KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2012. november 3., szombat

Joss Stirling: Lélektársak - Sky

Manó Könyvek Kiadó 2012
352 oldal
Goodreads: 4,20
Besorolás: YA, fantasy

A járókelők egy hatéves kislányt találnak az út szélén, magára hagyottan. Nevelőotthonok sora után egy gyermektelen művészházaspár fogadja örökbe, és a Sky nevet adják neki. A lány megtanulja az évek során, hogy a múltja emlékeit jobb, ha bezárja egy képzeletbeli ajtó mögé és megpróbálja elnyomni magában a szokatlan megérzéseit. Amikor egy colorádói kisvárosba költöznek egy évre, a helyi középsuliban viszonylag jól beilleszkedik, barátokat is szerez, csak a legzűrösebb, egyben leghelyesebb fiúval, Zeddel nem tud kijönni. Mégis valami vonzza őket egymáshoz, a kisebb-nagyobb összetűzések során Sky riadtan veszi észre, hallja Zed hangját a fejében, sőt úgy tűnik Zed is hallja az ő gondolatait. A gondosan elrejtett képességei felerősödnek, már nem lehet tovább titkolni, valami közük van egymáshoz.

Annyira tetszett a történet, hogy elég magasan fog végezni a 2012-es év végi értékelési listámon.
Az írónő remekül egyensúlyozott a feszültség és a romantika között, nem volt olyan fejezet, amit untam volna, és a szerelmi szál sem lett csöpögős. Ami a fülszövegből is kiderül, itt különleges képességekkel rendelkező szereplőkről olvashatunk, ami eleve plusz ponttal indul nálam. A savantok olyan emberek, akik természetfeletti képességgel rendelkeznek, ami többféle lehet, jövőbelátás, gondolatolvasás, telepátia, gyógyítás, stb.  Zed családja egytől egyig savantokból áll, a szüleik is azok, és a 7 fiútestvér szintén. Zed, mint a hetedik gyermek a családban, hatványozottan kapta meg ezeket a tulajdonságokat, amik bizony nem minden esetben jelentenek áldást. Lehet, hogy tudod előre az iskolai kérdéseket, de az is lejátszódik a fejedben, hogy megtámadják a barátnődet. Nem kellemes érzés. 
A savantok a világ minden táján élnek, de nagyon ritkán találják meg a hozzájuk rendelt párjukat, pedig igazi lélektársi kapcsolat alakul ki ezek között a szerencsések között. De nem csak a párválasztás nehéz a savantok között, sajnos akadnak olyanok, akik a képességeiket bűnözésre használják, és igazából csak egy másik savant tudja  leleplezni ezeket a csalásokat.
A felépített világ tehát nagyon érdekes, izgalmas, élveztem, ahogy sorra derülnek ki a szereplők titkos képességei. 
A történet maga elég egyszerű,  a végkimenetelt nem nehéz kitalálni, de a cselekmény íve megvan, nincs nagy rohanás, a kérdésekre megvannak a válaszok, pont akkor, amikor szükség van rá. A karakterfejlődés is szépen nyomon követhető. Sky egy angol lány, aki amerikai iskolába kerül, ez egyből adja a szokásos kliséket, és ahogy feltűnik Zed Benedict, az abszolút rosszfiú sztereotípiának megfelelő srác, motorral, bőrszerkóban, kicsit meg is ijedtem, de pillanatok alatt levett a lábamról. Na de még hogy... A srác a bunkó hányaveti, gunyoros  stílusból szerencsére elég hamar kikeveredik és nagyon aranyos, őrző védő funkcióval ellátott, gondoskodó baráttá vedlik át, belopva magát az olvasó pici szívébe.
Sky meglehetősen zűrös, fájó gyerekkoron van túl, ez rányomja a bélyegét a személyiségére, nagyon lassan nyílik meg, nehezen tudja elhinni, nem tilos szeretnie és szeretve lennie. 
Na igen, a szerelmi szál! Egyszerűen imádtam, ami kettejük között zajlott, lassan építkező kapcsolat ez, instant szerelemről szó sincs. Sky nem adja meg magát a szép szemeknek, latinos külsőnek, a bizalmát ki kell érdemelni. 
A barátok és a nevelőszülők is remek karakterek, bár egyetlen apróság nem tetszett, hogy nem hívhatta őket apunak és anyunak (csak magában).  A bűnözők között is találtam említésre méltót, Gator személyében, érdekes egy fickó.
Meg kell jegyeznem a könyv humorát. Nagyon sok poénos beszólás színezi a párbeszédeket, többször is hangosan felnevettem.  Nem csak a fiútestvérek közötti poénkodás adja ezt, Sky is bőven merít az angolokra jellemző humorból. 
A Benedict fiúk heten vannak (minő szerencse), és örömmel olvastam, hogy a következő részekben újabb és újabb testvér történetét ismerhetjük meg, 2013 tavaszán már jön is Yves és Phoenix története. Alig  várom, főleg, ha az is ilyen letehetetlen lesz!

Borító: Érdekes a borító. Előbb mondanám, hogy egy romantikus múlt századi történetet takar, mint egy mai vérbeli ya regényt. De mindenképp elegáns.
  
Kedvenc karakter: Zed, Sky

Szárnyalás:  A testvérek nevei: Trace, Uriel, Xavier,  Yves, Victor, Will, Zed  (kezdőbetűk!!! Honnan tudták, hogy 7 gyerekük lesz? Ja, jövőbelátás...........)

Mélyrepülés:  Szívesen olvastam volna még 50 oldalt legalább a végéhez.

Érzéki mérce: Zed-be szerelmes leszel, és beiratkozol egy sítanfolyamra

Értékelés:

  

3 megjegyzés:

  1. Hét fiútestvér? Azonnal felteszem az olvasólistámra ezt a könyvet. :D

    VálaszTörlés
  2. Sziasztok!Én épp most olvasom.A 12.fejezetnél tartok.Most kezdtek el az események igazán "felgyorsulni" azt hiszem.Tényleg jó könyv,én is szívesen ajánlom mindenkinek ezt a könyvet!:(

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok! Utánanéztem az írónak és találtam egy olyan online ingyenes könyvet, amiben Zed szemszögéből van megírva a történet. Azt szeretném kérdezni, hogy ezt is tervezik lefordítani vagy ha nem akkor nem tudná-e valaki lefordítani (mivel az angol tudásom igen korlátozott =( )? Tudom, hogy ez nem igazán tartozik ide, de mindenképpen szeretném megtudni még akkor is, ha nem tudtok segíteni. Előre is köszönöm. :)

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók