KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2013. április 28., vasárnap

Lakatos Levente: Bomlás

Ígérem, ritkán fogok elkalandozni a blog alapvető stílusától ennyire messzire, de ez a regény megér egy bejegyzést annak tudatában is, hogy 99%-ban nem ilyen stílusú regényeket olvasok.

Ulpius-ház, 2013
440 oldal
Besorolás: erotikus thriller

Őszinte leszek. Nem sokat tudtam erről a regényről, és az írójáról is csak annyit, amennyit az ismeretségi köröm mesélt. Ők pedig elég vegyes véleménnyel voltak róla. Aztán egy kedves ismerősöm annyira ajánlotta ezt a könyvet, hogy nem tudtam ellenállni és belevágtam. Így végre én magam is véleményt alkothattam róla.

Szilvia a húszas évei elején jár, egy elvált fiatal nő, aki egy jóléti, de boldogtalan házasságból épp kilépve próbálja megtalálni a helyét a világban. Egy újságban felfedez egy hirdetést, miszerint amatőr íróknak pályázatot hirdetnek romantikus regény és novella kategóriában.
Úgy dönt, hogy indul a pályázaton, ráadásul a téma is megvan, amiről írni szeretne: a házassága alatt, a többi unatkozó gazdag feleség mesélt neki egy férfiról, egy élő legendáról, akit kézről kézre adnak, és aki elképzelhetetlen gyönyöröket tud nyújtani minden nőnek. Szilvia erről a férfiról szeretne írni, de amikor kapcsolatba lép vele, egy olyan világban találja magát hirtelen, amire legsötétebb álmaiban sem gondolt..

Ami legelőször szembeötlött, hogy a fülszöveggel ellentétben – bár egy férfi prostituált bizarr világa körül forog a regény, de nem a manapság (sajnos) egyre inkább megszokott – „szex, szex hátán, történet pedig csak a két szex közötti átvezetésre szolgáló” regények egyike. Ez egy sötét hangulatú, hátborzongató thriller.
Van benne szex? Persze, hogy van. De mégsem annyi, hogy az olvasó egy idő után már inkább számolatlanul lapozzon tovább, csak már legyen túl az ikszedik 15-20 oldalas szex jeleneten. Az író pedig képes volt úgy megírni ezeket a részeket is, hogy hozzáadjanak a történethez és ne elvegyenek belőle.
Flórián és Szilvia kapcsolatát nem is tudom, hogyan lehetne pontosan jellemezni. Beteges? Domináns? Mind a kettő igaz rá. De kérlek, most ne a sztárolt Szürkéből, Christian és Ana kapcsolatára gondoljatok. Ez annál jóval sötétebb. Egy valódi, kemény domináns viszony, ahol Flórián pszichológusokat megszégyenítő ügyességgel töri meg, majd édesgeti magához a szeretetre, kapcsolatra vágyó fiatal nőt. Szilvia, pedig ugyanoda kerül vissza, ahonnan anno elmenekült, egy olyan kapcsolatba, ahol neki csak az engedelmesség feladata jut. Flórián pedig bár valahol a beteges lelke mélyén szereti a nőt, de az elhatalmasodott őrülete ezt csak néha engedi felszínre törni.
Lakatos Levente

A regény több szálon fut és időben is eltér. Az egyik szál a fenti kapcsolat, de mellette ott van egy másik, ami egy brutális gyilkossághoz kapcsolódik. A gyilkosság felderítése sem könnyű feladat, hisz úgy tűnik, hogy minden és mindenki csak hátráltatja a nyomozókat, de mindemellett a háttérben megbúvó tragédiák és magánéleti problémák csak tovább bonyolítják az egészet. A nyomozó trió, a két, sok mindenen keresztülment, de nagyon erős női szereplő, Dóra és Laura, és a zseniális eszű, de a fiatal korában történt szörnyű esemény miatt, belső démonokkal küzdő kriminálpszichológus, dr. Lengyel Dávid hármasa pedig egyszerűen fenomenális. Ahogy a férfi a két nő között őrlődik, az egyiket szereti, a másiktól retteg, de mind a kettőre rá van utalva és azok is rá. Nagyon jól felépített szál ez is és nagyon remélem, hogy nem ez volt az utolsó találkozásom velük.
Mindegyik szálat külön fejezetekre tagolódva, váltakozva olvashatjuk és mindnek fejezetenként olyan függő vége van, hogy képtelen vagy letenni a könyvet, mert egyszerűen tudni akarod, hogy mi történik. Levente pedig olyan tökéletesen fonja a történet szálait, a múltat és a jelent, a szereplők közti kapcsolatokat, hogy egyszerűen képtelen vagy rájönni, hogy ki a gyilkos. És bár a végére minden összefut és letisztázódik, de mégis, egészen az utolsó oldalakig képes meglepetést okozni. Miután befejezted a regényt csak ülsz és gondolkozol, hisz a végét követően sem könnyű eldönteni, hogy ebben a történetben ki volt az áldozat és ki volt a gyilkos.

Ez a történet egy izgalmas, fordulatos, sötét lelkületű erotikus thriller. Bevallom nem hittem volna, hogy ennyire fog tetszeni, és hogy annyira leköt, hogy szinte egy ültő helyemben kiolvasom. Azért pedig külön köszönet Leventének, hogy megmutatta, hogy Magyarországon, magyar szereplőkkel is lehet nagyon jó krimit írni!

A könyvért köszönet az Ulpius-háznak! (a könyvajánlóért pedig Rozsonits Juditnak!)

Borító: sötét, egyszerű, letisztult, nekem tetszik.

Kedvenc karakter: dr. Lengyel Dávid, Laura

Szárnyalás: dr. Lengyel Dávid és Laura kettőse, imádtam az összes közös jelenetüket

Mélyrepülés: Dante

Érzéki mérce: erősen +18 karikás a történet.

Értékelés:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók