KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2023. december 18., hétfő

Szaszkó Gabriella: A cukorkagyűjtés

 

Szaszkó Gabriella az év végére egy igazi borongós hangulatú ifjúsági thrillert tartogat az olvasói számára. A történet során egy Halloween-i cukorkagyűjtés tragédiába torkollik, de vajon ki lehet a gyilkosság elkövetője? Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a Maxim Kiadó által felajánlott példányt a könyvből!

Maxim, 2023
288 oldal
Besorolás: YA, thriller

Halloween, öt fiatal, egy tragikus haláleset.

Cape Codot idén halloweenkor meglátogatja a halál, amikor is a csendes tengerparti kisvárosban minden szülő rémálma valóra válik, miután egy kisfiút cukorkával mérgeznek meg.
Emma Hamilton egy év után költözik haza Bostonból alkoholista apjához, ahol alig várja, hogy viszontláthassa régi barátait, ám a kisvárosban semmi sem ugyanolyan már, mint amit maga mögött hagyott. És arra sincs felkészülve, hogy a barátai is más szemmel néznek rá.
Halloweenkor pedig minden megváltozik, amikor három tizenkét éves titokban Chatham legbajosabb utcájába igyekszik rendbontás céljából. A fiúk esti szórakozása azonban tragédiába torkollik, miután egyikük meghal egy mérgezett cukorkától. Az egész kisváros megdermed, a haláleset felhozza a mélyben megbúvó problémákat.
A fiatal csapat pedig nyomozásra készül, amivel egyre mélyebbre merülnek el a város bugyraiban. De vajon meg lehet-e úszni a titkok feltárását sérülések nélkül?

Nagyon szégyellem, hogy bár Kelly már jó pár könyvet olvasott az írónőtől, engem eddig valahogy elkerültek a könyvei. De már nagyon régóta szerettem volna olvasni tőle, így pont kapóra jött ez a Halloween idején játszódó, ifjúsági thriller.

A történet az amerikai Cape Codon található Chathamban játszódik, Halloween idején. Két szálon fut a történet, amely a végén természetesen összeér.
Az egyik szál egy gyerekkori baráti trióról szól, Emmáról, Samről és Edről. Emma Bostonból költözik haza, az alkoholista és drogproblémákkal küzdő édesapjához. A fiúk örömmel fogadják, de Emma a cuki kislányből fiatal nővé érett és ez természetesen, ahogy már csak lenni szokott "kis" feszültséget okoz hármójuk barátságában.
Természetesen itt nemcsak a szerelmi háromszög áll a középpontban, hiszen mind a három fiatalnak megvan a saját "keresztje". Emma egyrészt küzd az alkoholista apjával, hiszen, ha a hatóság rájön arra, hogy az apa milyen megbízhatatlan szülő, akkor Emmát elveszik tőle. De ott van az apja barátja, Richard Bennett, aki minden találkozásukkor éhes szemekkel nézi a fiatal, gyönyörű lányt. Sam családja sem egyszerű, a híres író apja félrelép a szerkesztőjével és ez a család széthullásával fenyeget. Ed pedig csak... a szenvedő harmadik. Hiába van pénzük, sajnos kinézetre sehol nincs Samhez képest, így vajmi esélye van arra, hogy esetleg Emma őt válassza.
A másik szál pedig Sam kisöccséről és barátairól szól, akik lelkesen várják az esti "csokit vagy csalok" mókát. Az este azonban nem úgy végződik, ahogy szeretnék, mert az egyik kisfiú meghal. Mérgezésben. Amit valószínűleg az egyik csoki okozott.
Ahogyan ez már csak lenni szokott, a kisváros felbolydul, mindenki mindenkit hibáztat, a gyilkos meg közben szépen lapul. A rendőrség a közelében sincs a valós nyomnak, így a srácok veszik kezükbe az ügyet és próbálják kideríteni, hogy ki is ölte meg a barátjukat.

Nagyon sajnálom, hogy eddig kihagytam Szaszkó Gabriella regényeit, mert ez a regény ütött. De elég nagyot. A "cuki" címe ellenére ez minden, csak nem egy kedves kis ifjúsági regény. Kőkemény thriller, de a szereplők fiatalkora és problémái miatt simán belefér az ifjúsági kategóriába is. A szerző rengeteg kemény témát boncolgatott, nem győztem kapkodni a fejemet - szexuális zaklatás, családi drámák, függőség, kegyetlenség és akkor még csak a felszínt kapargattam. Ami külön tetszett, azok a leírások. Szinte úgy éreztem, hogy ott járok Chatham utcáin Halloween éjszakáján, éreztem a Halál borzongató lehelletét, aztán ott sétáltam a tengerparton, beszippantva a sós, tengeri levegőt.
Ami egyedül nem tetszett, hogy sem Emma, sem Sam, sem a többi szereplő nem került hozzám annyira közel, hogy kedvenc szereplőt válasszak közülük. Bár izgultam értük - főleg Emmáért, mert neki jutott a legtöbb a "jóból", de azért nem rágtam le a körmömet miattuk.
De ez csak egy árnyalatnyi probléma volt, amivel találkoztam, egyébiránt egy nagyon jól felépített, izgalmas, lendületes regényt olvashattam, ami mindvégig lekötött. Az írónő folyamatosan adagolta a feszültséget, érezni lehetett, hogy itt valami nagyobb, valami brutálisabb dolog van készülőben, ezért képtelen voltam letenni a regényt, mert vártam, hogy mikor történik már valami. Aztán megtörtént. Onnantól pedig arra voltam rettentően kíváncsi, hogy hogyan is fog ez megoldódni.
És a történet vége? Nekem tökéletesen megfelelt így, bár volt pár lezáratlan szál, de én személy szerint nyugodtan tudtam aludni miattuk. :)

Összességében nagyon szerettem a regényt és azt hiszem, hogy itt az ideje, hogy visszamenőleg is kezembe vegyem az írónő többi regényét!

Borító: Nekem tetszik nagyon, látványos, figyelemfelkeltő

Kedvenc karakter: -

Szárnyalás: az érdekes, több szálon futó történet

Mélyrepülés: a sok rossz dolog, ami a szereplőinkkel történt

Érzelmi mérce: félelem, rettegés, gyász, de van egy kis romantika is benne, de minden a YA keretei között

Értékelés: 


Ha megtetszett, ITT megrendelheted!


Nyereményjáték:
Mostani játékunk során az egyes állomásokon egy-egy klasszikus amerikai csokoládészelet képét találjátok. Ezek között az édességek között több is legalább 100 éve a piacon van és meghatározó eleme a tipikus Halloween-i édességgyűjtésnek. A feladat az, hogy Rafflecopter doboz megfelelő helyére beírjátok, hogy az adott csokiszelet melyik évben került a piacra.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



a Rafflecopter giveaway


A blogturné további állomásai:
December 13 - Veronika’s Reader Feeder
December 14 - Pandalány olvas
December 17 - Könyv és más
December 18 - Kelly és Lupi olvas
December 20 - Fanni's Library
December 22 - Szembetűnő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók