KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2023. december 17., vasárnap

Ali Hazelwood: Sakk-matt


A Maxim Kiadó jelentette meg Ali Hazelwood: Sakk-matt című regényét, mely a napokban nyerte meg a 2023 évi Goodreads Choice Awards díjat a Young Adult Fiction kategóriában. A népszerű szerző ezúttal a fiatal sakkozók világába repíti az olvasókat, de természetesen a szerelmi szál sem hiányozhat a regényből. Kövesd  a blogturné állomásait, ha szerencsés vagy a játékban, akár meg is nyerheted a könyvet a kiadó felajánlásában.
 
Maxim Könyvkiadó 2023 - Dream válogatás
368 oldal
Fordította: Stier Ágnes
Goodreads: 4,08
Besorolás: YA/NA, sakk, romantikus 

Mallory ​Greenleafnek elege van a sakkozásból. Manapság minden lépés számít; miután a sport négy évvel korábban tönkretette a családját, Mallory most az anyjára, a testvéreire és a zsákutcába vezető állására összpontosít, hogy ki tudja fizetni a számlákat. Ez egészen addig működik is, amíg vonakodva bele nem egyezik egy utolsó jótékonysági versenybe, ahol véletlenül letörli a táblát a hírhedt „királygyilkos” Nolan Sawyerrel, a sakk jelenlegi világbajnokával és uralkodó rosszfiújával.
Nolan veresége egy ismeretlen kezdővel szemben mindenkit sokkol. Ami még ennél is zavarba ejtőbb? A vágya, hogy újra gyalogokat keresztezzen. Milyen vezércselt játszik Nolan? Az lenne az okos lépés, ha Mallory elsétálna. Ha lemondana. A játéknak vége. De Mallory győzelme megnyitja az ajtót a szükséges pénznyereményekhez, ráadásul nem tud nem vonzódni a rejtélyes stratégához…
Miközben felfelé száguld a ranglétrán, Mallory azért küzd, hogy a családját biztonságosan el tudja választani attól a játéktól, amely eleve tönkretette. És ahogy kezd újra fellángolni a szeretete a sakk iránt, amit annyira meg akart utálni, Mallory hamar rájön, hogy a játszmák nem csak a táblán zajlanak, a reflektorfény fényesebb, mint képzelte, és a verseny kemény tud lenni (… valamint vonzó… és intelligens… és dühítő…).


Nagy várakozással kezdtem az olvasást, mert kíváncsivá tett a könyv besorolása, ugyanis az eddig megjelent Ali Hazelwood regények mindegyike huszonéves felnőttek szerelmi ügyeivel foglalkozott  különféle tudományos világgal a háttérben. A Sakk-matt viszont young adult besorolást kapott, sőt mi több, meg is kapta a Goodreads éves szavazásán a YA fiction kategória első helyezését, ez pár napja derült ki, néztem is egy nagyot. Én az első két megjelenését olvastam a szerzőnek, (A szerelem képlete 4 pont, Eszméletlen szerelem 3 pont) de ez is elég volt ahhoz, hogy kiderüljön, meglehetősen azonos sémára épít a szerző, nagyon leegyszerűsítve: egy kicsi, gyönyörű, okos lány, aki kutató is, megpróbál érvényesülni a férfiak által uralt STEM világában, találkozik egy magas, okos, gazdag pasival, akivel szerelembe esnek, sok kommunikációs zavar történik, sok szex, félreértések és végül HEA. Hogyan lehet ezt a sakk világába áthelyezni? Ali egész jól megcsinálta.
A fülszöveg elég jól leírja a helyzetet, talán annyi kiegészítés szükséges, hogy Mallory anyukája beteg, és emiatt csak keveset tud keresni a tudományos munkájával. Viszont a lánynak van két tini húga is, akiknek szeretne mindent megadni, így nem megy főiskolára, hanem egy autószerelő műhelyben dolgozik, sok túlórát vállalva. A sakk régen nagyon jól ment neki, az apja tanította meg rá, aki maga is nagymester volt, de négy éve egy tragikus esemény félbeszakította ezt, azóta egyáltalán nem játszik. Miután egy alkalmi jótékonysági versenyen megveri a világelső Nolan Sawyert, megmozdul benne valami, feléled a sakkozás iránti szenvedély, amit egyre nehezebb visszafogni, főleg miután kiderül, esetleg pénzt is szerezhet a győzelemmel. Csakhogy fejben eldöntötte, hogy nem lesz köze a sakkhoz többé, viszont ezt egyre nehezebb betartani, a jóképű Nolan képbe kerülésével.
Nem tudom nektek azt ideírni, hogy mindig is érdekelt a sakk, meg milyen klassz sport. Csak annyiban azonosulhatok a főszereplővel, hogy engem is apukám tanított meg gyerekkoromban, de ezzel vége is volt, nem izgatott a dolog egyáltalán. A Vezércsel sorozatot sem néztem, majd egyszer, talán sorra kerül. Ami viszont azonnal beugrott a regény olvasásakor, az a magyar vonatkozás, ugyanis a Polgár lányok sakkozóvá nevelése állandó téma volt a közéletben, főleg a 90-es években, és Polgár Judit ikonná válása szerintem erősen inspirálta magát a szerzőt is. A regény egyik fő mondanivalója pont  ehhez kapcsolódik, hogyan lehet helytállni, érvényesülni a sakkozók 99%-ban férfiakból álló világában? A regényben számos alkalommal kerül sor olyan jelenetre, amelyben Mallory megalázó, lekicsinylő megjegyzéseket kap, főleg azért, mert nőként felveszi a versenyt a férfiakkal és merészel kiállni ellenük, és még nyer is. Ez remekül kiélesedik a regény ellenség karaktere, Koch és csatlósai elleni pengeváltásokban. Ó, és a riporterek kellemes kis interjúkérdései, nos, ez "a bicska is kinyílik a zsebemben" érzést produkált olvasóként.
A másik fő mondanivalót Mallory személyiségfejlődésén keresztül állítja elénk a szerző. Van benne egy órási lelki teher az apjával kapcsolatban, mélyen elnyomva, amiről nem akar beszélni. Az olvasó számára sem derül ki rögtön, mi is történt négy éve. Ez a trauma feldolgozásra vár. Ott van még a felelősségvállalás kérdése is, amit az elején kissé túltoltnak éreztem. A két húga elég követelőzőnek, illetve közömbösnek van beállítva, pedig ez inkább csak egy reakció Mal "mindent egyedül akarok megoldani" viselkedésére. Túlhajszolja magát, miközben bemagyarázza, hogy ez az egyetlen út, amit a túlélés érdekében végig kell csinálnia. Aztán jön egyik hazugság a másik után, azzal kapcsolatban, hogy honnan jön a pénz, miért kell sok időt távol töltenie, de láss csodát, a család mégis "működik" nélküle. Mindez hatalmas veszekedéshez vezet, sőt összeomláshoz.
A szerelmi szál úgy ahogy van engem elvarázsolt. Még azt is megbocsátottam, hogy Ali a 19 éves milliomos Nolannak szüzességi kártyát adott, ami elég hihetetlen volt elsőre, de megismerve a srác személyiségét, már nem is annyira elképzelhetetlen. Nolan a távolságtartó, mogorva benyomást keltő viselkedése ellenére valójában normális, kedves volt, mindig kimondta amit gondolt, a nyilvánosság előtt is. Végre egy lassú égésű, édes szerelem alakulásának lehettem tanúja. Megjegyzem a szerző itt sem fogta vissza magát, és persze hogy nagy kezet és karokat álmodott meg Nolannek. És ezt gyakran ismételgette, nehogy elfelejtse az olvasó, miközben tócsává olvad ettől a pasitól.  
Szerettem a mellékszereplőket, Mal edzőjét, a csapattársait, főleg Oz-nak volt nagyobb szerepe, ő egyszer különösen hatásosan beolvasott Mal-nak, amikor kezdte nagyon elszúrni a dolgokat.
Muszáj ennyi dicséret után beszélni azokról a dolgokról ami nem tetszett. A nyelvezet nagyon mai, de annyira, hogy az már az elviselhetetlenségig túl van pakolva szlenggel és popkult utalásokkal. Olyan érzésem volt, mintha egyetlen oldalról sem hiányozhatna valami márkásítás, vagy híres személy. Mintha ezért fizetnének valami részesedést a szerzőnek és muszáj lenne belezsúfolni. A másik bajom az időnként megnyilvánuló alpáriság, ami nekem nem hiányzott. A tinédzser lányok nem finganak direkt a testvérük orra alá, ellenben fiúról már hallottam ilyet a való életben is. Nem esett jól ezekről a gusztustalan szösszenetekről olvasni. Ellensúlyozta ezt azonban a "normális" humor, olyan poénokkal, hogy leestem a székről a nevetéstől.
Összességében jobban tetszett a regény, mint az eddig olvasottak a szerzőtől, a szereplők fiatalok, de mégsem középsulisok már, a kellemes szerelmi szál is jobban bejött, mint a tudós könyvekben a meghökkentően szókimondó lepedőakrobatika. A főszereplő személyiségfejlődése szépen ívelt, tanult a hibáiból és megoldódtak a szülő-gyerek és a testvérek közötti problémák is. 
Az egész sztorinak hátteret adó sakkozó világ meglepően tetszett. Sok információt adott a versenyekről, a játékosokról, a ranglistákról, és a vele járó anyagi előnyökről, nem is gondoltam volna, hogy ennyi pénz forog kockán egy-egy versenyen. Nagyon jólesett többször is olvasni Polgár Judit nevét a könyvben, ő igazi ikon, büszkék lehetünk rá, már miatta is érdemes elolvasni a könyvet, de persze minden romantikát kedvelőnek remek szórakozást nyújt.
Képek: Pinteres, Google-képkereső, saját

Borító: Nem a kedvenceim a rajzolt borítók, de ez tetszik.

Kedvenc karakter: -

Szárnyalás: A beteg Nolan ápolása, ahh.
 
Mélyrepülés: A fingások.

Érzelmi mérce: A young adult határain belül marad a romantika, nem is illene ide erotikusabb tartalom.

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!!!

BELEOLVASÓ

Nyereményjáték

Minden állomáson felteszünk egy kérdést, amit könnyedén megválaszolhattok, ha előtte elolvassátok a regény beleolvasóját. Kérjük, a válaszokat írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába! Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

KÉRDÉS:  Mi a legmagasabb fokozat, amit egy sakkozó elérhet?

 
További állomások:
Blogturné Klub
12.17 Kelly és Lupi olvas
12.19 Dreamworld
12.21 Csak olvass!
12.23 Hagyjatok! Olvasok!
12.27 Fanni’s Library
12.29 Sorok között



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók