KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2012. június 7., csütörtök

Laini Taylor: Füst és Csont leánya

Kossuth Kiadó 2012
394 oldal
Fordította: Gálvölgyi Judit
Goodreads: 4,13
Besorolás: YA, fantasy

Óriási hype övezte a könyvet már az előolvasás időszakától a külföldi blogokon, kedvenc helyeimen mindenhol bekerült 2011 top 10 könyve közé. Nagy öröm volt pár hónapja megtudni, hogy sínen van a magyar kiadás. A Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei nagyon népszerű a magyar könyvpiacon, íme egy újabb ya regény, ami a Kossuth Kiadónál jelenik meg, várhatóan nagy sikerrel.

A 17 éves Karou kettős életet él, a külvilág felé ő egy különc, de egyébként normális 17 éves lány aki a prágai képzőművészeti iskolába jár. Legjobb barátnője Zuzana, élvezi Karou  furcsa történeteit a félig ember, félig vadállat kimérákról, amikkel telerajzolja a vázlatfüzeteit, betudva annak, hogy Karou meglehetősen élénk képzelettel bír. Az igazság az, hogy Karou rajzai valósak. A másik, rejtett életében ezek a kimérák veszik körül, pontosabban négy, közülük kiemelkedik Kénkő, akinek titokzatos boltja egyszerűen a "Másutt" része.  Kénkő, Issa, Twiga, és Yasri az ő szerető kiméra családja. Karounak sosem mondták el pontosan a történetét, sosem hallott az igazi szüleiről, és azt sem tudja, Kénkő miért küldi őt a világ különböző tájaira - fogakért. A bolt ajtaja ilyenkor portálként működik és belépést enged különböző városokba szerte a világon, lehetővé téve, hogy néhány óra leforgása alatt lebonyolítsa az üzletet és a világ másik feléből visszatérjen Prágába.
A lány utolsó küldetése Marokkóban veszélyes fordulatot hoz, találkozik Akivával, aki egy szeráf, örök ellensége a kiméráknak. Akiva egyszerre gyönyörű, félelmetes, és vadászik rá. Majdnem megölik egymást, míg az emlékek egy szikrája megváltoztat mindent.
Kénkő boltját elborítja a lángoló pokol. Karou meg akarja tudni az igazságot a múltjáról, Kénkő titkairól és  meg akar bizonyosodni arról, a családja biztonságban van. Karou rájön, hogy Akivának köze van Kénkő boltja elleni támadáshoz, de így is megmagyarázhatatlan módon vonzza a gyönyörű angyal. Ahogy egyre több és több információhoz jut, Karou kezd gondolkodni azon, hogy ki ő valójában, és hogyan csöppent egy évszázados harc közepére a kimérák és szeráfok között.

Ez a könyv lenyűgöző számomra, hiszen adja az egyik legfontosabb dolgot amit keresgélek, egy teljesen új fantasy világot, saját mitológiával. Nem olvastam még kimérák és angyalok harcáról szóló történetet, ez már önmagában is újszerű. Párosul ehhez az eredeti ötlethez egy gyönyörű nyelvezet, különösen akkor bontakozik ez ki, amikor már túl vagyunk a középiskolás részen. Rögtön itt meg kell említenem, hogy a könyv első néhány fejezete az, ami indokolja a young adult besorolást, mert később ez már egyáltalán nem jellemző, illetve Karou életkorán kívül más nem utal konkrétan erre. Pont ebben az első néhány oldalban van pár olyan megmozdulás, jelenet illetve szóhasználat, amit vastagon kihúznék a könyvből és ez az, ami fél pillangó levonást eredményezett. Szerencsére ezt elhagyva egy izgalmas, fordulatos, gyönyörű történet alakul ki, igazi érzelmekkel, nagyon szerethető karakterekkel, szenzációs helyszínekkel.
Rögtön megemlíteném Prága városát. Nem is emlékszem, volt e az utóbbi néhány évben olyan sikeres ya könyv, ami nem angolszász területen játszódott. Karou története nagyrészt Prágában játszódik, és olyan lenyűgöző leírásokat kapunk a helyszínekről, hogy komolyan felvettem az utazási listámra ezt a várost. Külön öröm volt nézegetni ezeket a helyeket, amikor a bejegyzéshez kutattam képek után. Nagyon ötletes volt a Prágában járó turistákat vámpíros körútra vinni, azt hiszem én is paráztam volna este a zegzugos utcákon.
A többi földi helyszín is remek, de a „másutt” az, ami igazán csodálatos. A visszaemlékezős részek világának leírása éppúgy lenyűgöz, mint ahogy a lényeket is pontosan magam elé tudtam képzelni, a karmokkal, szárnyakkal, szarvakkal, vagy akár kígyófejjel.
A nevek misztikusak de nagyon jól illenek a történetbe. Karou – Remény, ez remek választás.
Karou az emberi világban élve is érzi, hogy valami nem stimmel vele, furcsa ürességet érez a lelke tájékán. Alapjában véve erős, makacs karakter némi humorral, és mivel jártas a harcművészetekben, nem kellett őt félteni az akciójelenetek során sem. Igazán jó volt olvasni  a kiméra családról, akik között Karou felnőtt, ez megmutatta, hogy mennyire nem számít a külső, a körülmények, ha a családtagok szeretik egymást. Próbálják megvédeni őt, biztonságban tartani az emberi világban, távol a háborútól, és bizonyos lényektől.
Karou tehetséges művészpalánta, szereti lerajzolni mindkét világának teremtményeit, ő egy kapocs a két világ között, a képeket mindkét oldalon megosztja barátaival, ez nagyon tetszett.
Ő olyan lány, aki az akvamarin hajától függetlenül is magára hívja a figyelmet, imádtam, hogy annyi nyelven beszél, intelligens,  irigyeltem a függetlenségét. Legjobb barátnője Zuzana egy tűzről pattant nagyon vidám lány, igazi segítsége az emberi világban. Jól megírt karakter, nem az a buta, akadékoskodó barátnő, akiben oly sokszor részünk van. Kaz, az exbarát rettenetesen arrogáns, Karou megadja neki a megfelelő büntetést, (bár ez volt az a pont a könyvben amit nem méltányoltam) Szerencsére keveset szerepel és remélhetőleg ez a továbbiakban is így marad. 
Akiva
Karou külsőre nagyon szép, kicsit túl tökéletes is, de nem mondanám, hogy különösebben zavart, hogy ezt többször megemlítik, ahogy Akivára is jellemző ez.
Ahogy Akiva megjelenik a színen, a történet erőteljesen beindul. A szerelem első látásra történik, de ez nekem nem jelentette az instant jelleget, mert itt a történetben kiderül, hogy miért is volt ez ennyire villámcsapásszerű.
Akiva gyönyörű fekete hajú angyalharcos, akit kimondottan katonának képeztek ki, harcra a kimérák ellen. Fájó, borzalmas múltja van, de új célokat tud kitűzni maga elé, és nem veszíti el a reményt.
Kénkő volt a kedvenc karakterem, ő jelenti Karou-nak az apa figurát, félig szörny, félig ember kiméra, aki varázsló is egyben, fogakat gyűjt, amiket kívánságokra lehet cserélni. Titkokkal teli, bölcs karakter, többet nem árulok el!
Az írásmód E/3, és nagyon-nagyon sok fejezetre tagolódik. Ez nyilvánvalóan rövid fejezeteket jelent, tekintve az alig 400 oldalt. De mivel nem tudod letenni és úgyis tovább haladsz, kit érdekel?
A fülszöveg utal az angyal-ördög szerelemre, de ez azért nem húzható erre a történetre. Sőt a végére az sem egyértelmű, hogy ki az angyal és ki az ördög. Egy biztos, a címválasztás célba talál, megértjük miért is füst és csont leánya Karou.
Sajnos találtam néhány elgépelést, de mindezt feledteti a gyönyörű keménykötésű kivitelezés, a szépséges borító.  A fordítás igazán mestermunka, köszönet érte.

A történet, a világ és a karakterek gazdagon kidolgozottak, a támogató karakterek több mint érdekesek, izgalmasak,  a következő részben szeretnék még többet megtudni róluk. Bízom benne, hogy a mese varázsa kitart, bennem a remény megvan, várom a következő rész fordulatait a megbocsátás, a szeretet, a háború, a szerelem körül. 
Mindenkinek ajánlom, aki szereti a gyönyörű szavakkal megírt fantasyt, bőven átszőve szerelemmel, fantasztikus karakterekkel, nekem nagy élmény volt.

Borító: Gyönyörű, és a történetben magyarázatot kapsz a kék színre éppúgy, mint a maszkra.
 
Kedvenc karakter: Karou, Kénkő

Szárnyalás: Szó szerint... a repülés.

Mélyrepülés: Kishmish utolsó jelenete.


Érzéki mérce: Szenvedélyes jelenetekben nincs hiány, nagyon szépen megírva, 15-ös karika.

Értékelés:


     

2 megjegyzés:

  1. Nekem a legszimpatikusabb pont a helyszínválasztás, Prága gyönyörű város, és ideális helyszín egy fantasynak, úgyis olyan misztikus. :) Hát, nem tudom, hányadán állok én ezzel a könyvvel, még nem döntöttel el, hogy elolvasom.

    VálaszTörlés
  2. A fordítás tényleg remekre sikerült, le a kalappal Gálvölgyi judit előtt!
    Az egész könyvben csodásak a leírások, pedig én általában elunom magam a leíró részeknél. Ez nálam óriási plusz pontot jelent!
    Az egész történet úgy pörgött a szemem előtt, mint egy mozifilm. És különösen az tetszett, ahogyan a cselekmény haladt előre, úgy egyben visszafelé is haladtunk az időben. Ilyen felépítésű könyvet nem olvastam még.

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók