KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2022. november 27., vasárnap

Ayana Gray: Beasts of Prey - Indul a vadászat (Indul a vadászat #1)

 


Ayana Gray nemrég megjelent fantasy YA-regényében Lkossába kalandozunk, a városba, ahonnan kiveszett a mágia. Főszereplőink egy elit harcossá válni vágyó ifjú, Ekon és egy családja adósságát törlesztő tizenhat éves lány, Koffi. Tartsatok bloggereinkkel, hogy megtudjátok, miként keresztezik egymást útjaik, és vajon sikerül-e legyőzniük a vérszomjas bestiát, a shetanit.
A Cartaphilus Kiadó jóvoltából egy szerencsés olvasónk meg is nyerheti Beasts ​of Prey – Indul a vadászat egy példányát! Játsszatok velünk!

Carthaphilus, 2022
512 oldal
Fordította: Babits Péter
Goodreads: 4.01
Besorolás: fantasy, YA, ifjúsági

Lkossa ​fényét vesztett városából kiveszett a mágia, különösen egy olyan lány számára, mint a tizenhat éves Koffi, aki a hírhedt Éjszakai Állatkert veszélyes és különleges vadjainak gondozásával igyekszik törleszteni családja adósságát. Ám azon a végzetes éjszakán, amikor az állatkert kegyetlen gazdája szerettei biztonságát fenyegeti, Koffi olyan hatalmat szabadít fel, amelyet még ő maga sem ért, és amelyért szörnyű árat kell fizetnie.
Az ifjú Ekon végzete előre meg van írva: atyja és bátyja nyomdokait követve az elit harcosok soraiba kell lépnie, hogy méltón őrizze tovább a családi örökséget. Azonban beavatásának éjszakáján tűz üt ki, és a zűrzavarban Ekon szembekerül a shetanival – a város lakóira közel egy évszázada vadászó vérszomjas fenevaddal. A fiúnak esélye sincs a bestiával szemben, ám egy különös hatalommal bíró lány megmenti az életét.
A megszégyenített Ekon megesküszik, hogy legyőzi a shetanit, miközben Koffi hasonlót tervet sző: a szörnyeteg elfogásával kiválthatná családja adósságát. A körülmények ingatag szövetségbe forrasztják a két fiatalt, akik a Nagy Dzsungel ismeretlen erdejébe, egy vad, varázslatokkal és veszélyekkel teli világba indulnak a fenevad nyomába. Kezdetét veszi a hajsza, ám nem tudni, hogy a sors a vadászok vagy a préda szerepét szánja-e számukra.

A fiatal amerikai írónő, Ayana Gray fordulatokban gazdag young adult regénye mesterien ötvözi a fekete kontinens mítoszainak bűvös világát a fantasy elemeivel. A Beasts of Prey – Vérszomjas fenevadak lenyűgöző és vérfagyasztó utazás a vadon szívébe.

Aki ismer, az tudja, hogy Afrikát is mennyire szeretem, óriási szerelem az egész kontinens. Így minden olyan regény, ami ott játszódik, az érdekes a számomra.

A történetünk pedig Afrikában játszódik, bár kitalált ország / város / helyszín, de akkor is az afrikai kontinensre helyezte el a szerző. A könyv elejében találhatunk egy térképet is, hogy körülbelül mit hová képzeljünk el, de mivel ez egy sorozat első része, így természetesen a térképnek csak egy kis részét járjuk most be. A két fő helyszínünk egyike Lkossa, ahol Ekon, az egyik főszereplőnk él. Ő régi harcos családból származik és az apja és a bátyja után ő is a helyi elit katonák, a Hatok Fiai közé szeretne bekerülni. Természetesen erre csak hosszas tanulás és nehéz próbák elvégzése után van esélye.
Koffi, a másik főhősünk pedig a város szélén álló Éjszakai Állatkertben él és dolgozik az édesanyjával együtt. Az apja rég meghalt, hatalmas adósságát csak úgy tudta "törleszteni", ha munkát vállalt ezen a veszélyes helyen és időarányosan ledolgozza a tartozását. De sajnos megbetegedett és meghalt és az "örökség" a lányára és a feleségére szállt, akik így éhbérért, szinte rabszolgasorban dolgozzák le a megszabott időt. Ebben az állatkertben különleges állatokat tartanak - inkább fel sem sorolom, hogy milyeneket, de mind veszélyes, van, amelyik halálos is, és esténként bemutatóra viszik őket. Az egyik este azonban Koffi az általuk felvezetett vadállatot rosszul kötőfékezi fel és a lány hibájából leég az Állatkert, az ott dolgozók nagy része és az állatok is megszöknek. Ekon épp a beavatási vizsgán vesz részt, amikor kiderül a ribillió és őt is odavezénylik, hogy teremtsen rendet és fogja el a szökevényeket. Belebotlik Koffiba, akit végül elenged, de ezt a harcos társai is észreveszik, beárulják, így a fiút azonnal elbocsátják, azzal, hogy soha többé még csak meg se próbálhat visszakerülni az elit gárdába.

És itt jön a történet másik fő helyszíne, a Nagy Dzsungel. Ez egy rettentő veszélyes hely, nem is nagyon meri senki betenni oda a lábát, főleg, mert ott él a rettegett ragadozó, a shetani, ami nagyon hosszú idő óta gyilkolja az oda betévedt embereket.
A gyilkos lény pedig összehozza a két főhősünket. Koffi a szabadságát nyerheti el azzal, ha élve elfogja és beviszi az állatkertbe a shetanit, Ekon pedig visszakerülhet az elit gárdába, ha megöli a ragadozót.
Természetesen ezt az alapsztorit kicsit "felturbózza" egy kis mágia is, ami a történetben fő szerepet játszik, csak itt "káprázat" az elnevezése. Réges régen teljesen megszokott dolog volt ez abban a világban, de valami történt, egy "Szakadás", ami miatt megszűnt, csak néhány kiválasztott kapta meg ezt a képességet - de ők is titokban tartják, mert tiltott dologról beszélünk. A két főszereplőnk közül Koffi van "olyan szerencsés helyzetben", hogy birtokolja ezt tudást, ez a későbbiekben segítség a számára, de pont ez fogja óriási veszélybe is sodorni.

A történet pedig erről szól. Ketten a világ (eleinte a dzsungel) ellen. A dzsungel egy rémisztő kalandtúra, van ott minden, veszélyes állatok, mágikus lények, amelyek még veszélyesebbek - ezek pedig összekovácsolják a két főhősünket. Eleinte persze eléggé gyanakvóan tekintenek egymásra, nem bíznak a másikban, de szépen lassan kialakul köztük valami... Nem tudom elmondani, mennyire imádtam a köztük lévő kémiát és azt, ahogy szépen lassan kötődni kezdtek egymáshoz! Rettentően várom, hogy ebből valami több is kisüljön!

Mind a két főhőst kedveltem nagyon, Koffi bátor, okos, ügyes lány, bár van veszítenivalója nem is kevés, de ettől függetlenül belevág ebbe a "kalandba". Ő a csapat esze, míg Ekon pedig az ereje. A fiúnál is nagy a tét, hiszen ha sikerrel jár, akkor visszakerülhet a gárdába... de neki holtan, míg Koffinak élve kell a shetani. Vajon mi vagy ki győzedelmeskedik?

Őszinte vagyok, nekem picit lassan indult be a történet, eleinte csak kapkodtam a fejem a sok afrikai név, leírás és mitológia miatt, ráadásul volt egy plusz történetszál, amit egyáltalán nem értettem, hogy mit is keres a történetben. De egy idő után összeállt az egész és onnantól le se tudtam tenni a könyvet.

És a vége? Természetesen függővég, nem is akármilyen - olyan valódi körömlerágós, így nagyon-nagyon szeretném minél hamarabb a kezemben tartani a folytatást! Ajánlom ezt a regényt mindenkinek, aki imádja az izgalmas kalandregényeket, egzotikus helyszínen, szerethető főhősőkkel és különlegesnél különlegesebb lényekkel!

Borító: 
Gyönyörű, különleges, imádom (és persze utal a történetre is)

Kedvenc karakter: Ekon és Koffi

Szárnyalás: a helyszín, a történet és a főhősök közti kémia

Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce:  Van benne nagyon aranyos, lassan kibontakozó szerelmi szál.. imádtam minden sorát!

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
Egyik főszereplőnk egy végzetes éjszakán szembekerül a shetanival, a vérszomjas fenevaddal, aki közel egy évszázada vadászik Lkossa város lakóira. Csupán a szerencsén múlik, hogy túléli a találkozást, de akadnak más veszélyes bestiák is. Minden állomáson találtok egy szörnyet, és a képek alapján ki kell találnotok, hogy melyik filmben/fandomban találhatóak!

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)



a Rafflecopter giveaway

A blogturné további állomásai:
November 27 - Kelly és Lupi olvas
December 1 - Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók