KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2011. május 1., vasárnap

Nalini Singh: Vonzódás Psy Changeling, #1

Egmont Kiadó 2011

384 oldal
Goodreads: 4,17
Besorolás: Paranormal romance, dark fantasy

Az írónő magyarul megjelent Angyali vadász sorozata nagyon népszerű, az élet mégis úgy hozta, hogy az idén megjelent Vonzódást olvastam tőle először, ami a Psy Changeling sorozat első része.
2079-be visz a könyv, egy olyan világba, ahol három faj létezik.  Az  alakváltók  és a mentálok  alkotják a társadalom többségét, az emberek elenyésző tényezők. A két rivális faj nagyon különbözik egymástól. A mentál társadalom 1979-ben szavazta meg az úgynevezett Elcsendesedést, ami azt jelenti, hogy minden fiatalból kiölik az összes érzelmet, dühöt, szerelmet, boldogságot, féltékenységet. 2079-re már a sokadik generáció nőtt fel ebben, és már nem is emlékeznek arra, hogy valaha ez másképp volt. Így lettek a mentálok  hideg, elméleti egyedek, akik az   érzelmek kimutatására ugyanúgy képtelenek, mint ahogy erőszakos tettet sem képesek véghez vinni. A tudatuk irányítja őket, maximális praktikussággal. A fizikai érintés kellemetlen a számukra, igyekeznek elkerülni azt. Természetesen olykor előfordul hibás mentál, ők a rehab-ra kerülnek, ahol tulajdonképpen örökre elcsendesülnek.  
Nagyon érdekes a mentál háló fogalma, ami olyasmi, mint az embereknek az internet, a mentálok ezen a gondolati síkon kapcsolódnak egymáshoz, információ áramlik köztük, és  mint az égbolton a csillagok, némelyik erősebben fénylik, ezek a kardinálisok, akiknek a mentális erejük nagyobb mint a társaiké. Mentális vírusokat hozhatnak létre, telepatikus képességgel rendelkezhetnek, vagy akár gondolattal is ölhetnek. 
Az alakváltók faja ezzel szöges ellentétben áll. Falkákban élnek, élükön az alfahímmel, aki mindent megtesz, hogy védje a népét. A történetben két falka is szerepel, a DarkRiver leopárdfalka és a közelben élő SnowDancer farkasfalka. Az alakváltók szenvedélyesek, érzelmesek, nagyon fontosak a családi kötődések.
Sascha Duncan 26 éves mentál nő, aki gyerekkora óta érzi, hogy nincs minden rendben vele. Mivel nem szeretne a rehab-ra kerülni, kifejlesztette a többszörös védelmi rendszerét, elméje a védőhálók mögött biztonságban van. Családi vállalkozásuk közös üzletet köt a DarkRiver falkával, így kénytelen egyre több időt eltölteni a falka alfájával Lucas Hunterrel. A férfi rögtön megérzi, a lányban van valami különleges, azonnal vonzódni kezdenek egymáshoz.   A  falka nem csupán az üzlet miatt közeledik a mentálokhoz, egy kegyetlen mentál sorozatgyilkost keresnek, aki alakváltó nők közül szedi az áldozatait. Sascha nem tud sokáig az érzelmei ellen küzdeni, egyre közelebb kerül Lucashoz, ezzel egyidejűleg nagyon nehezen tudja fenntartani álarcát a mentálok felé.
Az egész történetet átjárja az erotika, de abszolút élvezhetően. Lucas személyisége annyira jellemzően alfa hím, erőszakosan birtokló, ugyanakkor gondoskodóan odaadó, nincs az a női olvasó, aki ne olvadna el. Sascha karaktere nagyon szépen alakul,  bizonytalan magában az elején, de felveszi az ész és a logika álarcát, amit lassan lebontanak a saját érzései és reakciói. 
A támogató karakterek fantasztikusak, a leopárdfalka tagjai egytől egyig különlegesek, és ahogy a sorozatszámot nézem (10. résznél tart), sorra is kerülnek majd a folytatásokban, mint a farkasfalka némely tagja is.
Az írónő stílusa egyszerű, de jó, bár úgy éreztem sok mindent túlmagyaráz, de annyira mégsem zavaróan. 
Egy dolog miatt nem tudok maximális pontot adni, az pedig az egyáltalán nem csavaros befejezés. Nem akarok spoilert írni, de valami ütősebbre számítottam.  Mindenképp olvasni fogom a következő részeket is! 
A borítókat még meg kell említenem, a magyar kiadás a német Egmontost követi, nekem sokkal jobban tetszik a 2010-es új kiadás a Gollancz kiadótól.(kép fentebb)  A következő rész angol kiadása itt balra látható.

Borító: Kézbe vevős, de például a holdat nem értem, semmi köze  a sztorihoz.
 
Kedvenc karakter: Sascha, Lucas, Dorian

Szárnyalás:  A mentálháló  kiemelten tetszett, ez az ötlet mindent vitt.   

Mélyrepülés: Ütősebb, harcolós véget vártam.

Érzéki mérce: HOT!!! Csak 16 éven felülieknek.

Értékelés:

1 megjegyzés:

  1. Érdekes koncepció, a mentálok némiképp emlékeztetnek engem az Equilibrium című film szereplőire, ott is ilyesmi volt az alapgondolat. Nekem is a Gollancz-féle borító tetszik jobban, de hát ízlések és pofonok. Alkalomadtán megpróbálkozom ezzel a sorozattal is.

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók