KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2011. április 18., hétfő

Suzanne Collins: Futótűz / Catching Fire / The Hunger Games #2

Agave Kiadó 2010
320 oldal
Fordította: Totth Benedek
Goodreads: 4,43 
Besorolás: YA, disztópia, sci-fi
 
Figyelem: A bejegyzés spoileres lehet azoknak, akik nem olvasták a trilógia első részét, Az Éhezők Viadalát. Ebben az esetben ne olvass tovább, hanem sürgősen szerezd be a könyvet, ess neki, mert az élet nem élet Peeta, Gale és Katniss nélkül. Pár óra alatt befalod, és jöhet a Futótűz..........
Az Éhezők Viadala számomra minden idők top 10 ya  könyve közé tartozik, akciódús kaland, ugyanakkor kellőképpen érzelmes. Fan lettem az első rész után.

A Futótűz közel ott folytatódik, ahol az első rész abbamaradt, Katniss családjával beköltözhetett a  Győztesek Falujába,  Peeta és Haymitch házainak szomszédságában kéne élveznie a kellemesebb életet, hiszen van élelem, pénz. Ehelyett persze vadászik, hogy a zsákmányt Gale családjának adhassa, a fiú pénzt nem hajlandó elfogadni. Váratlanul maga az elnök látogatja meg,  megfenyegeti, a szerettei életével zsarolja, be kell bizonyítania Panem lakosainak a Győzelmi Körút során, hogy őrülten szereti Peeta-t és a bogyós trükk az arénában nem a lázadás jele volt a Kapitóliummal szemben.  Sok apró jelből Katniss rájön, mit jelent ő valójában a körzetekben élőknek.
Katniss: Jennifer Lawrence

A következő, 75. viadal különleges, a korábbi győztesek közül sorsolják a résztvevőket, így Katniss és Peeta újra az Arénában találja magát. Ezúttal Katniss nem saját magáért küzd, Peeta élete fontosabb, hiszen tömegeket tud mozgatni a szavai erejével.

Ahogy az előző részben, itt is Katniss szemszögéből olvasunk. A karaktere szépen  fejlődik, már az első részben is egy határozott badass girl, ebben a felelősségtudata erősödését éreztem. 
A szerelmi háromszög  kérdése tovább bonyolódik, Peeta jogosan megbántva érzi magát a tettetett szerelem bevallása miatt, Gale pedig nagyon feszült, szintén sértődött az eljegyzés miatt. Mindkét fiú ellenállhatatlan és különleges a maga módján. Ebben a részben Peeta és Katniss kapcsolata van többet előtérben, a fiú nagyon édes, nagyon szereti Katnisst. A lány viszont bizonytalan, azt tudja, hogy nem akar férjhez menni és gyereket szülni, de ez nem azt jelenti, hogy nem is szerethet senkit. Peeta határozottan több, mint egy nagyon jó barát.
Peeta: Josh Hutcherson
A könyv kicsit lassabban indult be, mint az első rész, az írónőnek fel kellett vázolni a történetet és bevezetni a karaktereket, de szerencsére nem olyan részletesen, mint  Richelle Mead a VA sorozatban. Később is több háttérinfót kapunk Panemről, a körzetekről, a viadalra való felkészülésről, ezeket nagyon szerettem olvasni.
Fő erősség volt még a  sok elejtett titok  morzsa, amik később kaptak értelmet, és nem lehet nem megemlíteni Peeta zseniális eszét, kellőképp megcsavarja a történetet.  A könyv egy óriási függővéggel zárul. Pont ezért halogattam az olvasást, hogy csak őszig kelljen várnom a harmadik részre. Brutális....

A könyvből 2012-ben film is készül, a szereplőválogatás nagyrészt már megtörtént (szerintem nem túl szerencsés),  egy jó rendezés csodákat tehet, én mindenesetre nagyon fogom várni a filmet.  

Gale: Liam Hemsworth

Borító: A kiadó az eredeti  borítóval adta ki a könyvet.
 
Kedvenc karakter: Peeta, Katniss

Szárnyalás:  Nekem gyengém a szerelmi háromszög, pláne, ha mindkét fiú extra és még nehezebb a választás.

Mélyrepülés: Katniss nem képes rájönni, hogy szerelmes Peeta-ba.

Érzéki mérce: Alig érintések és alig csókok, de Peeta karjaiban aludni: wwooww.

Értékelés:

8 megjegyzés:

  1. Nem rég olvastam ezt a könyvet, és kijelenthetem, hogy nekem is az egyik kedvencem a sorozat. Kicsit féltem a második résztől, de méltó folytatása lett a történetnek. A harmadik részt tűkön ülve várom, erős a kísértés, hogy elolvassam angolul. :D Szerintem nagy jól felépítettek a karakterek, nekem Peeta az abszolút kedvencem, Katnissért mondjuk történetesen nem rajongok (néha idegesítő a szenvelgéseivel), de a Futótűz új szereplői között is vannak nagyon jók, például Finnick. A filmváltozatra is kíváncsi vagyok, bár egy csöppet tartok is tőle... azok a színészek, akiket kiraktál a tényleges szereplőválogatás nyertesei? Ha igen, akkor azt hiszem van miért aggódnom, bár tényleg sok múlik a rendezésen, meg azon is, hogy mennyire tudják majd beleélni magukat a szerepbe...

    Röviden most ennyi, közvetlenül a könyv elolvasása után írtam egy ajánló hosszúságú véleményt egy másik ajánlóhoz, azt belinkelem ide. Regisztrálni kell az elolvasáshoz az oldalra, de szerintem megéri, mert sok más érdekes dolgot is találhatsz:
    http://lightland.gportal.hu/gindex.php?pg=27224047&nid=5849084#commentList

    VálaszTörlés
  2. Wildworld, köszi, regiztem, nagyon egyezik a véleményünk. Őszre kijön a 3. rész magyarul, én már kivárom. A kiválasztott színészek tényleg ezek lesznek, borzalmas, egyik se jön be, nem az igazi! Azért ott leszek a premieren:)

    VálaszTörlés
  3. Te jó ég, hol van még az ősz? XD Na jó, annyit már csak kibírok. Vagy ha nem, akkor csak egy e-mail, és küldik nekem az angolt... Fú, még Katniss és Gale csak-csak elmegy, de Peeta, akihez sokaknak nagy várakozása fűződik, egyszerűen förtelmes. Én nem merem megígérni a premiert, mindenesetre az első pár százban benne leszek, akik látják. :)

    VálaszTörlés
  4. Nekem inkább Gale nem tetszik, és nem is találtam róla jobb képet:(

    VálaszTörlés
  5. minek kell amúgy másik szereplőket választani??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szabina, a felső kép csak rajongói óhaj volt, aztán a rendező választ a valóságból:)

      Törlés
  6. óó értem.. köszi :)) akkor lehet hogy maradnak???? <3

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók