KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2021. december 31., péntek

BEST OF 2021

Elérkeztünk 2021 végéhez, a hagyományokhoz híven ma is közzétesszük az év legjeit, könyves vonatkozásban. (Itt a 2020-as, 2019-es, címkefelhőben visszakereshetőek a még régebbiek) Először a statisztika, aztán jöhetnek a kategóriák.
 
Lupi
Olvasott könyveim száma: hát jobb voltam idén, mint tavaly a 28 könyvemmel :D. Idén ez  51 lett. Oldalszám: 20260 Leghosszabb könyv: 912 oldal (Sarah J. Maas: Föld és vér háza) Legrövidebb könyv: 120 oldal (Zágoni Balázs: Karácsonyi kitérő)
10 magyar szerző jutott 41 külföldivel szemben, tehát 24%-ban olvastam hazai szerzőktől.
2021-ben körülbelül 52-53 könyvvel gyarapodott a könyvtáram +/ 1-2 darab, pontosan nem számoltam.
Legdrágább példány: Ciki vagy nem ciki, de idén nem vettem könyvet. Amiket beszereztem, azok ajándékba érkeztek, vagy kiadóktól recenziós példányként.
Amire a legbüszkébb vagyok és nagyon örülök neki: Timmy U. Ralfe: Ridgeback nagyító alatt című könyve, amelyet a Rhodesian Ridgeback Club Hungary felkérésére én fordítottam le magyar nyelvre. 

Kelly
Olvasott könyveim száma: 63, amiből 5 újraolvasás volt, ennek örülök, mert sokkal többször szeretném újraolvasni a kedvenceimet. Oldalszám: 24408 (egy könyvet hagytam félbe, nincs beleszámolva) Leghosszabb: 704 oldal (Cassandra Clare: Chain of Gold - Aranylánc) Legrövidebb: 36 oldal (Ellyne: Egy szív darabjai e-könyv)
6 magyar szerző jutott 57 külföldivel szemben, tehát 10%-ban olvastam hazai szerzőktől.
2021-ben 114 könyvvel gyarapodott a könyvtáram.
Legdrágább példány: Rachel Smythe: Lore Olympus#1. 5098,- Legolcsóbb példány: amiért fizettem is, tehát nem ajándék vagy reci: Pittacus Lore: Egyek a végsőkig 1396,-
Aminek a legjobban örültem, legjobban vágytam rá: Madeline Miller: Akhilleusz dala Az újranyomás előtt lehetetlen volt beszerezni.
 
Blogos adatok:
109 bejegyzés született, ebből 1 Read-a-thon, 1 blogszülinap és 1 adventi blogturnés bejegyzés, 98 könyves értékelés és 8 interjú vagy egyéb extra tartalmú blogturnés bejegyzés. Így már 1034 könyvről írtunk eddig a blogon, végre átléptük a bűvös ezres értéket. Kelly 47 könyves értékelést írt, amiből 17 egyéni, 30 blogturnés bejegyzés. Lupi 51 értékeléséből mind blogturnés bejegyzés. Átlagban 4,3 pontot adtunk a könyvekre, így elmondható, hogy alig alig nyúltunk mellé.
Legnagyobb látogatottságot generáló bejegyzések:
Kelly: Tracy Wolff: Sóvárgás, Elle Kennedy: The Risk
Lupi: Susan Dennard: Truthwitch - Igazságboszorka, Sarah J. Maas: Föld és vér háza
 
2022-es tervek
Kelly: Nekem tökéletesen megfelelő az évi 50-60 közötti könyv olvasása. Átlagban heti egy könyv az a mennyiség, ami mellett másra is van időm, és ez nagyon fontos. Nem szeretnék ennél többet, mert azokban az években, amikor 100 vagy afölött olvastam év végén beláttam, hogy soknál nemhogy a szereplők nevére, de még a cselekményre sem emlékszem belelapozás nélkül. Utána persze beugrik, de ennek így nem sok értelme van. Jövőre szeretnék havi terveket felállítani és kicsit utolérni magamat a régebbi könyvek olvasásával. A havi kb. 4 könyvből legyen kettő korábbi megjelenés. Unom, hogy x meg y könyveket már mindenki olvasta, én meg fényévekkel le vagyok maradva az etalon sorozatokkal. Zsáner szerint is változatosabbra vágyom, idén megtoltam ugyanis a new adultot, kihívás miatt, még így is maradt 10+ elolvasandó a rubin pöttyös kihívásra. Apropó kihívás: már elkezdtem feljelentkezni a különböző Moly-os kihívásokra, megint nekiugrom a VCS-nek és a +1 sorozatfüggők kihívásának többek között. Fontos a várólista-csökkentés, nem volt gond öt perc alatt 24 könyvet polcra tenni, és a sorozat folytatásokkal is rám fér egy kis noszogatás a kihívás tökéletes megoldás erre.
2022-ben is tervezek maratoni olvasásokat, egy minit rögtön január 1-2-re időzítve, így akarom kezdeni az évet! Aztán nyáron az egyhetes szabim alatt jön majd a már hagyományos Read-a-thon, meglátjuk tudom-e ismételni még az év során.
A Blogturné Klub több mint nyolc éve működik, ez meghatározó az olvasásaimban. 2021-ben kicsit lejjebb vettem a jelentkezéseimet, 30 könyvvel turnéztam, ebből 15 alkalommal voltam kampányfőnök, ő az, aki összefogja a turnét. Pár esetben úgy éreztem, ha nem vállalom, a turné se jönne létre. 2022-ben szeretném tartani ezt a mennyiséget, ha többet vállalnék, veszélybe kerülne a régi könyvek olvasása. Igyekszem tehát előrelátó lenni és okosan dönteni.
Lupi: Sajnos az utóbbi években látni, hogy picit visszább vettem az olvasásaimat. Sok minden változott az életemben, lett például újra egy kutyám, vidékre költöztem, újra előtérbe került egy másik hobbim, a puzzle-zás is - így sok minden jött az olvasás rovására, így kevesebb időt töltök a könyveim között. Ez sokszor hiányzik, de én is úgy érzem, hogy évi 50-60 könyvet be tudok még úgy vállalni, hogy ne úgy olvassak, mint egy gép.
Ami viszont hiányzik nagyon, hogy sok olyan könyvem van, amiket megvettem, mert érdekeltek és évek óta ülnek a polcomon, mert annyi blogturnés új, jó könyv van, hogy a régiekre már nem marad idő. Ezt próbálom majd jövőre picit arrafelé tolni, hogy több olyan könyvet is olvassak, amivel nem turnézunk, csupán régóta szeretném már elolvasni.
 
Legkevésbé tetszett könyv
Kelly: Meagan Brandy: Boys of Brayshow High: Erről nem írtam blogbejegyzést sem, valami borzalom volt, minden taszított benne, egyébként 1 pontot kapott Moly-on tőlem.
Lupi: Justin A. Reynolds: Opposite of Always - A végzet ellen - háromszor futottam neki, nem jött be, untam, küzdöttem vele, végül inkább egy interjúfordítással szálltam bele a könyv turnéjába, mert képtelen voltam elolvasni.
 
Legrosszabb borító
Kelly: Örömmel látom, ahogy végignézek rajtuk, hogy idén nem volt kiugróan szörnyű borítóval dolgom.
Lupi: Amy Harmon: The Bird and the Sword - A madár és a kard című regényének a borítója. Ez a borító egy tragédia. Mással nem tudom jellemezni.

Legnagyobb csalódás
Kelly: Meghan March: A Legenda bukása: Erről sem született blogbejegyzés, amolyan fátylat rá kategória, valamiért sokkal jobbat vártam, ja, azok a fránya becsapós fülszövegek a hibásak!
Lupi: Joey Graceffa: Az Éden gyermekei - a fülszövege alapján jónak tűnt, de elolvasva egyáltalán nem nyűgözött le. Az akciójelenetek laposak voltak, a szerelmi szál sem volt valami hű, de meggyőző…
 
Legnagyobb pozitív meglepetés
Kelly: Tracy Wolff: Sóvárgás - Lényegesen jobb volt, mint amit egy Twilight átirattól vártam, meglepett, várom a folytatást.
Lupi:. Tolnai Panka: Zombifarm. Ahogy az értékelésemben is írtam, se a borító, sem a fülszöveg nem hozta meg a kedvemet az olvasáshoz… Aztán a kiadótól kaptunk egy beleolvasót, hátha azzal kedvet hoznak a regényhez és IGEN! Lecsaptam rá és imádtam az első mondatától kezdve az utolsóig.
 

Legjobb borító
Kelly: Cassandra Clare: Chain of Gold - Aranylánc, imádom, ahogy illeszkednek egymáshoz az Árnyvadász Univerzumos borítók. És nagyon ott van még Ruta Sepetys: A csend forrásai, ami nagyon illik a történethez.
Lupi: Leia Stone: Fallen Academy - Bukottak Akadémiája: Első év (Bukottak Akadémiája #1) - a könyvet még olvasom, valószínűleg januárban lesz róla értékelés, de a borítójába így, ahogy van szerelmes vagyok. Figyelemfelkeltő és gyönyörű.
 
 
Legjobb debütáló író
Kelly:  Madeline Miller: Akhilleusz dala : Tíz évig írta a szerző ezt az első regényét. Megérte. Amikor befejeztem évközben, már tudtam, hogy számos kategória győztese lesz.
Lupi: Madarász Éva. Az írónő a Hullámvasút című debütáló regényével azonnal belopta a szívembe magát és alig várom, hogy olvashassak tőle újra!
 
Legjobb világfelépítés
Kelly: Külföldi: Kresley Cole: Dead of Winter - A tél halottai: Még mindig imádom a tarot kártyák világát. Magyar: Ashley Carrigan sumer istenes világot hozott el az olvasóknak a Tűzvarázsló regényben. A szellemek és démonok ijesztőek, de Nergalt a sumer főistent a keblemre ölelném legszívesebben.
Lupi:  Sarah J. Maas: A Court of Silver Flames- Ezüst lángok udvara (Tüskék és rózsák udvara #4) - kíváncsi vagyok, hogy mikor fogok olyan regényt olvasni, amelyik képes lesz erről a trónról letaszítani Sarah J. Maast:)
 
Legjobb szerelmespár
Kelly: Paullina Simons: Tatjána és Alexander - 4 év után olvashattam a második részt, de náluk jobb szerelmespárom nem volt az ideiek közül, pedig volt választék bőven. Kimagaslóak.
Lupi: Cooper és Piper, Susan Elizabeth Phillips: Csillagfény (Chicago Stars #8) könyvében.
 
Legjobb főhős
Kelly: Szerintem unnátok itt is Alexandert látni a Tatjána és Alexanderből. Legyen hát a nyertes: Jay McLean: Lucas Imádtam Lucast, emlékezetes hős maradt a fejemben, újra is kéne olvasnom ezt a regényt, jó volt a fejében lenni.
Lupi: Nem lesz egyszerű, mert idén főleg olyan könyveket olvastam, ahol inkább hölgyek vitték a prímet. De egy férfi mégis előtérbe került, mégpedig Laci, Tolnai Panka: Zombifarm című regényéből.
 
Legjobb főhősnő
Kelly: Juj de nehéz! Nagyon sok remek hősnő közül kell választanom, legyen egy külföldi szerzős: Cordelia (Cassandra Clare: Chain of Gold - Aranylánc) és egy magyar szerzős: Negin (Ashley Carrigan: Tűzvarázsló)
Lupi:
Furcsának fogok tűnni, mert az eddig választásaimhoz képest egy élő személyt választok “legjobb főhősnőnek”. Mégpedig Lily Ebertet, egy holokauszt túlélőt, Lily Ebert - Dov Forman: Lily fogadalma című regényének a “főhősét”. Ez a ma már 97 éves idős hölgy valami elképesztő módon túlélte a II. világháború borzalmait, életben tartva a testvéreit is és a mai napig a missziójának tekinti, hogy minél többen megismerjék az ott átélt borzalmakat, hogy ilyen soha többé ne történhessen meg.
Nekem ő az idei főhősnőm.
 
Legjobb szerelmi háromszög
Kelly: Kresley Cole: Dead of Winter - A tél halottai : Még mindig ők, Jack-Evie-Halál.
Lupi: Alex, Valerie és Jav kapcsolata Suanne Laqueur: A pacsirták röpte című regényében. Ez nem a “megszokott” szerelmi háromszög volt, de a maga nemében nagyot ütött.
 
Legjobb nem szerelmi kapcsolat
Kelly: A Vidám Zsiványok négyese Cassandra Clare: Chain of Gold - Aranylánc regényből. Egy mindenkiért - mindenki egyért féle barátság, testvériség.
Lupi: Nesta, Gwyn és Emerie barátsága - Sarah J. Maas: A Court of Silver Flames - Ezüst lángok udvara című könyvében.
 
Legjobb fiú szemszög
Kelly: Patroklosz hangja volt a legjobb idén az Madeline Miller: Akhilleusz dalából. Tökéletes.
Lupi: Jake szemszöge, J. Bengtsson: Egy szerelem története (Cake #1) című regényében.
 
 
Legjobb "PASI"
Kelly: Számomra Alexander volt idén a legjobb pasi Paullina Simons: Tatjána és Alexanderből. Alex a legsötétebb időkben is kitartott a szerelme mellett, soha nem ingott meg, nagyon jó ember és jó pasi is egyben, töretlen a bizalmam iránta. Magyar szerzőtől is olvastam egy istenről, Ashley Carrigan: Tűzvarázsló-ban Nergal, az ősi sumer isten mai testben, hát nyálcsorgató a pasi, nagyon kemény bizonyos dolgokban, de megmutatja a lágyabb oldalát is.
Lupi: Ezzel most gondban vagyok… sok jó könyvet olvastam, de egy olyan főhős se volt, aki mondjuk Rhysand vagy Jace vagy Adrian vagy Kale nyomdokába léphetne.. Igen, ott van Cassian Sarah J. Maas: A Court of Silver Flames - Ezüst lángok udvara című könyvéből, vagy ott van Hunt a Crescent Cityből…szerettem őket nagyon, de…valami hiányzik belőlük. Így ezt most passzolom idén.
 
Legjobb történelmi helyszín
Kelly: Madrid Ruta Sepetys: A csend forrásai-ból. Nagyon szeretnék eljutni ide, a rengeteg kép alapján már olyan, mintha jól ismerném. Az külön mindent megért, hogy a lányom járt ott két éve és az ő fotóit tehettem a bejegyzéshez (egy kivételével).
Lupi: Németország, Berghof - V.S Alexander: Az előkóstoló című regényében.
 

Legjobb komoly könyv
Kelly: Ellen Hopkins: Crank - A Szörny, minden fiatallal elolvastatnám, milyen hatása van, ha valaki elkezd drogozni. Ez a könyv életmentő lehet. Minden elismerésem a Könyvmolyképző Kiadóé, hogy elhozták ezt a könyvet a magyar olvasóknak.
Lupi: Miranda Cowley Heller: Papírpalota című regénye. Nem egy könnyű regény, de mélyen nyomot hagyott. Mindenkinek csak ajánlani tudom.
 
 
Legjobb szórakoztató regény
Kelly: Ally Carter: Heist Society - Tolvajok klubja: Eszméletlen jól szórakoztam ezen a társaságon, az első és második részen is, vicces, izgi, cuki, olvassátok, megéri!
Lupi: Susan Elizabeth Phillips: Csillagfény
 
 
Legjobb romantikus regény
Kelly: K.A. Tucker: Simple Wild - Az egyszerű vadon: Calla és Jonah története kiemelkedik az idei romantikusok közül, bármikor újra elővenném, imádtam ennek a kapcsolatnak az alakulását. Kedvencem az ellenségekből szerelmesek toposz. Holtversenyben nyert még Paullina Simons: Tatjána és Alexander, 4 évet vártam rá, de megérte, imádtam, ahogy az első részt!
Lupi: Ez nem volt túl nehéz - Susan Elizabeth Phillips: Csillagfény című regénye vitte nálam a pálmát idén ebben a kategóriában.
 
 
Legjobb realista regény
Kelly: Candace Bushnell, Katie Cotugno: Csajoknak kötelező: Ezt lényegében szó szerint kellene venni, és tényleg minden csajnak kötelező olvasni, ki ne hagyd!
Lupi: Juno Dawson: Kifutó modell című regénye. Egy őszinte, szókimondó regény a kifutó modellek életéről. Imádtam.
 
Legjobb disztópia/poszt-apokaliptikus regény
Kelly: Megint alig olvastam az egyik kedvenc zsáneremből, így maradt az egyedüli  Kresley Cole: Dead of Winter - A tél halottai
Lupi: Nálam két magyar regény vetélkedett ezért a címért, de végül egy sorozat második része, Rojik Tamás: Árulás című regénye nyerte el ezt a címet nálam.
 
Legjobb fantasy
Kelly: Külföldi: Cassandra Clare: Chain of Gold - Aranylánc - szerintem ez volt a szerző eddigi legjobb könyve. Magyar: Ashley Carrigan: Tűzvarázsló - szerintem ez volt a szerző eddigi legjobb könyve. LOL
Lupi: Itt nem volt könnyű választásom, mert sok számomra kedvelt fantasy írónőtől olvastam idén. Az utolsó körben Leigh Bardugo maradt benn két regénnyel és Sarah J. Maas is két regénnyel.. na innen lesz szép nyerni ismét :D. Igazából mind a négy regény körülbelül egy szinten volt nálam. Kiemelkedő mind, de egyik sem lett olyan, hogy azonnal rávágnám, hogy ez volt a best. Végül hosszas vajúdás után úgy döntöttem, hogy idén ezt a címet Sarah J. Maas: Crescent City - Föld és vér háza című sorozat indító regénye nyeri el.
 
 
Legjobb krimi
Kelly: Még mindig gyenge oldalam a krimi, még egy apró nyomozás sem volt idén.
Lupi:  Zajácz D. Zoltán: Véres Balaton. Nagyon jó kis izgalmas krimi!
 
Legszebb írásmód
Kelly: Madeline Miller: Akhilleusz dala (vajon mennyi kategóriát nyer még meg?) Minden egyes mondat átgondolt és helyénvaló. Minden túlzás nélkül csodálatos.
Lupi: Thomas Hardy: Egy tiszta nő. Szerintem többet nem is kell ehhez hozzáfűznöm.
 
 
Legjobb sorozat első rész
Kelly: Amélie Wen Zhao: Blood Heir- A vér hercegnője: Nagy esélyes volt a világfelépítés kategóriában is, imádtam ezt a regényt, izgalmas, lehengerlő, csak jöjjön hamar a folytatás.
Lupi: Itt két könyv is versenyben volt, mert Sarah J. Maas Crescent Cityje is nagyon tetszett, de egy hajszállal végül Leigh Bardugo: A kilencedik ház című regénye nyert. Egy valós környezetben játszódó nagyon izgalmas regény, nem kevés fantasy elemmel megáldva.
 
 
Legjobb sorozat folytatás
Kelly: Paullina Simons: Tatjána és Alexander, az a négy év sokat megmagyaráz. Magyarok közül  imádtam Benyák Zoltán: Féktelen történet regényét, mely folytatása a Képtelen történetnek.
Lupi: Magyar szerzőtől: Rojik Tamás: Árulás című könyve - izgalmas, nagyon jól megírt második rész, ami után tűkön ülve várom a harmadik könyvet!
Külföldi szerzőtől: Leigh Bardugo: Crooked Kingdom - Bűnös birodalom - akciódús, izgalmas, kiszámíthatatlan fordulatok, pici romantika - igen! Ilyennek kell lenni egy második résznek (is)!
 

Legjobb sorozat befejezés
Kelly: Ashley Carrigan: Tűzvarázsló (Negin 2) Még az elsőnél is jobban szerettem, szuper volt. Most úgy tűnik nincs további része, de lesz ebben a világban újabb regény másokkal a főszerepben.
Lupi: Sorozat befejező köteteit nem olvastam idén.

Garantáltan újraolvasós könyv
Kelly: Az összes öt pontost újraolvasnám, nem akarok kiemelni, sok hely kéne.
Lupi: Konkrét könyvet nem tudok most így említeni, de az általam kedvelt sorozatok részei valószínűleg újra sorra fognak kerülni, ha kijött az összes rész belőlük. Olyankor egyben el szoktam olvasni az egészet újra.
 
Legprovokálóbb könyv, ami kirántott a komfortzónánkból
Kelly: Meglepően jó volt Aleksandr Voinov: Dark Soul - Sötét lélek regénye, ami itthon egyben jelent meg, ami kint 3 vagy 5 rész, nem is tudom pontosan. Ha az elején nem dobod el, mindent kibírsz benne, határozottan nem bántam meg, hogy ilyesmit is olvastam idén.
Lupi: Nem olvastam idén ilyen könyvet.
 
Legjobb middle-grade könyv - 10-14 éves korosztály
Kelly: Nem vittem túlzásba, idén csak egyet olvastam, így ő nyer: Lee Bacon: Az utolsó ember, de ez legalább cuki volt.
Lupi: Zágoni Balázs: Karácsonyi kitérő
 
 
Legjobb könyv – 15-21 Young Adult korosztály
Kelly: Cassandra Clare: Chain of Gold - Aranylánc Imádom a szerzőt, az egész Árnyvadász Univerzumot, és most egy új sorozatkezdést kaptam, minden eddiginél ütősebbet, imádom.
Lupi: Jennifer Lynn Barnes: Örökösök viadala - bár Sarah J. Maas, Marie Lu, Leigh Bardugo biztos befutók voltak, de ez a regény idén nagyot ütött. Minden benne van, ami egy YA könyvet a legjobbak közé emel. Mindenkinek csak ajánlom, hogy elolvassa!
 

Legjobb könyv – 19-26 New Adult korosztály
Kelly: Idén rengeteg NA-t olvastam, főleg régebbieket, és klasszikus főiskolás/koleszos New Adult könyvet akartam erre a díjra felterjeszteni. J.L. Armentrout: Wait for You és Trust in Me: Ezeket párhuzamosan olvastam, ugyanaz a történet kétféle szemszögből, nagyon jó élmény volt. Jövőre el akarom olvasni a szerző újabb sorozatait, gondolom tarolni fognak nálam. Nehéz döntés volt, de velük egyenrangú volt K.A. Tucker: One Tiny Lie - Egyetlen kis hazugság regénye, nagyon szerettem.
Lupi: J. Bengtsson: Cake - Egy szerelem története
 
 
Legjobb felnőtt könyv
Kelly: Külföldi: Ruta Sepetys: A csend forrásai: Egy szerelem története Franco diktatúrájának árnyékában, olvasd el, nem bánod meg. Holtversenyben itt van még Madeline Miller: Akhilleusz dala, ami a lelkem legmélyére hatolt. Magyar: Szaszkó Gabriella: Engedj el! - Számomra nehéz olvasmány volt, amit nehezen fogadtam el, aztán meg nehezen dolgoztam fel, de megérte olvasni.
Lupi: Lisa Jewell: A fenti lakók. Egy nagyon izgalmas, néhol hátborzongató, néhol nyomasztó, letehetetlen regény. Imádtam!
 
 
Legkedvesebb idézet
Kelly: “– Jelen állás szerint – felelte Magnus – az élet abból áll, hogy újra meg újra a szeretetet választjuk, hiába tudjuk, hogy sebezhetőek leszünk miatta, és hogy később még nagyon fájhat. Talán nem is olyan sokkal később. Igazából nincs is választási lehetőségünk. Vagy a szeretet mellett döntünk, vagy egy üres világban élünk, ahol nincsen senki rajtunk kívül. És úgy aztán tényleg rettenetes leélni egy örökkévalóságot.” Cassandra Clare - Wesley Chu: Az elveszett Fehér Könyv

Lupi:
“Szeretettel minden lehetséges” - Sarah J. Maas: Föld és vér háza (Crescent City #1)
 
 
 
 
Legjobban várt könyv 2022-re
Kelly: Cassandra Clare: Chain of Iron
Lupi: Amire idén nem jutott időm. Jus Accardo: Transcendent című regénye, amit tavaly óta nem sikerült sorra kerítenem :(
 
Kedves könyvimádó barátaink!  Várunk benneteket 2022-ben is könyvajánlóinkkal, reméljük segítünk jó olvasnivalókat választani a megjelenések tengeréből! 
Kedves Kiadók! Köszönjük az egész éves támogatásotokat!
BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNUNK!
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók