KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2011. augusztus 24., szerda

Elizabeth Chandler: Angyali szerelem sorozat 1-3.

Egmont Dark 2011
696 oldal összesen a 3 rész
Goodreads: 4,09
Besorolás: YA, fantasy

Mivel a három rész együtt alkot egy történetet, én  egyben szeretném értékelni.  Az írónő kiadója 1995-ben jelentette meg a könyveket,  amelyeket 1998-ban egyben is kiadtak Kissed by an Angel címmel. 

Gyakorlatilag az első könyv első fejezetében megtörténik a tragédia, Ivy és Tristan pár hete estek épp szerelembe, amikor autóbalesetet szenvednek és Tristan nem éli túl. Ivy visszaemlékezik az előzményekre, így megtudhatjuk, hogy nemrég  új otthonba költöztek öccsével, miután anyukája újból férjhez ment. Féltestvért is kaptak Gregory személyében, aki kezdettől fogva kissé furán viselkedett velük, nem örült egyáltalán az új családtagoknak.  Ivy sajátos világban él, hisz az angyalokban, sokszor fohászkodik is hozzájuk, és meg van győződve róla, hogy négyévesen egy angyal húzta őt ki a  medencéből.   De ideje  legyőzni a víziszonyt, és Tristan  segítségével  megtanul úszni. Egyre közelebb kerülnek egymáshoz, de a tragédia hamarosan bekövetkezik. 
Tristan azonban nem távozik a túlvilágra, angyallá változva próbálja figyelmeztetni Ivy-t hogy veszélyben van. Ivy hite az angyalokban viszont megtört, ezért semmit sem vesz észre Tristan jeleiből. 
Hogy sikerül-e kapcsolatba lépniük egymással és kideríteniük a baleset okait, az kiderül a két további részből. 

Egy dologban biztos vagyok, az írónő szereti a filmeket. A balesetes alapötlet engem nagyon emlékeztet  az 1994-es Vágyak vonzásában című filmre, amely első jelenetében megtörténik a főhős autós halálos balesete, és onnantól a film egy visszaemlékezés. A  másik film ami beugrik, az akkortájt igen népszerű Ghost (1990, 2 Oscar) amiben a főhős ugyan szellem, de a szerelem erejét felhasználva addig nem nyugszik, amíg el nem rendezi  a befejezetlen ügyét a földön.
Az első könyvben tetszett, ahogy kialakul a szerelem Tristan és Ivy között. A cicus befogadása, az úszásoktatás, sok kis apró mozzanat Tristan részéről  szívmelengető volt. A baleset után azonban nem igazán tudtam beleélni magam a helyzetbe. Aki hozzám hasonlóan néhány szárnyas lényt kívánt a történetbe, annak csalódnia kell. Tristan és a másik pokol tornácán ragadt sorstársa Lacey inkább szellemek, mintsem  angyalok. Lacey egyébként is egy nagy kérdőjel számomra, azon kívül, hogy némi tanácsot ad Tristannak,  nem derül ki az ő feladata, és azt sem tudjuk meg mi lett vele a végén. 
A többi karaktert összefoglalhatnám néhány szóval így: felszínes, bulizós tinik, akik legfőbb problémája ki kivel esett szerelembe lehetőleg naponta váltogatva a partnert. 
És a felnőttek? A szülők elutaznak, magára hagyva  Ivy-t  a megtámadása után pár héttel? Irreális.
Ivy karaktere nem tetszett. Ha egyszer valaki nagyon bánkódik a kedvese elvesztésén, akkor nem csókolózik a féltestvérével, majd miután Tristan végleg elmegy, rájön, hogy Willt szereti? Félelmetes.  
Sok volt a felesleges töltelék a könyvben, a fele oldalszám pont elég lett volna, mert így nagyon terjengősre sikerült.  A krimi szál abszolút kitalálható volt, mármint a gyilkos személye, néhány mellékszálnak azért sikerült meglepnie. Például a macsek nagyjelenete volt meglepő, aki szegény megint csak egy filmre emlékeztetett: Ómen.
Az írásmód különösebben nem tetszett, bár az eredetit nem ismerem, a magyar fordításban volt jó néhány szóismétlés és meglepő szófordulat. (kedvencem a kiakolbólint)
Hogy miért kap mégis három egész pillangócskát ez a trilógia?
Az alapsztori kiváló. Továbbá Tristan szerelme Ivy iránt megfogott, pontosan a baleset utáni időtől, ahonnan tudni lehetett, hogy beteljesületlen lesz. Az a jelenet, amikor végső búcsút mond, hát az szívbemarkoló volt, és azt hiszem nekem ez az, ami megmarad ebből a könyvből.
Van még egy 4. rész, amit az írónő 16 évvel később írt meg a többihez képest. Várhatóan elolvasom a közeljövőben, és update-elem a postom.


Borító: Nagyon szép, gratula a kiadónak.

Kedvenc karakter: Tristan.


Szárnyalás: Tristan úszásoktatása.

Mélyrepülés: A fiatalok italozása, drogozása tulajdonképpen minden rosszalló megjegyzés nélkül szerepel a könyvekben.

Érzéki mérce: Csókolózások, váltott partnerekkel. Tristan érzelmei lenyűgözőek.

Értékelés:

2 megjegyzés:

  1. Valahogy ez az ajánló (főleg Gigi kritikájával együtt) nemhogy meghozta a kedvemet a könyvekhez, inkább kioltotta az érdeklődést. :(

    VálaszTörlés
  2. Ha nagyon nincs mit olvasni és a könyvtárban épp rálelsz, hát el lehet olvasni, de semmi extra, felejtős. Közben megjelent a 4. rész, nem tudtam megállni, mégis megrendeltem, mert már kíváncsi vagyok 16 év elteltével mit tud hozzátenni az írónő.

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók