KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2019. december 13., péntek

Richard Wolfrik Galland: A Leonardo da Vinci-rejtvénykódex



Leonardo da Vinci nemcsak festő volt, hanem mérnök, feltaláló, anatómus, geológus, földrajztudós és még sok minden más is. Rengeteg titok és rejtély lengi körül őt magát és munkásságát is. Titkosírások, rejtvények, a festményein elrejtett utalások... A Da Vinci-kód című regény és film óta az is érdeklődik ezek iránt, aki korábban nem sokat tudott da Vinci munkásságáról. A Kossuth Kiadónak köszönhetően az idén megjelent A Leonardo da Vinci-rejtvénykódexszel együtt fejthetünk kódokat, rejtvényeket a mesterrel, az általa ihletett feladatokkal játszhatunk, nyomozhatunk, megmozgathatjuk az agytekervényeinket. Ezúttal a Blogturné Klub négy tagja meséli el nektek, milyen volt olvasás mellett játszani is egy kicsit. Természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.

Kossuth Kiadó, 2019
256 oldal
Fordította: Kertész Balázs
Goodreads: 3,86
Besorolás: fejtőrő

Leonardo da Vinci bámulatos elméje felbecsülhetetlenül sokat adott a világnak: egy személyben volt nagyszerű festő, mérnök, feltaláló, anatómus, geológus, földrajztudós, és ezzel még nem is értünk a sor végére. Nem egy olyan elképzelést vázolt fel tervrajzain, amelyek csak évszázadokkal a halála után valósultak meg; tudományos szemléletével is messze megelőzte korát.
Ezt a százötven rejtvényt és fejtörőt tartalmazó könyvet Leonardo festményeinek, vázlatainak, ábráinak és írásainak a sokasága ihlette. A logikus gondolkodást, szellemes következtetést és mindenképpen éles elmét igénylő feladványokat a mester káprázatos keze munkájával ékesítettük.

Az első benyomásom a könyvről az volt, hogy úristen, mennyire gyönyörű és korhű. Keménykötéssel készítették el és olyan papírra, ami azt a benyomást kelti, hogy a régi, megsárgult, megbarnult pergameneket lapozgatjuk. Ehhez jönnek a gyönyörű illusztrációk, melyek nagy része tényleg Leonardo munkáját dícsérik, sőt több fejtőrőhöz is a mester gyönyörű festményei lettek felhasználva.

A könyv négy részre oszlik - mindegyik természetesen fejtörőket tartalmaz, de külön van "újoncoknak", "tanoncoknak", "avatottaknak" és ínyenceknek" - ezek mind a nehézségi fokokat jelentik. A rejtvények közül találunk egyszerűbbeket, ahol képeket kell behelyettesíteni, vannak szóbeli fejtőrök, sorozatokat kell kitalálni, sodoku-jellegű rejtvények, "szöveges egyenletek", találós kérdések, de egy a közös bennük, bármilyen nehézségi fokozatról is beszélünk - mind logikai fejtörők, ahol hol kevesebbet, hol többet kell gondolkodnunk rajtuk.
A fejtörők egy része tényleg Leonardohoz tartoznak, jó részük viszont nem az ő agyszüleménye, de az ő szellemében készült.

Én személy szerint legjobban a történet alapú rejtvényeket szerettem a legjobban, ahol a mester elmondott egy történetet, majd a végén feltett egy egyszerűnek tűnő kérdést. Ezeket imádom. Még általános iskolában az osztályfőnökünk szerettette meg velem ezt a fajta fejtörőt, rengeteg ilyen története volt, az osztály pedig egymást túllicitálva próbálta megfejteni őket. Volt, ami azonnal ment, volt, amire a mai napig nem kaptunk választ:). De a lényeg, hogy azóta is ezeket szeretem a legjobban. 
A kép behelyettesítős is nagyon jól ment, hiszen "puzzle-őrült" vagyok, így kb három pillantás alatt megtaláltam mi hová tartozik:). 
Ami viszont nem ment... még most se, pedig már leérettségiztem, végigültem életem leghosszabb matematikai óráit.. azok "szöveges egyenletek"... Persze nem így vannak feltüntetve, de ez a lényege - mutatok egy példát is belőle - gondolom rajtam kívül mindenki azonnal meg tudtja fejteni:D, pedig ez még az egyszerűbbek közül való:


A rejtvények ismétlődnek, de ahogy jeleztem fentebb is, egyre nehezebbek, egyre inkább oda kell figyelni és jól megdolgoztatni az agysejtjeinket:).
Nekem sajnos egy idő után egy picit repetitív lett, viszont amit el tudok képzelni, az az, ha egy matektanár (de a fejtörők jellege miatt bármilyen tanár megteheti) beszerzi ezt a könyvet és ezzel színesíti az óráit. Szerintem hatalmas sikere lenne, mert a logikát is fejleszti és a már megszokott, unalmas (bocsánat, nekem azok voltak:))) feladatokat is felélénkíti ezekkel a fejtörőkkel.
Ja és még valami. Ha valamelyik kérdésre, rejtvényre nem tudnánk a választ, a könyv végében ott vannak a megfejtések. 

Összességében nagyon jó kikapcsolódást nyújthat az egész családnak, de mondom, akár egy osztálynak is, ha a tanáruk beszerzi és ebből ad feladatokat. Én pedig újra nekifutok azoknak a fránya szöveges egyenleteknek, hátha most több sikerrel járok:)))).

Borító: Figyelemfelkeltő, illik a tartalomhoz

Szárnyalás: a sok, különböző féle fejtőrő

Mélyrepülés: - 

Értékelés:  


Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
Leonardo da Vinci alkotásait szinte mindenki ismeri. Ezúttal azonban nem látvány, hanem leírás alapján kell felismernetek egy-egy a nevéhez kapcsolható alkotást. Ennek a címét írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő helyére. Ez alkalommal egy szerencsés olvasónk nyerhet majd egy példányt a könyvből.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A mű 1489-90 körül készült Milánóban, Ludovico Sforza udvarában. A kép a kutatások szerint a herceg kedvesét, Cecilia Galleranit ábrázolja. Újítást hozott az itáliai festészetben, mert egyike az első olajfestményeknek.


A blogturné további állomásai:
December 09 - Dreamworld
December 11 - Könyv és más
December 13 - Kelly és Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók