KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2013. május 19., vasárnap

Bloodlust 1-2.

A magyar képregények között nézelődve egy izgalmas stílusú, nem átlagos rajzokat tartalmazó sorozaton akadt meg a szemem. A Bloodlust adta az ötletet, hogy egy új blogsorozat keretein belül sorra veszek néhány magyar képregényt, legyen ez az első. Mivel nem vagyok szakértő, megkerestem a kiadvány szerzőjét, Fábián Pétert, hogy egy interjú keretében mutassa be a képregényt.



Kíváncsi lennék, gyerekkorodban kezdődött a képregények iránti vonzalmad? Mik voltak a kedvenceid?

Igen, már gyerekkoromtól fogva oda voltam a képregényekért. Kezdetektől fogva az egyik legnagyobb kedvencem a Todd Mcfarlane által készített, Spawn című képregény.

 
Miről szól a Bloodlust képregény, mikor és hol játszódik a cselekmény?

A képregény 2060-ban játszódik, egy alternatív, cyberpunk jövőben. A helyszín a Crywen nevű, úgynevezett neopolisz, ami New York romjaira épült rá, a 2019-es Katasztrófa után, ami nagy pusztítást vitt végbe a Földön, és a ma ismert emberi civilizáción. A fő konfliktus ebben az idősíkban kezd kibontakozni, de magában a képregényben többször alkalmazunk visszatekintést a múltbeli történésekre, amikor is több évtizedet, s nem egyszer több évezredet vissza fogunk ugrani a Bloodlust történelmében.
A Bloodlust két legfontosabb szereplője Nathan Pain, egy vámpír, valamint Rachel Gilmore, egy rendőrből lett igazságosztó, egy titokzatos cég alkalmazásában. Kettejük (véletlen) találkozása egy olyan folyamatot indít el, ami a cselekmény gerincét adja. Az első két számban ez a konfliktus még csak körvonalazódik, de a későbbiekben egyre nagyobb hatással lesz mindkettejük sorsára. Rajtuk kívül sok mellékszereplő kapcsolódik be a sorozatba, akiknek a történet alakulásával mind nagyobb szerep jut majd.

 
Hány ember munkáját hordozza magában egy ilyen 28 oldalas füzet? Munkaórában mennyit tesz ki egy rész megalkotása? Összeszámoltad ezt?

Jelenleg négyen dolgozunk a képregényen, mindenkinek megvan a feladata, és igyekszünk minél jobban segíteni a másikat, hogy haladjunk.

Én készítem a ceruzarajzokat, és én is húzom ki tollal az oldalakat. A történetet együtt találjuk ki, alakítjuk, de a szöveget Molnár Dénes írja. Kozmajer Viktor alapszínez és az internetes dolgokért felelős, többek között ő készítette az oldalunkat, amolyan mindenes, a saját feladatain túl, ahol tud, segít. Csipke István pedig a végleges színezésen munkálkodik.

Hogy munkaórában mennyi, azt nem tudom, sosem mértük még le, ezen nem szoktam gondolkozni. Sok idő… főleg azért mert mindannyiunknak meg van a saját élete mellette, dolgozunk is, így néha akárhogy is szeretnénk, lassan haladunk.


Néhány mondatban elmondanád a munkafolyamatot? Hogyan lesz az ötletből kézzel fogható képregény?

Ez egy nagyon hosszú folyamat, a legnagyobb időt az ötletelés, a világ, a sztori kitalálása teszi ki. Mielőtt belefogunk egy számba, mindig elég sokat agyalunk rajta, mi legyen benne pontosan, hogy legyen a történet. A 3. számot például eléggé sokszor átgondoltuk, átírtuk, elvettünk belőle részeket, mert kezdtünk túlzásba esni és túl sok szálat pakoltunk bele. Most igyekeztünk a viszonylag lényegesebb dolgokra koncentrálni, hogy minél jobban előre lendüljön a sztori.

Mikor már megvan a történet, akkor nekiállunk megírni a szövegkönyvet. Ha ez megvan, akkor én azt figyelembe véve kitalálom, az oldalakon hogyan legyenek a panelek elrendezve. Az összes oldalról készítek egy nagyon gyors vázlatot, hogy tudjam melyik oldalon mi lesz. Aztán elkezdem az első oldaltól haladva ezeket részletesen megrajzolni először ceruzával, aztán csőtollal kihúzom. Majd egy kis utómunka számítógépen azután jöhet a színezés, szöveg elhelyezése. Ha ez mind megvan, akkor nyomdakészre hozzuk és mehet papírra újra.


Nekem nagyon tetszett a Bloodlust, az ötlettől kezdve a kivitelezésig. Remek megoldás az angyalszobros részlet, ahogy a következő oldalon rájön az olvasó, hogy igazából egy szoborhoz tartoznak a szárnyak. Neked melyik karakter a kedvenced?

Ennek örülünk, köszönjük szépen. 

Az a rész nem véletlen, azon kívül, hogy eléggé hatásvadász kép, előre vetített utalás, ami majd a történet folyamán értelmet nyer.

Most így elsőre persze azt vágnám rá, hogy Nathan, de igazából minden karakterünket szeretem, és mindegyikbe megtalálom kicsit saját magam. Vannak olyan karakterek is, akiket tudom, hogy majd csak jóval később, sok szám múlva tudunk behozni a sztoriba, de már ki vannak találva jó ideje, és én már várom, hogy már őket kelljen rajzolnom. 

 
Mikorra várható a harmadik rész kiadása? 

Sajnos a csapatban nemrég megint változás volt, színező téren. Csipke István barátom csak most vállalta el a színezést, így még nagyon az elején tart.

Biztos időpontot nem merek mondani egyelőre, de szerintem 2 hónap múlva elő tudunk állni a 3. számmal. Legalábbis én nagyon bizakodok benne.


Papírra vetetted már a további részek tervezett cselekményét?

Igen. Már nagy vonalakban az egész sztori le van írva, hogy tudjuk merre fog haladni a történet, aztán ezt mindig finomítjuk, és ahogy haladunk jobban, részletesebben kidolgozzuk a részeket. Olyankor hozzáteszünk, vagy éppen elveszünk belőle, de a fő vonalat igyekszünk tartani.

Sok kritikát kaptunk, hogy az első két számunk eléggé zavaros volt. Nem igen tudják az olvasók, hova is tart a sztori. Ennek igazat kell, hogy adjak sajnos, ezen igyekszünk most változtatni. Túl sok szálat dobtunk be az elején, most majd rámegyünk arra, hogy ezeket szépen elkezdjük kibontani, hogy az olvasó jobban érezze hova is halad a történet. Míg nem volt Dénes, mint író, bevallom nagyon küzdöttünk a szöveggel, ez sajnos szerintem látszik. Nem tudtuk úgy megírni, ahogy akartuk, ahogy kellett volna. Dénes nagyon jót tett a csapatnak, sok jó friss ötlete volt, én nagyon elégedett vagyok a munkájával, bízok benne hogy a 3. számban már az olvasónak jobban fog tetszeni az általa megkomponált szöveg.


Tetováló művész vagy, volt arra példa, hogy képregény figurát tetováltál, esetleg a sajátodból is?

Egyre gyakrabban fordul elő ilyen vagy ehhez hasonló kérések. Képregény, mozi, játékok szereplőit, jelképeit kérik a vendégek. Bloodlust tetoválást még nem készítettem.
 
Köszönöm az interjút Péter! Sok sikert kívánok a sorozatnak, és nagyon várom a 3. rész megjelenését!

A képregények megrendelhetőek  a Bloodlust weblapján itt:  megrendelés
Rendelhetőek továbbá a Bookline oldalán is: Bloodlust rendelés

Facebook oldal: Bloodlustcomics

Weboldal: www.bloodlust.hu 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók