KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2022. július 30., szombat

Stacey Halls: Mrs. England

 


Stacey Halls a boszorkányos témájú, Familiárisok című regényével robbant be a magyar könyvpiacra két évvel ezelőtt, és tette rajongójává a 21. Század Kiadó olvasóit. A Mrs. England már a harmadik regénye, amelyet olvashatunk tőle magyar fordításban. Tartsatok velünk, ha érdekel, mit gondolunk az írónő legújabb szerzeményéről!

XXI. Század Kiadó, 2022
350 oldal
Fordította: Simonyi Ágnes
Goodreads: 3,99
Besorolás: történelmi fikció

Yorkshire megye, 1904. Ruby Mayt, a frissen végzett dadát felveszik Charles és Lilian England négy gyermeke mellé. Ruby reméli, hogy ez az a kiugrási lehetőség, amelyre mindig is várt, ugyanis Englandék befolyásos gyártulajdonos dinasztiából származnak, jelentős vagyonnal rendelkeznek. De az új dada számára, amint megszokja az élet rendjét az eldugott Hardcastle House-ban, világossá válik, hogy a titokzatos és szépséges Mrs. Englanddel valami nincs rendjén.
A zárkózott és visszahúzódó Lilian csekély érdeklődést mutat gyermekei és elragadó férje iránt, és távolról sem az „a ház angyala”, akinek Ruby gondolta. Bár a barátságos, élénk Charles örömmel fogadja a dadát a családban, Rubyt egy sor különös esemény arra kényszeríti, hogy kérdőjelezzen meg mindent, amit addig tudni vélt. A cselédek által kiközösített, és magát egyre kényelmetlenebbül érző dadának szembe kell néznie a démonaival, megelőzendő, hogy a történelem megismételje magát.
Elvégre nem létezik tökéletes család – ezt neki igazán tudnia kell.

Stacey Hallsnek nem ez az első megjelent regénye itthon, de remélem nem is az utolsó! Én A lelenc című regényénél figyeltem el rá (értékelés ITT) és döntöttem el, hogy ami itthon megjelenik tőle, azt el szeretném olvasni. Így nem volt kérdés, hogy a Mrs. England lesz a következő, amit a kezembe veszek.

A történet szerint Ruby May egy nagyon híres "dadaképző" friss növendéke, aki az oktatásán túl ösztönösen is nagyon jól bánik a kisgyerekekkel. Mégis új munkát kell keresnie, mert a család, akiknél megbecsülték és nagyon szerették, Amerikába költözik és a dada nem akar külföldre menni. Így egy újabb családot keresnek neki és a nyüzsgő Londonból vidékre költözik, ahol Mr. és Mrs. England négy csemetéjének keres új dadát.
Ruby nagy lendülettel veti bele magát az új munkába, picit azért félve, hogy elég lesz-e ő négy kisgyerek mellé, de szépen veszi az akadályokat. Azonban ő is felfigyel arra a furcsaságra, hogy minden ügyes bajos dologgal (a gyerekeket is beleértve) a ház urához kell fordulnia. A ház úrnője, Mrs. England visszahúzódó, a napi tevékenységekben ritkán vesz részt, a gyerekeivel pedig látszólag még kevésbé foglalkozik.
Főhősnőnk valami rosszat sejt a háttérben, de úgy dönt, hogy ehhez semmi köze, ő a gyerekek miatt van itt és őket szépen el is látja. De bármennyire is ki szeretne maradni mindenből, az, hogy ott él, dolgozik a házban, sajnos ezt nem teszi lehetővé...

Őszinte leszek anno Stacey Halls elsősorban a rejtélyes történetével fogott meg magának. Imádtam, hogy A lelencben is sok rejtéllyel szembesültünk (bár a fő rejtélyre hamar rájöttem magam is), így itt is vártam valami hasonlót. De az is biztos, hogy ebben a regényben az írónő nem sieti el a dolgokat. Szépen lassan és még annál is lassabban alakul a történet. Eleinte nem is értettem nagyon, hogy miért "Mrs. England" a regény címe, hiszen eleinte az úrnő alig szerepelt a történetben, a főhős minden téren Ruby May, a dada. Ő egy rettentő erős fiatal nő, hiszen egyedül, minden segítség nélkül felvételizett a híres dadaképzőbe, majd azt sikeresen elvégezve, egyedül állt helyt teljesen idegen családok kisgyermekei mellett. Ahogy minél jobban belemélyedünk a történetbe, úgy derül ki, hogy az ő élete sem fenékig tejfel, egy borzalmas dolog vet árnyékot minden döntésére és marasztalja Angliában, bármilyen különleges és jól fizetett állás is várná a tengertúlon. (a történet elején nem is értettem, hogy miért mond inkább fel és miért nem utazik el az általa imádott családdal és pici babájukkal Amerikába). A miértre persze fény derül a történet olvasása során, meg is értem valahol, de egyetértek Mrs. England, a történet végén adott tanácsával.
Ahogy nagyon sok akkoriban élt, jó munkát szerzett fiatal nőnek, Rubynak is megvolt az otthoni, szegénységben élő családja, akik várták / elvárták, hogy a lány a fizetésének a felét hazaadja. Értem és tudom, hogy ez volt a bevett szokás akkoriban, de egy idő után engem rettenetesen zavart, amikor a kapott levelek jó része csak arról szólt, hogy mit akarnak venni az elküldött pénzből és mikor kapják már meg :(.

A szerző továbbra is a leírások mestere, egyszerűen mesésen írt a vidéki földbirtokosok életéről. Imádtam minden percét ahogyan a házról, a cselédekről, a rendezvényekről, a gyerekek (és a dadák) mindenkori életéről mesélt. Amíg olvastam, teljesen beleéltem magam a történetben, mintha én is ott lettem volna a csendes, rejtélyekkel teli házban, együtt kirándultam volna a gyerekekkel és a dadával a környéken, részt vettem volna a családi rendezvényeken.
És a rejtély.. komolyan mondom, hogy minden végigfutott a fejemben, hogy mi lehet mrs. England rejtélye (ezzel nem spoilerezek, mert erre bárki rájöhet a címből is, hogy őt veszi körbe valami, amit próbálnak titkolni). Szépen lassan kiderült, hogy ez se lehet, az se lehet, amikre gondoltam, akkor viszont mi? Hát annyit elárulok, hogy nagyjából kitalálható a rejtély egy része, a másik fele viszont... meglepetéssel szolgált nekem. Azt is megosztom veletek, hogy a könyv háromnegyed részéig szépen evickélünk a langyos vízben - bár tudom, hogy ez most így nem hangzik valami jól. Hiszen érdekesek a leírások, a napi tennivalók megismerése, az élet egy ilyen vidéki házban, de nagyon várjuk a rejtély megfejtését, mert az körbelengi az egész történetet és feszült várakozást idéz elő. Én speciel már tűkön ülve vártam, hogy derüljön már ki valami végre, mert mindjárt vége a regénynek és még semmi... Aztán az írónő belelendült és az utolsó negyedben jött a katarzis, a csúcspont... és végre kiderült minden.

És a történet vége? Valahol megnyugtató a befejezés és mindenki révbe ér. Én azonban nem értettem egyet Ruby döntésével, mert bár a családi háttere miatt tudom, hogy a legjobbat akarta, de ez az ő élete.. és támogatni a családját bárhonnan tudná.

Összességében ismét egy nagyon jó történetet olvastam Stacey Hallstól, bár nekem A lelenc című regényét nem tudta most ez a történet túlszárnyalni. Ettől függetlenül ajánlom bárkinek, annak is, aki már olvasott az írónőtől és annak is, aki még csak most hallott róla először.

Borító: Csodaszép, illik Stacey Halls további könyveihez és természetesen a történethez is!

Kedvenc karakter: Decca

Szárnyalás:  Ahogy May a gyerekekkel képes bánni

Mélyrepülés: ami a háttérben történt

Érzelmi mérce: bánat, szeretet, kicsi öröm.. van mindegyikből


Nyereményjáték:
Könyvünk helyszíne az angliai Yorkshire. Játékunkban az a feladatotok, hogy végigfussatok az állomások bejegyzésének szövegén, és keressétek meg, mely szó alá linkeltünk be egy fotót a yorkshire-i tájról. Minden állomáson ugyanazt a fotót látjátok majd.
A Rafflecopter dobozba azt a szót írjátok, amely alatt a linket találtátok.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

A blogturné további állomásai:
Július 20 - Csak olvass!
Július 22 - Utószó
Július 24 - Olvasónapló
Július 26 - Szaffi polca
Július 28 - Könyv és más
Július 30 - Kelly és Lupi olvas
Augusztus 01 - KönyvParfé
Augusztus 03 - Zakkant olvas
Augusztus 05 - Readinspo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók