KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2024. március 3., vasárnap

Jennifer L. Armentrout: A Shadow in the Ember - Árnyék a parázsban ( Hús és tűz #1)


A Könyvmolyképző Kiadó jelentette meg Jennifer L. Armentrout Hús és tűz sorozatának első részét A Shadow in the Ember - Árnyék a parázsban címmel. A Vér és hamu sorozat világában játszódik ez az előzmény történet, melyben a kiválasztott Sera hercegnőnek hazája megmentése érdekében el kell csábítania és meg kell ölnie a Halál Ősi Lényét. Kövesd az állomásokat  és a játék megfejtéséért cserébe esélyed lesz megnyerni a könyvet a kiadó felajánlásában.
 
Könyvmolyképző Kiadó 2024 Zafír pöttyös
656 oldal
Fordította: Eszes Rita
Goodreads: 4,47
Besorolás: felnőtt, fantasy, sárkány, romantasy, 
 
Ejtsd ​szerelembe, válj a gyenge pontjává, végezz vele…
Seraphena Mierel az ősi lények fátylába burkolva született, a Sors ígérte Szűzként, ezért a jövője sosem volt az övé: születése előtt kiválasztották, hogy alanya legyen egy kétségbeesett alkunak, amelyet őse kötött a népe megmentése érdekében. Serának hátra kell hagynia az életét, és a Halál Ősi Lényének kell felajánlkoznia hitvesül.
Ám Sera valódi sorsa egész Lazania legjobban őrzött titka: ő nem a jól védett Szűz, hanem egy bérgyilkos, akinek egyetlen küldetése van – és egyetlen célpontja: a Halál Ősi Lénye. Ha kudarcot vall, a királyságát lassú pusztulásra ítéli a Rothadás keze által.
Sera mindig is tudta, hogy ki ő. Kiválasztott. Hitves. Orgyilkos. Fegyver. Egy kísértet, aki sosem ölthetett saját formát, mégis vérben ázik. Egy szörnyeteg. Egészen addig, amíg ő el nem jön érte… Amíg a Halál Ősi Lényének sorsa össze nem fonódik az övével. És a férfi csábító érintése olyan szenvedélyt lobbant fel benne, amilyet soha nem élt még át, és amit nem is érezhetne iránta. De Serának sosem volt választása.

 
A Vér és hamu sorozat óriási kedvencem, mindhárom részének faltam az oldalait, és nagyon örültem, hogy a harmadik rész után a következőig tartó szokásos kb. egy éves várakozást megszakítja a spin off sorozat első részének hazai megjelenése. Nyktos Az aranyozott csontkoronában nem csak említés szintjén, hanem valóságosan is szerepelt, amikor Poppy megidézte. Természetesen kellően titokzatos és főképp minden értelemben isteni volt a megjelenése, a mondanivalója, a célzásai, így nem kis várakozással kezdtem a regénybe, hogy felfedezzem az ő világát.
Nyktos háttértörténete több száz évvel korábban kezdődik, és ebben a sorozatban sem szakít a szerző azzal a felállással, hogy egy badass hősnő meséli el a történetet, jelen esetben Seraphena. Lazania hercegnőjét titokban nevelték fel, csak néhányan tudják, hogy ő a kiválasztott, aki egy alku kapcsán a Halál Ősi Lényének hitveséül szántak, ő a burokban született Szűz. Valójában azonban különleges kiképzést kapott, egész életében arra nevelték, hogy amikor eljön érte a "vőlegénye" neki le kell nyűgöznie, szerelemre kell lobbantania, hogy aztán egy alkalmas pillanatban le tudja szúrni az árnyékkő tőrével. Az istenek is legyőzhetők de csak a szívükbe vagy az agyukba szúrt különleges tőrrel. Erre azért van szükség, mert a földjeiket sújtó Rothadás terjedése csak így állítható meg. Hatalmas csalódás éri Serát, amikor a megidézett isteni Lény egyszerűen közli vele, hogy nincs szüksége hitvesre és eltűnik a semmibe. Három évvel később különös halálesetek után kezd nyomozni Sera, így találkozik egy isteni származású idegennel, akit a sötétben sikerül majdnem halálra sebesítenie. Ash szintén a gyilkosok nyomában jár és nem tudja Serát lerázni, sőt egyre inkább összefonódnak a szálak kettejük között, végül olyan események történnek, ami kapcsán felfedi valódi személyiségét, és magával viszi a lányt Árnyékföldekre.
Őszintén megmondom nektek, a könyv felénél le kellett tennem a könyvet, és ilyen még nem volt velem, hogy nem azon okból, hogy a történetet untam volna, vagy a szereplőket, szerintem mindenki tisztában van JLA értékeivel, stílusával, tagadhatatlan tehetségével. Ha valaki mégis most találkozik vele először, az is jól jár, hiszen nincs mihez hasonlítania, és megérdemelten szeretni fogja. Nekem viszont szúrta a szemem a szerző újrahasznosítási módszere, és a kérdés-felelet özön ami kikészített. Egyszerűen annyira sok a hasonlóság a két sorozat között, hogy amellett szó nélkül elmenni nem lehet. Poppy és Sera mindketten kiválasztottak, a Szűz szerepköréhez készítik fel őket, de titokban komoly kiképzést kapnak egy "apafigura" szerű férfitól, szeretnek összevissza szurkálódni és nem csak a puszta szavaikkal. Amin viszont fordított a szerző, az Sera és Ash kapcsolata, mert itt Sera volt az, akinek csábítani kellett. Nehéz feladat ez neki, mert Poppynál jóval meggondolatlanabb volt, előbb járt a szája mint az esze, abnormális szinten. Nyktost igazából eszembe se jut Casteel-el összehasonlítani, ez szentségtörés lenne, de persze vannak egyező részek, például az álcázás, meg a fogságban való szenvedés a múltban. Jaj és szintén királylányozik, csak más nyelven, milyen eredeti... De nem csak a karakterek voltak hasonlók, konkrét poénok is átmentésre kerültek, az "érzem rajtad a szagát" jelenet például egy az egyben.
Ha valamiben világrekorder a könyv, az a kérdések és az azokra adott válaszok számában biztosan az. Én nem igazán szeretem azokat a regényeket, ahol a világfelépítés nem az események kapcsán épül fel, hanem csak el van mesélve a szereplők szájából. Ez néhány alkalomig okés, de itt száz feletti a kérdések száma. Ez azért is baj, mert hiába beszélget egymással a párosunk, az információk mesélése és felfogása között elveszik a személyiségük, ők maguk kevésbé ismerhetők meg mélyebben. Azt gondolná az ember, 656 oldalon elférne a cselekmény szerinti világfelépítés is, de nem. És vegyük hozzá, hogy Sera meséli a történetet, ennek következtében rengeteg belső monológ is elhangzik, megannyi önmagának feltett kérdéssel. Jesszus. Én olyan 60% körül kényszert éreztem, hogy letegyem a könyvet pár napra, és olvassak valami egész mást. Aztán persze győzött a kíváncsiság, és szerencsére az utolsó harmadban felpörgött minden, mégiscsak beindult a cselekmény,  Árnyékföldeken a rivális erők felfedezik, hogy valami eddig nem látott entitás érkezett ide. A drakenek szereplése jócskán hozzájárult az érdeklődésem emelkedéséhez, imádtam őket. JLA megjátszotta a bébi sárkányok kártyát is, persze ez is bejött, apa-lánya drakenek kit nem vennének le a lábáról. És megint az ismétlődést véltem felfedezni, itt Kierant és a farkasokat Nektas és a sárkányok váltották, ugyanolyan kötődéses+legjobb barátok felütéssel.
A szerelmi szál... édes istenem, hát ebben aztán volt egy olyan pont, ami nagyon különlegessé tette. Nem akarom lelőni a poént, de az olvasás során megjegyeztem a bloggertársaimnak, én ötös adok a könyvre, ha igaz amit sejtet a könyv Nyktosról. Igaz lett, de mégsem adtam maximumot, viszont erősen ajánlom, hogy a fő szerelmi jelenetet olvassátok el Nyktos szemszögéből is, ami elérhető a szerző blogján.
Szóval végül is nem mondom, hogy feltétel nélkül tetszett ez a kissé kicsavart és nem kissé insta-love szerelmi szál, - amit persze mindkét fél tagad, hogy érzelmek is lennének köztük, - de a szerző előtt le kell vennem a kalapom, mert mégis az egyik legjobb a romantasy műfajban, és el tud varázsolni a leírásaival. (Nagyon sokat tudnék még erről beszélni, alig tudom visszafogni magam.)
Mielőtt a végéhez érnék, meg kell említenem, mennyire féltem a fordítástól, hiszen a fősorozatot Rácz Kata fordította, ezt pedig Eszes Rita, akit íróként ismerek és szeretek, de szinte ez az első fordítása (a másik a Vlad, még nem olvastam). Le voltam nyűgözve, én nem találtam benne semmi kirívó hibát, még úgy sem, hogy előolvasói, vagyis korrektúra előtti szöveget olvastam. Ami JLA szóhasználatát illeti a könyvben, az eredetiben is így van, néha kissé szövegidegen, egy középkori-szerű fantasy világban voltak oda nem illő szavak, kifejezések, de ezt már tényleg szinte fel sem vettem.
És akkor a regény végéről illene szót ejteni, mert a hosszas menetelés és információ dömping után végre eljutunk a lényegig. Kétszer is elolvastam, és ha az egész értékelésem azt sugallta, hogy ez egy gyenge könyv, hát mégsem az, szép lassan a helyére kerültek a puzzle darabok, és ott állhattam fejbe kólintva az utolsó fejezetben a szereplőkkel együtt. Annyi potenciál van még ebben az egészben, az agyam rögtön elkezdte gyártani a teóriákat, merre fog még elmenni a cselekmény. Egyszerűen nem kérdés, hogy folytatom -e ezt a sorozatot, mindenképp, akkor is ha egy guilty pleasure regény lesz.
Képek: Pinterest
 
Borító: Szokás szerint gyönyörű, és a sárkányszem is ott figyel.

Kedvenc karakter: Ash

Szárnyalás: A harcjelenetek a sárkányokkal.
 
Mélyrepülés: 127 kérdés és válasz.

Érzéki mérce: Spoileres lenne kimondani, de tartogat némi meglepetést a szerelmi szál. Egyébként nincs túltolva az erotika.

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!!!

BELEOLVASÓ
 
 
Nyereményjáték:
A regény beleolvasóját érdemes elolvasnotok, így könnyen megválaszolhatjátok minden állomáson a kérdéseinket. A feladat a szokásos, a megoldást írjátok be  a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.
 
KÉRDÉS:   Hogy hívják Seraphena mostohabátyját?
 
További állomások:
Blogturné Klub
03.03 Kelly és Lupi olvas
03.05 Milyen könyvet olvassak?
03.07 Hagyjatok! Olvasok! extra idézetek
03.09 Insane Life
03.11 Könyv és más


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók