KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2022. augusztus 7., vasárnap

Jenna Evans Welch: Love & Olives - Szantorini történet (Love & Gelato #3)


A Maxim Könyvkiadó jelentette meg Jenna Evans Welch új regényét,  Love & Olives - Szantorini történet címmel, mely egy igazi nyaralós történet, sok humorral, váratlan szerelemmel, családi bonyodalmakkal. Gyere velünk, kísérjük el  a regény főszereplőjét a gyönyörű görög szigetre, és a játékunk során megnyerheted a kiadó által felajánlott nyereménykönyvet!
 
Maxim Könyvkiadó 2022. Dream válogatás
400 oldal
Fordította: Vince Judit Andrea
Goodreads: 4,09
Besorolás: YA, romantikus, realista, utazás, család
 
Livnek nincsenek szép emlékei az apjáról, ami érthető, hiszen a férfi visszatért Görögországba, amikor ő még csak nyolcéves volt. Amire viszont emlékszik: a mítoszok és Atlantisz elveszett városa iránti szenvedélyük. Ezért amikor váratlanul kap egy képeslapot, amelyben az apja értesíti, hogy a National Geographic számára dokumentumfilmet forgat Atlantiszról, és egyben meghívja magához Görögországba, hogy ebben segédkezzen neki, Liv igent mond a lehetőségre. Aztán megérkezik a gyönyörű Szantorini szigetére, és azzal szembesül, hogy nem is olyan egyszerű feldolgoznia a helyzetet. Hosszú évek után először találkoznak az apjával, ezért rengeteg kérdés és megannyi érzelem tör a felszínre. Ráadásul Liv azt sem szeretné, hogy Theo, az operatőr, aki apjának lelkes tanítványa, tanúja legyen a küzdelmének.
Mediterrán életszemléletével Theo segít Livnek, hogy elmerüljön mindabban, amit Szantorini kínál: a káprázatos naplementékben, a türkizkék vízben, a barlanglakásokban és a finom ételekben. Ahogy egyre jobban élvezi Theo társaságát, és az apjával is közelebb kerülnek egymáshoz, Liv lassan ráébred, hogy az apja talán nem is Atlantisz miatt hívta meg Görögországba.

 
A szerző nem ismeretlen számomra, hiszen ennek a sorozatnak az első darabját, a Love&Gelato-t olvastam már pár éve a megjelenésekor, és a Love&Luck is a polcomon vár, erről Lupi írt itt a blogon. A Love&Gelato éppen felkapott lett az utóbbi hetekben, hiszen nemrég jött ki a Netflixes filmváltozat. Megnéztem, de sajnos nekem totális csalódást okozott, mert valójában csak nyomokban követte a könyvet, ráadásul Firenze helyett Rómában játszódott. Nem tudom, folytatni akarják-e a megfilmesítéseket, de legalább a Szantorini történetet nem igazán tudják majd máshol leforgatni. 
Rá is térek erre a történetre, ami egy vérbeli nyaralós könyv, nagyon jólesett elolvasni, hiszen a szerző egyik fő erőssége a hangulatteremtés, a leírásaival képes volt odavarázsolni engem erre a csodálatos szigetre. Liv a regény főszereplője, aki a ősszel fogja kezdeni az utolsó évét a középiskolában, és szeretné még a nyarat kiélvezni mielőtt döntést hoz a továbbtanulásáról. A pasija Dax felvételt nyert a Stanfordra, és erősen erre terelgeti Liv-et is, hogy közel tanuljanak majd egymáshoz, esetleg együtt is lakjanak. Liv nem meri neki bevallani, hogy egész más elképzelései vannak. Ám egy képeslap váratlan érkezése áthúzza a nyári terveket, pedig Dax elhívta őt a végzősök kirándulására is, de Livnek a közel tíz éve nem látott apjához kell utaznia Szantorini szigetére, hogy segítsen neki egy dokumentumfilm készítésben, ugyanis a National Geographic érdeklődik apja Atlantisz kutatása iránt. Fura módon Liv anyja ragaszkodik ehhez az utazáshoz, így a lány Szantorini repterén találja magát, ahol persze nem az apja várja, hanem annak segédje, Theo, mert ugyebár az apjának megint közbejött valami. Talán számított is rá, hogy nem mennek majd simán a dolgok, de ami ezután várja, az minden képzeletét felülmúlja.
Az érzelmek innentől garantáltan elárasztják az oldalakat, hiszen alakulgat egy bimbódzó szerelmi szál Liv és Theo között, tovább bonyolódik az apa-lánya kapcsolat, feloldásra vár egy régi trauma, és egy hatalmas titok is lappang, ami elég nyilvánvaló, kivéve Livnek, aki inkább homokba dugja a fejét, nehogy tudomásul vegye, ami az orra előtt zajlik. Kétségtelenül szórakoztató volt a regény fő cselekményszála, engem például nagyon érdekel Atlantisz kérdése, egész elvarázsolt a szerző Liv apjának teóriájával, miszerint Szantorini és a környéki szigetek lennének az elsüllyedt Atlantisz. Rendkívül kreatívan állt Liv és Theo a filmezéshez, amit persze saját maguknak kellett kivitelezni, elterveztek mindent, mikor mit forgatnak, és minden nehezítő körülmény ellenére kezdett összeállni a film. Óriási változáson megy keresztül ez a lány, hiszen az eddig jobbára elfojtott művészi vénáját végre nem kell korlátoznia, kiteljesedhetnek az elképzelései. Bejárják Szantorinit és a környéki szigeteken is forgatnak, hol hárman az apjával, hol csak ketten, rengeteg leírást kap az olvasó a gyönyörű környezetről. A tenger ezernyi árnyalata, a naplementék, az ételek leírásai mind mind fokozzák a hangulatot. Ne feledkezzek meg a lány szállásáról sem, hiszen egy gyöngyszemet épített be a szerző a történetbe. Liv apja ugyanis egy pici könyvesboltot üzemeltet, félig a hegyoldalba építve, a többi házhoz hasonlóan. A könyvesboltban titkos ajtók, szobák vannak, egy lenyitható lépcső pedig a hálófülkébe vezet, amin most Theo-val osztoznak. Itt meg kell említenem a mellékszereplőket is, hiszen itt dolgozik a könyvesboltban Theo anyukája, aki Liv apjának régi barátja, és egy alkalmazott srác is. Mindannyian emlékezetesek maradnak, határozottan hozzátettek a történethez. 
Mielőtt rátérek a számomra fő mondanivalóra, még a romantikus szálról érdemes beszélni, Theo nagyon aranyos és tisztelettudó srác, sosem hagyta figyelmen kívül, hogy Livnek kapcsolata van, és egy pillanatra sem lett ebből megcsalós történet. Ezt nagyon értékeltem, ebben bíztam végig, hogy nem rontják el. Theo-nak is megvan a maga története és pont ezért érti meg a lányt, legalábbis próbálja, igyekszik rávezetni dolgokra, aztán látja is rajta a változást, több szempontból is. Aranyos volt, ahogy Liv nevével játszott, egy rakás becenevet adott neki, ezzel kifejezte, hogy mennyire szép a lány eredeti neve, az Olive, és persze minden egyes tudományos és hétköznapi információt megosztott vele az olajbogyóval kapcsolatban. Mondtam már, hogy nagyon cuki srác? 
Az igazi mondanivaló számomra ebben a történetben az apa-lánya viszony volt, szorosan összekötve a felnőtté válással, az elfogadással, megbocsátással. Szembesültem rögtön az elején azzal a ténnyel, hogy az apuka faképnél hagyta a családját, mikor Liv nyolc éves volt. Ennyit lehetett tudni, és azt, hogy fanatikus Atlantisz kutató, görög származású és művészlélek. Hátrahagyott 26 dolgot, amit Liv egy dobozban őriz, hiába haragszik az apjára, nem tud ezektől megszabadulni, Szantorinire is magával viszi a dobozt. Régi térképtől kezdve, szalvéta, festék, gyűrű, könyv, ceruza, mindenféle emlékek. A szerző ennek jelentőségét a könyv szerkezetébe is beleillesztette, minden fejezet elején megjelenik egy-egy visszaemlékezés, kapcsolódva ezekhez a tárgyakhoz, így lassan egyre többet megtudunk a múltjukról. 
Ám természetesen nem egyszerű családelhagyásról volt itt szó, más áll a háttérben, amit a szerző egészen a regény végéig titokban tart, bár a lányon kívül mindenki tud róla, az olvasó is simán kitalálhatja. Az a folyamat, ahogy az apa és lánya eljut az első kínos találkozás pillanatától a végső mindent bevallós kibékülésig, az egy hosszú és keserédes folyamat. Lépésenként haladnak. 
Aztán eljön a regény csúcspontja, amikor olyan események történnek, amik után már nem lehetnek titkok. Végre valahára minden kiderült, és bennem is feloldódott a feszültség, ami minden könnyed elem ellenére végig kapargatta a torkom. Imádtam a regény végét, sikerült egy remek befejezést varázsolnia a szerzőnek, ami kellemesen megnyugtató volt, különösebb cukormáz húzása nélkül. Egészen apró tüske maradt bennem, mégpedig Liv anyukája részéről. Neki sokkal többet kellett volna beszélgetnie Livvel, igaz, hogy a lány egy csomó mindent elfojtott magában (a rémálmok erre utaltak), nem volt hajlandó látni és tudomásul venni bizonyos tényeket, de könyörgöm, akkor még kicsi gyerek volt, utána évek teltek el, nagyon hiányzott itt a megfelelő kommunikáció. 
Összességében elégedett vagyok, ott voltam velük ezen a lélegzetelállító szigeten, éreztem az illatokat, az ízeket, a hűs tengert. Aki olvassa ezt a regényt, biztos vagyok benne, hogy kedvet kap legalább egy pár napos kiruccanáshoz Szantorinire. Simán olvasható önálló regényként, tényleg nagyon ajánlom.
A képeket a Pinterestről válogattam, és még vagy százat tudnék idebiggyeszteni, annyira gyönyörű ott minden.

Borító: Cuki ez a rajzolt borító.

Kedvenc karakter: Theo egyértelműen.

Szárnyalás: A titkos medencés jelenet.

Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce: Aki könnyed nyári regényre számít, meg fog lepődni! Sokrétűek az érzelmek, a szerelmi szál mellett a családi kapcsolatok alakulása is erős érzelmeket vált ki.

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!
 
Nyereményjáték

Tény, hogy Santorini az egyik legkedveltebb utazási célpont, de számos más görög sziget is várja a turistákat. A játékunk most extra könnyű, gyönyörű görög szigetek neveit mixeltük össze, helyes sorrendbe állítva írjátok be ezeket a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre szállít, a Rafflecopter dobozban megadott válaszokat pedig sajnos utólag nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük, ezután 72 órán belül kérünk visszajelzést, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.
 
FELADVÁNY:  fruoK
 
Állomások
08.07 - Kelly&Lupi olvas
08.09 - Zakkant olvas
08.11 - Hagyjatok! Olvasok!
08.13 - Dreamworld
 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók