KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2012. június 21., csütörtök

Lissa Price: A Testbérlők

Agave Kiadó 2012
328 oldal
Fordította:  Fischer Anna
Goodreads: 3,93
Besorolás: YA, disztópia, sci-fi

Újabb meglepetés a magyar könyvpiacon! A Testbérlők című könyv  az eredeti 2012. március 13-i amerikai  megjelenés után alig három hónappal  már a magyar olvasókhoz is eljutott, a Könyvhét egyik újdonságaként. Kedves kiadó(k) kezdünk hozzászokni, csak így tovább!

A Földön biológiai hadviselés következtében emberek milliói haltak meg, szinte minden 20 és 60 év közötti felnőtt. Callie 16 évesen az utcán kénytelen élni, illegális lakásfoglalóként éjszakánként elhagyott épületekben bujkálva. Vele van 7 éves beteg öccse Tyler, és a vele egykorú legjobb barátja Michael. Együtt menekülnek a marsallok elől, akik a rend őreiként a nagyszülő nélküli gyerekeket könyörtelenül begyűjtik és intézetekben helyezik el, amik nem sokban különböznek a börtönöktől.
Tyler egyre betegebb, Callie úgy dönt, hogy jelentkezik egy titkos intézetbe, ahol idős emberek nagy pénzösszegért bérbe vehetik a felajánlott tini testeket. Egy tarkóba ültetett chip segítségével irányítani tudják a bérelt testet, így újra átélhetik a féktelen bulizást, a veszélyes sportolást, csupa olyan tevékenységet, amit a saját testükkel már nem tudnának megtenni.  Ez annyi pénzt hozna Callie-nak, amiből gyógyszert és otthont biztosíthatna mindhármuknak.  A háromszori bérlés utolsó alkalmával azonban gondok akadnak, Callie öntudatára ébred, aminek nem szabadna megtörténnie. Tudja, hogy szólnia kéne, de egy hang a fejében figyelmezteti, az intézetbe visszatérni életveszélyes. Amikor viszont töltött fegyverrel a kezében ébred egy ájulásból, rájön, hogy egy gyilkos terv része, amit sürgősen ki kell nyomoznia. 

Lissa Price
Lissa Price ezzel a könyvvel debütált az írói pályán. A stílusa tetszett, könnyen olvasható. Testbe beültetős sztorit már olvastam korábban, amit imádtam is, Stephenie Meyer A burok című könyvére gondolok. Az alapszituáció nekem itt is nagyon tetszett, érdekes, egyben ijesztő is a gondolat, hogy egyszer csak eljut erre a szintre a tudomány. Itt pontosan arról van szó, hogy illegálisan, kizárólag gazdag, szépkorú emberek kibérelhetik fiatalkorúak testét. Ez technikailag lenyűgöző lehetőség, a valóságban azonban visszataszító és hátborzongató.  Ez a kettősség  izgalmassá tette számomra a cselekményt, ami egy cseppet sem volt unalmas, két este alatt kiolvastatta magát a regény. 
A történetet Callie meséli el, és tulajdonképpen az ő karaktere az, ami az egyik legjobb dolog volt a könyvben. A testvéri szeretet persze ki volt emelve, mint egy motor hajtotta tovább, végig Tyler miatt aggódik, az ő életét akarja biztonságban tudni, hiszen megígérte annak idején az apjuknak is. Callie más tulajdonságok miatt is kiemelkedik a mai ya hősnők közül, kifejezetten élveztem, hogy minden helyzetben pengén vágott az agya, okos, gyors észjárású, bátor, meggondolt. Nem nyavalyog folyton, a megoldásokat keresi. Vannak hibái, de legalább őszinte.
Nem lenne ya regény, ha nem lenne egy halvány szerelmi szál, sőt, szerelmi háromszög. Ez volt, ami nálam levont egy fél pillangót az értékelésből, mert ugyan szeretem az ilyesmit,  de ide egyáltalán nem hiányzott, főleg nem így. Michael a jóbarát, nyilvánvalóan gyengéd szálak fűzik a lányhoz - és viszont is, de ahogy Blake  a látómezőbe kerül, azonnal rámozdul. Michaelben megbízik, az öccsét is ráhagyja, míg távol van, de amikor meglátja egy másik lánnyal beszélgetni, máris féltékenységet éreztem ki a sorok közül. Mire fel? Részemről azért is Team Michael!
Még egy apróság: Callie egy alkalommal menekülés közben elveszti a báli cipőjét... Azt hiszem ezt öniróniának fogom fel az írónő részéről.
A többi karakter is remek, szerintem jól megoldotta az írónő az "idősek fiatalokban" szituációkat.  
Az utolsó 100 oldal nagyon jó, tele fordulatokkal, izgalommal. A vége persze függővég, nem a durvább fajtából, de engem mindenképp  érdekel a The Enders (Starters #2). 
Felmerül pár megoldatlan kérdés a történetben, például mi történik az altatásban tartott idős testek  alapvető szükségleteivel? Miért volt ez a háború egyáltalán? A Föld minden pontjára kiterjedt?  Az írónő ezekre is válaszol talán a kiegészítő novellákban. Az előzménynovella már megjelent: Portrait of a Starter: An Unhidden Story (Starters #0,5) címmel, és további két novella várható idén július 10-én és október 9-én.
A könyvet köszönöm @Lobo-n keresztül az Agave Kiadónak!

Borító: Ez itt balra az eredeti amerikai  fényes borító, a magyar változat is nagyon szép.
 
Kedvenc karakter: Callie, Helena, Sara

Szárnyalás: Technikai kütyük

Mélyrepülés: Sara

Érzéki mérce: Néhány csók, tehát semmi súlyos érzékiség.

Értékelés:

3 megjegyzés:

  1. Kérdésem lenne, hogy a kiegészítő novella megjelent magyarul és ha igen mi a magyar címe.? :)

    VálaszTörlés
  2. Hali
    én pont most fejeztem be a könyvet és nagyon tetszett :)
    szerintem sokkal jobb a sztorija, mint Az éhezők viadaláé, én a 4,5 fél helyett 5 pillangót is megadnék rá.
    Ajánlom ti is olvassátok el. Sziasztok!
    Nina

    VálaszTörlés
  3. Nekem is tetszett, de sajnos nem volt olyan részletesen kidolgozva mint vártam, fontos dolgokat nem fejtett ki és lényegteleneket csépelt agyon.az egész írás a story felszínét épphogy csak kapargatja..szóval valahol csalódás volt, többet vártam, viszont akárhogy is, de de maga a történet magával ragadó, nehéz letenni :) kiváncsi vagyok, remélem a 2. rész ütősebb lesz!

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók