KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2013. április 28., vasárnap

Ryan Loveless: Ethan és Carter

Könyvmolyképző Kiadó 2013
245 oldal
Goodreads: 4,24
Fordította: Molnár Edit
Besorolás: GLBT, MM, realista

Szivárvány kör szlogennel új tematikus sorozatba kezdett a Könyvmolyképző Kiadó, melyben a szokásostól eltérő kapcsolatokról szóló könyvek kapnak helyet. Ezeknek a könyveknek az olvasásához, befogadásához mindenképp nyitottság igényeltetik. A sorozat első kiadványa egy különös szerelem története.

Carter Stevenson folytonos dadogásával és tikkelésével huszonnégy éves korára teljes magányra kárhoztatta magát. Jóllehet, a barátai is azzal nyúzzák, hogy a Tourette-szindrómának rendeli alá az életét, Los Angelesből egy csöndes kaliforniai kisvárosba költözik. Meghúzza magát, kerüli az embereket. Nem is sejti, hogy újdonsült szomszédja, Ethan Hart, hamarosan feldúlja magányát, és kilöki őt a nagybetűs életbe.
Ethan már a kezdet kezdetén megvallja az érzelmeit Carternek, bár közben retteg, hogy agysérülése kettejük közé áll, noha Ethan sokkal fogékonyabb az érzelmekre, mint az átlag. Carternél sokkal több forog kockán: ő többször megégette magát, és nem szeretné, ha megint összetörnék a szívét.
Ethan minden alkalmat megragad arra, hogy bebizonyítsa, ő és Carter összetartoznak. Aztán Ethan tragikus hírt kap. Végső kétségbeesésében Carterhez fordul segítségért. Vajon Carter kiállja a próbát?
Nagy várakozás  előzte meg nálam a könyvet miután korábban megtudtam, hogy a könyvfesztiválra várható a megjelenés. Egyrészt izgalmas, hogy  homoszexuális pár a főszereplője a könyvnek, és én ezeket a devianciákat mindig is pártoltam. Másrészt nagyon kíváncsi vagyok mennyire fog tetszeni az olvasóknak  - köztük nekem is - ez a történet, amit elsőként választott a kiadó a Szivárvány kör csoportba. Mindenképp  hiánypótló lesz ez a sorozat, és nagyon mélyen megemelem a kalapom a kiadó előtt, hogy bevállalja ezeknek a könyveknek a megjelentetését.  Tehát legyél nyitott, legyél kíváncsi, és meglátod, ez nem is annyira más világ. Mivel a könyv tartalmaz azonos neműek közötti szexjeleneteket, meglehetősen grafikusan ábrázolva, aki nincs erre felkészülve,  jobb, ha visszateszi a polcra. Mégsem ez a lényege a könyvnek, én úgy éreztem az olvasás közben, hogy a melegség itt harmadrangú téma, hiszen a könyv az elfogadásról, a szerelemről, a családról, a barátságról szól.
Ha megnézzük itt balra az eredeti borítót, láthatjuk az eredeti címet is, amit nagyon örvendek, hogy nem szó szerint fordítottak, mert elég tragikus kicsengést adott volna a könyvnek a múlt idő.  A történet két nagyon különböző ember egymásra találásáról szól, és ezt a különbözőséget főképp az egészségügyi állapotukra értem. Carter a Tourette-szindrómával kénytelen élni, ami miatt meglehetősen távolságtartó az emberekkel szemben, ráadásul párkapcsolatok terén túl van több csalódáson is. Ethan traumás agysérülést szenvedett közel 10 évvel ezelőtt, újra kellett tanulnia mindent, az értelmi és érzelmi szintje teljesen más, mint a korabeli fiatalembereknek. Ethan egy felnőtt hormonszintjével és szexuális igényével rendelkező 27 éves, aki ugyanakkor szinte fekete-fehérben látja a világot, gyermekien naiv. Az érzelmek tombolnak a két fiú között, Ethan szinte azonnal erősen vonzódik Carterhez, ő viszont óvatosabb, nagyon jól érzi, hogy jobban meg kell ismernie Ethant, hogy tisztában legyen a betegségével. Itt  bennem is felmerült egy rossz érzés, pontosan az, hogy egy agykárosodott ember társaként vajon lelkileg hogyan éli meg az ember a szexualitást, nem gondol-e arra, amire a környezete is önkéntelenül gondol, hogy esetleg kihasználja valamilyen szinten a társát. Ethan gondolatai folyton a szex körül járnak, és annyira vicces, hogy a pénisz szót használta minden alkalommal eme testrészre, ellentétben a korabeli fiatalok bő szókincsével.
A szerző E/3 írásmóddal remekül beviszi az olvasót mindkét srác fejébe, ez segített a főszereplőket nagyon hamar, pár oldal után a szívembe zárnom.  A mellékszereplőket egytől egyig csak dicsérni tudom. Ethan szülei példamutató hozzáállást tanúsítanak fiúk szerelmi életéhez,  megtesznek mindent, hogy boldognak lássák. És ott van a családban még Elliot, Ethan öccse, aki a kamaszkor közepén jár, ennek minden nyűgjével. Remekül kialakított figura, mint ahogy Ethan barátai, munkatársai is.
Az író stílusa nagyon tetszett, érzelmekkel volt tele minden oldal, gyönyörűen megfogalmazva, tökéletesen átérezhető problémákkal.
Azt kell mondjam, nagyon szerethető a történet, én el tudtam fogadni a másságot benne, el tudtam gondolkodni a felmerült problémákon és azok megoldásain. Megváltozott a hozzáállásom a szóban forgó betegségekkel szemben is, amik egyébként nagyon érthetően vannak megjelenítve, látszik, hogy a szerző alaposan beleásta magát a kutatómunkába.
Megírta ezt a könyvet úgy,  hogy olvasás közben egyszerre aggódtam a fiúkért,  ugyanakkor melengette a szívem a történet, végül mosolyogva fejezzem be. Magasan ajánlom a felnőtt olvasóknak.

Borító: Nagyon örültem, amikor felfedeztem a felhők között is a szivárványt.

Kedvenc karakter:  Ethan, Carter, Elliot

Szárnyalás:  A zene szeretete csodálatosan bele lett szőve a történetbe, újra és újra felbukkan.

Mélyrepülés: Nem találtam hibát, ha volt is, felülírta a történet.

Érzéki mérce:  Vannak a történetben meleg szexjelenetek. És rengeteg csókolózás. 18 éven felülieknek ajánlom, a borító is ezt mutatja.

Értékelés:





5 megjegyzés:

  1. Egy férfi írta. Nem írónő :)

    VálaszTörlés
  2. Hmm... a kritika után gondolkozok, hogy olvassam-e. Érdekesen hangzik, vágyok picit a merően új történetekre. :)

    VálaszTörlés
  3. Tök kíváncsi voltam, mit írsz róla. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szerettem és sok ilyet szeretnék még:)

      Törlés

Rendszeres olvasók