KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2013. május 19., vasárnap

Kendare Blake: A rémálmok lánya

Geopen 2012
304 oldal
Goodreads: 4,00
Besorolás: YA, urban fantasy

Hónapok teltek el, amióta a vérbe öltözött lány, Anna Korlova becsapta maga mögött a Pokol kapuját, de Cas Lowood, a híres kísértetvadász nem tudja kiheverni elvesztését. Hiába mondják a barátai, hogy Anna miatta szállt alá, ő csak élőhalottként tengődik. A fiú tudja, hogy sosem talál rá a szerelemre egy élő lány oldalán, senki sem hasonlítható az ő halott Annájához. És csak őt látja mindenütt, vele alszik el és vele riad fel rémálmaiból. De valami nagyon nincs rendjén… Ezek nem képzelgések. Valahányszor megjelenik, látszik Annán, hogy a legválogatottabb kínzásokat kell kiállnia. Persze meg kell bűnhődnie tetteiért, de Cas úgy érzi, most rajta a sor, hogy viszonozza a lánynak, amit érte tett…

A  sorozat első része - A vérbe öltözött Anna - kiemelkedő olvasásélményt nyújtott, nagyon emlékezetes maradt számomra Anna és Cas története. Nem túl sok young adult könyv foglalkozik a szellemvilággal, legalábbis nem ennyire központi témaként, illetve főszereplőt tekintve. A kivételes téma Kendare Blake esetében remek írásmóddal párosult, a történet minden szempontból tetszett, magaménak éreztem. A vérbe öltözött Anna  magyar megjelenése előtt ismert volt a folytatás borítója, így eleve úgy fejeztem be az első részt, hogy hamarosan jön a folytatás, amire nem is kellett olyan sokat várni. Manapság szokatlan, de trilógia helyett ez a történet csupán két részes. Sajnos.

Cas és barátai folytatják a veszélyes szellemek felkutatását és sikeresen likvidálják is őket, ebben nagy szerepe van Thomasnak, aki egyre nagyobb ismereteket szerez a mágia terén. Cas nagyon nehezen tudja túltenni magát a fél évvel ezelőtti eseményeken, ráadásul egyre többször álmodik Annával. Ezek az álmok valóságos rémálmok, hiszen Anna egyáltalán nem nyugszik békében, a túlvilágon állandó kínzásoknak van kitéve. A rémálmok végül nappal is kínozzák, emiatt Carmel majdnem halálosan megsérül, és ki is lép a szelleműző hármas csapatból. Kénytelenek végül megidézni Anna szellemét,  Cas megtudja, szerelme a Pokolban van és az obije kínozza. Arra kéri Cas-t, vigye el onnan..
Cas innentől minden követ megmozgat, hogy kiderítse, milyen úton juthat el Annához, az már kevésbé érdekli, hogy neki milyen árat kell ezért fizetnie... A megoldásért Skóciába kell utazniuk a Fekete Tőr Rend székhelyére. Az út nincs kikövezve, és ez csak egy enyhe kifejezés.

Az írónő újra levett a lábamról. Kezdve azzal, hogy imádtam megint Cas szemszögéből olvasni a történetet. A srác különleges egyéniség, kicsit nagyképű, fanyar humorral, nagy bátorsággal megáldva. Nagyon tetszett, hogy a súlyos szívfájdalma ellenére helyes döntéseket hozott. Az első rész alapján is nagyszerű karakternek tartottam, ha lehet ez még csak fokozódott.
Maga a történet sokkal mélyebb és komorabb volt még az elsőnél is. Igazából Anna nem sokat szerepel benne, főleg az első felében,  mégis nekem az első oldaltól az utolsóig  gördülékeny volt a történet, egy percig sem unatkoztam. A szerző gondoskodik róla, hogy ne legyen hiány ijesztő részekből, különösen tetszett Riika nagynéninél tett látogatás és a végén az Öngyilkosok Erdeje.  A Pokol leírása különösen tetszett, talán eddig ez volt az egyik legjobb, amit olvastam, ehhez Kendare tolla kellett, nagyon grafikus leírásokat kapunk egyébként minden téren. A történet bonyolódik Cas athame tőrjének eredetének boncolgatásával és a fekete mágia használatával is.

Egyszerűen imádtam a történet fordulatait, a kutatásokat, az akciókat és a végső jeleneteket. A többi karakter is kellemes fejlődést mutatott, Thomas és Carmel között az alakuló szerelem édes volt, és barátság tekintetében a végére példás lett  a viszonyuk Cas felé. Ez a szál is szépen ívelt végig a történeten. Bekerült a könyv második részébe egy vadi új karakter Jestine, aki olyan hatást váltott ki belőlem, mint Cas az első részben, csak női változatban. Kemény csaj, és hiperaktív, nincs rá jobb szó.
A megoldás a végén bizony nem mindenkinek fog tetszeni, főleg azoknak, akik a szirupos happy endeket kedvelik. Úgy érzem, az én ízlésemnek megfelelő volt a lezárás, bár nagyon szívesen olvasnék még Cas  további sorsáról, az Anna szál lezárása tökéletes. Egy egészen apró szemforgatás volt azért részemről a végső csatánál, volt egy pillanat, amikor nem értettem miért nem mozdul meg Cas. Szerencsére nem vert gyökeret a lába.
Nagyon ajánlom ezt a sorozatot fiúknak-lányoknak egyaránt, akik nem ijednek meg a saját árnyékuktól és bírják a rázósabb részeket, nekem nagy élmény volt, a könyv nagy eséllyel pályázik az év végi top 10 összesítésembe.

Borító: Az eredeti borítót kaptuk, ami valami csodálatos!

Kedvenc karakter:  Cas, Thomas

Szárnyalás: Nagyon bírtam Cas  és Thomas humorát, amit időnként megvillantottak. Riika néni akkora poén volt!

Mélyrepülés: A vége küzdelem során történt: nem láttuk kiszabadulni azt a személyt, akit látnunk kellett volna!
Érzelmi mérce:  Az utolsó csók gyönyörű volt! A történet egyéb részei miatt 14-es karika.

Értékelés:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók