KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2023. december 2., szombat

Jennifer L. Armentrout: The Crown of Gilded Bones - Az aranyozott csontkorona (Vér és hamu #3)


A Könyvmolyképző Kiadó jelentette meg Jennifer L. Armentrout Vér és hamu sorozatának harmadik részét:  Az aranyozott csontkorona címmel. Tovább folytatódik Poppy és Casteel váratlan fordulatokkal teli története! Megismerhetjük, hogyan kapcsolódik Poppy Atlantia múltjához, és miféle ellenséggel kell szembenézniük a jelenben.  Kövesd az állomásokat  és a játék megfejtéséért cserébe esélyed lesz megnyerni a könyvet a kiadó felajánlásában.
 
Könyvmolyképző Kiadó 2023. Zafír pöttyös
664 oldal
Fordította: Rácz Kata
Goodreads: 4,20
Besorolás: fantasy, vérfarkas, vámpír, sárkány, romantikus

Hajoljatok ​meg a királynőtök előtt, vagy mind elvéreztek…
Ő VOLT AZ ÁLDOZAT ÉS A TÚLÉLŐ…
Poppy álmodni sem mert volna róla, hogy ekkora szerelemre lel Casteel királyfi mellett. Élvezni szeretné a boldogságát, azonban először ki kell szabadítaniuk Casteel bátyját, majd megkeresni Poppyét. Veszélyes küldetésük következményei olyan messzire nyúlhatnak, amilyenről egyikük sem álmodott. Mert Poppy a Kiválasztott, az Áldott, ő Atlantia valódi uralkodója. Az istenek királyának vére folyik az ereiben.
AZ ELLENSÉG ÉS A HARCOS…
Poppy mindig arra vágyott, hogy a saját életét irányíthassa, nem másokét. Most azonban döntenie kell, hogy lemond arról, ami megilleti, vagy megszerzi az aranyozott koronát, és a hús és tűz királynőjévé válik. Ám ahogy a királyságok sötét bűnei és véráztatta titkai napvilágra kerülnek, felébred egy rég elfeledett erő, és valódi veszéllyel fenyeget. És őket semmi nem állíthatja meg, hogy megakadályozzák, hogy a korona valaha is Poppy fejére kerüljön.
A SZERELMES ÉS A TÁRS…
Azonban a legnagyobb fenyegetés rájuk és Atlantiára a távoli Nyugaton várakozik. A vér és hamu királynőjének megvannak a saját tervei, és több száz éve csak arra vár, hogy végre megvalósítsa őket. Poppynak és Casteelnek meg kell próbálnia a lehetetlent – elutazni az istenek földjére, hogy felébresszék magát a királyt. Ahogy fény derül a megdöbbentő titkokra és a legdurvább árulásokra, ellenségek bukkannak fel, hogy megingassák mindazt, amiért ők ketten harcolnak. Ők pedig megtapasztalják, hogy meddig hajlandók elmenni a népükért – és egymásért.
ÉS POPPYBÓL KIRÁLYNŐ LESZ…

Az első két rész alapján (1.rész, 2. rész) kijelenthetem, hogy nagyon megszerettem ezt a sorozatot, türelmetlenül vártam a harmadik részt, és arra is kíváncsi voltam, hogy ez a regény átveszi-e az év fantasy olvasmánya díját a Vámpírbirodalomtól az év végi értékelésben.
Poppy ahogy betette a lábát Atlantiába, sorra érik a meglepetések, amik részben fájdalmasak, mint például a bizalmatlan fogadtatás az atlantaiak és Casteel szülei részéről, ott van az árulás, a fogságba esés, majd szabadulás, megtámadják, majdnem megölik, amit alig él túl. Mindez rövid időn belül zúdul rá, ami nem csak őt sokkolja, hanem az olvasókat is. De ne csak a negatívumokat említsem, a vérfarkasokkal való kötelék egészen varázslatos ajándék. Azt is hozzá kell tennem, hogy a birodalom többsége mellette áll, látják mire képes, igazolja a hírét, de ahogy az lenni szokott, mindenhol felbukkannak kételkedők, a legmagasabb körökben is. Poppy-nak óriási felelősséggel kell szembenéznie, hiszen ő lett az atlantai trón valódi örököse, és mivel Casteel szülei már túl régóta uralkodnak, mindenképp át kellene vennie a trónt. Ez nagyon nehéz döntés, rengeteg tényezőt kell figyelembe venniük a férjével, hiszen Casteel a párjaként szintén uralkodó lesz. Összetett a kérdés, hiszen vannak korábbi elhatározásaik, céljaik, mindketten aggódnak a testvérükért, nem adták fel, hogy megkeressék és kiszabadítsák őket. A háború fenyegetése a levegőben lóg, elég egy szikra és lángba borulhat minden, nehéz okosan dönteni, ha egymás után bukkannak elő a csontvázak a szekrényből.
Képtelenség lenne felsorolni, hogy mennyi új információ kerül elő Poppy származásáról, de az már a regény elején nyilvánvaló, hogy ő lesz az új királynő, minden olvasó tisztában van vele, hogy ott a helye a trónon. De ahhoz, hogy idáig eljusson, ki kell derítenie az igazságot, nagyon hosszú utat kell bejárnia, veszélyes körülmények között, újabb és újabb ellenséges lényekkel harcolva. Ehhez jön még a belső utazása is, saját magában is rendeznie kell a küldetését, a céljait. Számításba kell vennie az álmait, a megérzéseit, a hangokat, mindez csodálatosan összetett feladat. Az ereje egyre nő, és ez alól nem mentesül a sötét oldala sem, persze jó akar lenni és jól cselekedni, de a dühe néha ijesztő. Az egész regényt Poppy szemszögéből olvashatjuk, ami előnyös abból a szempontból, hogy minden gondolatát ismerjük, és vele érzünk, ahogy eljut a bizonytalanságtól a tudata megszilárdulásáig. Azért várom már a sorozat 5. részét, A Soul of Ash and Blood-ot, amelyben Casteel szemszögéből olvasható az egész addigi négy rész.
Úgy éreztem Casteel ebben a részben kiemelkedően támogatja Poppy-t, minden egyes pillanatban tiszteli a döntéseit, és messzemenően támogatja. Továbbra is ő a megmentője, szerelme, az egymás iránti elköteleződésük és ragaszkodásuk kicsordul az oldalakról, ezt már tényleg nem lehet fokozni, olvadoztam tőlük. Tetszett, hogy ebben a környezetben értékelik az emberek, ha valaki nyíltan kimutatja az érzelmeit, nem kell szemérmesen elfordulni, ha csókot váltanak, és ez csak a legenyhébb példa. Egyébként meglepően sok az erotika a regényben, meglehetősen vivid leírásokkal, kettejük összetartozása ily módon is megjelent, talán egyszer éreztem túlzásnak, de ez egyéni komfortzónás probléma. A kémia forrong közöttük, virágnyelven ennyi. Kicsit ide kapcsolódik, vagy inkább a fentebbihez, Poppy dühéhez, Casteel-en is éreztem a robbanás közeli állapotot, ami a vérszomj idézhet elő. Annyiszor bizonygatta, hogy ő még önmaga a legbódultabb állapotban is, ami előrevetít valami borzalmasat, de lehet, hogy ez nem jó megérzés.
Kieran. Nem titkolom, óriási kedvencem ez a farkas már az első rész óta, minden egyes jeleneténél borzongok. Most különösen, több okból is, hiszen a kötelék most már Poppy-hoz kapcsolódik, és az a bizonyos Egyesülés is többször szóba kerül. Kieran barátsága természetesen nem szakad meg Casteel-el, ez egy olyan kapocs, ami örök életre szól, ez a testvériséget idézi. Poppy felé határozottan erősödik a barátsága, kinek jut már eszébe, milyen apró kis csírából fejlődött ez ki, immár erős hűség, védelmezés kapcsolódik hozzá. Imádtam, hogy kiderült Kireanról a beszélgetéseik során a személyes titkoktól kezdve a vérfarkasok mitológiájáig sokféle izgalmas információ. Poppy továbbra is kikészíti őt az állandó kérdéseivel, de ez már hozzátartozik kettejük dinamikájához, és számos vicces szóváltást eredményez.
A világfelépítés lenyűgöző, nem találok szavakat. A halandók, vámpírok és vérfarkasok, istenek sokfélesége mellé újabb lények, Gyrm-ek, Visszatérők, Látatlanok ééééés drakenek kapcsolódtak be, biztos van akit kihagytam, bocsánat. Amúgy szerintem itt meg is lehetne állni, mert ez így most fullon van teremtményileg. Kellene beszélni a csodálatos új helyszínekről is, amikről részletes leírásokat kaptam, könnyedén el lehet képzelni az egész birodalmat. Amit kiemelnék az Elízium, a csontvázkatonák stb ellenére is, Nyktos birodalma csodálatos, minden részletében. Nyktos lesz a főszereplője a hamarosan megjelenő spin off sorozatnak, amit erősen ajánlott olvasni a 4. rész előtt. Szót érdemelnének a további mellékszereplők, főleg a vérfarkasok, akik most fontos védelmezői Poppy-nak, remek karakterek. Imádom ezt a szavak nélküli kommunikációt közöttük, bár nem új ötlet, mégis lenyűgöz. Kieran egész családja kiemelkedő, a szülei és a testvérei is megérdemlik a kiemelést. A legnagyobb meglepetést Willa kisasszony megjelenése okozta, aki úgy tűnik komolyabb szerepet kap a szerzőtől, a vicces könyve persze feltűnik nem is egyszer, de hogy ki is ő valójában, az itt derül ki.
Nyktos
A cselekménnyel kapcsolatban szerintem senki sem tudna néhány mondatban beszámolni az érzéseiről, én sem vagyok rá képes. Keserűen vettem tudomásul, hogy jók voltak a megérzéseim Alastirral kapcsolatban, de az meglepett, hogy ez milyen mélyre nyúlik, vagy épp milyen magasra... Poppy valódi származása, a szülei személyének kérdése a regényen végighúzódik, kérdéseket vet fel, válaszokat kapunk, amit megcáfolnak, újabb tények és teóriák merülnek fel, amit fárasztó módon megint vétóznak, és előjön egy legújabb variáció. A lényeg az, hogy a regény végére kiderül az igazság - feltehetőleg ez már az - és sajnos nagy árat kell fizetni érte. A regény eleje nagyon mozgalmas, a közepén volt egy kisebb megtorpanás, de az utolsó harmadra nem lehet panasz. Végre találkoztam régi ismerősökkel is, voltak örömteli és lesújtó élmények velük kapcsolatban és rengeteg meglepő csavar. A szerző olyan eseményeket generált, ami hatalmas viharhoz vezetett és egy erős infarktushoz, legalábbis részemről. Solis királynője magáénak akarja Atlantiát, a háború a küszöbön áll, és ha a következő rész címére nézünk, az nem is hagy kétségek között: The War of Two Queens.
Ahogy az előző részekben, most is volt pár apróság, ami megakasztott, de összességében nem jelentett levonást. Kicsit soknak találtam az ismétléseket, szerintem az olvasóknak 100+ helyett néhányszor elég lenne megtudniuk a tényeket. Néhol meg az idegesített, jó inkább elég sokszor, hogy tudnom kellett, hány kocka sajt csúszik le Poppy torkán. És ezt Cas melyik kezében fogta előtte, és mikor tette át a bal kezéből a jobb kezébe, hogy aztán a jobb válla felett áttekintve Poppy bal tenyerébe csúsztasson egy darab dinnyét.
Most jó hosszú várakozás következik a sorozat negyedik részéig, de micsoda enyhülés a várakozásban, hogy közben érkezik belátható időn belül Nyktos története, ami szójáték nélkül is isteninek ígérkezik. 
Képek: Pinterest

Borító: Eredeti, a címer Poppy kérésére megváltoztatva, figyeld meg az előző borítóhoz képest.
 
Kedvenc karakter Mindenki

Szárnyalás: Nyktos birodalma a drakenekkel.

Mélyrepülés:  -

Érzelmi mérce: A bejegyzésből ki is felejtettem, mennyire gyomorforgató részek is belekerültek a történetbe, mint például a gerinc-kitépés és hasonlók. Szóval érzékenyebbek készüljenek fel véresebb jelenetekre is. Az érzékiséget tekintve Casteel gyakorlatilag az egész sztorin keresztül kemény állapotban van, remélem értitek mire célzok, mivel ilyen hatással van rá Poppy amazonszerű viselkedése, és ereje megnyilvánulása. Ki is használnak minden adódó helyzetet :D

Értékelés: 


Nyereményjáték
 
A regény beleolvasóját érdemes elolvasnotok, így könnyen megválaszolhatjátok minden állomáson a kérdéseinket. A feladat a szokásos, a megoldást írjátok be  a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

Feladvány: Melyik tengert látja Poppy a templomból kinézve?

 
További állomások:

12.02 Kelly és Lupi olvas
12.06 Insane Life
12.10 Sorok között - extra idézetek
12.14 Könyv és más



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók