KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2021. július 9., péntek

Mörk Leonóra: Törött tulipánok

 


A Jaffa Kiadó kínálatában olvashatjuk Mörk Leonóra legújabb megjelent regényét, a Törött tulipánokat. Tartsatok velünk egy képzeletbeli utazásra Hollandiába, merüljetek el velünk a regény világában és ha nektek kedvez a szerencse meg is nyerhetitek a regény egy példányát.

Jaffa Kiadó, 2021
272 oldal
Besorolás: történelmi fikció

1651, Hollandia. A köztársaság virágkorát éli, hajói bejárják az óceánokat, a világ négy sarkából szállítják haza távoli tájak kincseit. Jant, a fiatal festőt, Rembrandt egyik tanítványát egy gazdag amszterdami kereskedő vidéki udvarházába szólítja a megbízatása. Nem sokkal később azonban váratlanul nyoma vész, és nem marad utána más, mint egy tulipános képekkel teli album, és egy ismeretlen, cinóberruhás fiatal nőt ábrázoló festmény. A hír hallatán a húga, Helena azonnal útra kel a kastélyba, és mialatt megpróbálja kideríteni, mi történt a bátyjával, magával ragadja a ház egyszerre vonzó és nyugtalanító légköre. Miről árulkodik a selyemruhás lány portréja? Mit üzen a kertben épülő labirintus? És mi köze Jan eltűnéséhez az erdélyi magyar diáknak, Gábornak? Miközben a fivére után nyomoz, Helenának arra a kérdésre is választ kell találnia, mit érez iránta egykori gyerekkori játszótársa, Christiaan. Még mindig csak barátságot, vagy viszonozza azt a szenvedélyes szerelmet, amivel ő szereti már régóta a fiút?

A könyv lapjain megelevenedik a Vermeer képeiről ismerős világ, ahol oromzatos téglaházak sorakoznak a csatornák partján, drága tulipánok nyílnak delfti fajanszvázákban, csipke főkötős lányok olvasnak levelet a nyitott ablakon beáradó fényben, de az idilli felszín mögött ijesztő árnyak leselkednek. Szerelem, halál, veszteség, fájdalom, hűtlenség: a Törött tulipánok egy változásokkal teli, izgalmas korszak, egy sebzett lelkű férfi és egy bátor nő története.

Őszintén szólva a regény gyönyörű borítója és a könyv fülszövege volt az, ami azonnal olvasásra késztetett. Bár a rejtély nem volt annyira mélyreszántó, mint amire számítottam, de maga a történet azonnal beszippantott és az utolsó oldalig nem eresztett. Hollandia régóta szerelem, volt szerencsém járni is párszor az országban, így nem volt kérdés, hogy egy ott játszódó történet azonnal levesz a lábamról.


A regény a 17. századi Hollandiában játszódik. A főhősnője Helena, akit szerencsére nem kényszerítenek egyelőre bele a nők akkori, megszokott szerepébe, nem adják azonnal férjhez, ahogyan csak lehet, hanem az apjának segít, aki különleges, egzotikus madarakkal kereskedik. Egy ilyen megbizatás során kerül el egy vidéki udvarházba, ahol a ház úrnőjének segít, hogy egy különleges madárházat alakítson ki. Közben kiderül, hogy Helena bátyja is ebben házban élt és dolgozott, de valami különös és rejtélyes dolog történt, mert a fiú, mint egy őrült, úgy menekült el a házból és azóta is ismeretlen helyen tartózkodik. A lány úgy dönt, hogy megpróbálja kideríteni, hogy mi is történt a bátyjával, ám a valóság részben borzalmasabb, részben kevésbé rejtélyes, mint aminek gondoltuk volna.

De nemcsak Helena nyomozásába kapunk betekintést, hanem a lány szerelmi életébe is. Főhősnőnk gyerekkorában megismerkedett egy különc kisfiúval, Christiaannal, akivel szépen lassan szerelembe esik. Telnek-múlnak az évek, és bár már mindenki egy párként emlegeti őket, de a fiú magasabb kasztba tartozik, sokat utazik, keveset van itthon, Helena pedig csak vágyakozik utána és álmodozik róla. Vajon a fiú tényleg szereti őt? Képes lesz itthon maradni a kedvéért? Képes bevallani, hogy szereti? Tényleg egymáshoz valóak? Érdemes rá várni?
Nehéz kérdések ezek, főleg egy fiatal, szemrevaló lány számára, aki másik figyelmét is felkeltik és ő is találkozik olyan fiatal férfival, aki, ha nem lenne Christiaan, akkor akár a leendő párja is lehetne. Imádtam ezeket a részeket, ahol Helena küzdött az érzéseivel, próbált rájönni arra, hogy a fiú tényleg szereti-e vagy csak barátként tekint rá vagy csupán tárgyiasítani akarja a gyönyörű fiatal lányt. Tetszett, ahogy az írónő bemutatta, hogy a lányok abban az időben is ugyanazokkal az érzésekkel, félelmekkel küzdöttek, mint a mai lányok. Az még inkább szimpatikus volt, hogy Helenát nem erőszakolták bele egy előre elrendezett házasságba, bár, ahogy olvastam, az akkori Hollandiában azért picit nyitottabbak voltak a szerelmi házasságokra.

És a rejtély.. jaj, nagyon kíváncsi voltam, hogy mi is történt Jannal, Helena bátyjával, de ez a szál nekem egy picit kevés volt. A rejtély egy része tényleg megrázó volt, istenem, de mennyire! Valamilyen szinten megértettem a fiatal nőt, aki ezt tette, de Jant is, hogy a világba menekült ettől...

És Dorothea... ő egy újabb mellékszálként szerepel a történetben, de az ő sorsa... a legtragikusabb és számomra a leginkább inkább megindító. Végigolvastam és utána meg kellett állnom egy picit gondolkodni és megemészteni ami vele történt... Egy szavam van csak rá: iszonyatos, ami vele történt.

Ami viszont rettentően megnyugtató volt és akármeddig is olvastam volna, azok a leírások... Hollandia alapból gyönyörű ország, ezzel sokan egyetértünk. De az írónő olyan szeretettel írt róla, olyan gyönyörűen, hogy ahogy olvastam, végig úgy éreztem, mintha ott lettem volna. És a festészet! Nem vagyok egy nagy művészpártoló, bár a régi 16-17-18-19. századi festmények nagyon tetszenek. Mörk Leonóra pedig olyan képletesen mutatta be a festményeket, amelyeket Jan készített, hogy bármit megadnék értük, ha láthatnám őket élőben is.

És a regény vége? Nekem tökéletes a befejezése, sok regénynél nem vagyok boldog, ha nem fix a lezárása, de ehhez a regényhez tökéletes lett az, hogy mi gondolkodjunk el azon, hogy mi is történhetett a főszereplőkkel a továbbiakban. Szerintem Helena tökéletesen döntött, bár több ilyen bátor lány létezett volna a világtörténelemben!

Ritkán olvassák el az olvasók, de most itt érdemes az Utószóra is időt rászánni, mert érdekes dolgok kerülnek ki onnan is. Mi és hogyan késztette az írónőt arra, hogy megírja ezt a regényt és a szereplők közül kik valósak és kik azok, akiket csak a képzelet szült. (nem bírtam magammal és meg is googleztam azokat, akiket valós szereplőknek mondott az írónő, így láthattam őket, hogy valójában hogyan néztek ki:).

Összességében egy nagyon jól megírt, izgalmas, érdekes, néhol szívszaggatóan fájdalmas történetet olvashattam. Pár dolog nem úgy sült el a számomra, ahogy vártam volna a fülszövegben (ezért sem adtam végül 5 pillangót a regényre), de azt kell, hogy mondjam, tökéletes kikapcsolódás volt a számomra.

Borító: Nekem nagyon tetszik. Figyelemfelkeltő és valahol utal a regényre is

Kedvenc karakter: Helena

Szárnyalás: a gyönyörű kertek és Helena

Mélyrepülés: amin Dorothea keresztül ment...

Érzelmi mérce: ahogy a fülszövegben is le van írva - szerelem, halál, veszteség, fájdalom, hűtlenség... ezek mind-mind jellemzői a regénynek. Bár nincs benne 18+ karikás jelenet, de azért inkább 16 éven felülieknek ajánlanám a regényt

Értékelés: 


Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
Ahogy a fülszövegben is olvashatjuk, Jant, a fiatal festőt, Rembrandt egyik tanítványát egy gazdag amszterdami kereskedő vidéki udvarházába szólítja a megbízatása. Nem sokkal később azonban váratlanul nyoma vész, és nem marad utána más, mint egy tulipános képekkel teli album, és egy ismeretlen, cinóberruhás fiatal nőt ábrázoló festmény. A hír hallatán a húga, Helena azonnal útra kel a kastélyba és megpróbálja kideríteni, mi történt a bátyjával. Ebben a játékban Helena segítségére sietünk, ugyanis segítségre van szüksége a testvére felkutatásában. Minden állomáson találtok egy elrejtett tulipán képet. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy melyik szó alatt bukkantatok rá a képre.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

A blogturné állomásai:
Július03 - Csak olvass
Július 07 - Könyv és más
Július 09 - Kelly és Lupi olvas
Július 11 - A Szofisztikált Macska

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók