KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2021. november 30., kedd

Sarah Pearse: A szanatórium

 


A 21. Század Kiadó jóvoltából egy igazán izgalmas, fordulatos pszichothrillert vehetünk kézbe ezúttal, amely egy sötét titkokkal teli szállodában játszódik, amely sok-sok évvel korábban tüdőszanatóriumként működött. Ezúttal hat bloggerünkkel követheted végig a nyomozást egy sorozatgyilkos után, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a regényből.

21. Század Kiadó, 2021
400 oldal
Fordította: Borbély Judit Bernadett
Goodreads: 3,41
Besorolás: krimi, thriller

Nem ​akarsz továbbállni.
Vagy már nem is tudsz?
A Le Sommet baljós épület, az erdőben bújik meg, vészesen meredek hegycsúcsok árnyékában, és régóta nyugtalanító szóbeszéd tárgya. Eredetileg szanatórium volt, aztán sokáig üresen állt, csak nemrég újították fel. Luxushotelt nyitottak benne, impozáns, eldugott pihenőhelyet a svájci Alpokban – márpedig ez az utolsó hely, ahová Elin Warner menni akar. Ugyan nyomozó, de jelenleg nem jár be dolgozni, úgyhogy hirtelenjében nincs jó kifogása, miért ne fogadná el a meghívást. Isaac, az öccse – akivel egyébként Elin egyáltalán nincs jóban –, itt fogja eljegyezni menyasszonyát, Laure-t.
Elin érkezésekor óriási vihar készül. Elin már eleve nyugtalan, úgy érzi, valami nincs rendben ezzel a szállodával. Másnap reggelre pedig Laure eltűnik – Elinnek az ösztöneire kell hagyatkoznia, hogy megtalálja öccse menyasszonyát. Minél több idő telik el Laure eltűnése óta, annál inkább bepánikol a vendégsereg. Elinen nagy a nyomás, hogy felmutasson valami eredményt – miközben senki sem sejti, hogy még egy nő eltűnt. Pedig ő lett volna az, aki figyelmeztethette volna a vendégeket, hogy mindenkinek veszélyben forog az élete.

Ez a könyv szintén fenn van Reese Witherspoon könyvespolcán, talán azért is olvasták el olyan sokan. Őszinte leszek, én nem követem ezt a könyvespolcot, de a borító (olyan Stephen King - Ragyogás érzetem támadt a kép láttán) és a fülszöveg (behavazott istenhátamögötti helyen elzárva egy csomó ember köztük egy gyilkos - ez pedig rettentően Agatha Christie érzetet okozott) együttesen kérte / követelte, hogy olvassam el a regényt.

A történet szerint a fiatal nyomozónő, Elin és a barátja Will Svájcba utazik, hogy a lány öccse, Isaac eljegyzési ünnepségén vegyenek részt egy újonnan felújított hotelben. A hotel egy tüdőszanatórium volt, amit miután bezártak, újjáépítettek luxushotelként. De már az építkezésnél gondok adódtak, hiszen az egyik tervezőmérnök nyomtalanul eltűnik... A hotel végül felépül, átadják, tele van vendégekkel, de ekkor hatalmas hóvihar tör ki, lavinák zárják el az utat a hotelhez. A vendégek egy részét tudják evakuálni, de a személyzet jó része és pár vendég - köztük Elin, Will és Isaac is ott ragad. Plusz még valaki, aki brutális kegyetlenséggel kezdi gyilkolni az embereket. Vajon Elin elég lesz ahhoz, hogy kiderítse ki az elkövető? Vajon milyen titkokat rejt a szanatóriumból lett hotel?

Crans-Montanaban egy lerobbant épület, ami 
akár lehetne a regényben lévő hotel
felújítás előtt
Ismételten szerencsés voltam, mert belenyúltam egy szerintem nagyon jó kis krimibe - leültem és egy ültőhelyemben kiolvastam mind a 400 oldalt. Egyszerűen nem tudtam abbahagyni. A szerző annyira jól adagolta az izgalmat, hogy újra és újra továbblapoztam, hogy kiderüljön ki és miért áll a gyilkosságok hátterében.
A helyszín tökéletes volt. Egy istenhátamögötti helyen lévő, régi szanatóriumból átalakított luxushotel. Ahová csak egy út vezet, de az is olyan részen, ami eléggé lavinaveszélyes. És mivel tél van, hóviharok jönnek-mennek, így a lavina is megérkezik, elzárva ezzel a külvilágtól az egész szállodát. Az írónő nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy "végigvezessen minket" a hotelen, különleges lett, ahogy a hotelt átalakították, meghagyva benne pár dolgot, ami a szanatóriumra emlékeztet és amivel még borzongatóbbá téve az egész helyet.
A legborzongatóbb persze a gyilkosunk volt, akit vajmi kevéssé izgatott a külső "armageddon", a hóvihar, a lavina, ő a tökéletes terve szerint végzi ki az embereket. Eleinte csak annyit tippeltem, hogy valószínűleg köze van a szanatóriumhoz a történteknek - nem hiszem, hogy ezzel sokat spoilereztem volna, hiszen a regény címe is ezt sugallja, csak azt nem tudtam, hogy a gyilkos random gyilkol vagy van valami "ésszerűség" abban, ahogy kiválasztja az áldozatokat. Mert eleinte semmi összefüggést nem találtam köztük... Aztán persze lassan összeáll a kép, de addig jó pár izgalmas percet okozott a szerző.

Viszont a szereplők... ők azok, amelyek miatt nem tudok sajnos teljes "pillangót" adni a regényre - illetve kifejezetten a főszereplő miatt. Azt már megtanultuk, hogy minden főhősnek van valami problémája, kinek kisebb, kinek nagyobb, ami kihat az életére / munkájára / párkapcsolatára. Itt is ez történt. Elinnel történt valami borzalmas dolog (én sokáig abban a hitben voltam, hogy valamikor mostanában történt ez a dolog, aztán kiderült, hogy gyerekkorában...), ami kihatott az életére és a párkapcsolatára... aztán a munkájában is történt valami, ami még jobban kikészítette a fiatal nyomozónőt és per pillanatnyilag "kényszerszabadságon" van. Ez eddig szép és jó, ezzel nincs is gond, de azzal igen, hogy én néha úgy éreztem, hogy többet foglalkozunk Elin lelkivilágával és problémáival, mint magával a nyomozással vagy a történettel. Ez mondjuk belefért volna egy Papírpalota stílusú könyvbe, de egy krimibe?
Egy idő után egyszerűen annyira irritált Elin, hogy azt elmondani nem tudom. Ehhez képest ott volt a barátja Will, aki minden kívánságát leste a fiatal nőnek, minden nyígját-baját elviselte. Ő volt az az idealizált férfi, akit sok nő elképzel magának. Jól néz ki, jó egzisztenciája van és még annál is több türelme. Minden hisztit sztoikus nyugalommal tűr és bármi is történik, mindig ott van segítségként a párjának...

Persze ez csak aprócska momentum, csak megjegyeztem, hogy mi nem tetszett a regényben, ami egyébként szerintem nagyon jól sikerült. Kellően izgalmas volt, kellően hátborzongató, számomra egy tökéletes thriller. De amit olvastam a könyvborító belső fülén, hogy "pompás gótikus thriller" - ööö, ez azért nem igazán állja meg a helyét. Aki ezt írta, az még nem olvasott gótikus thrillert:). Ettől függetlenül a regényt bárkinek ajánlom, aki szereti a rejtélyeket, az izgalmakat, szeret borzongani egy kicsit egy téli estén.
És a regény vége? Elviekben befejezett, gyakorlatilag hagyott egy aprócska ajtót az írónő, amivel előkészíti, hogy lesz folytatása a regénynek. Én pedig kíváncsian várom, hogy a folytatást is meg tudja-e ennyire izgalmasra írni (illetve kap-e a főhősnő valami jellemfejlődést, hogy ne akarjam lépten-nyomon megcsapkodni:).


Borító: Figyelemfelkeltő, szerintem tökéletes a regényhez!

Kedvenc karakter: - 

Szárnyalás: a helyszín és az alapötlet

Mélyrepülés: a főhősnő

Érzelmi mérce: izgalom, izgalom és izgalom

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
A történetben a szanatórium egy lavina miatt megközelíthetetlenné válik, miközben egy sorozatgyilkos szedi az áldozatait. A játék során olyan regények címét rejtettük el a bejegyzéseinkben, amelyekben szintén egy elzárt, nehezen megközelíthető helyen kell túlélniük a szereplőknek. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni az adott regények címét.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



A blogturné további állomásai:
November 26 - A Szofisztikált Macska
November 28 - Spirit Bliss Sárga könyves út
November 30 - Kelly & Lupi olvas
December 02 - Booktastic Boglinc
December 04 - Könyv és más
December 06 - Nem félünk a könyvektől

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók