KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2012. június 16., szombat

Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna

Geopen Kiadó 2012
285 oldal
Fordította: Bíró Júlia
Goodreads: 4,03
Besorolás: YA, horror


Cas Lowood 17 éves szellemvadász. Már 3 éve sikeresen kutatja fel a nyugtalan és erőszakos kísérteteket szerte az országban. Apja nyomdokait követi,  halála óta a tőle örökölt speciális fegyverrel,   az Athaméval viszi véghez küldetéseit. A feladatokat nagyrészt felkérésre végzi, így van ez Anna esetében is, egy ismerős hívja fel Cas figyelmét a gyilkos kísértetre, aki minden szerencsétlent megöl, aki a házába beteszi a lábát. Cas elérkezettnek látja az időt, hogy megküzdjön Annával, ezért anyjával, aki egyébként fehér boszorkány, beköltöznek Thunder Bay egyik szellemmentes házába. Cas beiratkozik a helyi középiskolába, hogy információkat szerezzen Anna legendájáról. Azonnal sikerül barátokat és ellenségeket is szereznie, és arra sem kell sokat várnia, hogy Anna megmutassa magát..

A Vérbe öltözött Anna nem az a könyv, amit nyugodt szívvel olvashatsz az éjszakába nyúlóan. Nekem legalábbis jól jött, hogy napvilágnál, néhány óra alatt sikerült befalnom a könyvet, mert az ijesztő részek véres részletességgel megírt jelenetei igencsak megdobogtatták a szívem. Valami egészen új hangulatot, tapasztalatot adott a könyv a szellemek világáról. Itt ugyanis a kísértetek nem holmi áttetsző, illékony lények, hanem mágikus erővel rendelkeznek, képesek embert ölni.

A történetet Cas szemszögéből olvashatjuk, aki bátor és merész karakter. Kissé beképzelt, de jól áll neki, vicces és nagyon szerethető. A gyilkos szellemek szakértője, sikeres likvidálója és neki sikerül az, ami másoknak lehetetlen, elnyeri Anna bizalmát. A barátságuk szépen építkezik, beszélgetéseik során sokszor azt is elfelejtjük, hogy Anna szellem. Ő a  legerősebb kísértet, akivel valaha találkozott, Anna könnyedén tépi apró darabokra az áldozatait. De Cas-t nem bántja, és a fiú sem képes megölni őt. Ki kell találnia Anna múltjának rejtelmeit, és meg kell állítania a rémálmokat, amik a városba érkezése óta gyötrik.

Anna Korlov a leghangsúlyosabb karakter akiről az utóbbi időben olvastam. Kezdetben annyit tudunk róla, amennyit Cas is tud, Annát 1958-ban gyilkolták meg. A regényben  csak több mint 70 oldal után jelenik meg, így Cas életmódját tökéletesen megismerhetjük. Anna könyörtelen kísértet, kegyetlenül megöli azokat, akik belépnek a házába. Ijesztő, olajos fekete a szeme, ruhájából csöpög a vér, olyan mint a halál istennője. Időnként azonban átváltozik, édes 16 éves lánnyá, hosszú sötét hajjal, ártatlan szemekkel. Egyszerre gyönyörű és félelmetes.
A kialakuló szerelmük nem vonja el a figyelmet a cselekményről, egy egészen kicsit beköszön az instant love érzés, de feledteti egy bizonyos dolog, ami nekem nagyon tetszett: ahogy Cas belép Anna házába, szinte hallom, ahogy gyengéden  hívja Annát.

A cselekmény mentes a kiszámíthatóságtól, nekem legalábbis folyamatosan okozott meglepetéseket. A szerző remekül keverte a múltat és a jelent, az erről szóló fejezet volt a kedvencem. Hogy Anna miért ilyen, arra is természetesen fény derül a háttérsztoriból.  
A történet intenzív, izgalmas, feszültséggel teli, véres harci jelenetekből sincs hiány.
A támogató karakterek kivétel nélkül kidolgozottak és jól megformáltak, végre nem egy nyafi csaj volt az iskola méhkirálynője, aki egyébként kedvenc mellékszereplőm lett. Thomas és a nagyapja is kedvencek, imádtam a gondolatolvasós és woodoozós témákat.
Kendare Blake hihetetlenül jól ír. A párbeszédek és a leírások is remekek. Horror kategória, de nem értelmetlen horror, hanem mélysége van. Együttérzés és félelem háborúznak egymással, ezt nagyon jól visszaadják a nyers, véres, grafikus részletek, fizikai, és pszichikai értelemben is. Örültem, hogy helyet kapott a könyvben a humor is, akadnak bőven vicces beszólások. Ami tetszett még, hogy Cas anyja végre pozitív karakter volt, megannyi rossz szülő után, ami jellemző a mai  ya könyvekre.
Szerintem Kendare Blake egy új polcot nyitott meg a young adult paranormális könyvek között, a kellemesen fogyasztható horrorét. Nekem rendkívüli módon bejött, nagyon várom a folytatást.
 
Borító: A kiadót dicséret illeti az eredeti borító megtartásáért, gyönyörű!
  
Kedvenc karakter: Anna, Cas, Carmel

Szárnyalás:  Minden Anna jelenet.
Mélyrepülés:  Tybalt.
Érzéki mérce: Gyengéd, alakuló szerelmi szál van jelen a könyvben, de a horror elemek miatt 15 éven felül javaslom.

Értékelés:

4 megjegyzés:

  1. Nekem is nagyon tetszett, hamarosan bejegyzés is lesz. :)

    VálaszTörlés
  2. Tudod esetleg, hogy hány részes ez a könyvsorozat?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 2 részről tudok, a következő rész A rémálmok lánya, hamarosan megjelenik magyarul is, még az idén, én is várom.

      Törlés
  3. A 15 éves korhatár szerintem kicsit magas, de ez csak saját vélemény.Mármint én 13 évesen olvastam el és egyáltalán nem volt számomra félelmetes, csak egészséges mértékben. Tehát beleborzongtam, de határozottan nem féltem a könyvtől, inkább misztikusnak éreztem. Ja és magam választottam, senki sem ajánlotta. A könyvesboltban lépkedtem és hirtelen megakadt a szemem rajta. Már akkor tudtam hogy el szeretném olvasni ezt a könyvet, miután megnéztem a borítót. Teljesen lenyűgözött( mint később a történet is), és szerintem is nagyon gyönyörű maga a könyv. Szerintem akkora ötlet, hogy vörösek a betűk!!!Odáig voltam érte.Annát is pontosan olyannak képzeltem, mint amilyen a borítón. Lehet, hogy velem van a baj, hogy nem féltem sötétben olvasni ezt a könyvet( amúgy a horrorfilmektől iszonyatosan parázok, azt a párat is amit láttam, a párna mögül néztem végig, és a felükől lemaradtam, de mégis hetekig nem tudtam aludni utánuk). Az egyik kedvenc könyvem, imádom benne a különös mellékszereplőket, a megdöbbentő véget, Cas stílusát és a szerelmüket Annával valamint a humort. Nekem is a kedvenc karaktereim közé tartozik Carmel, de Thomas is.

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók