KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2024. június 7., péntek

Lorie Langdon: Vanessa

 

A Manó Könyvek gondozásában megjelent új történetben a gonosz polip, Ursula új oldalát és történetét ismerhetjük meg. Mi történik, ha Arielt kivesszük a képletből és csak a Vanessává vált Ursula hatalomvágyát és szívét helyezzük a középpontba? Tarts a Blogturné Klub három bloggerével, és járj utána a történetnek. Ha részt veszel a nyereményjátékon, a turné végén nyerhetsz is egy példányt a Kiadó felajánlásában.

Manó Könyvek, 2024
432 oldal
Fordította: Widder Zsuzsa
Goodreads: 3.94
Besorolás: fantasy, ifjúsági

Ursulát halálosan idegesítik a sellők. Elhatározza, hogy a sarkára áll. Egy ősi varázslattal eléri, hogy emberré váljon. Vanessaként kimerészkedve a szárazföldre rájön, hogy az egész falu egy borzasztóan erős átok hatása alatt áll. A sötét mágia forrásának keresése közben elnyeri egy fiú bizalmát, aki akaratlanul is elbűvöli őt. Az átok legyőzéséhez együtt kell szembeszállniuk a gonosszal. De pontosan kivel? Vanessa szívében érzelmek csatája dúl – vajon melyik kerekedik a másik fölé? A hatalomvágy vagy a szerelem?

Őszinte leszek, nem vagyok nagy rajongója a Kis hableánynak, anno meseként olvastam, de például a Disney-féle verziót nem láttam (és nem, az újat se, az emberi szereplőset :D). Annyit tudok természetesen, hogy Ursula gonosz volt, de NEM emiatt izgatta a fantáziámat a regény, simán a sellő emberré válik és szerelmes lesz szál miatt érdekelt a történet.

A történet két szálon indul. Az egyiken megismerhetjük Andrét, aki a beteg kishúgával és az idős Yia-Yiával él együtt. A két fiatal a szüleit egy tengeri balesetben elveszítette, azóta a fiú mindenféle dolgokkal kereskedik, többek között gyógyfüvekből párlatokat készít és azzal próbálja gyógyítani a helyieket. Egy este hazafelé egy furcsa idős asszonnyal találkozik, aki elhinti neki, hogy ismer egy főzetekből álló gyűjteményt és ami mindenféle betegséget gyógyít. Sőt, a lelőhelyét is ismeri és megosztja a fiúval. Andre pedig úgy dönt, hogy a kishúga élete mindent megér, így felkutatja a kincset és tényleg egy olyan dobozt talál, ami tele van különféle főzetekkel. Úgy tűnik, hogy tényleg beválnak a "csodacseppek", de mint minden mágiának, ennek is ára van.. és az ár nagyon nagy.
A másik szálon pedig Ursulával ismerkedhetünk meg, aki unalmában, hatalomvágyában és a kitaszítottságában úgy dönt, hogy emberré válik, felfedezi a fenti világot és közben akkora hatalmat gyűjt, amivel Atlantica királyának a hatalmát megdöntheti.

A két fiatal pedig sorsszerűen találkozik. De hogy a kettőjük találkozása egy mindent elsöprő szerelmet hoz vagy Ursula hatalomvágya tönkreteszi a kettőjük kapcsolatát és főleg a fiatal férfit.... ez a történetből derül ki.

Elárulom, hogy én a regény elején nagyon küzdöttem. André nem volt szimpatikus egyáltalán, sőt ki merem jelenteni, hogy idegesített. A szerző hiába írta le úgy, mint egy félistent (kinézetre természetesen), engem egyáltalán nem hozott lázba. A testvére iránti szeretete viszont nagyon megdobogtatta a szívemet.
Én Ursulából akartam minél többet kapni, mert az ő karaktere izgalmas volt, összetett, nehéz volt eldönteni róla, hogy mennyi benne a jó és mennyi a gonosz. Tipikusan az a karakter, akiből még-még-még többet akarsz, hogy jobban megismerd és azt se hiszed el neki, amit ott az orrod előtt mond.
A furcsa félig polip, félig ember tengeri lényből egy gyönyörű fiatal nő válik, aki persze André szívét is megdobogtatja. De ez oda-vissza működik, André tökéletes kinézete és még tökéletesebb "belsője" Vanessát - mert így nevezi el magát az emberek között Ursula - is elbűvöli. Emberként már nem az az önző, hatalomvágyó lény, aki a tengereket akarja uralni, megismeri a szeretet, az önzetlen segítséget, sőt a vonzalmat és szerelmet is.
De túl egyszerű lenne a történet, ha csak egy "sima" lávsztoriról olvasnánk, a szerző azért tett bele egy kis kalandot is. Kiderül, hogy az André által, a történet elején megtalált csodafőzeteken átok ül és ezt az átkot nem is olyan egyszerű megtörni, így André és Vanessa együtt kelnek útra, hogy megtalálják az átok helyét és megtörjék azt. Közben persze egyre közelebb kerülnek egymáshoz - ami felvet egy etikai kérdést is... Vanessa mikor mondja el a fiúnak, ha egyáltalán elmondja, hogy ő nem ember, hanem a tengeri formája eléggé "más", úgy is mondhatjuk, inkább rémisztő, mint szép. És azt még nem is említettem, hogy Vanessa folyamatosan küzd azokkal az érzéseivel, amelyek számára újak, emberiek és 99%-ban ütköznek azokkal a gondolataival, érzéseivel, amit a tengerből hozott magával.
Két főhősünk több kalandos, veszélyes helyzetbe kerül, a görög mitológia is feltűnik a történetben és eléggé fontos szerepet kap.

André szépen lassan azért kedvelhető karakter lesz és Vanessával együtt izzik köztük a levegő. Én - bár tudtam, hogy ez egy ifjúsági regény - már szó szerint a körmömet lerágtam, hogy történjen köztük végre valami!
A számomra eléggé lassú és vontatott kezdet után azonban beindult a történet és onnantól már számomra letehetetlen volt a regény. Ami picit visszavett a lelkesedésemből az az volt, hogy a 432 oldalas regényből már csak körülbelül 30 oldal volt hátra és a nagy összecsapás még hátravolt. Bár jól oldotta meg a szerző, de számomra eléggé furcsa volt ez a rettentő hosszú felvezetés és hozzá képest a nagyon gyors csúcspont és megoldás. Ettől függetlenül nem mondanám összecsapottnak, csak nem éreztem az egyensúlyt.

És a történet vége? Fú, de megosztanám a dolgot, de azzal rettentően elspoilereznék mindent. Maradjunk annyiban, hogy rettentő érzelemdús és elgondolkodtató. Én minden sorát imádtam. Egy teljesen reális befejezés, amely számomra Vanessa (Ursula) jellemének a valódiságát mutatja, kicsit keserédes, de így tökéletes.

Összességében a lassú indulás után nagyon beleszerettem ebbe a történetbe, a szerző megmutatta, hogy igenis, a "gonosznak" is lehet egy érdekes háttértörténete, ami picit más megvilágításba helyezi őt. Ajánlom mindenkinek, aki szerette Ursulát a Kis hableányban, akik szeretik a sellőket, a valószínűtlen szerelmi történeteket, az izgalmas kalandokat és valamennyire a görög mitológiát is!

Én pedig kíváncsian várom a szerző újabb regényét!

Borító: Elegáns, de nekem nagyon semmitmondó. A török, az angol, de még a francia is jobban tetszik, mint ez. Emiatt nem fogom levenni a polcról ezt a könyvet a boltban. A másik három kiadás miatt inkább.
Meg is mutatom őket:
Török: 
Francia: 
Angol: 

 
Kedvenc karakter: Ursula (Vanessa), Weir

Szárnyalás: a történet vége

Mélyrepülés: - 

Érzelmi mérce: van benne pici romantika, szomorúság, izgalom

Értékelés: 


Nyereményjáték:
A kötethez kapcsolódó játékban a Manó Könyvek és a Menő Könyvek hasonló tematikájú könyvei felé kalauzolunk Titeket. Minden állomáson találtok egy idézetet. A feladatotok, hogy megtaláljátok, a kiadók mely könyvéből származik az adott gondolat, a Rafflecopter sorába pedig annak a Disney-Gonosztevőnek a nevét írjátok be, aki az adott történet főgonosza.
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

"Tanulj ebből, gyermekem! Sose engedd, hogy egy férfi elhalványítsa a fényedet. Ezen a világon csakis magadra számíthatsz."


a Rafflecopter giveaway

A blogturné további állomásai:
Június 05 - Szembetűnő
Június 07 - Kelly és Lupi olvas
Június 09 - Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók