KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2013. április 22., hétfő

A XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon jártunk

És eljött újra a Könyvfesztivál ideje. Mint könyvmolyoknak, fanatikus olvasóknak és könyvrajongóknak, ez az egyik legnagyobb eseményünk, amit egész évben várunk. Már hetekkel előtte esténként közösen mazsolázzuk, hogy melyik kiadó lesz kinn, milyen könyvek fognak megjelenni, melyik standot hol találjuk, kivel mikor találkozunk. Ez egy fontos esemény a számunkra, hisz sok olyan olvasóval, bloggerrel, íróval, barátokkal, akikkel év közben a távolság vagy az elfoglaltság miatt csak  írásban tartjuk a kapcsolatot, ilyenkor tudunk találkozni.

Bár a rendezvény már csütörtökön megnyította a kapuit, dolgozók lévén, mi csak szombaton tudtunk először kilátogatni. Addig csak olvastuk a szerencsésebbek beszámolóit, hogy mi mindent láttak, ki mindenkivel találkoztak.
Péntek estére végre minden összeállt, a szintén könyvmoly barátnőm Lizzyke végre megérkezett Szegedről, minden találkozót megbeszéltünk, a könyves listáink összeállítva, a cserekönyvek bepakolva (hisz nagyon sok barátunkkal ilyenkor csereberélünk könyveket), indulásra készen álltunk.
Szombat reggel Kelly jött értünk és irány a Fesztivál. Megérkezéskor már a parkolási nehézségek is jól mutatták, hogy nem kevés ember választotta ezen a gyönyörű tavaszi napon a könyves találkozót. A helyszín a megszokott volt, annyi változtatással, hogy a Csodák Palotája helyére költöztek be idén a kiállítók a Fogadóból, így nagyjából egy helyen megtalálhattunk mindenkit. Mi persze rögtön a Könyvmolyképző standját kerestük fel, ahol végignéztük az új megjelenéseket, majd naív módon úgy döntöttünk, hogy nem veszünk meg mindent akkor - hisz tudtuk, hogy a kinézett könyveink nagy része innen fog származni -, mert nem akarunk egész nap cipekedni, majd később visszanézünk. Borostyán nagyon segítőkészen felajánlotta, hogy azokból a könyvekből, amelyekből kevés van, félretesz nekünk, nehogy lemaradjunk róluk - ezért utólag is hatalmas köszönet neki:-), mert mire délután eljutottunk, hogy megvegyük a könyveket, a hatalmas tömeg, a kinn lévő könyvekből már jócskán bevásárolt.
A következő utunk a Főnix Könyvműhelyhez vezetett, ahol Kelly a Gyökértelent, én pedig Az archívumot vettem át. Itt is újra elmondom, hogy Az archívum borítójába egyszerűen szerelmes vagyok. Régen láttam ennyire szép borítót, legszívesebben egész nap csak nézegetném. Csak gratulálni tudok a Kiadónak, hogy ennyire odafigyeltek erre! Természetesen nem tudtuk megállni és beszereztünk ott még pár könyvet: Kelly megvette Az Archívumot, én pedig a Gyökértelent  és a régóta vágyott Számok - A káosz és a Számok - A menekülés könyveket, majd miután felfedeztük, hogy a kiadó gyönyörű, a könyvekhez illő ajándék könyvjelzőkkel is készült, így azokból is eltettünk egyet-egyet a könyveinkhez.

Továbbsétálva a Cor Leonis Kiadónál Grettybe botlottunk, aki profikat megszégyenítő ügyességgel ajánlgatta a könyveket - jaj, annyira jó volt újra látni Téged és nagyon várom, hogy mikor megyünk újra együtt dedikálásra!
A standnál pedig Nusejkára is lecsaptam, akit már régóta szerettem volna megismerni, ha már annyira nagy az egyetértés közöttünk sok könyves témában:-).

Az Ad Astra Kiadó és a moly.hu közös standjánál beszereztük a kötelező molyos kitűzőket, és matricákat, majd egy jelmezes steampunk csapattal találkoztunk, akik Scott Westerfield: Behemót könyvét reklámozták. A kis különleges csapat egész nap a Fesztivált járta, hatalmas sikert aratva a látogatók körében. Engem is megkörnyékeztek és az egyik "állatka" egy rövid időre még a nyakamba is beleköltözött:-).

Mivel a sok cserekönyv már lassan leszakította a vállamat, így visszatértünk a Főnix Könyvműhelyhez, hátha ott van Abstractelf, akit mindenki látott, de senki nem tudta megmondani, hogy merre jár:-). Mivel én is hiába próbáltam elérni, ezért a kiadó munkatársa - akinek hatalmas köszönetet mondok itt is újra - felhívta Szandit és végre találkozhattam vele. Sajnos túl sok ember volt és túl kevés az idő ahhoz, hogy leülhessünk és végre személyesen is beszélgethessünk, de remélem egyszer erre is lesz lehetőségünk, hisz a molyon lévő levelezésünkből már lassan könyvet lehetne kiadni, annyi mondanivalónk van egymásnak:-), de hát egy élő találkozó mégis más.
Miután kicseréltük a könyveinket, csoportosan körbejártuk a standokat és végignéztük a hatalmas kínálatot, de végül megelégelve a tömeget, a szabad tér felé vettük az irányt, ahol hamarosan nagyon jó kis csapat verődött össze: Kelly, Lizzyke, Marianna von Birken, Deszy, Rozsonits Judit, majd egy idő után Kemese Fanni, Dave, Helena Silence és a barátnője (ne haragudj, nem jegyeztem meg a nevedet:-( ) is csatlakozott hozzánk. A kellemes árnyékos helyen nagyon jót beszélgettünk, én még kacsákra is vadásztam (ugye egy Árnyvadász rajongónak ez kötelező program:-), majd siettünk vissza a Könyvmolyképző előadására, amit
Lele József tartott, a kiadó egyik munkatársa. Szép kis csapat gyűlt össze, sokan voltak kíváncsiak a Könyvmolyképző titkaira, amikből pár dolgot megtudtunk, de persze az igazi titkok továbbra is hétpecsétes lakat alatt maradtak:-). Ettől függetlenül nagyon jól szórakoztunk, József nagyon jó előadó, végig humoros történetekkel traktált minket, bevonta az egész társaságot az előadásba, megtudtuk például, hogy mi is az a "rettegett" Katil mértékegység és az előadás végén még egy nyereményjátékban is részt vehettünk, ahol idősebbnek volt érdemes lenni, mert az alap 20%-s kedvezményhez a nyertesek korát tették hozzá, így az egyik, ötven év feletti nyertes hölgy hatalmas kedvezménnyel vásárolhatta meg a kiadó könyveit - nem kevesen irigykedtünk rá:-).
Az előadás végeztével észrevettem On Sai-t és lecsaptam rá egy dedikálás erejéig, aki attól függetlenül, hogy az előadást jött meghallgatni, nagyon kedvesen, azonnal leült és dedikálta a könyvemet, amit ezúton is nagyon-nagyon köszönök neki.:-). Ekkor - minő meglepetés - egy újabb molyos társasággal futottunk össze, de ez jellemző volt szinte az egész napra. Mindenhol újabb és újabb molyos ismerősökkel találkoztunk, ahol aztán leragadtunk beszélgetni, átnéztük egymás "zsákmányait", olyan titkokat osztottunk meg egymással, mint "a hol lehet akciós áron még beszerezni ezt és ezt a könyvet", "most éppen a keresett író hol dedikál, vagy merre lehet elcsípni".
Szóval az újabb kis társaság, akikkel eltorlaszoltuk a főbejáratot: Deszy, Sivatagi_rózsa, Abstractelf,  Roni_olvas, MFKata, Lizzyke, KellyÜstökös.


Miután kibeszélgettük magunkat, újra a gyönyörű park felé indultunk és egy használaton kívüli szökőkútba helyeztük át a székhelyünket, ahol Deszyvel hosszú időre lefoglaltuk egymást, az Árnyvadászok, vadászgörények, Touch és YA könyvek minden szegletét kibeszélve és olyannyira belelendülve, hogy Kelly és Lizzyke csak néha-néha tudtak minket megszakítani:-). Közben a szökőkút másik felére MFKata, Roni_olvas és Narayan ültek le fagylaltozni, majd pedig galád módon, orvul hátulról lecsapott rám Mazsidrazsi is:-), akinek nagyon örültem és rögtön kicseréltük a könyveinket is.
Végül visszamentünk az épületbe, még épp elcsíptuk Kemese Fannit dedikálás közben és a Facebookon is beharangozott és nagyon várt, gyönyörű képeiből beszereztünk egyet-egyet:


Lizzykének pedig segítettünk aláírást szerezni Lakatos Leventétől, aki még úgy is, hogy Lizzyke dedikáláson kívül, egy magánbeszélgetés közepén csapott le rá, nagyon közvetlenül és kedvesen aláírta a könyvét és még gyönyörű, dedikált könyvjelzőket is adott. A rengeteg élménytől és a még több beszerzett könyv cipelésétől végül fáradtan, de boldogan indultunk hazafelé - és örök hála ismét Kellynek, hogy hazáig fuvarozott minket :-).
Folyt köv júniusban a Könyvhéten!
(ha bárkit kihagytam volna azok közül, akikkel találkoztunk, azoktól elnézést kérek:-).

És végül a zsákmányaimról egy kép a teljesség igénye nélkül:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók