KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2023. március 1., szerda

Ali Hazelwood: Eszméletlen szerelem


A szerelem képlete nemcsak külföldön, de hazánkban is nagy sikert aratott, ezért már mi is nagyon vártuk Ali Hazelwood új regényét Eszméletlen szerelem címmel. Tartsatok bloggereinkkel, hogy megtudjátok, ez a kötet is elrabolta-e a szívüket, és ne feledjétek: egy szerencsés játékos megnyerheti a Maxim Könyvkiadó által felajánlott nyereménypéldányt!
 
Maxim Könyvkiadó 2023.02.14 - Dream válogatás
400 oldal
Fordította: Stier Ágnes
Goodreads: 3,98
Besorolás: felnőtt, romantikus, tudomány
 
Mint ​egy lila hajú jedi, aki egyensúlyt hoz a férfiak uralta univerzumba, Bee Königswasser egyetlen egyszerű elvet követ az életében: mit tenne Marie Curie? Ha a NASA felajánlaná neki egy neuromérnöki projekt vezetését, Marie kérdés nélkül igent mondana. Csakhogy a modern fizika anyjának sosem kellett osztoznia a feladaton Levi Warddal.
Jó, persze, Levi vonzó a maga sötét hajú, magas, metsző tekintetű módján. És erős karjaival romantikus hősként megmenti Beet, amikor a lány szorult helyzetbe kerül a laborban töltött első napján. De már évekkel ezelőtt, még a doktori iskolában teljesen világossá tette, hogy mit érez a lány iránt.
Bee laborfelszerelése nem jött meg, a kollégák levegőnek nézik, ezért úgy érzi, hogy a karrierje megint megfeneklik. Talán a nyakszirti lebenye játszadozik vele, de Bee esküdni merne rá, hogy Levi szép lassan a szövetségesévé válik, támogatja az ötleteit, és… felfalja őt a szemével. A lány neuronjai pedig lángra lobbannak. De amikor eljön az idő, hogy lépjen, és kockára tegye a szívét, egyetlen dolog számít: mit tesz most Bee Königswasser?

 
A lehető legrosszabb ötlet volt tőlem, hogy egyetlen könyvet közbeiktatva, de gyakorlatilag A szerelem képlete után rögtön elolvastam az Eszméletlen szerelem regényt is.
Abszolút nem számítottam arra, hogy jóformán kicsit átszínezve és átnevezve a szereplőket, totál ugyanazt az élményt kapom. Ez nem feltétlenül jelent rosszat, mert aki megszerette a szerző stílusát és a kutatós téma körüli bonyodalmakat, az boldogan veheti kezébe ezt a történetet, bár nem biztos, hogy mindenki feltétlenül repetázni akar. Ebben a regényben a szerző gyakorlatilag átírta a neveket és a helyszínt, és egy közel megegyező felépítésű, cselekményű, dinamikájú könyvet írt. Hiába szól most idegpálya-kutatásról a NASA-nál, Olive és Bee kábé ugyanaz a bohókás fiatal nő, csak most lila hajjal és más irányú megszállottsággal. Marie Curie egyébként rám is nagy hatással volt a tanulmányaim során, úgyhogy kifejezetten jó néven vettem, hogy sok újdonságot megtudtam a tudósnő  életéről a közbeszúrt információkat, sztorizgatásokat olvasva. Tehát a történet egyszerű, Bee-t a NASA-hoz hívják egy űrhajóssisak fejlesztési projekthez, ahol társvezetőként Levivel kell dolgoznia, akivel még a doktori képzésről ismerik egymást, és nem épp kellemes emlékeket őriz róla, abban az időben úgy tűnt Levi utálja és kerüli őt. 
Bee egyébként azt vallja, ha nem lesz szerelmes, nem is fogják csalódások érni, ezért egy ideje falakat épít maga köré, miután a hosszú ideig tartó kapcsolata szomorú véget ért, a vőlegénye Tim összejött Bee legjobb barátnőjével. Persze kiderült, hogy fűvel fával megcsalta már korábban is, de ez igazi tőrdöfés volt a szívbe, hiszen Bee nagyon egyedül maradt barát és barátnő nélkül, ráadásul máshol kellett munkát keresnie. Egyetlen családtagja az ikertestvére, aki évek óta a világban kóborol, nem sokat találkoznak, de telefonon mindent megbeszélnek. Ebben a helyzetben persze Bee boldog, hogy a karrierjét jelentősen előrelendítő ajánlatot kap a NASA-tól, csak egy a bibi, Levi személye, aki most sem néz rá túl kedvesen, sőt eleinte úgy tűnik, hátráltatja a közös munkát. Ez tehát az alaphelyzet, és szerintem többet nem is kell mondanom, szépen alakulnak a félreértések, jönnek a kommunikációs problémák, de a közelség mégiscsak összehozza őket, a feszültség átalakul egész másféle izgalommá. A szerző ebből a sztoriból sem felejtette ki a nők elleni negatív megkülönböztetés problémáját, jól be tudta mutatni ezt ezen a szexista férfiakkal teli munkahelyen.
Tulajdonképpen nagyon tetszett a chatelős elem, a titkos levélváltások álnéven, amit az olvasók rögtön levesznek, hogy ezek egymással beszélik ki egymást. Ez vicces volt, de már nagyon vártam, hogy kiderüljön Bee számára, amit vakegér módjára nem vesz észre. @SHMAC küldte az eddigi olvasmányaim legleglegcukibb üzenetét az ő titkos szerelmének leírásáról, na itt olvadoztam rendesen. Helyes volt a macskamániájuk is, mivel nekem is van cicám, ezek a részletek kellemesebbé tették az összképet. Szuper volt az ájulások ötlete is, és Levi reakciói ezekre, igazi hőssé tette, nem lehet mást mondani, az olvasó újfent olvadozik. És ugye ebből adódik a magyar cím is, ami nagyon ötletes, remek választás.
Kár hogy annyira szembeötlőek a két regényben a hasonlatosságok, ezeket nem tudtam figyelmen kívül hagyni. Például a két főszereplő személyisége, főleg az Adam/Levi hasonlóság. Farokméretben is. Ugyanaz a kinézet, habitus. De hogy ne felejtsük el, ezt Bee minden fejezetben megismétli. Levi magas, Levi zöld szemű, Levi hatalmas dákóval rendelkezik és utálja Elon Muskot. Némi magyarázatot kapunk Levi  családi hátteréről is, ami nagyon katonás, szóval "igazoltan" nem tanult meg jól kommunikálni. Bocs de ez hülyeség. Katonacsaládból származom, és remekül kommunikálok. Vannak dolgok, amik magyarázhatók szégyenlősséggel, zavarral, de itt azért mégiscsak felnőttekről beszélünk. Túl sok volt a félbehagyott mondat... Megint... Kommunikációs problémára építeni a történetet nem menő.
Könyörgöm, valaki mondja meg a szerzőnek, hogy jobb lenne, ha a szexjelenetekbe nem menne bele részletesen. Többször is elhangzott részemről a Jézusom, hangosan kimondva, ami nem éppen jellemző rám az ilyen jeleneteknél. Komolyan, ki kell mondani azt hogy Megdughatlak? Ez most a beleegyezés miatt kell? Újabban ez valami kötelező elem? Jézus! A másik meg ez a nagyon kiemelt ellentét dolog. A kicsi nő, meg a nagy pasi. Nagy, de ha egy nő  képes megszülni egy gyereket, akkor férjen bele a nagy szerszám is. Ez kb így el is hangzik.. Az első részben ez annyira élesen fel sem tűnt, de itt nem lehet elmenni mellette, annyiszor ki volt hangsúlyozva a nagyság, ami miatt szinte gyerekméretnek tűnt Bee. Ez nem szexi szerintem... Hiába vannak jó részletek is az erotikus leírásban, néhány dologgal annyira elrontja, ami már kínos. 
Muszáj megemlítenem két mellékszereplőt, Rocía-t és Kaylee-t, ők időnként rendesen elvitték a show-t. Tetszett amit képviseltek és majdnem nem éreztem kötelező toposznak az LMBTQ mellékszereplő felvonultatását. Azért ez vicces, hogy alig vannak nők ezen a munkahelyen és ők is inkább egymásra találnak, mintsem valamelyik faszival vesztegetnék az idejüket, jó kis fricska.
A cselekmény fordulata számomra inkább volt vicces, mint meglepő, annyira nyilvánvaló volt, hogy ki lesz az áruló, ezen nincs csodálkozni való. A bonyodalom csúcsjelenetről ne is beszéljünk, nem akarom elspoilerezni, de több tényező is volt benne, ami elég nagy képtelenség. 
Számomra ez a regény (és az első is) a kellemes, jól kikapcsolós kategóriába került, amit szívesen vesz kézbe egy romantikát kedvelő olvasó. Újdonság volt számomra ez a környezet, a kutatói háttér, megannyi cuki pillanat tette különlegessé a szerelmi részt. Ugyanakkor a fent említett hibák és a két regény szembeötlő hasonlósága jócskán levett az olvasásélményből.  Marie Curie érdekes plusz elem volt, de határeset  a róla szóló információ mennyisége. Amíg a debütáló regénynek a hibái ellenére volt egy határozott újdonság varázsa, az erre a regényre már  elpárolgott. Mindezek tükrében azért sokat elárul, hogy kellő idő elteltével fogok még próbálkozni a szerzővel, mert addiktív, azt nem lehet tagadni. Személy szerint én mindig örülök, ha nagy felhajtás van egy-egy regény körül, mert öröm látni a lelkes olvasók tömegét - valóban több százezren olvasták, viszont mindenkinek magának kell meggyőződnie, rá milyen hatással van. Megérdemli a könyv a hype-ot? Döntsétek el, olvassátok!
Képek: Pinterest
 
Borító: Igazán cuki.

Kedvenc karakter: -

Szárnyalás: Azóta ezen gondolkodom. Mivel csillagász akartam lenni, mégiscsak a helyszín a legjobb dolog.

Mélyrepülés: Az erotikus jelenetek némely részlete.

Érzéki mérce: Ennél jobban már nehéz kidomborítani, hogy nekem nem jöttek be bizonyos részletek, beszólások az erotikus részekben. Legalább nincs túl sok.

Értékelés: 
 
 
Nyereményjáték
 
A történet során nagy szerepet kap a híres tudós Marie Curie is, így mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, hogy ti mennyire ismeritek az életét. Minden állomáson találtok egy hozzá kapcsolódó kérdést, nektek pedig nincs más dolgotok, mint beírni a helyes választ a Rafflecopter megfelelő dobozába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
 
FELADVÁNY:  Hányadik Nobel-díjas nő volt Marie Curie?
 
 
További állomások:
 
02. 25. – Fanni’s Library
02. 27. – Könyvvilág
03. 01. – Kelly és Lupi olvas
03. 10. – Deszy könyvajánlója
03. 05. – Angelika blogja
03. 07. – Csak olvass!
03. 09. – Insane Life
03. 11. – Dreamworld
03. 13. – Hagyjatok! Olvasok!
03. 15. – KönyvParfé
03. 17. – Sorok között



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók