KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2023. május 3., szerda

Marissa Meyer: Gilded - Aranyfonó (Aranyfonó #1)

 


A Könyvmolyképző kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Marissa Meyer nagysikerű regénye, a Gilded - Aranyfonó. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják Serilda, Arany és a Lidérckirály magával ragadó, titkokkal teli történetét, mely voltaképp egy komor hangulatú újragondolása Rumpelstiltskin meséjének.
Tartsatok velünk, kövessétek a turné állomásait és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott regény egy példányát.
Könyvmolyképző, 2023
464 oldal
Fordította: Szabó Krisztina
Goodreads: 3,92
Besorolás: YA, ifjúsági, fantasy, retelling

A ​#1 New York Times bestsellerszerző Marissa Meyer ezzel a lenyűgöző történettel tér vissza a mesék világába.

Réges-régen a hazugságok istene megátkozta a szegény molnár lányát, aki most mesterien szövi varázslatos, lenyűgöző történeteit – csakhogy egyetlen szó sem igaz belőlük.

Legalábbis mindenki így hiszi.

Amikor Serilda az egyik történetével magára vonja a gonosz Lidérckirály figyelmét, hirtelen egy szellemektől hemzsegő, sötét világban találja magát, ahol hollók figyelik minden egyes mozdulatát. A király a várbörtönbe zárja Serildát, és megparancsolja, hogy fonjon aranyat szalmából, máskülönben az életével fizet az egyik hazugságáért. Serilda kétségbeesésében akaratlanul megidéz egy titokzatos fiatalembert, aki bele is egyezik,
hogy a megfelelő fizetségért cserébe segít neki. Csakhogy szerelemről nem esett szó az alku megkötésekor…

Serilda hamarosan rádöbben, hogy a kastély falai közt számos titok lapul, és egy ősi átok, amit muszáj megtörnie, ha véget akar vetni a király rémuralmának.

Hagyd, hogy elvarázsoljon!

Őszinte leszek ismét, első körben nem fogott meg sem a fülszöveg, se más. Aztán másodjára elolvasva a fülszöveget és tudatosulva bennem, hogy Marissa Meyer írta, azt mondtam, hogy oké, adok neki egy esélyt, meglátjuk, hogy mi lesz belőle. ÉS MENNYIRE JÓL TETTEM!

A történet szerint a 18 éves, különleges szemű Serilda az édesapjával él együtt. A helyiek nagyon nem szeretik a lányt, mert számukra a szeme miatt "átkozott" és mivel állandóan mesél és ezeket a meséket a valósággal keveri, így megrögzött hazudozónak tartják. Egyedül a gyerekek imádják, akik viszont áhítattal hallgatják a történeteit.
A helyiek azt is hazugságos mesének tartják, hogy minden teliholdkor a másik, sötétebb világ fátyla felemelkedik, megnyílik az átjáró és a Lidérckirály a rémséges kíséretével együtt "hajszára" indul hajnalig. Ebben a hajszában, amit találnak, azt megölnek, pár embert pedig magukkal csábítanak, hogy a vadászat során vegyék el az életüket és a lelküket is.
A vadászat híres arról is, hogy közben gyerekeket rabolnak el, akiket utána soha többé nem lát viszont senki.
Forrás
Pedig ez nem mese, ez a valóság. Egy ilyen holdtöltekor Serilda megment két mohatündért, akiket a Lidérckirály épp levadászni készült. A lány úgy tudja megmenteni a két különleges lényt, hogy azt hazudja a Lidérckirálynak, hogy képes szalmából aranyat fonni. Ezt meghallva a rémkirály elviszi Serildát a kastélyába, ott tömlöcbe veti és arra kötelezi, hogy reggelre fonjon az ott lévő szalmából aranyat, különben megöli a lányt. Serilda érzi, hogy ütött az utolsó órája, amikor megjelenik egy titkozatos fiú, Arany, és segít a főshősnőnknek teljesíteni a próbát. Arany egy kopogószellem, egy rejtélyes valaki vagy valami, akiről/amiről annyit tudni, hogy el van átkozva, a Lidérckirályhoz van kötve, képes szalmából aranyat fonni (fizetségért) és semmit nem tud a múltjáról. A próba sikerül, a Lidérckirály viszont ennek örömére úgy dönt, hogy minden holdtöltekor elvárja a lánytól, hogy újra és újra arannyá változtassa a szalmát. Hogy mire kell a Lidérckirálynak ennyi aranykötél? Hogy kicsoda Arany és mit rejt a kastély? Van-e lehetőség arra, hogy megtörje Serilda az átkot és kiszabadítsa a fiút és saját magát a Lidérckirály hatalma alól? Megannyi kérdés, ami izgalmassá és letehetetlenné teszi ezt a regényt.

Gyerekként anyukám rengeteget mesélt nekünk, és annál is több mesekönyvünk volt, úgyhogy egyáltalán nem mondam magam a mesékben járatlan személynek. Ennek a történetnek az eredetije, Az aranyfonál, azonban teljes mértékben kimaradt az életemből, szóval én speciel végigizgultam az egész regényt, mert gőzöm se volt, hogy mi fog történni benne.
Aki először megfogott, sajnos nem a főszereplő Serilda, hanem maga a Lidérckirály volt, lévén imádom a sötét karaktereket, akikből akár jók is lehetnek. Hát ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna, mert a Lidérckirályból nem lett Rhysand, bármilyen érdekes és világontúlian is gyönyörű szereplő volt. :)
Ez már valamit azért előrevetít abból, hogy nem a főszereplő fogott meg, hanem az egyik gonosz karakter. Serilda.. hááát, az interjúfordításomban írtam, hogy a szerző szerint nagyon hasonlit Cress karakteréhez. Én sajnos ezt nem így éreztem. Serilda... sokat akar, de nagyon kevés hozzá - leginkább így jellemezném. Eleinte azt gondoltam, hogy ő tényleg különleges képességgel megáldott, ő a valódi aranyfonó, de nem. Egyáltalán nem. Egy hétköznapi lány, aki rettentően tehetségesen mesél, de úgy, hogy egy idő után már te, kedves olvasó sem fogod tudni, hogy mi a valóság és mi a mese. Ezt rettentően imádtam. De maga a karakter... Valahogy úgy éreztem, hogy hiába főszereplő, de nem ő irányít, inkább az események tologatják őt ide-oda.
Arany, a másik főszereplő már ezerszer izgalmasabb karakter volt. Volt sejtésem, hogy ő kicsoda és öreg rókaként bele is trafáltam, de azt sokáig nem tudjuk, hogy micsoda is ő valójában, tényleg kopogószellem vagy sem, de az biztos, hogy nem lehet nem szeretni. Marissa Meyer szerint Arany és Serilda kapcsolata magas fokon ég, és rettentő gyorsan hozta össze a két karaktert, hiszen itt nem volt idő lassú szerelmi kapcsolatra, de mégis.. egyszerűen imádtam a két szereplő minden közös jelenetét. Ahogyan (számomra) lassan közeledtek egymáshoz, mind a kettő félt kimutatni az érzéseit, majd szépen egymásba szerettek. Nagyon jól megírt részek voltak!

Forrás
De az biztos, hogy ami igazán levett a lábamról, az a regény hangulata és helyszínei voltak. A szereplők itt nekem csak mellékszereplők voltak. A szerző írta, hogy nagyon sokat tanulmányozta a 16. századbeli Németországot és ezt úgy látom, nagyon jól sikerült áttenni a történetébe. Nagyon jók voltak a leírások, a városok, falvak és az ott élő emberek bemutatása. De a legjobb mégis Adalheid kastélya volt. Úristen. Az a hatalmas kontraszt, ahogyan a kastélyt telihold idején és "normális" időben láthattuk. Valami istentelenül hátborzongató lett! A Lidérckirály és az udvartartása pedig.. egészen addig, ameddig oda nem került Serilda, simán azt mondtam, hogy ez egy aranyos retelling mese, amit akár gyerekeknek is el lehet mesélni. Aztán megismertük a "hajsza" résztvevőit. Na, onnantól már egy "rendes" Grimm mesére hajazott a történet, annak minden horrorisztikus elemével együtt. Akkor már egy percig se gondoltam azt, hogy ezt egy kisgyereknek is el lehetne olvasni esti mesének :D.
A történet pedig aránylag lassan indul be - bár engem szinte minden sora lekötött, letenni nem tudtam a regényt, szinte egy ültőhelyemben ki is olvastam, de az elején inkább csak Serilda ingázik ide-oda Adalheid kastélya és a szülővárosa között. Aztán hirtelen egyre több a rejtély, egyre több mindenre kellene rájönni a főhősnek és onnantól kezdve kifejezetten felgyorsulnak az események és az egész egy körömlerágós függővégbe csúcsosodik ki, ami után azonnal akarnád olvasni a folytatást is.

Összességében nekem nem hozott csalódást Marissa Meyer teljesen más műfajú regénye, számomra a szerző ebben is nagyon jót alkotott. A regényt pedig mindenkinek ajánlom, aki egy néhol kissé horrorisztikus, rengeteg fantasy elemmel átszőtt retelling történetet olvasna.

Borító: Csodás, gyönyörű, illik a történethez, imádom!

Kedvenc karakter: Arany

Szárnyalás: Maga a történet és a hangulata

Mélyrepülés: nincs, de ha valamibe bele akarnék kötni, akkor az, hogy MENNYIT KELL VÁRNI VAJON A FOLYTATÁSRA?

Érzelmi mérce: izgalom, düh, csalódottság, romantika, öröm, bánat, soroljam még?

Értékelés: Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek a történet alapjául szolgáló mesét. Minden állomáson láthattok egy, az aranyfonó manóval vagy annak történetével kapcsolatos kérdést, nektek pedig nincs más dolgotok, mint helyesen megválaszolni. Fontos, hogy egyes kérdések esetében több válaszlehetőséget is elfogadunk!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

Mit kér Tűzmanócska harmadjára a segítség fejében?


A blogturné további állomásai:
Április 25 - Readinspo
Április 26 - Sorok Között - Könyvtrailerek
Április 28 - Kelly & Lupi olvas - Interjúfordítás
Április 30 - Dreamworld - Idézetek
Május 02 - Csak olvass!
Május 03 - Kelly & Lupi olvas
Május 04 - Sorok Között
Május 05 - Hagyjatok! Olvasok! - Borítómustra
Május 06 - Hagyjatok! Olvasok!
Május 07 - Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók