KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2023. július 17., hétfő

Mörk Leonóra: Szentjánosfű

 

A Jaffa Kiadónak köszönhetően újabb Mörk Leonóra-könyvet vehetünk a kezünkbe, melynek Szentjánosfű a címe. A történet egy fiatal lány megpróbáltatásairól szól a szerelemhez és boldogsághoz vezető útja során. Ezen az úton most három bloggerünkkel haladhattok végig, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.

Jaffa Kiadó, 2023
300 oldal
Besorolás: történelmi romantikus

1634, Hollandia. A távoli fríz sziget, Vlieland lakói a nyári napforduló megünneplésére készülődnek. Itt találkozik a szentivánéji forgatagban a fiatal lány, Aelke, és Johannes, a festő, aki egy gyerekkori súlyos betegség miatt csak úgy szignálja a képeit: a néma Jan. Mire eljön a hajnal, a lány megtanulja, hogy beszélni lehet szavak nélkül is, ahogyan hallani sem csak a fülével hall az ember. Ám a fiút Amszterdamba, majd Londonba szólítja a munkája, és mire visszatér a szigetre, Aelke már egy gazdag nemesúr felesége.

A leányt férje egy várárokkal körülvett, régi udvarházba viszi haza, ahol fenyegető portrék függnek a falon, és ahol a személyzeten kívül nem lakik más, csak a férfi zárkózott édesanyja. Aelke maga is súlyos titkokat őriz, és ha boldogulni akar új környezetében, nagyon hamar fel kell nőnie. Amikor a véletlen újra összehozza Jannal, a lányban felébred a gyanú, hogy a sorsát ismeretlen erők alakítják. De ki lehet az, aki átvette az irányítást az élete fölött? És vajon mi a célja?

Durván két évvel ezelőtt olvastam az első könyvet a szerzőtől, a Törött tulipánokat. Nagyon beleszerettem az írőnő stílusába, abba, hogy mennyire élet és korhű képet fest a korabeli Hollandiáról s az akkor és ott élő emberekről. Mennyit nyomoz és jár utána annak, hogy minél közelebbinek érezzük magát a történetet is.

Ebben a regényben ismét a XVII. századi Hollandiába kalauzol el minket Mörk Leonóra. Főhősnőnk egy fiatal lány Aelke, aki bár a szüleit elveszítette, de a nagynénje jómódban és nagy szeretettel nevel. A helyi szentivánéji mulatságon találkozik össze egy fiatal jóképű festővel, a néma Jannal, akivel szinte azonnal szerelembe esik és a nagy vonzalom egy közös együttlétben csúcsosodik ki. Azonban a fiú elmegy, Aelke pedig ott marad. Méghozzá hamarosan kiderül, hogy a nagy légyottnak eredménye is lett, a lány várandós. Gyorsan megpróbálják Jant előkeríteni, de sajnos a fiú addigra már elutazott, először Amszterdamba utazik, ahol a tehetsége révén nem kisebb mester, mint Rembrandt veszi a szárnyai alá, majd pedig Londonba utazik, ahol már gazdag családok megrendeléseit teljesíti.
Ám Aelke még mindig bajban van, így a nagynénje úgy dönt, hogy összehozza a lányt egy gazdag nemes emberrel, aki már jó ideje szemet vetett a lányra, de az mindig elutasította. Aelkének más lehetősége nem lévén, férjhez megy a férfihoz.
Vajon lehetnek-e még a fiatalok boldogok?

Jan de Stomme (a regénybeli
Jan ihletője)
Mörk Leonóra ismét egy lebilincselő regényt vetett a papírra. Egyszerűen imádom, ahogy a történetmesélése beszippant és ameddig le nem teszem a könyvet, addig egy másik korszakban egy másik országban kalandozok. A történet gördülékeny, nem voltak benne holt időszakok, végig akartam olvasni, szinte egy ültőhelyemben. 
Aelke és Jan között a szerelem elég instant lett, én értem, hogy fiatalság bohóság és hogy olyankor nem gondolkodik az ember, hanem inkább cselekszik :D, de számomra elég furcsa volt, hogy egy együttlét után holtomiglan beleszerettek a másikba. Főleg úgy, hogy a fiú úgy lelépett, mint a pinty. Jan nem is lett a történet folyamán egyáltalán szimpatikus a számomra, hiába volt profi festő, hiába egyszer ezért, egyszer másért volt kiborulva, de nem igazán tudtam vele együttérezni egyáltalán.
Aelke már árnyaltabb karakter volt. Valahol sajnáltam, hiszen abban a korban nem igazán világosították fel a lányokat, a legtöbbjük vagy a nászéjszakán szembesült azzal, hogy mit is jelent a házasélet és utána vagy élvezte vagy sem, a másik felük pedig hamarabb megtapasztalhatta a testi örömöket, de ők azok, akik utána várandósan ott maradtak, megvetésben, kiközösítésben. Aelke pedig keményen megfizette annak az egy éjszakának az árát. Viszont... egyáltalán nem tetszett, ahogy a férjével bánt. A férje nem tett semmi rosszat, hiszen az elejétől fogva imádta a lányt, igen, voltak kívánságai (leginkább a házassági "kötelesség" terén), de ezentúl mindent próbált megadni Aelkének, aki viszont úgy bánt vele körülbelül, mint egy utolsó kóbor kutyával. Én ezerszer jobban sajnáltam a lány férjét, mint Jant.
És az anyós. A szerző igen ügyesen, már az elején egy "boszorkánynak" állította be, így megvolt a gonosz a történetben. Nem is nagyon tudtam megkedvelni, ugyanolyan viszolygással szemléltem, mint Aelke. De a történet végén van egy rész, amikor megnyílik Aelkének. Ott érkeztem el egy olyan fordulóponthoz, hogy már nem tudtam "főgonoszként" tekinteni rá, hanem egy, a gyermekéért mindent megtevő édesanyát láttam benne - akinek ugyanúgy nem volt könnyű élete, mint Aelkének.

És a történet vége? Igen, fentebb már írtam, hogy nem volt Jan és Aelke egyszerű helyzetben és nagyon kíváncsi voltam, hogyan fogja ezt a bonyoldalmat megoldani az írónő. Hát nagyon egyszerűen tette, szinte egy tollvonással. Én egy picikét szerettem volna bonyolultabb megoldást olvasni - most nem akarok ötleteket adni, mert nem akarom lelőni a poént, de ez egy annyira nyilvánvaló megoldása lett a konfliktusnak, hogy csak na.

Viszont ismét felhívom a figyelmet, hogy érdemes az Utószót is elolvasni - tudom, kevesen teszik meg, mert innen derül ki, hogy a szerzőnő honnan merítette a történet ötletét, a főszereplőket és mekkora energiát fektetett bele abba, hogy korhű történetet kaphassunk.

Összességében imádtam ezt a regényt is, nem mondom, hogy könnyed kikapcsolódás, de mindenképpen érdemes időt szakítani rá. Egy érdekes világba kaphatunk betekintést egy igazán életszagú és túlromantizálás mentes szerelmi történet révén.

Borító: Gyönyörű és utal a regény címét adó növényre és a történetre is

Kedvenc karakter: - 

Szárnyalás: a helyszín leírás és maga a történet is

Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce: van benne romantika, de fájdalom, gyász, veszteség is

Értékelés: 


Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
A történetben szerepet kap a szentjánosfű, ezért a játékunkban ezúttal ezzel a virággal kapcsolatos kérdéseket találhattok. A feladatotok, hogy beírjátok a helyes választ a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Mely déligyümölcshöz hasonlít a szentjánosfű illata?


a Rafflecopter giveaway

A blogturné további állomásai:
Blogturné
Július 16 - Spirit Bliss Sárga könyves út
Július 17 - Kelly és Lupi olvas
Július 19 - Csak olvass!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók