KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2021. december 3., péntek

Benyák Zoltán: Féktelen történet


Benyák Zoltán Féktelen történet című regényével ismét visszarepít minket az írók képzeletének birodalmába. Ezúttal Max lányával, Moirával kalandozhatunk ismert és ismeretlen történetek szereplői között. Egy vegyes turné keretében egy bloggerünk elmondja a véleményét az első könyvről (Képtelen történet), négy bloggerünk pedig az új könyvet véleményezi. Természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.
 
Főnix Könyvműhely 2021.
248 oldal
Goodreads:
Besorolás: YA, fantasy
 
Moirának nincs könnyű dolga. Nem elég, hogy Max, a nagy mesélő örökségét kell cipelnie, de a gimis évek is megviselik. Mindennek a tetejébe egy esős szeptemberi napon megjelenik egy beszélő vízköpő, aki eszébe juttatja azt a másik világot, ahol kislányként járt. A hősök és gonosztevők világát, a vad utazásokét.
Moira átmegy a féktelen kalandok földjére, hogy másodszor is megjárja Alíz csodaországát, Oz királyságát, a többi legendát. Régi és új útitársak szegődnek mellé, megismerkedik egy olyan jóképű fiúval, amilyenek csak a mesékben vannak. Áthajózik néhány ősi krónikán, megharcol olyan szörnyekkel, amik ezeréves mítoszokból kúsznak elő.
Te, aki e sorokat olvasod, azt gondolod, hogy tudod, mi történik majd ezeken a vad lapokon… de hidd el nekem, még csak nem is sejted.
Benyák Zoltán még magasabbra emeli a tétet a Képtelen történet folytatásában. A fantázia sodrában a Féktelen történet szavai a főszereplővel együtt viszik az olvasót az elfeledett mesék birodalmába.
 
Meglepődtem amikor megtudtam, hogy folytatás készült a tavaly ilyenkor megjelent Képtelen történet kisregényhez, nagy örömmel fogadtam el az olvasás lehetőségét. 
Ekkor következett az újabb meglepetés, mégpedig az, hogy a szerző a kedvenc zsánerem szerinti, azaz young adult korosztályú főszereplőkkel írta meg ezt a második részt. A borítót látva és a fülszöveget olvasva ha lehet, még tovább nőtt az érdeklődésem. 
Moira immár 17 éves gimnazista, apja nyomdokaiban jár, kétféle értelemben is, ugyanannak a giminek koptatja a padjait és ő is történeteket ír.  Ezen az esős szeptemberi hajnalon azonban az ő gondolatait is borús érzések árnyékolják, nem jön könnyen a meseszövés, a suliban is megint bántják a hóbortos apja miatt, és mintha valami rémség is figyelné a magasból. A kedvenc helyére menekül, a gimi tetejére, ahol mindig sikerül összeszednie magát. Mégse volt csak egy árny, amit látni vélt, ugyanis régi ismerős fedi fel magát a tetőn, Félix, a vízköpő ajánlja fel, hogy ideje visszalátogatnia Seholországba, ahová egy pocsolyán át vezet az átjáró. Sikeresen landolnak, de máris lecsap rá Titus főlektor és csapata, az ő dolguk megsemmisíteni a betolakodókat. Ugyanis az utóbbi időben elszaporodtak a turisták, akik ezt azt magukkal vittek az igazi világba, fontos szereplőket, tárgyakat emeltek el, amik veszélyeztetik a történeteket. Már majdnem Moira is Titus kezére kerül, amikor megmenti őt egy furcsán ismerős idegen srác. Mark itt él Seholországban, igazi kocka típus, szerel, bütyköl, jelenleg épp egy robotszerű lényt, Fúzi urat fejezte be. Nincs mese, menekülniük kell a főlektor elől, északra kell jutniuk, hogy találjanak egy prófétát, aki majd segít Moirának hazajutnia. Félix ugyanis elfelejtette közölni, hogy hazafelé nem egyértelmű az út. Újabb különleges utazás következik, rengeteg akadállyal, félelmetes és szívmelengető kalandokkal. 

Őszintén mondom, engem megint elvarázsolt a szerző. Mint már annyiszor, megint arra jöttem rá, hogy vannak kedvenc írói hangjaim, akik bármit írhatnak, nekem olvasnom kell, mert egy húron pendülünk, vigyorgok a fura vicceiken, értem a különleges utalásaikat. Zoli történetei is ilyenek, tele vannak olyan pillanatélményekkel, amiket furamód személyesnek érzek, mintha ismernénk egymást, lennének közös emlékeink. Persze ered ez a rengeteg irodalmi utalásból, ami ebben a regényben tényleg szerteágazó, minden oldalon találtam magamnak egy-egy gyöngyszemet. Nem is kétséges, hogy az eddigi olvasmányainkban elég sok a közös pont, élvezettel fedeztem fel ismerős helyzeteket, szereplőket, jeleneteket. Az írás egyébként a szerzőtől megszokott, sajátos humorral átszőtt, gördülékeny, szárnyaló fantázia, sokszínű helyszínekkel és jellegzetes, egyedi karakterekkel.
Óriási ötlet a Papír-tenger. Ezt annyira imádtam! Nem vízből áll a tenger, hanem regények, mesék, mítoszok lapjaiból, a világ összes  története kavarog a mélyben. Hőseinknek át kell kelniük rajta, és nem ússzák meg a belepottyanást sem. Mindenki sejtheti, aki a borítóra néz, hogy lesz itt némi romantika is, ennek a korosztálynak ez nyilvánvalóan jár. Nagyon tetszett a cselekményszál ezen része, főleg abból a szempontból, hogy kiderül, ki is teremtette Markot.
Nem csak Félix kerül elő az első részből, hanem számos más karakter is, akikkel nagyszerű volt újra találkozni. Régi barátok ők, de kilétük legyen meglepetés, nagyot fog ütni a legváratlanabb, szívfacsaró és felemelő egyszerre.
Nagy beszélgetésekre is sor kerül, és nekem nagyon tetszett az a gondolat, hogy Moira rájön ezen a helyen, hogy az írásban megtalálhatja a szabadságot, a boldogságot, bármilyen is az élete a valóságban.
Izgalmas volt a regény csúcspontja, rengeteg nehézséget kellett leküzdeni, és hogy sikerül-e visszajutni Moira világába,  azt derítsétek ki a regényből.  Szerintem megtalálja a regényben a neki szóló mondanivalót a kiskamasz korosztály, ahogy a fiatal felnőttek is, és a picivel idősebbek mint én, egészen nosztalgikus élményeket is kapnak, lásd walkman és társai, én legalábbis nagyon jól szórakoztam. Ahogy a korosztályos besorolás is mondja, 12-112 éves korig ajánlják a regényt, és valóban, az egész család számára remek olvasmány.     
 
Borító: Nagyon tehetséges képregényrajzoló munkája: László Márkot megtalálod Instán: https://www.instagram.com/marklaszlo/
 
Kedvenc karakter: Moira, Mark

Szárnyalás: A Papír tenger ötlete.

Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce: A 12 évestől a 112 évesig mindenkinek ajánlom, kedvencetek lehet.


 Nyereményjáték
 
A történet az írók világának egyfajta keverékében játszódik. A feladat ezúttal az lesz, hogy a felsorolt szavak segítségével kitaláljátok, melyik regénysorozat világához is tartoznak. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni az adott regénysorozatok címét.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
 
Feladvány:  szerelmes levelek, idősek otthona, szerződés, Korea 
 
 
 További állomások
 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók