KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2021. december 27., hétfő

Abigail Hing Wen: Loveboat, Taipei - Szerelem Tajvanon

Maxim Könyvkiadó 2021. december 15 - Dream válogatás
384 oldal
Fordította: Sárossy-Beck Anita
Goodreads: 3,75
Besorolás: YA, romantikus, realista, ázsia

“Az ​unokatestvéreink is részt vettek ebben a programban – suttogja Sophie. – Titokban tartják, de zéró a felügyelet.”
És ezzel kezdetét veszi Ever Wong hihetetlen nyári kalandja. A tábor hivatalos neve Chien Tan, Tajvan egyik szigorú oktatási programja, amelyre Ever egyáltalán nem vágyott. Helyette azonban egy szerelemhajón találja magát, és a nyár egy „mindent szabad, ami nem tilos” táborba torkollik, ahol mindenkivel összejöhetsz, a felnőttek szemet hunynak minden felett, kígyóvérből készült szaké folyik a csapból, és nonstop éjszakai élet folyik.
Csakhogy minden diáknak van rejtett oldala. Ever az orvosira készül, de titkon szenvedélyesen szeret táncolni. Rick Woo egy Yale-re bejutott tehetséges csodagyerek, aki megkeserítette Ever eddigi életét, de akinek a tökéletessége mögött titok lappang. Sophie Ha odavan a fiúkért és megszállottja a divatnak, de kiderül, hogy megnyerő külsején kívül más érték is van benne. A szexis Xavier Yeh pedig egy szégyellnivaló tényt rejteget, amit senki nem tud róla.
A diákok élete egy nyárra összefonódik, így garantált, hogy Ever számára a tábor örökké emlékezetes marad.

Kíváncsian vártam, hogy olvashassam ezt a történetet, hiszen oly kevés young adult történet játszódik a távol keleten, általában, ha ázsiai/amerikai a szerző,  maximum néhány vegyes származású karakter szerepel a regényeikben, amerikai környezetben. Abból a kevésből is még kevesebb jut el a magyar olvasókhoz. De végre itt egy regény, amely Tajvanon játszódik! 
 
Megtudhattam az első fejezetekből, hogy a 18 éves, frissen érettségizett Ever mindenben követi a szülei szigorú utasításait. A szülei Tajvanról származnak, és feladtak mindent azért, hogy a szabad Amerikában élhessenek, hogy a gyerekeik neves egyetemre járhassanak, megvalósíthassák az álmaikat. És rögtön itt van egy óriási probléma, hiszen nem Ever álmai ezek, hanem a szüleié. Ever apja orvos, de a kínai diplomáját itt nem ismerik el, így csak betegápoló lehet. Evernek viszont kitűzték életcélként, hogy mindenképpen orvossá kell válnia, nem könnyedén, de fel is vették az orvosira, ez lenne az utolsó szabad nyara. Gyerekkora óta táncol, ez a szenvedélye, titokban egy táncművészetire is jelentkezett, ahova szintén felvették, és egy ösztöndíjat megcsípve esélye is lenne bekerülni, máshogy nem tudná fizetni. Amikor ez kiderül, óriási balhé lesz otthon, aminek az a vége, hogy elküldik a Taipei-ben működő nyári suliba, ahová amúgy alig lehet bekerülni, az elit ázsiai származású külföldi diákok folytatnak itt mindenféle tanulmányokat, a kínai nyelvtudásukat fejlesztik, amihez fontos az írásjelek tanulása is, vagy épp küzdősportot, művészeteket, kalligráfiát, kínai orvoslást tanulnak. Amikor Ever megérkezik, már várják a repülőtéren, el sem hiszi, hogy személyesen megismerkedik azzal a sráccal, akit gyerekkora óta  utál, ugyanis a szülei mindig őt hozzák fel mint követendő példát, az éltanuló Rick Woo minden kínai nyelvű helyi újságban szerepel. Ő és az unokatestvére, Sophie lesznek az első ismerősei, akik bevezetik őt az itteni szabályokba. 
A campusra érkező fiatalok ugyanis a tanulás mellett ismerkedni is akarnak egymással, évek óta nagy barátságok, szerelmek születnek ezen a helyen, Ever is végre kiszabadul az otthoni felügyelet alól. A szülei tiltották a fiúktól, sosem randizhatott, nem öltözködhetett szabadon, nulla tapasztalata van az ismerkedésben. Most viszont belevetheti magát Sophie oldalán a szabadságba, éjjelente kilógnak a többiekkel felfedezni Taipei varázslatos világát. Sajnos azonban hibákat is követ el, nem a terv szerint alakulnak a dolgok, úgyhogy a saját kárán tanulja meg, ebben az álomvilágban is vannak hatalmas buktatók.
 
Abbéli elvárásaim, hogy tanulhatok valamit a kínai kultúráról részben teljesült, hiszen a regényben rengeteg utalást kaptam főleg a Taipei-i nevezetességekről, érdekességekről. Jó lenne személyesen is látni ezeket a csodákat, az épületeket és a múzeumok kincseit. Szívesen bóklásznék az éjszakai piacokon, enném a tajvani streetfood specialitásokat és megkóstolnám a bubble teát, ezekről megannyi utalást olvashattam. A szereplők révén magánházban is tehettem látogatást, láthattam milyen a helyi vendégszeretet, milyen egy családi összejövetel. Ez a része nagyon tetszett a regénynek, megteremtett a szerző egy lüktető tajvani hangulatot, ahol érezni lehetett az illatokat és az ízeket. Mégsem volt ez elegendő, mert eltörpült a taipei-i  feeling a regény drámaiságával szemben, ami egy szappanoperáéval vetekedett. 
Viszont sok fontos témát érint a regény. Természetesen az egyik fő mondanivaló a második generációs bevándorlók témája, mennyi bántás éri őket a hétköznapokban, ami meg is acélozza őket, bár alapjában véve rendkívül konfliktuskerülők. Nagyok az elvárások a szülők részéről, de ezek a fiatalok duplán is teljesítenek. Otthonról azt hallják, hogy első helyen álljon az életükben az anyagi biztonság megteremtése, úgyhogy Evertől is elvárják, hogy ne a táncot válassza az orvosi helyett, akkor se, ha az tenné boldoggá. Érint még a történet súlyos problémákat, mint depresszió, öngyilkossági kísérlet és bullying, őszintén szólva nekem sok volt ez itt összezsúfolva egy nyári történetben. A kevesebb drámai elem javára vált volna a sztorinak, épp elég Ever jövőjének alakulásán rugózni.

A szerelmi szál bonyolítása nagyon sablonosra sikerült. A Tökéletes srác mellé kötelezően felsorakozott a Rosszfiú, akit az első jelenetében megbélyegzett a szerző, mielőtt megismerhetnénk, sajnáltam, hogy nem én dönthettem el róla a véleményem, pedig sokkal több van benne, mint ami elénk tárult. Az meg főképp elvette a kedvem a szerelmi szál élvezetétől, hogy itt az egyik szereplőnek komoly kapcsolata volt, és sem az elméleti, sem a fizikai megcsalás nem a kedvenc pillanatom egy regényben. A szerelmi háromszögeket szeretem, de itt ez tovább bonyolódott négyszöggé és még tovább, normális megbeszélés/lezárás nélkül. 18 éves szereplőkről beszélünk, de sokszor éreztem őket fiatalabbnak, túl felelőtlennek. Az érzelmeik mint egy hullámvasút, a legjobb barátságból öri-hari, aztán hirtelen minden meg van bocsátva, csalódások, összeborulások, kakaskodások, szóval van bőven kapcsolati dinamika. Ezzel nincs is gond. A szerző aztán előhúz egy újabb sztereotip kártyát, a "játsszuk el, hogy egy pár vagyunk" témát és ez belekavar az amúgy is nagy káoszba.

Ever felnőtté válása a fő cselekményszál, nyilvánvalóan keresztülmegy némi karakterfejlődésen is, de nekem nem tetszett, hogy sokáig nem saját döntéseket hoz, inkább hagyja, hogy befolyásolják, ami szörnyű következményekkel jár. Mindenképp fel akarja rúgni a szülei által felállított szabályokat, mint valami bakancslistán, végigmegy a tiltott dolgokon, pedig neki a saját igényeit, kívánságait kéne teljesítenie. A regény folyamán szerencsére rájön erre. Nekem egyébként a halálom, ha egy szülő a gyerekén keresztül akarja valóra váltani az elvesztegetett vágyait, legyen regény vagy a való élet, én mindig a gyereknek szurkolok, még akkor is, ha kukásautós akar lenni. Tudom, hogy nehéz ellenszegülni, meg ott van a lelkiismeret-furdalás a szülői szeretet kapcsán, de mindenkinek csak egy élete van, mindenkinek a sajátját kell élnie.
 
A végén tetszett a nagy tehetségbemutató, amit jól összekötött a szerző a jótékonykodással. Viszont a balesetes jelenet hozott extra szemöldökrángatásokat, nem is értem, hogy jött ez így össze. Ever kb földönkívüli módon teljesített a táncban a sérülései ellenére. Sikerült érzelmesen lezárni a történetet, bár nem lett minden szál elvarrva, különösen Xavier további sorsa érdekel, aki igazán nem azt a bánásmódot kapta Evertől, mint amit megérdemelne. Kíváncsi lennék a folytatásra, ami 2022. január 25-én jelenik majd meg Amerikában.

Azoknak ajánlom a regényt, akik szeretik ha egy regény különleges, a Loveboat, Taipei több szempontból is ilyen történet, remek alapötleten alapuló ázsiai feelingű romantikus sztori, egy biztos, semmi köze a nálunk is ismert Szerelemhajó sorozatokhoz. 

Borító: Az eredeti is egész jó.

Kedvenc karakter: Xavier

Szárnyalás: A buszos kirándulás, az éjszakai fürdő, az előadás.

Mélyrepülés: Ever egyéjszakás kalandja.

Érzéki mérce: Vannak érzékibb jelenetek, de semmi grafikus ábrázolás, megfelel a korosztálynak.

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók