KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2011. március 27., vasárnap

Andrea Cremer: Nightshade Az Őrzők

Egmont Dark 2011
472 oldal
Goodreads: 4,18
Besorolás: YA, Paranormal-romance

Az első könyves Andrea Cremer  megérdemelten lett a NY Times Bestseller listás írója, valami fantasztikusan titokzatos és rejtélyes világot alkotott, amibe rögtön beleszerettem. 
Calla a Nightshade falka alfa nősténye.Egészen különleges farkasokról van szó, az átváltozáshoz nem kell ruháknak szakadni, egyszerre van jelen a farkas és ember énjük, szabadon dönthetnek, melyik alakjukban tűnnek fel. Őrzőknek is hívják őket, mert feladatuk, hogy a  Vigyázókat és szent helyeiket védjék illetve szolgálják. A Vigyázók cserébe ellátják őket minden földi jóval, házat, autót, pénzt, taníttatást biztosítanak részükre, viszont megmondják a szabályokat is, beleszólnak a párválasztásba, s ha kell keményen büntetnek is.  Calla sorsa már gyerek korában eldőlt, a 18. születésnapján falkája egyesül a Bane falkával, így létrejöhet  a Haldis falka, amire már rég szükség lenne a vérfrissítés miatt.  Eldöntött tény az is, hogy a Bane falka alfája a jóképű Ren Laroche lesz a párja.
Calla egyik járőrözése alatt azonban minden megváltozik. Egy felbőszült grizzly medve megtámad egy kiránduló fiút, és a lány több szabályt is megszegve megmenti az életét. A fiú másnap megjelenik az iskolában, és Calla egyszerre érez vonzalmat iránta, míg tart attól is, hogy a fiú leleplezi a falkatársak előtt. Ren észreveszi a kettejük közötti feszültséget és egyáltalán nem tetszik neki Shay érdeklődése a jövendőbelije iránt. Egyre több időt töltenek együtt, ez tulajdonképp parancs, Shay beilleszkedését kell segíteniük. Kiderül azonban, ő sem egy egyszerű emberfiú, a Keresők célpontja, így a falka de leginkább Calla védelmébe kerül. Együtt megpróbálnak minél többet kideríteni az igazságról az Őrzők és a Vigyázók múltjával kapcsolatban.   
Calla karakterét az erős kötődés jellemzi a falkájához, illetve a családjához. Tudomásul veszi a szabályokat, és tudja, hogy a rejtélyek feszegetése egyenlő a gyors halállal, mégis Shay mellé áll, vonzza a fiúban valami megmagyarázhatatlan. Ren próbálja nyújtani a macsós figurát, de észrevehető benne a bizonytalanság, hogy pont azt az egy személyt nem birtokolja, akit igazán akar, Callát. Shay okos, bátor,  egyáltalán nem fél megkérdőjelezni a szabályok igazságosságát.
A másodlagos karakterek egytől egyig kiválóak, nem tudok hibát találni. Kedvencem Calla öccse, Ansel, aki  meghallgatja, tiszteli és feltétel nélkül szereti a nővérét. Szerelmével Bryn-nel együtt hibátlan támogató karakterek.
A szerelmi háromszög manapság nagyon divatos a ya könyvekben, de az írónő ebben is nagyszerűt alkotott, a két fiú egyforma esélyekkel verseng, nincs eldöntve semmi. A "szívdobbantó" pillanatok fantasztikusak, a fiúk között az olvasónak sem könnyű választani, na jó én Team Ren lettem...
A következő rész idén nyáron jelenik meg angolul, és ott folytatódik, ahol a történet abbamaradt, Calla nehéz döntés elé kényszerül, a Keresők alkut ajánlanak neki.
Hihetetlenül várom....

Borító: A kiadó az eredeti gyönyörűséges borítóval adta ki a könyvet. A fejezetek elején nagyon tetszett a holdfázis változása.
 
Kedvenc karakter: Ren, Shay, Calla, Ansel, Bryn

Szárnyalás: Szerettem a farkas alakos leírásokat. Jó volt, hogy az átváltozás nem átok-jellegű, hanem szabad akarat, és a szereplők kitűnően érzik farkasként magukat. 

Mélyrepülés: Kiszámítható volt a vége jelenet, de mégis volt benne csavar, ez megmentette. Másik bajom Calla azonnali vonzalma volt Shay iránt, ez furán hatott rögtön az elején, de megbarátkoztam vele.

Érzéki mérce: Sistergős jelenetek, csókok és miegymás, imádni való tini romantika.

Értékelés:



7 megjegyzés:

  1. Jó látni, hogy valaki nem fél valami teljesen újszerű világot felépíteni. Néha megkeveredtem a nevekkel az ajánlóban, de így is leesett, hogy egy érdekes, valószínűleg jól kidolgozott történetről van szó. :)

    VálaszTörlés
  2. Elolvastam. Nagyjából egyezik a véleményünk, de nekem belefért az azonnali vonzalom. Szerintem ez egy létező érzés. :-) én már legalábbis átéltem ilyet, ha nem is lett tartós kapcsolat belőle :-D

    VálaszTörlés
  3. Eras, lehet, hogy igazad van, én csak a második látásra tudok beleszeretni valakibe:) De mint írtam, megbarátkoztam vele, kedvenc lett, amint több időm lesz újra előveszem.

    VálaszTörlés
  4. Furcsa, de én a borítójába szerettem bele először. Egy barátnőmnél láttam, megláttam és azt mondtam, hogy nekem kell ez a könyv (így még sosem választottam könyvet:))). De ő is megerősített benne, hogy tudván, hogy imádom a fantasyt, a farkasokat, ez nekem való könyv lesz. Így végül megvettem. Nem bántam meg, nem tudtam letenni, imádtam minden sorát és nagyon-nagyon várom az új részt:).
    Ami számomra érdekesség volt - nem tudom, hogy én bénáztam el ennyire, vagy tényleg ennyire nem volt az elején érthető a dolog. Sosem volt még gondom azzal, hogy megértsem, hogy ki kicsoda, hová tartozik, de itt, ennél a regénynél többször vissza kellett mennem megnéznem, hogy kik azok a vigyázók, kik azok a keresők, ki miért jó, ki miért rossz. Kb a könyv közepefele, amikor Calla elmeséli Shaynak a történetüket, akkor tudtam csak a helyükre tenni a csapatokat, addig állandóan kavargott bennem ez az egész.
    Illetve a falkatagok egy részét is állandóan kevertem, hogy ki hová tartozik, amit az se könnyített meg, hogy egy idő után ugye összevonták a két falkát, hogy ismerkedjenek egymással:).
    Ami még esetleg ide tartozik. Ennél a regénynél nem tudtam egyik fiúval sem annyira azonosulni, mint pl a VA-nál. Nem lett külön kedvencem, akinek szurkolnék. Mind a két fiú azonos szinten áll nálam, kiváncsi vagyok, hogy a következő résznél már lesz-e külön kedvencem:))).

    A fejezet elválasztó holdtölte változások nekem is nagyon bejöttek:))). Még egyedibbé tette a könyvet.

    Kelly, a kritikád nagyon tetszett:))).

    Lupi:)

    VálaszTörlés
  5. Lupi:) Nekem is figyelnem kellett az elején.. teljesen új világ ez, de nagyon bejön:) Köszi én is a kommenteket:)))

    VálaszTörlés
  6. Még az előtt olvastam a könyvet hogy a kritikádra találtam volna. És amint olvastam mintha a saját véleményem lett volna betűkre fordítva. :) Imádtam hogy a szerző alkotott valmimolyat ami már megszokott mégis teljesen új! Imádtam, imádtam! Lupihoz hasonlóan én sem tudtam az elején követni, de aztán bele rázódtam. XD Egyetlen dolog zavart végig, mégpedig Calla-ra Ren által ragasztott becenév a Lily, de ez nem vont le a színvonalból! c: Sajnos egy dologban nem vagyunk összhangban én Team Shay vagyok :D
    Rajongok a kritikádért:
    Isy

    VálaszTörlés
  7. Isy, köszi!! Akkor jöhet a következő rész, szeretni fogod:))

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók