KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2019. november 25., hétfő

Martha Hall Kelly: Orgonalányok (Orgonalányok #1)


Martha Hall Kelly magával ragadó regényét egy valódi hősnő élete ihlette és három különböző hátterű és származású nő életútja találkozik a lapokon. Szerelem, háború, titkok, jóvátétel a földrészeken átívelő történetben. 
Tartsatok a Blogturné Klub bloggereivel és nyerjétek meg a könyv egyik példányát a kiadó felajánlásából!

Könyvmolyképző Kiadó, 2019
624 oldal
Fordította: Felföldi Edit
Goodreads: 4,29
Besorolás: történelmi fikció

Igaz ​történeten alapuló regény egy amerikai nőről, aki segítette a náci orvosi kísérletek áldozatait.

Caroline Ferriday, a jó családból származó New York-i lány minden idejét leköti a francia konzulátuson betöltött állása, de világa véglegesen felfordul a háború baljós előestéjén, amikor 1939 szeptemberében Hitler hadserege megszállja Lengyelországot, majd következő célpontjául Franciaországot szemeli ki.
Caroline-tól egy óceánnyi távolságra egy lengyel kamaszlány, Kasia Kuzmerick gondtalan ifjúsága szertefoszlik, és küldöncként egyre jobban bevonódik a földalatti ellenállás tevékenységébe. Figyelő szemek kereszttüzében és gyanakvó szomszédokkal körülvéve egyetlen hibás lépés is szörnyű következményekkel járhat.
A fiatal, becsvágyó orvosnő, Herta Oberheuser számára egy kormányzati orvosi állásról szóló hirdetés jelentheti a kiutat kilátástalan életéből. Az állás elnyerése után azonban a náci titkok és hatalmi játszmák férfiak irányította világának csapdájában találja magát.
E három nő életútja találkozik, amikor megtörténik az elképzelhetetlen, és Kasia a hírhedt ravensbrücki náci női koncentrációs táborba kerül. Történetük földrészeket ível át – New Yorktól Párizsig, Németországig és Lengyelországig –, amikor Caroline és Kasia igazságot próbál szolgáltatni azoknak, akikről a történelem elfeledkezett.

Az Orgonalányokkal Matha Hall Kelly figyelemreméltó regényt szentel néhány elfeledett nőnek, és az ő szerelemért, szabadságért és második esélyért folytatott küzdelmüknek. A történet magával ragadja az olvasót, aki az utolsó oldalakig azonosul a szereplőkkel, és az igazságot keresi. A szerző erőteljes bemutatkozó regénye, amelyet egy valódi második világháborús hősnő élete ihletett, hihetetlen történetet tár elénk szerelemről, jóvátételről és évtizedekig rejtegetett szörnyű titkokról.


És egy újabb II. világháborús történet. De egy jó darabig számomra ez lesz az utolsó, mert a lelkemnek nem tett jót ennyi borzalomról olvasni. Pedig mindegyik különleges a maga nemében, csak együtt ennyi háborús történet már nekem is kicsit sok volt.
Caroline Ferriday

A történet középpontjában három nő áll. Három nő, akik egyidőben éltek, a világ különböző részein, de a sorsukat összekötötte a II. világháború. 
Az egyik főhősnő Caroline, aki a világháború poklától aránylag messze tevékenykedik, méghozzá New Yorkban. A francia konzulátuson dolgozik, vízumokat intéz és az édesanyjával együtt adományokat gyűjt a francia árváknak. Egy rendezvényen megismerkedik egy jóképű francia színésszel, aki azonban nős és a viharos románcnak a II. világháború kitörése vet véget, amikor is a férfi hazautazik a feleségéhez.
A második főhősnő Kasia, aki az első között érzi a németek embertelenségét, Lengyelországban él az ország lerohanásakor és rögtön elsőkézből éli át a megszállás minden borzalmát. Beáll a földalatti mozgalomba, de egy rossz lépés miatt, őt, a testvérét, a szerelmét és az édesanyját is elhurcolják Ravensbrückbe, az ottani úgynevezett " átnevelő táborba".
A harmadik főhősünk pedig Herta. Ő rossz korba született, hiszen tehetséges orvostanuló, de abban az időben sajnos a nők nem tölthettek be jelentős szerepet az orvoslásban akármennyire is ügyesek és rátermettek voltak. Szüleinek pénzügyi segítségre van szüksége, így a hozzá méltatlan munkák után egy újságban meglát egy hirdetést: orvost keresnek Ravensbrückbe.
Herta Oberheuser

Ahogy látjátok, a három szereplőből kettő nagyon gyorsan össze is találkozik, de nem túl jó körülmények között. Herta akarva-akaratlanul is részese lesz a ravensbrücki táborban elkövetett orvosi borzalmaknak: a táborlakókon kísérleteztek, hogy a német katonáknak minél hatékonyabb orvosi ellátást tudjanak majd biztosítani. Mindezen kísérletekben Kasia is részt vesz a testvérével, Herta pedig az, aki a műtétek egy részét elvégzi, illetve beadja a halálos injekciókat a táborban nem kellő foglyoknak. 

Számomra a három női sorsból Kasia és Herta sorsa volt az érdekesebb. Caroline történetével az elején nem igazán tudtam mit kezdeni, olvastam, olvastam, de nem értettem, hogy ő minek kell ide. Több ezer kilométerre volt a fronttól, estélyeket, gyűjtéseket szervezett az árváknak és közben egy eredendően kilátástalan szerelmi kapcsolatba bonyolódott. Kasia és Herta története pedig egyugyanazon helyen, de a két ellentétes oldalon játszódott. Egyrészt betekintést nyerhettünk a táborlakók borzalmas életébe, a mindennapi rettegésükbe, hogy mikor végzik ki őket a kápók jóindulatától (vagy rossz napjától függően) illetve átélhettük azt a borzalmat, amikor fiatal, egészséges nőkön szörnyú műtéteket hajtottak végre, mintegy kísérleti nyulakként (ezért is kapták a "Ravensbrücki Nyulak" elnevezést a túlélők később, hiszen egyrészt "kísérleti nyulak" voltak, másrészt a műtétek miatt gyakran csak ugrálva tudtak közlekedni), majd embertelen körülmények között lábadozhattak, hogy az orvosok lássák, milyen hatása van egy-egy fertőzésnek, sérülésnek, ha nem kezelik rendesen. De ott volt a másik oldal is, ahová Herta tartozott. A fiatal nő egyrészt hithű német állampolgár volt, ő elhitte, hogy Hitler jót akar a német nemzetnek, másrészt viszont ő is látta, hogy ami a táborban folyik, arra nincsenek szavak. De orvos akart lenni és az adott körülmények között csak így folytathatta a "praxisát" és így szerezhetett még több gyakorlatot. Gyomorforgató volt látni, hogy a fiatal, érző szívű lányból hogyan vált egy kiégett, csak a munkájának élő nő, aki a háború után nem igazán érti, hogy miért is ítélik el.

Ravensbrücki Nyulak
Habár az elején nem értettem, hogy Caroline miért is kell ebbe a történetbe, de a regény második felében mindez kiderül, hogy mennyire fontos a szerepe.
Ami nagyon fontos még számomra, hogy a három szereplőből kettő élő, hiteles személy volt (a fotókat a bejegyzésben meg is találjátok róluk), így ez még több tartalmat és elgondolkodnivalót adott. Kasia nem létező személy, őt az írónő a később megismert "Ravensbrücki Nyulak" több személyéből gyúrta össze.
Bár a regény történelmi fikció, hiszen Kasia nem valódi szereplő és egy-két jelenet is hozzá lett téve a regényhez, hogy még mélyebb érzéseket hozzon ki belőlünk (ezt az írónő az epilógusban részletesen kifejti), de az események nagy része valós, megtörtént esemény. És igazán ez az elképesztő az egészben, hiszen amikor azt hiszed, hogy már ennyi történetet hallottál, annyi borzalomról olvastál, hogy már biztosan nincs több, akkor mindig felbukkan egy újabb és újabb rémség a II. világháború poklából.

Összességében, amennyire kezdek telítődni már a történelem eme sötét időszakát bemutató regényekből, olyannyira örülök, hogy ez a történet még belefért az olvasmánylistámba. Nem könnyű olvasmány, azt előre leszögezem, de érdemes rá időt szánni. Az írónő méltó emléket állít Caroline Ferriday munkásságának és a Ravensbrücki Nyulaknak, akik a legembertelenebb körülmények között álltak helyt, élték túl ezt a poklot és képesek voltak arra, hogy új életet kezdve továbblépjenek. Még akkor is, ha a németek uralmát egy jó ideig az oroszok vették át és sok más kelet-európai országgal együtt szenvedtek tovább. De ez már egy másik történet.

Borító: Nem rossz, szép, de Tibi elvetett borítói között láttam jobbat is, ami jobban illett volna a történethez

Kedvenc karakter: Kasia

Szárnyalás: az összetartás és a regény második fele

Mélyrepülés: ami a lányokkal történt

Érzelmi mérce: kiborít, felháborít, izgulsz és idegeskedsz a szereplőkért - van benne kevéske szerelmi szál is, de nem ez a lényeg

Értékelés: 


Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
A játékban ezúttal a II. világháború idején játszódó filmek címeit keressük. Minden állomáson találtok egy képet, amely alapján ki kell találnotok, melyik alkotásra gondoltunk. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



A blogturné további állomásai:
November 20 - Csak olvass!
November 22 - Sorok között (Extra)
November 25 - Kelly és Lupi olvas
November 26 - Olvasónapló

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók