KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2019. november 20., szerda

Cath Crowley: Szavak kékben


A Menő Könyvek Kiadó gondozásában jelent meg idén ősszel Cath Crowley: Szavak kékben című könyve. A szívmelengető ifjúsági regényről a blogturné tagjai is elmondják véleményüket egy kilenc állomásos turné keretében. Ha szeretnétek Ti is megismerni Rachel és Henry történetét, tartsatok velünk, és játsszatok a könyvért.

Menő könyvek 2019.
272 oldal
Fordította: Molnár-Hartinger Emese
Goodreads: 4,09
Besorolás: YA, realista, veszteségfeldolgozás

Rachel ​néhány éve beleszeretett Henry Jonesba. A költözésük előtti napon elrejtett egy szerelmeslevelet a kedvenc könyvébe a fiú családjának könyvesboltjában. Aztán várt. De Henry nem jelentkezett.
Most, hogy Rachel visszatért a városba – és a könyvesboltba is –, együtt kell dolgoznia azzal a fiúval, akit a legszívesebben soha többé nem látna. De Rachelnek biztos pontokra van szüksége. A bátyja meghalt néhány hónapja, és Rachelből minden érzés kihalt.
Míg Rachel és Henry egymás oldalán dolgoznak – könyvekkel, szerelmi történetekkel és lapok közé bújtatott levelekkel körülvéve –, reményt találnak egymásban. Hiszen az élet olykor kicsúszik az irányításunk alól, és kibírhatatlannak tűnik, a sorok közé írt szavak, a szerelem és egy második esély mégis elég lehet.

Tíz éve várom, hogy Cath Crowley-től olvashassak, persze a Graffiti Moon-ra gondolok elsősorban, amivel a szerző berobbant a young adult regények élvonalába. Annak idején nagyon dicsérték a regényt és most meg is bizonyosodhattam róla, hogy érdemes volt várni. Sarah Dessen írásaihoz hasonlít Cath stílusa, és azt hiszem, tőlem ennél nagyobb dicséretet nem is kaphatna. A könyv szerkezete tökéletes, a váltott szemszög Rachel és Henry között remekül működött, a közbeiktatott levélrészletek mindenkit levesznek a lábukról, cukik, viccesek, szomorúak, dagadnak az érzelmektől.

Könyvmolyként a mennyországban éreztem volna magam, ha belecsöppenhettem volna a regénybe, de olvasóként is hatalmas élményt adott a történet fő helyszíne, a Howling Books. Képzeljetek el egy ausztrál kisvárost, ahol egy családi vállalkozás működtet egy antikvárium jellegű könyvesboltot. Remek hozzáértéssel és szeretettel alakították ki az elrendezést, maguk építették a plafonig érő polcokat természetesen tolható létrával, vitrineket készítettek a régi könyveknek. Kialakították a különlegességek asztalát, mögötte a regények kanapéjával. Különleges olvasókert is tartozik a bolthoz, társasjátékokkal, asztalokkal, kanapékkal. Itt szokták a könyvklub estéit tartani. És a legnagyobb poén, hogy helyet kapott a boltban a messze földön híres Üzenetek Könyvtára. Mit is takar ez a részleg? Innen nem vihetők el a könyvek, ellenben lehet beléjük jegyzetelni, üzengetni, sőt egész leveleket elrejteni, ami célzott személynek is szólhat, vagy akár egy ismeretlen új olvasónak. Persze ezt itt pár sorban nem tudom olyan részletgazdagon visszaadni, ahogy a regényben leírja a szerző, de mindent apróra el lehet képzelni a szöveg alapján, és a végeredmény egy csodálatos hely, ami én úgy érzek, a vágyálmom lenne megvalósítani. Az csak hab a tortán, hogy a lakásuk a bolt felett volt, szóval Henry sokszor lent aludt a könyvek között, időnként nem is egyedül! Ja és a szomszédban kávézó működik, amit egy mozdulattal össze lehetne nyitni a könyvesbolttal, ha nem lenne Frank olyan régimódi.
Húsz éve nyitották ezt a helyet, de sajnos anyagilag a végét járja, a szülők között állandó veszekedések forrása az üzemeltetés kérdése. Hiába segít be a 18 éves Henry és a 15 éves húga George.
A bolt sorsa csak a hátteret adja a történethez, mert a mélyebb mondanivaló Rachelhez kapcsolódik. Egy évvel ezelőtt meghalt az öccse, hogy  pontosan milyen körülmények között, azt majd elolvassátok, ez a történetben is hosszan rejtve van. Se Rachel, sem az anyja nem tudja túltenni magát a történteken, a lány nem is tud leérettségizni, pedig előtte éltanuló volt, így visszaköltözik a három évvel ezelőtti lakóhelyére a nagynénjéhez, mert környezetváltozásra van szüksége. Dolgozni akar és a Howling Booksban lehetőség is akad, Henry apja kategorizálni akarja a könyveket, ehhez kell a segítség. De milyen érzés lesz újra találkozni Henryvel? A fiúval, akivel három évvel ezelőttig a legjobb barátok voltak, de a költözés óta nem álltak szóba egymással? A lány üzent neki akkor, de választ nem kapott, pedig nem akármi volt abban a levélben, egy szerelmi vallomás.

Megragadott ez a történet és ennek több oka is volt, de nem feltétlenül  a tökéletesség, és kezdem is Henryvel, aki a legjobb példa erre. Ez a fiú egy intelligens, okos, olvasó ember! Ez önmagában is ritka, ráadásul érti is, amit olvas, elfogadja az ajánlásokat, de magától is remekül választ. Ellenben a szerelmi élete káosz, évek óta Amy után koslat, aki tizen-x alkalommal dobta már. A lány rendkívül számító és nárcisztikus alkat, és Henryt úgy manipulálja, ahogy neki jó. Immár felnőttek, 18 évesek, a lány főiskolára készül, míg Henry úgy tűnik örökre a boltjukban ragad, vékony pénztárcával, ami ugye nem egy nagy perspektíva egy díva típusú lánynak. Henry egyre inkább neki akar megfelelni, ahelyett, hogy a saját álmait követné.
Kedvenc karakterem nem is Henry lett, hanem az imádnivalóan szarkasztikus húga, George (így becézik). Ő is láncolvasó, és antiszoc, ami eléggé rányomja a bélyegét a társasági életére. Mégis van egy titkos hódolója (nem is egy) akivel a évek óta levelezik a Büszkeség és balítélet meg a zombik lapjai között. Egy másik srác, Martin is dolgozik náluk, vele meg a The Broken Shore regényben írogatnak egymásnak. Beszélhetnének is egymással, de a könyvben való üzengetés során jobban megnyílik az ember, mint élőszóban. Nos, nem George az egyetlen, akinek olvashatjuk a levelezéseit, Rachel is ír Henrynek a Felhőatlaszban, de még több szereplő régi és mai beszélgetései is feltűnnek. Egyszerűen imádtam ezeket a részeket, ami egyébként nem egy új ötlet, de remekül illett ennek a könyvnek a hangulatához, és rengeteget hozzáadott a karakterek megismeréséhez.
Megismeri az olvasó a bolt törzsközönségét is, akiknek megvan a saját történetük, valahogy mind kapcsolódnak is hozzá. Rachel régi barátnője, a zenész Lola, szintén sokat tesz a történethez. Mert ugye kell valaki, aki a képedbe mondja mindig az igazat.
Rachel egy nagyon összetett karakter, ahogy változnak a körülményei és zajlanak körülötte az események, ő is változik és sikerül neki kilábalni a depresszióból. Henry sokáig képlékeny volt a szememben, de végül alakul ő is, részben jó irányba, részben van, amit végképp elront.
Odavoltam a szerző humoráért. Ez a szellemesség az üzengetésekben is maximálisan jelen van, de imádtam Rachel és Henry szóbeli pengeváltásait is. 

Számomra nem ez lett volna a megfelelő befejezés. Ezt az élet írta, és az élet nem feltétlenül adja meg, amire vágyunk. Részben igen, de én ennél többet akartam. Nagyon sok volt az elvesztegetett érték, és nem vagyok benne biztos, hogy a legjobb helyükre kerültek azok a dolgok.
Miért vontam le fél pontot? Hát hol vannak a normális szülők? Henry anyja életképes, de ezzel együtt utáltam, hogy megtette, amit megtett. Az apja teljesen álmodozó, egyben életképtelen. Melyik a jobb? De legalább  olvasó embereket neveltek fel és ezért jár a vállon veregetés.
Szeretem azokat a könyveket, amelyekben más könyvekről olvashatok, mert ösztönöz, hogy nézzek utána a felsorolt műveknek. Itt is jegyzeteltem, és örülök, hogy ezt a fiatal olvasók is megteszik majd, a szerző elérte az egyik célját. A másik az, hogy megerősítse az olvasókban, bármi történhet veled,  mindig ott a remény, ha vannak barátaid, családod, mindened megvan.


Borító: Nekem ez kicsit egyszerűre sikerült, bár az eredeti is hasonló.

Kedvenc karakter: George

Szárnyalás: Imádtam az éjszakai városi sétákat, beszélgetéseket, a Világvége-nap ötletét.

Mélyrepülés: Jaj, az utálatos Greg féle megszégyenítés!

Érzelmi mérce: Sokrétegű, mély érzelmek jellemzik a regényt. Szex nem grafikus, piálás van.

Értékelés:  

Nyereményjáték 

A történetben az egyik legfontosabb helyszín Henry-ék könyvesboltja, ezért a mostani nyereményjátékban is erre összpontosítunk. Minden állomáson idézetet fogtok találni egy olyan könyvből, amiben szintén fontos szerepet kap egy könyvesbolt. A feladatotok az lesz, hogy kitaláljátok, melyik könyvről van szó, és beírjátok a Rafflecopter dobozba a könyv szerzőjének nevét és a címét.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladvány:

“Valakinek az arcába hazudni nagyon nehéz.
De.
Még annál is nehezebb valaki arcába vágni az igazat.”

a Rafflecopter giveaway

Állomások:
11.06. Könyvvilág
11.08. Readinspo
11.10. Fanni's Library
11.12. Flora the Sweaterist
11.14. Zakkant olvas
11.16. Könyv és más
11.18. Csak olvass!
11.20. Kelly és Lupi olvas
11.22. Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók