herceg kalózhajóját, a legénysége tagjait egytől egyig imádtam, mindenkinek megvan a maga története, de egyben megegyeznek, a kapitányukért tűzbe mennének. Kye és Madrid a két kiemelkedő mellékszereplő a hajóról, mindkettőjüknek fontos szerep jut. Kye amolyan személyi testőr is egyben, Madrid pedig egy volt női rabszolga, aki sok mindent megélt már korábban. 

A történetet a két főszereplő meséli el, így beleláthattam mindkettőjük fejébe, átérezhettem a vívódásaikat. Mindketten gyilkosok, de egyikük sem élvezi  ezt, erősek és hűségesek a maguk oldalán. A szerző szép ívű karakterfejlődésen viszi keresztül őket. Lira nagyon sokat változik és megkapja a második esély lehetőségét, Elian pedig nagyot nőtt a szememben azzal, hogy ezt megadja neki.   Az igazi negatív szereplő persze Lira anyja, aki valójában a saját hatalmát félti, ez elég hamar nyilvánvalóvá válik. A tettei segítenek abban, hogy az olvasó kellően gyűlölhesse az elejétől a végéig.  
De nem csak Lira anyja volt, aki feltarthatja a "rossz szülő vagyok" táblát.  Elian apja is kinyilvánítja, hogy mit vár el a fiától, holott annak  más elképzelései vannak, más közegben érzi jól magát. A család elvárásai gyakran felmerülő kérdések a regényben, és ezt a feszültséget remekül vezeti le a szerző a megoldásban.
Tetszett, hogy a fejezetek végén ott voltak mindig a kis horgok, tényleg érdemes akkor elkezdeni a könyvet, amikor tudod, hogy pár órát zavartalanul olvashatsz, mert nem fogod tudni letenni. 
A  világfelépítés nekem nagyon tetszett, kidolgozott volt a királyságok helyzete, a különböző népekkel változatos képet mutatott. Egy valami volt fura, ami sokaknak fel fog tűnni, a hableányok teljesen mások, mint a szirének, különböző fajként vannak feltüntetve, kinézetük és a tulajdonságaik is ellentétesek. A hableányok butácska lényekként inkább csecsebecsékre vágynak, amiket a tengerészektől lopnak, vagy kapnak, akiket nem is ölnek meg mindig, de időnként igen, mert azt gondolják, ha megeszik a szívüket, ők is emberré válnak. Na ez a csecsebecse gyűjtés nagyon emlékeztetett Arielre...  Viszont a szirének egyértelműen az uralkodói a tengereknek, és egyben kíméletlenül halálosak az emberekre. A Karib tenger kalózaiból ismert szirének ugranak be nekem róluk, ahogy lehúzzák az áldozataikat a mélybe, az éles csattogó fogsorukkal. De az ezt megelőző pillanatig meseszépek és elbűvölően énekelnek a tengerészeknek.
A romantika lassú égésű, és az a fajta, amit imádok, amikor az ellenségekből alakulnak át szerelmesekké, akik csak nagyon-nagyon soká tudják/merik ezt bevallani még maguknak is. A verbális osztás azonban megy folyamatosan és rendkívül szórakoztatóak ezek a szarkasztikus pengeváltások. Mindig replikáznak egymással, és jóformán egy dolog van, amiben egyetértenek, a Tenger Úrnőjének hatalmát meg kell törni és békében kell élni egymás mellett.

Számomra ez a könyv egy többször olvasós, szórakoztató történet, amit bármikor jólesik leemelni a polcról. Nagyon szeretem az igazán jó, romantikus YA sztorikat is, de mégis az igazi kedvenc az olyan YA fantasy, ahol a szerzők nem tolják túl a romantikát, és inkább a karaktereket és a cselekményt helyezik előtérbe. Ez egy ilyen történet, szirének, kalózok, szórakozás a köbön! Alig várom, hogy újabb regényt olvashassak a szerzőtől, ami tulajdonképpen már meg is íródott, egy mágiával átszőtt világmegmentős duológia, reméljük jön magyarul is.

Borító: Nagyon tetszik!

Kedvenc karakter: Lira, Elian

Szárnyalás: A végső csata monumentális.

Mélyrepülés: Az anyakirálynő tettei borzalmasak.

Érzelmi mérce: Lassú égésű "enemies-to-lovers" romantika járja át, de nem ez a főcsapás a regényben.


Nyereményjáték

Történetünk főszereplője, Lira hercegnő gyűjteménye egészen különleges, ugyanis szirénünk hercegi szíveket gyűjt, ezért mi is minden bejegyzésünkben elrejtünk néhány szívet! LINK mutatja az emberi szívek képét! A feladatotok annyi, hogy megtaláljátok, és beírjátok a rafflecopterbe, hogy az adott napi bejegyzésben mennyit találtatok. Vadászatra fel!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

10/24 - Sorok között
10/26 - Kelly és Lupi olvas
10/28 - Readinspo
10/30 - Dreamworld (extra)
11/01 - Fanni's Library
11/03 - Dreamworld
11/05 - Ambivalentina
11/07 - Csak olvass!
11/09 - Hagyjatok! Olvasok! (extra)
11/11 - Könyv és más
11/13 - Booktastic Boglinc
11/15 - Utószó
11/17 - Hagyjatok! Olvasok!
11/19 - Flora the Sweaterist
11/21 - Flora the Sweaterist (extra)

4 megjegyzés:

Rendszeres olvasók