KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2019. december 28., szombat

Sarah Dessen: Lock & Key - Kulcsra zárt szív

Új regény jelent meg Sarah Dessen tollából a Könyvmolyképző Kiadónál az év végén. A Kulcsra zárt szív ismét egy lélekmelengető Young Adult történet, amelyben a család fontosságát hangsúlyozza az írónő, miközben - a jól megszokott módon - egy csipet romantikát is kapunk tőle. Ha kíváncsiak vagytok Ruby és nővére történetére, tartsatok a turné bloggereivel, és játsszatok a könyvért!
 
Könyvmolyképző Kiadó 2019.
432 oldal
Fordította: Benedek Dorottya
Goodreads: 4,01
Besorolás: realista, ya,

Már hozzászokott, hogy senkire se számíthat, és hogy senkinek sem tartozik válaszokkal. Ám mindez megváltozik, amikor az édesanyja eltűnik, és Rubyt a nővéréhez, Corához küldik. Ruby immár egy lélegzetelállító, új házban lakik, magániskolába jár, és – életében most először – úgy érzi, van jövője. Ráadásul ott van még az imádnivaló, édes szomszédsrác, Nate is. Mindennek tökéletesnek kellene lennie. Akkor Ruby miért olyan gyanakvó? És miért tartja meg Nate a három lépés távolságot? Ruby nemsokára rájön, ahhoz, hogy az ember megmentse önmagát, néha nyitnia kell mások felé.

Nagyon örülök az új Sarah Dessen megjelenésnek, bár 11 év telt el a Lock & Key eredeti megjelenése óta, a témája abszolút aktuális most is, és ez jellemző a szerző összes könyvére, mert a young adult korosztály fontos problémáival foglalkozik, amelyek bármelyik fiatal életében előfordulhatnának. Sarah Dessen az egyik kedvenc young adult íróm, nem véletlenül, bizonyítja ezt a számos díjazás és a hatalmas olvasottság.  Nagyon sok könyve vár még magyar kiadásra, remélem, hogy újabbak is sorra kerülnek a közeljövőben, például a The Rest of the Story, amely a 10. helyen végzett a legjobb ya könyvek közül a Goodreads idei szavazásán.

A címet ennél a regénynél nem is kell magyarázni, mennyire szimbolikus. Őszintén szólva én alapból nem szeretem, nem is szoktam a címet elemezgetni, és másoktól sem szeretem, ha belemagyaráznak jelentéseket a szerző által választott címbe. De most az egyszer kivételt teszek, mert a Lock & Key telitalálat, és a magyar alcím úgyszintén. Ez a két dolog összetartozik, egymásba illenek, és ebben a regényben nem is csak egyetlen egymásra találás történik, ha a kapcsolatok szempontjából nézzük.
De jelenthet ez konkrétan egy ajtón lévő lakatot is, amely egy bizonyos kulccsal nyílik, és ez az ajtó az igazi otthonunkba vezet. És az otthonunk természetesen a családot is jelenti.
Nekem még egy nagyon fontos jelentése van ennek a lakat-kulcs dolognak, ugyanis a regényben szereplő Ruby 10 éve nem találkozott a nővérével, Corával, aki fősulira ment, és így elszakadtak egymástól. Az ő egymásra találásuk volt számomra a legfontosabb ebben a regényben, az összecsiszolódásuk, a régi sebek feltépése és begyógyítása, méghozzá a testvéri szeretet mindent megoldó erejével.

Ruby a főszereplője a történetnek,  akit az alkoholista anyja egyszer csak magára hagy, eltűnik, valószínűleg egy pasival lép le. Tíz éve élnek már kettesben, időnként kiegészülve egy-egy aktuális "udvarlóval". Gyakran költöznek, mintha állandóan menekülniük kellene valami elől, anyja leginkább a lakásbérbeadókat jelöli meg indokként, akiknek mindig tartoznak. Legutóbb pedig egész jól elvoltak, az anyja munkát is talált, elkallódott és megkerült csomagokat szállított ki a tulajdonosaiknak. Persze leginkább Rubyval együtt végezte a munkát, végül a lány megcsinálta mindezt suli után egyedül. De most összeomlott minden, mert pár hétig ugyan titkolni tudta Ruby a helyzetet, de végül egy bejelentés miatt a gyermekvédelem intézkedett. Felkutatták a nővérét, aki természetesen magához vette, pedig 10 éve nem tudtak egymásról szinte semmit. Így került Ruby a szűkös, de megszokott körülményei közül a nővére már-már luxusnak beillő házába, saját szobával, fürdővel. Jamie, a sógora vezeti körbe a házban, aki próbál vicces és kedves lenni vele, Corával ellentétben, aki láthatóan még alig tudja feldolgozni a helyzetet.
Ruby már az első éjjel meg akar szökni, de nem jut messzire, csak a szomszéd kertben lévő medencéig, ahol Nate úszik épp, aki egy pillanat alatt veszi a lapot és falaz a lánynak a sógora előtt. Ruby végül is marad, de mindenkinek világos, hogy nem a saját akaratából.

Mindez az első fejezet tartalma és máris kavarogtak bennem az érzelmek az olvasás során. Mindig kiakaszt, ha olyan szülőről olvasok, aki  képtelen a gyereknevelésre, aki a saját kényelmét és nyugalmát előbbre helyezve bántalmazza a gyerekeit, minden apróságért. Csak azért, hogy dönthesse magába az alkoholt, utána meg kipihenhesse a delíriumot. Aztán fogja magát és időről időre egyszerűen eltűnik, mert kell neki némi tér. Miközben egy vagy két kiskorút magára hagy. Nálam ez alaposan megadta az alaphangot az anyuka megítélésében.
A regény tehát egy hosszabb bevezetőt kapott, de szerintem ez feltétlenül kell ahhoz, hogy megismerjük a körülményeket, lássuk, honnan is indult ez a lány.
Ruby  új környezetbe kerül, új iskolába, de minden egyes percében arra gondol, hogy önálló akar lenni, alig várja azt a pár hónapot a 18. szülinapjáig, hogy jogilag is egyedül élhessen.
Nagyon rég nem olvastam már ennyire jól összerakott karakterről, mint Ruby. Már a neve is különleges, de igazából az tetszik benne, hogy nem a megmentésre, vagy felkarolásra váró jó kislány, hanem egy elég zűrös előélettel rendelkező lány, aki szabadságra és önállóságra vágyik, miközben tudja, hogy valójában nincsenek nagy lehetőségei, nincs fényes jövő ígérete. Az utóbbi huzamosabban egy helyen töltött időben viszonylag megszerette a suliját, voltak barátai, bár kevés időt töltött velük és az is ivásba és füvezésbe merült ki, mégsem volt teljesen egyedül. Neki ez megfelelt, nem kötődött túlságosan senkihez, ez az érzelmi zárlat kellett neki ahhoz, hogy el tudja viselni az életét. De most kiszakadt ebből a közegből. Olvasóként tudtam, hogy jobb helyre került és bíztam Rubyban, ahogy a környezete is, hogy ez előrelépés lesz az életében, de ő erre persze csak később jön rá, amikor már elkövet pár baklövést. Visszavágyik a régiekhez, de csak arculcsapást kap, amit elég nehéz feldolgoznia.
Belépnek az életébe új emberek, új kapcsolatok és egy gyönyörű fejlődésnek lehet tanúja az olvasó, hogy ez a lány, aki annyi mindenen ment eddig keresztül, képes változni, törődni másokkal, félretéve a saját menekülési tervét. Sokat köszönhet Nate-nek, a szomszédsrácnak, aki révén munkát talál és ezáltal újabb embereket ismer meg. Nate egy nagy talány, ő az iskola ügyeletes szépfiúja, Ruby mégis kiszúrja, hogy a tökéletesség mögött valami titok lappang. Persze alakul közöttük némi romantika is, de erről többet nem árulnék el. Nagyon megszerettem a srácot, mindig helyén volt a szíve, két lábbal állt a földön és nagyon nem érdemelte meg, amit az apjától kellett elviselnie.
Imádtam a regényben Ruby új iskolatársát, Oliviát, aki akár egy külön regényt is megérdemelne, nagyon okos meglátásai voltak, nemcsak Ruby gondolkodott el a mondanivalóján, hanem szerintem az olvasók is. Nagyon tetszett az iskolai irodalomfeladat is, minden diáknak húzni kellett egy szót, aminek jelentéséről beszámolót írtak. Ruby a családot húzta, amiről  a történet elején még nem sokat tudott volna mesélni, csak annak hiányáról. Később azonban felépül ez a dolgozat is, ahogy mindenkit sorra kérdez a szó jelentéséről, és összegyűjti ezeket. Család... Gondolj csak bele, ez az a szó, ami minden egyes lélekkel rendelkező embernek könnyeket csal a szemébe.    
Az egész történetet Ruby meséli E/1 módban, alaposan hozzájárulva, hogy megszeressem őt, és hogy most már ez legyen a kedvenc SD könyvem. Ez a hölgy nagyon jól ismeri a fiatalok lelki világát, és a lenyűgöző stílusával, a gyönyörűen fogalmazott mondataival szívhez szólóan emlékezetes történeteket alkot. Ebben a regényben nem a betegség vagy a veszteségfeldolgozás témája miatt érzékenyülsz el, hanem a család újra egymásra találása, vagy épp az új emberek családtaggá válása ugyanolyan megható lehet. Jó érzés volt olvasni az egész történetet, de engem különösen meghatott a nővérek története, annyi félreértést kellett tisztázni, oly sok hazugság mérgezte a múltat, jó, hogy nem kellett tovább cipelni ezt az életükben.
Nagyon tetszett a befejezés, némely dolog lezárult, más dolgok nyitottak maradtak, és ezt a véget én nagyon szeretem, ha van mit tovább gondolni, és később is elrágódhatsz a lehetőségeken.
Ez a regény lassú folyású, de engem azonnal beszippantott, minden sorát faltam. Talán az átlagnál jobban rá tudok hangolódni SD írásaira, így elnézitek nekem ezt a maximális lelkesedést, de ha kortárs young adult regény ajánlásáról van szó, nekem elsőre Sarah Dessen jut eszembe. Nem is tudok választani, minden regénye a kedvencem, amit eddig olvastam, és most már ez is.
Végezetül egy linket ajánlok, SD rajongóknak! Ha ismerős pár apróság a regényből, az nem véletlen, hiszen számos könyve helyszíne szintén Lakeview, és néhány mellékszereplő, utalás csekkolható:

Borító: Imádom! Bár a kedvencem ez itt jobbra, de a magyar is remek.

Kedvenc karakter: Ruby

Szárnyalás: Nate, amikor kihozza Rubyt az erdőből.

Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce: Én sokat sírtam az érzelmek áradása miatt, de én mindenen tudok sírni. Viccet félretéve van itt pár csók, italozás, füvezés, említés szintjén bántalmazás is.

Értékelés: 




NYEREMÉNYJÁTÉK

Sarah Dessentől már több könyv is megjelent hazánkban, a játékunk során pedig ezeket idézzük fel. Minden állomáson találni fogtok egy idézetet az írónőtől, a feladatotok pedig annyi lesz, hogy kitaláljátok, melyik könyvéből származik az idézet, majd beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába a könyv címét.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

“Szükség van néha egy kis zűrzavarra. Különben nem élvezed igazán, ha jól mennek a dolgok.”

a Rafflecopter giveaway

Állomások

12.28. Kelly és Lupi olvas
12.29. Utószó
12.30. Readinspo
01.02. Könyvvilág
01.03. Sorok Között
01.04. Veronika's Reader Feeder

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók