KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2021. június 10., csütörtök

Kim Liggett: The Grace Year - A tizenhatodik év

 


Kim Liggett történetében a fiatal lányoknak különös varázsképesssége van, aminek köszönhetően hatnak a férfiakra. Hogy erejüktől megszabaduljanak, egy szigetre száműzik őket 16 éves korukban, ahonnan nem mindenki tér vissza. Vajon Tierney James a hazatérő kevesek közé tartozik? Tartsatok bloggereinkkel a blogturnén, és ne felejtsetek el játszani se. A Maxim kiadó jóvoltából három szerencsés olvasónk meg is nyerheti A tizenhatodik év egy példányát!

Maxim Kiadó, 2021
336 oldal
Fordította: Béresi Csilla
Goodreads: 4,15
Besorolás: YA, disztópia

Senki ​nem beszél a kegyelem évéről. Tilos. Garner megyében azt tartják a lányokról, hogy varázshatalmuknál fogva felforgatják a házasságokat és rabságba taszítják a férfiakat. Már maga a bőrük is ellenállhatatlan afrodiziákumot választ ki: a nőiség küszöbén álló kamaszlányok varázslata ez. Tizenhatodik életévükben ezért a vad természetbe, egy szigetre száműzik őket, hogy ott megszabadulva sötét hatalmuktól kezes feleséggé válhassanak. Már aki hazatér élve.
A tizenhat éves Tierney James ennél jobb életet álmodik magának, olyan világról, amelyik nem állítja szembe egymással a nőket és a barátokat. Mikor azonban kezdetét veszi számára is a kegyelem éve, hamar rájön, hogy nem egyedül az elemek tombolásától kell félnie. Nem is csak a trancsírozóktól, akik prédára vadásznak a táborlakók közül, hogy busás áron adják el a megyebelieknek örök fiatalságot ígérő testrészeiket. A legnagyobb fenyegetést egészen máshol leselkedik rá.

Spekulatív thriller A szolgálólány meséje és A hatalom szellemében. Elizabeth Banks, a Universal producere, rendezője és színésze a megfilmesítését tervezi.

A regényről és a körülötte lévő nagy hype-ról nem sokat tudtam, de a fülszövege megfogott, így nem volt kérdés, hogy el fogom olvasni. És mennyire jól tettem!

A történet egy kisvárosban játszódik, - érdekes, mert az egész történet alatt nem sok mindent tudunk meg a városon kívüli túli világról - ahol egy nem túl "kedves" szokás dívik. Azt tartják a helyiek, hogy a lányok, mire 16 évesek lesznek, különleges varázserőt birtokolnak, ami rossz hatással van a férfiakra, így egy évre az összes 16 éves lányt "száműzik" egy erdei "táborba", ahol remélhetőleg a varázslat megszűnik és jól nevelt lányokként térnek vissza, hogy beteljesítsék a sorsukat - vagy feleségek vagy pedig munkások lesznek. Igen, ez a két választás van - illetve vannak rosszabbak is, ha varázserőgyakorláson vagy felforgatáson kapják őket, akkor büntetés, száműzetés vagy halál vár rájuk és a női rokonokra is. Mivel jóval kevesebb a férfi, mint nő, ezért nagy kíváltság, hogy valakiből feleség lehet. Ez a "kegyelem éve" - így nevezik ezt az erdei száműzetést - megkezdése előtti napon dől el, amikor a nőtlen férfiak fátylat adnak azon hajadonoknak, akiket el tudnak képzelni feleségként. A többiek sajnos pártában maradnak és mehetnek dolgozni a földekre, a gazdaságokra vagy a feleségek szolgálói lehetnek. A "kegyelem évéről" pedig nem sokat tudni, mert akik túlélik és visszatérnek, azok soha nem beszélnek róla. Annyit azért megtudunk előre, hogy nem lehet egy leányálom ott lenni, mert a lányok egy része eltűnik, mások meghalnak, a "szerencsésebbek" pedig "csak" elvesztik testrészeiket vagy "csak" csonttá soványodva térnek vissza.

Forrás
Tierney pedig különleges lány - igen, ezzel nem mondok újat egy YA történetben:). Esze ágában nincs férjhez menni, így nem retteg attól, amitől a többi lány, hogy nem kap fátylat és kétkezi munkával kell az életét eltöltenie. A szülei - főleg az édesapja - ügyesen felkészítik az életre - ami jól is fog jönni a lánynak, ha túl akarja élni a "kegyelem évét". Hogy kap-e fátylat vagy sem, és ha igen, akkor kitől, azt nem árulom el - olvassátok el a könyvet, viszont egy biztos, a "kegyelem évét" neki is végig kell csinálnia. És igazán innentől kezdve lesz kemény a történet. Hisz a lányok legtöbbje életében nem volt még egyedül, azt se tudja, mit és hogyan kell csinálnia, ha túl akar élni egy ilyen tábort. Mert az előző "csapat" nem sok mindent hagy nekik, így szinte mindent a nulláról kell kezdeniük. És akkor még nem is meséltem a "trancsirozókról", aki a tábor körül ólálkodnak, megpróbálják a lányokat kicsalni - vagy csak simán kivárják, hogy a társaik kiközösítsék és kidobják őket. A "trancsirozók" pedig abból élnek, hogy a lányokat megölik, a testrészeiket pedig jó pénzért eladják a hozzátartozóknak vagy bárki másnak, aki ezeknek különleges hatalmat tulajdonít... Így a lányoknak külső és belső ellenséggel is meg kell harcolniuk, hiszen az összezártság, az elkeseredettség, az, hogy vannak "különbek", hiszen fátylat kaptak és vannak "alantasabbak", akik majd munkások lesznek - hamar összeugrasztja a társaságot és kiderül, hogy ki milyen természettel van megáldva.. a rosszabb még rosszabb lesz, a jobb még jobb, de kérdés az, hogy kinek van esélye túlélni? És a varázserő? Tényleg rendelkeznek vele a lányok? Vagy ez csak valami őrült hiedelem, amivel kordában lehet tartani a nőket?

Az a baj, hogy innentől bármit mesélek, minden spoiler lenne, úgyhogy annyit árulnék el csak, hogy Tierneynek azért annyi előnye van a többiekhez képest, hogy édesapja révén - amit már említettem - elég sok mindent megtanul a túlélésről, ami segíti, hogy életben maradhasson ebben a "lányok viadalában". Igen, nem véletlenül használtam a "viadal" szót, hiszen a főhősnőnk sok dologban hasonlít számomra Katnissre, képes tisztelni az életet, segíteni az elesettet és túlélni olyan körülmények között is, ami sokunk számára egyenlő lenne az azonnali halállal.

A történet pedig izgalmas, egészen a végig lekötött, mindig olvastam tovább és tovább, mert tudni akartam, hogy mi fog következni a következő oldalon. Bár kedvenc főhősőmmé nem tudtam Tierneyt avatni, de azért eléggé megkedveltem. Kellően lázadó volt, hogy beindítson valamit, ami talán majd egy-két generáció után gyökeret ereszt és változást hozhat. Amit picit hiányoltam viszont, az a külvilág. Egy-egy elejtett történetből, beszélgetésből kiderült, hogy nem mindenhol ilyen "maradiak" a viszonyok, nem kell ennyire borzalmas körülmények között élniük a nőknek, de sajnos ez maradt is ezen a szinten, tovább nem jutottunk. Mivel a regény egyedülálló kötet, így nem is valószínű, hogy ezt akár a későbbiekben megtudjuk.
Sokakat pedig érdekel a szerelmi szál... Hát az is van, de az is eléggé nyakatekert. Ígérem, hogy mindenki meg fog lepődni, de rendesen:).

Összességében nagyon tetszett a regény, az apróbb hibái mellett is. Érdekes, különleges és nagyon brutális világot mutat be, amire előre fel kell készülni - folyik a vér, elvesznek testrészek, az írónő nem kímél senkit. Ez tényleg egy disztópia, abból is a negatívabb hangvételű. De vétek kihagyni, mert a történet izgalmas, sose tudni, hogy mi lesz a következő oldalon.

Borító: Nem rossz, de nekem túl "romantikus", túl "könnyed", ahhoz képest, amilyen a történet

Kedvenc karakter: -

Szárnyalás: a "kicsi lázadás" az asszonyok részéről

Mélyrepülés: Ez az egész "kegyelem éve"

Érzelmi mérce: van benne pici romantika, de ez eltörpül a történtek mellett

Értékelés: 


Nyereményjáték:
Nyereményjátékunkban ezúttal azt tesszük próbára, mennyire ismeritek a 16 éves YA-regény főszereplőket! Minden állomáson találni fogtok egy fülszövegrészletet, és ki kell találnotok, hogy melyik könyvhöz tartozik! A könyv címét írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)

“A tizenhat éves kiborgot a társadalom nagy része technológiai tévedésnek tartja, mostohaanyja pedig ki nem állhatja. De a kiborglétnek is megvannak a maga előnyei: C. szinte mindent meg tud javítani, ezért Új Peking legjobb műszerészének tartják. ”

a Rafflecopter giveaway

A blogturné további állomásai:
[Blogturné Klub]
Június 6 - Hagyjatok! Olvasok! (Borítómustra)
Június 8 - Deszy könyvajánlója
Június 10 - Kelly és Lupi olvas
Június 12 - A SzofisztikáltMacska
Június 14 - Könyv és más
Június 16 - Readinspo
Június 18 - Utószó
Június 20 - Sorok között
Június 22 - Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók