KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2021. december 16., csütörtök

Hilary McKay: Hamarosan látjuk egymást

 


A Manó Könyvek Kiadó gondozásában jelent meg Hilary McKay Hamarosan ​látjuk egymást c. gyermekkönyve idén ősszel. A szívmelengető történet Clarry, Peter és Rupert felnőtté válásának rögös útját meséli el, akiknek életére az első világháború nehézségei is sötét árnyékot vetnek. Ha felkeltettük érdeklődéseteket, tartsatok velünk, és játsszatok a kiadó által felajánlott nyereménykönyvért.

Manó Könyvek, 2021
376 oldal
Fordította: Todero Anna
Goodreads: 4,28
Besorolás: történelmi fikció

Clarry és a bátyja, Peter a nagyszüleik cornwalli házában töltik a nyarakat ellenállhatatlan unokatestvérük, Rupert társaságában.
Csakhogy megszokott életükre hamarosan egy szörnyű háború árnyéka vetül – és amikor Rupert beáll katonának és kimegy a frontra, Clarry úgy érzi, hogy a pacsirtadaltól hangos nyarak örökre véget értek.
De túléli-e a család ezt a rettenetes háborút?

A Costa „év gyerekkönyve” díj nyertese 2008-ban.

Őszinte leszek ismét. Nem igazán tudtam, hogy ez a könyv az év gyerekkönyve lett 2009-ben. Se mást. A borítója és a fülszövege fogott meg, az alapján választottam.

A történet szerint 1902-t írunk. Megszületik egy pici lány, de az édesanyja meghal. Az apuka eleve nem tud mit kezdeni a gyerekekkel, nem is akart egyet sem, így Clarry, a kislány és a bátyja Peter hol a nagymama felügyelete alatt vannak, hol pedig különböző bejárónők, házvezetőnők nevelgetik őket. A két testvér kapcsolata nem igazán felhőtlen. Clarry rajongásig szereti a bátyját, de Peter nincs igazán oda a kishúgáért. A nyarakat Cornwallban töltik a nagyszülőknél és itt ismerik meg Rupertet, az unokatestvérüket, akit a szülők, miután Indiába távoztak, "lepasszoltak" végleg a nagyszülőknek.
A három fiatal között hatalmas barátság szövődik, amely a nyarak végeztével sem szakad meg. A barátság főleg Rupert és Clarry között él, kettőjük kapcsolata különleges.
A felhőtlen fiatalkort azonban az első világháború megszakítja. Rupert bevonul katonának és ez megváltoztat mindent...

Cornwall az 1900-s évek elején
Az írónő gyönyörűen és korhűen mutatta be a gyerekek akkori sorsát. Peter és Clarry szerető édesanya nélkül nőtt fel, ami elviekben arra "kárhoztatta" volna őket, hogy érzelemmentes felnőttekké válljanak, de szerencsére nem ez történt, hanem "csupán" erősek és függetlenek lettek. Clarryt külön imádtam, hisz a pici lány kihozta ebből a helyzetből a maximumot, amit csak ki lehetett hozni. Próbált "felérni" a fiúkhoz, megtanult úszni, kiharcolta (igaz Peter segítségével), hogy iskolát válthasson, ahol kiderült, hogy rettentő jó agya van mindenhez. Nagyon tetszett, hogy abban a korban sikerült még azt is elérnie, hogy bejusson Oxfordba, pedig az akkoriban inkább a fiúk kiváltsága volt. Ahogy nőtt a testvérpár, úgy változott meg a kapcsolatuk is, Peter végre már testvérként foglalkozott Clarryvel és segítette, amiben csak tudta.
Clarry és Rupert kapcsolata különleges volt és fontos - főleg a kislány számára. Rupert volt az az unokatestvér, aki már akkor is szerette és figyelmével halmozta el a kislányt, amikor Peter még csak nyűgnek érezte. Rupert volt az, aki Clarry életébe fényt hozott és átsegítette az egyedülléten.
Nagyon szerettem a fiúk csapatát is, Peter, Rupert és az iskolás barátjuk, Simon trióját. Mind a hárman bentlakásos iskolába kerültek (ami akkoriban gyakori volt nagyon) és itt olyan bajtársiasság alakult ki köztük, amit az idő sem tudott nagyon megváltoztatni.

És persze jött a háború... a mindent megváltoztató háború. Rupert önként bevonul - szinte kalandnak, mentsvárnak érzi a bevonulást az iskolai elvárások után. Érdekes volt az ő szemszögén keresztül látni ezt a borzalmat - hogy eleinte azt se tudták nagyon, hogy mi is zajlik, a bevonulásakor még hosszabb, mindenre kiterjedő leveleket küld mindenkinek, akit csak ismert, de ahogy egyre inkább bekerül a "sűrűjébe", annál ritkább és szófukarabbak lesznek a levelei. Rupert és Clarry is itt nagyon édesek, egymásban tartják folyamatosan a lelket.
A háború persze nemcsak egy "kaland", borzalmas veszteségeket szenvednek, minden téren. Az írónő próbált azon a vékony mezsgyén egyensúlyozni, miszerint megmutassa a borzalmakat, hogy mit is jelentett katonának lenni az I. világháborúban, de mindezt úgy, hogy a könyvét gyerekeknek írta. Szerintem ez minden téren sikerült neki.
Ami nagyon tetszett még, hogy a regény végén van egy rövid összefoglaló az akkori életről és világról, sőt egy kislexikont is kapunk a számunkra különlegesebb szavakról és kifejezésekről.

És a történet vége? Kaptunk egy szép lezárást és mindenki hozzáképzelheti a továbbiakat. Nekem ez így tökéletesen megfelelt:).

Összességében szerettem ezt a regényt, egy történetet a felnőtté válásról, a barátságok erejéről és fontosságáról és arról, hogy semmi sem lehetetlen, ha nagyon akarjuk. Javaslom mindenkinek, még a gyerekeknek is (de inkább egy picit idősebb korosztálynak.).

Borító: Tetszik, látványos, illik a történethez

Kedvenc karakter: Rupert, Clarry, Simon

Szárnyalás: Clarry életszeretete és kitartása

Mélyrepülés: a háború és ami ott történt

Érzelmi mérce: a barátságon van a hangsúly

Értékelés: 


Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
A játék során első világháborúval kapcsolatos kérdéseket fogtok találni minden állomáson. A Rafflecopter doboz megfelelő sorába a helyes válaszokat várjuk.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Mikor tört ki az első világháború (év, hónap, nap)?


A blogturné további állomásai:
December 13 -  Könyvvilág
December 16 -  Kelly és Lupi olvas
December 19 - Csak olvass!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók