KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2024. április 26., péntek

Kat Ailes: Gondterhes nyomozók (Gondterhes nyomozók #1)

 


Egy könnyed, de izgalmas krimivel mutatkozik be a magyar olvasóknak Kat Ailes a General Press Kiadó jóvoltából.
Tiéd lehet a Kiadó által felajánlott nyereménykönyv, ha követed turnénkat, és részt veszel nyereményjátékunkban.

General Press, 2024
368 oldal
Fordította: Pejkov Boján
Goodreads: 3,75
Besorolás: krimi

Izgalmas, ​üde és észvesztően humoros elsőkrimis bemutatkozás egy csapat detektívvé avanzsáló kismamáról.

Alice és a párja, Joe számára az álmos kis falu, Penton ideális helynek tűnik arra, hogy ide költözve maguk mögött hagyják a londoni nyüzsgést, és felkészüljenek az első gyermekük érkezésére. A férfi talán így megismerkedhet végre a kétkezi munkával, Alice pedig a lekvárfőzés gyönyöreivel. Ám a vidéki idill képe hamar darabokra hullik, amikor a kis boltban, ahol a szülésfelkészítő tanfolyam zajlik, holttestet találnak, az ügyben pedig ők maguk is gyanúsítottakká válnak…
Alice és a kismamatársai hamar a kezükbe veszik az ügy felgöngyölítését, a nyomozásban pedig segítségükre van a lány minden lében kanál kutyája, Helen is. Az elszánt, ám jóslófájásokkal küzdő detektívjelöltek rájönnek, a látszólag unalmas falu múltja sokkal több titkot és izgalmat tartogat, mint azt elsőre gondolták volna. Az események felgyorsulnak, amint felfedeznek egy erdő mélyén élő hippi kommunát, és felszínre kerül egy sok évvel ezelőtt történt, rejtélyes haláleset is. De vajon képesek lesznek kibogozni a szálakat, és tisztára mosni a nevüket, mielőtt kezdetét veszi életük következő nagy kalandja?

Őszintén szólva nem tudom, hogy mit is vártam ettől a regénytől, de azt biztos, hogy bőven túlteljesített rajta. Nagyon régen nem olvastam ennyire humoros, vicces, nevettető történetet, még akkor is, ha a műfaja krimi és van benne gyilkosság (nem is egy)és egy jó nagy adag megoldandó rejtély is.

Alice és párja, Joe, úgy döntenek, hogy maguk mögött hagyják Londont és valami nyugodt, vidéki, zöld helyet keresnek, ahol felnevelhetik majd a hamarosan megszületendő gyermeküket. Az erre kiválasztott hely Penton lesz, egy álmos kis falu, amiről persze nagyon hamar kiderül, hogy nem is olyan nyugodt hely.
Meg is találják az "álomházukat", odaköltöznek, magukkal viszik a rettentően neveletlen, szabadelvű kutyájukat, Helent is - róla még később majd mesélek.
A kibérelt ház természetesen nem olyan, mint amilyet szerettek volna, a falu lakói közül többen foglalkoznak ezoterikus dolgokkal, mint kellene, a közeli erdőben egy kommuna él és még sorolhatnám.
Alice persze próbál keresni egy kismama csoportot, hiszen hamarosan szülni fog. Talál is egyet, ami fura keveréke a hagyományos és az ezoterikus megközelítésnek. Az első szülésfelkészítési órán az egyik kismama meg is szül, a szülés közbeni kavalkádban pedig a földszinten lévő bolt tulajdonosát valaki megöli. Ez persze azonnal összehozza a kis társaságot és a kismamák úgy döntenek, hogy megpróbálják kideríteni a bűnügyet.
A kis társaság nagyon színes, van benne egy leszbikus pár, van benne egy kemény környezetvédő magányos anyuka és egy újgazdag párocska. A nagy különbségek dacára, a kis csapat hamar baráti társasággá válik és belevaló nyomozó lesz belőlük.
Természetesen nem lehet kihagyni a csapatból Helent sem, a fenn említett kutyát, aki bárhol megjelenik akkora kavalkádot okoz, hogy a barátnők első mondata, bármilyen gyűlést, közös programot szerveznek, hogy "Helent ne hozd!".

Ez a regény önmagában egy nagyon átlagos történet lenne, de az, ami különlegessé teszi, az a rengeteg humor, ami átszövi az egészet. Alice egy ízig-vérig londoni, nagyvárosi lány, akit szó szerint arcul csap a vidéki élet. Ja és persze a kismamaság is. Imádtam, ahogy kommentált mindent, ami történt vele, akár egy kutyasétáltatásról volt szó, akár egy szülésfelkészítő tanfolyamról, akár A SZÜLÉSRŐL, amibe a történet elején csöppennek bele. Sokszor annyira nevettem olvasás közben, hogy a párom is megkérdezte, hogy mit olvasok, mert ennyit már régen hallott nevetni könyvvel a kezemben.

Természetesen ott van a gyilkosság és a nyomozás is, de őszintén szólva ez engem már egy idő után vajmi kevéssé kötött le, mert egyre zavarosabbak lettek a szálak, olyan volt végül, mint egy brazil szappanopera. A poén lelövése nélkül - szinte mindenki ismert mindenkit / rokona / barátja / barátnője / lánya / testvére volt valakinek, én tényleg elveszítettem a fonalat. De nem túlságosan zavart, mert a szerző olyan humorosan tálalta az egészet, hogy anélkül is nagyon jól szórakoztam, hogy maga a gyilkosság kiderítése érdekelt volna.

A történet vége? Természetesen kiderül, hogy ki a gyilkos, de kit érdekelt? (engem túlzottan nem:). Én simán szívesen olvastam volna tovább ennek a kisvárosi társaságnak az életét. Hiszen, ha ennyire humorosan tudták tálalni a kismamaságot (annak minden pozitívumával és negatívumával együtt), akkor a baba születése utáni kaotikus állapotok valószínűleg ugyanilyen hangulatú történetet eredményeznének.

Úgyhogy én nagyon várom a regény második részét és ajánlom a könyvet mindenkinek, aki városból vidékre költözik, esetleg élete első babáját várja (bár őket humoros, de elég életszagú, néha elrettentő leírások várják itt) vagy kíváncsiak arra, hogy egy kismamákból álló csapat, hogyan képes kinyomozni egy gyilkosságot. Vagy egyszerűen csak azoknak, akik  egy humoros történetre vágynak!

Borító: Figyelemfelkeltő, épp olyan, mint a történet

Kedvenc karakter: Alice, Helen és a kis terhes csapat

Szárnyalás: a mindent átszövő humor

Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce: leginkább a humor szövi át az egészet

Értékelés: 


Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
Szeretitek a kutyákat? Mert mi nagyon, és a történet hősnője is, hiszen egy Helen nevű, kicsit lökött agara van. Turnénk minden állomásán egy kutya fotóját találjátok, a feladatotok az, hogy felismerjétek a fajtát és a választ írjátok be a Rafflecopter megfelelő dobozába.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.


a Rafflecopter giveaway

A blogturné további állomásai:
Április 24 - Betonka szerint a világ
Április 26 - Kelly és Lupi olvas
Április 28 - Olvasónapló

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók