KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2019. december 15., vasárnap

Holly Black: The Wicked King - A gonosz király (A levegő népe #2)



Második kötetéhez ért Holly Black elképesztően izgalmas és fordulatokkal teli sorozata. Kövesd végig A gonosz király blogturnéját, és ha szerencsés vagy, nyerhetsz is.

Könyvmolyképző, 2019
360 oldal
Fordította: Szabó Krisztina
Goodreads: 4,46
Besorolás: fantasy, YA, tündérek

A ​New York Times bestseller The Cruel Prince – A kegyetlen herceg varázslattal és vérszomjjal teli folytatása.

Elég erősnek kell lenned, hogy fáradhatatlanul újra és újra lesújts.
Az első lecke az, hogy erősödj meg.
Miután kiderült a döbbenetes tény, miszerint Oak Tündérfölde örököse, Jude-nak meg kell védenie az öccsét. Ennek érdekében magához láncolta a gonosz királyt, Cardant, akit a háttérből irányít. Tündérfölde folyamatosan változó politikai szövetségei között még akkor is nehéz lenne lavíroznia, ha Cardan mindenben engedelmeskedne neki. Csakhogy a király mindent megtesz annak érdekében, hogy megszégyenítse Jude-ot, és aláássa a hatalmát, hiába nyűgözi le továbbra is a lány.

Amikor egyértelművé válik, hogy egy Jude-hoz közeli személy el akarja őt árulni, és ezáltal veszélybe sodorná nemcsak a saját, hanem az összes szerette életét, Jude kénytelen az áruló után nyomozni – miközben a Cardan iránt érzett bonyolult érzelmeivel is viaskodik –, hogy halandóként magánál tarthassa a hatalmat a tündérvilágban.
Azt hallottam, a halandók szerelme nagyon hasonlít a félelemre.


Mi volt ez a befejezés? És miért kell várnom a folytatásra? :D Ez volt az első két gondolatom, miután befejeztem a sorozat ezen részét. Őszinte leszek, picit azért oda kellett rá figyelnem az elején, hogy vissza tudjak rázódni a sorozatba. Sajnos ez sokszor van így, ha ekkora intervallum van a részek megjelenése között (az előző részről tavaly október elején írtam...). 
De sok időm nem volt agyalni, hogy ki hová tartozik, Jude-nak melyik testvére maradt halandó, ki van a tündérek földjén, ki mit konspirált, mert a történet lendülete ezt nem engedte. Imádom az ilyen regényeket, aminél egy perc megállás nincs, folyamatosan történik valami, egyszerűen letenni nem akarod a regényt egy pillanatra se. És ez a történet pont ilyen. 

Természetesen nemcsak mi nem tudtunk megpihenni egy percre sem, hanem a főhősnő, Jude is ugyanebben a cipőben tapicskol. Magas rangot szerzett Cardan mellett és ez sok vesződséggel jár. A tündérek világa - ahogy már írtam az előző értékelésben is, veszélyes hely. Nem könnyű kiigazodni rajtuk, minden mondatukra és szavukra oda kell figyelni, mert még akkor is rosszul jöhetsz ki egy beszélgetésből, ha ott élsz hosszú ideje köztük. Ebben Jude már nagyon profi, de rosszakarók mindig vannak, főleg, hogy Cardant nagyon sokan támadják. És akkor még nem is meséltem a külső támadásról, ami Tündérföldét fenyegeti.


Jude ezt a saját bőrén tapasztalja ki, közben okosodik, csalódik rengeteget és arra is rá kell jönnie, hogy ki az, aki elárulja, hiszen kap egy olyan jóslatot, miszerint valaki, aki közel áll hozzá, el fogja árulni. És "jelentkezőkből" nincs hiány, hiszen van, aki féltékeny, van aki simán rosszindulatú, van aki bosszúszomjas - és ezeket a személyeket így kapásból a közvetlen közeléből mazsoláztam csak ki...
Közben persze irányítania kell az új királyt és tárgyalni is kell tudnia a belső tanáccsal és a külső küldöttekkel is. 
Egyszerűen imádtam, ahogy Jude ennyire sokoldalú volt. Okos volt és talpraesett, nem ijedt meg senkitől és bátran odamondogatott bárkinek. Ha harcra került a sor, akkor sem hátrált meg, nem felejtette el az iskolában tanultakat. Egyedül a szerelmi élet az, ahol még van mit tanulnia :D, de itt nem a legjobb tanítómestert kapta kézhez. 

Cardan továbbra is valódi tündér, nehéz őt kiismerni. Az látszik, hogy a lány fontos a számára, hiszen sok mindent megad/felad érte, de mellette meg azért juj, írhatok ilyen csúnya szót? "szívatja" ám, de keményen Judet.
Nekem ebben a részben picit kevesebb szerep jutott neki, talán, ha kap egy saját szemszöget, akkor jobban megismerhetnénk, kicsit fel tudott volna zárkóznia Judehoz. De az is biztos, hogy egy ennyire idős tünde fejébe belelátni, a gondolatait megosztani szinte lehetetlen, hiszen mi, mint földi halandók (ebbe beleértve az írónőt is:), egyszerűen elképzelni nem tudjuk, hogy ők hogyan gondolkoznak érzésekről, dolgokról - amelyek nekünk esetleg fontosak, ők viszont lazán átugranak rajtuk.
De a kettőjük kapcsolata még mindig nagyon tetszik, ahogy Jude parancsol, Cardan pedig hol elfogadja ezt, hol pedig kimutatja a foga fehérjét. Aztán bizonyos szituációkban pedig Jude lapít és Cardan a főnök. Kemény "csaták" lesznek még itt, mire ezek ketten összekerülnek - vagy kinyírják egymást:))).

Természetesen ebben a részben nemcsak Tündérföldén kalandoztunk, hanem eljutottunk egy másik helyszínre is, amit nem osztanék meg veletek, nem akarok spoilerezni semmennyit sem, viszont annyit elárulok, hogy egy végtelenül érdekes, különleges világ, amit Holly Black rettentő érzékletesen írt le.
De a regény legfontosabb része mindenképpen a sok csavar, összeesküvés és meglepő fordulat. Az írónő mesterien fokozta az izgalmakat és olyan csavarokat tett bele a regénybe, amelyekre gondolni se mertem.
És a vége? Na ide tartozik az, amit az elején írtam. MI. EZ. A. VÉG? Olyan körömlerágós függővéget kaptunk, hogy már akkor is késő lenne olvasnom a folytatást, ha itt lenne a kezemben:).

Összességében egy tökéletes folytatást kaptunk (nem egy töltelék második részt), ahol minden, számunkra kedves szereplőért izgulhatunk, olyan csavarokról olvashatunk, amelyekre egyáltalán nem számítasz és olyan hullámvasútra kerülsz, amiről nem tudsz, de nem is akarsz lekerülni. Imádtam minden sorát!

Borító: Gyönyörű, látványos, illik a történethez és a sorozathoz

Kedvenc karakter: Jude

Szárnyalás: a folyamatos akció, nincs egy perc se, hogy unatkozzunk vagy elkalandozzunk

Mélyrepülés: MI. EZ. A. VÉG? :)

Érzelmi mérce: igazából annyi minden történik ebben a részben, hogy senki ne várjon nagy romantikus jeleneteket - nincs rá se hely, se idő

Értékelés: 


Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
Holly Black, a kötet írónője itthon is egyre ismertebb, magyarul már tizennyolc regénye jelent meg!
A feladatotok a következő: az állomásokon található idézeteket alapján jöjjetek rá, mely Black könyvből idéztünk, és írjátok be a kötet címét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!

Jaredet a könyv lapjai egyre beljebb és beljebb vitték a furcsa élőlényektől hemzsegő erdők és patakok világába, ahol a hableányok olyan közel kerültek hozzá, hogy szinte megérinthette sima, pikkelyes testüket. Tisztán érezte a koboldok forró leheletét, és hallotta a törpék kovácsműhelyeiből kiszűrődő kalapácsolást.



A blogturné további állomásai:
December 04 - Sorok Között
December 05 - Csak olvass!
December 07 - Deszy könyvajánlója
December 13 - Utószó
December 15 - Kelly & Lupi olvas blog
December 17 - Dreamworld Blog
December 19 - Readinspo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók