KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2013. május 31., péntek

Lupi kívánságlistája a Könyvhétre:-)

Forrás: www.cultura.hu
Már csak egy hét és eljön a másik nagy könyves esemény, amire mi, mint molyok egész évben várunk. Ez pedig a 84. Ünnepi Könyvhét, amely idén június 6-10 között lesz megtartva Budapesten, a már megszokott helyen, a Vörösmarty téren - persze több helyen is lesz könyves vásár, bemutató, dedikálás és megmozdulás, de a fő helyszín továbbra is a Vörösmarty tér marad. Anno, amikor még nem voltam "moly", akkor is minden évben kilátogattam, de akkor csak és kizárólag könyveket vettem. Amióta "moly" vagyok és így bekerültem egy olyan társaságba, akik épp annyira őrülten imádnak olvasni, mint én, azóta ez a rendezvény már nem csak a könyvvásárlásról szól, hanem új és régi barátokkal való találkozásról, hatalmas közös beszélgetésekről, egymás "kincseinek" megtekintéséről és egy olyan élményről, amit utána hetekig emleget mindenki.
Persze az egyik legfontosabb dolog, amivel már hónapokkal a Könyvhét előtt az összes "moly" ismerősöm és barátom foglalkozik, hogy "Ki milyen könyveket nézett ki? A kiadók milyen könyvekkel jelentkeznek? Vajon a kedvenc sorozatunk újabb része kijön-e? "
Mivel a kiadók sem könnyítik meg a dolgunkat, hisz ők is nagyrészt erre az időszakra időzítik a megjelenéseket és ugye az Isten pénze se lenne elég arra, hogy mindenki mindent megvegyen, ezért mindenki bőszen listákat gyárt és próbáljuk betartani, hogy csak az ott felírt könyveket vesszük meg. Aztán eljön a Könyvhét, kimegyünk és szinte mindenki megszegi a fogadalmát és jóval több könyvvel térünk haza, mint ahogy terveztük:-).
Én is készítettem egy ilyen listát, amin per pillanatnyilag 14 könyv szerepel (tizet engedélyeztem magamnak, úgyhogy ez a lista remélhetőleg még csökkenni fog - de már most tudom, hogy esélytelen a dolog, hisz tegnap "még csak" 12 könyv volt rajta, ma estére hirtelen 14 lett - és még egy hét hátravan a Könyvhétig:-).
A listámról pedig megmutatnék 9 könyvet - a teljesség igénye nélkül:

Cassandra Clare: Elveszett lelkek városa
Könyvmolyképző Kiadó

"Mi az az ár, ami még a szerelemért is túl magas? Amikor Jace és Clary ismét találkoznak, a lány elborzadva tapasztalja, hogy szerelmét és gonosz bátyját Lilith varázslata egymáshoz köti. A Klávé célja megölni Sebastiant, de lehetetlen anélkül végezni az egyik fiúval, hogy a másiknak ne essék bántódása. Alec, Magnus, Simon és Isabelle tündérekkel, démonokkal meg a könyörtelen Vasnővérekkel alkudozik, Clary pedig veszélyes játszmába kezd. A tét nem csak a saját élete, de Jace lelke is egyben. De bízhat-e még a fiúban egyáltalán?
Szerelem. Vér. Árulás. Bosszú. A Végzet Ereklyéi lélegzetelállító ötödik darabjában közelítő sötétség fenyegeti az árnyvadászokat."

Bár angolul már olvastam a könyvet, és értékelés is készült róla, de annyira imádom a sorozatot és Kamper Gergely fordítását, hogy nem kérdés, hogy magyarul is szeretném olvasni és a polcomon tudni:-). (Goodreads: 4,33 - több, mint 70 ezer értékelésből).

Marie Lu: Prodigy - Született tehetség
Könyvmolyképző Kiadó

"Miután sikerül megszökniük a Köztársaság hadseregének Los Angeles-i erődítményéből, June és Day megérkezik Vegasba, és ekkor megtörténik, amire senki sem számított: az Első Polgár meghal, és a fia, Anden veszi át a helyét. Miközben a Köztársaság egyre közelebb sodródik a káoszhoz, hőseink csatlakoznak a lázadó Patriótákhoz, akik segítenének Daynek megmenteni az öccsét, és átjuttatnák őket a Kolóniákba. Cserébe egyetlen dolgot kérnek: June és Day ölje meg az új Elsőt.
Esélyt kapnak rá, hogy megváltoztassák a nemzet sorsát, hogy hangot adjanak a túl rég óta hallgatásra kényszerített nép óhajának.
Ám June hamarosan rájön, hogy az új Első Polgár egyáltalán nem olyan, mint az apja volt. Így hát döntenie kell. Mert mi van, ha Anden valami újnak a kezdete? Mi van, ha a forradalom többről szól, mint veszteségről és bosszúról, haragról és vérről? Mi van, ha a Patrióták tévednek?"

Az idei év egyik nagy kedvence. Ezt a könyvet is olvastam angolul, és kellően ömlengtem is róla :-), de pont ezért szeretném olvasni magyarul is. A fordítás ismét biztos kezekben van, hisz ugyanúgy AncsaT munkája, mint a Legenda és akivel azóta megismerkedtem és végigkövethettem az egész fordítást. Nagyon kíváncsi leszek, hogy milyen lett a végeredmény, mert ahogy láttam, Ancsa még azokra a kisebb-nagyobb bakikra is odafigyelt, amin a kinti szerkesztő szeme átsiklott. (mindemellett olyan humorosan kommentelte végig az egész fordítást, hogy nagyon jól szórakoztunk rajta:-). (Goodreads: 4,32 - több, mint 11 ezer értékelésből).

Jennifer Armentrout: Obszidián
Könyvmolyképző Kiadó

"Az újrakezdés szívás.
Amikor -- éppen az utolsó középiskolai évem előtt -- Nyugat-Virginiába költöztünk, beletörődtem, hogy vastag tájszólású emberek, melléképületek, szakadozó internet és rengeteg unalom tölti majd ki a napjaimat. Amíg észre nem vettem magas, szexi, különös zöld szemű szomszédomat. Az ég kiderült.
Aztán a srác megszólalt.
Daemon dühítő. Beképzelt. Pofoznivaló. Nem bírjuk egymást. Egyáltalán. De aztán, amikor egy idegen rám támadt, és Daemon egyetlen intéssel szó szerint megfagyasztotta az időt -- akkor valami történt. Valami váratlan.
A szédítő idegen a szomszédból megjelölt engem.
Jól hallottad. Idegen. Mint kiderült, Daemon és a húga egy egész galaxisra való ellenféllel néznek szembe, akik mind az ő képességeikre pályáznak, a nyom pedig, amit Daemon rajtam hagyott, olyan fényesen jelzi számukra az utat, mint Las Vegas főútja. Csak úgy úszhatom meg élve, ha Daemon közelében maradok, amíg elhalványul a nyom rajtam.
Mármint ha nem ölöm meg addig én magam..."

Ez a könyv Kelly és Dave nagy kedvence. Kelly értékelést is írt róla, sőt a borítómodellekkel is készítettek interjút. Őszinte leszek, engem angolul a könyv nem varázsolt el annyira, de adok még egy esélyt neki magyarul is. Ha annyian szeretik és ráadásul olyanak is, akiknek sokat adok a véleményére, akkor lehet, hogy csak én olvastam rosszkor. Majd meglátjuk:-). (Goodreads: 4,36 - több, mint 32 ezer értékelésből).

Samantha Young: Dublin Street
Könyvmolyképző Kiadó

"Négy éve az amerikai Jocelyn Butler, hátat fordítva tragikus múltjának, Edinburh-ban kezdett új életet. Joss nem adja át magát a gyásznak, nem néz szembe a démonaival, és senkihez sem akar igazán közel kerülni, de miután beköltözik Dublin Street-i fantasztikus albérletébe, lakótársnőjének jóképű bátyja fenekestül felforgatja féltve őrzött magánéletét.
Braden Carmichael az a fajta ember, aki mindig megszerzi, amit akar. És ő most Jocelynt akarja az ágyába csábítani. Braden, miután megtudja, hogy Joss irtózik a komoly kapcsolatoktól, alkut kínál, amelynek keretében átadhatják magukat a vágyaiknak anélkül, hogy „túlbonyolítanák” a dolgokat. Jocelyn merő kíváncsiságból belemegy az egyezségbe, miközben nem is sejti, hogy a skótot egyetlen cél vezérli: a lelkéig lemezteleníteni a konok lányt…"

Ennek a könyvnek annyira jók az értékelései (a Goodreadsen 4,38-n áll, több, mint 48.000 értékelésből) és  a külföldi könyves barátaim is ódákat regéltek róla, úgyhogy nagyon kíváncsian várom, hogy engem mennyire fog rabul ejteni :-).

Tammara Webber: Egyszeregy
Könyvmolyképző Kiadó

"Egy ismeretlen megmentő.
Egy nyugtalanító titok.
A szerelem nem mindig sima ügy…
A fiú figyelte a lányt, de nem ismerte őt. Aztán egy váratlan összecsapás jóvoltából a megmentőjévé vált…
Tagadhatatlan vonzerő hatott közöttük. Ám a múlt, amelyen a fiú kemény munkával igyekezett felülkerekedni, és a jövő, amelybe a lány őszinte hitét vetette, azzal fenyegetett, hogy elszakítja őket egymástól.
Csak együtt vehették föl a harcot a fájdalom és a bűntudat ellen, nézhettek szembe az igazsággal, és találhattak rá a szerelem nem várt erejére."

Ezt a könyvet anno Kelly mutatta és főleg ő győzött meg arról, hogy ezt olvasnom kell, mert engem a fülszövege annyira nem hozott lázba. Ezen felül számomra az is elég meggyőző, hogy a Goodreadson 4,28-n áll, több, mint 68 ezer értékelésből.

Laurell K. Hamilton: Ezüstgolyó
AGAVE Könyvek

"Anita Blake élete lecsendesedett, majdnem normális hétköznapjait éli St. Louis-ban – már amennyire normális hétköznapokat élhet egy hivatásos vámpírhóhér és szövetségi rendőrbíró – amikor egy vámpír a múltból bejelentkezik. Minden Sötétségek Anyját elméletileg elpusztította egy robbantásos merénylet. Ugyanakkor hogyan lehetséges elpusztítani egy vámpírt, aki megteremtette magukat a vámpírokat? Meg lehet ölni egy istent? Eddig nem sikerült, és most ez az isten, pontosabban istennő, úgy érzi, eljött a nap, hogy végre hatalmába kerítse Anitát és Amerika összes vámpírját.
Minden Sötétségek Anyjának tetteit az vezeti, hogy szentül hiszi: Jean-Claude, Anita és a vérfarkas Richard Zeeman triumvirátusa elegendő hatalmat ruházhatna rá, hogy ismét testet ölthessen, és megvethesse lábát az Új Világban. Csakhogy a test, amire a fogát feni, már foglalt."

Kevesen tudják, de ez a sorozat szerettette meg velem az alakváltók és a vámpírok világát sok-sok (nem is merem elárulni, hogy hány:-) évvel ezelőtt. Hamilton olyan világot hozott létre és olyan karaktereket, amit egyszerűen nem tudok megunni és még mindig lelkesen várom az újabb részeket. Bár a sorozat sok hullámvölgyet megért a kezdeti szinte tökéletes kezdést követően, de úgy tűnik, hogy újra kezd magára találni, így nem kérdés, hogy ahogy a kezembe kerül, rögtön olvasni is fogom Anita, Jean-Claude, Richard és a többiek újabb kalandjait. (Goodreads: 3,77 - több, mint 15 ezer értékelésből).

Paolo Bacigalupi: Hajóbontók
Ad Astra Kiadó

"Húsbavágóan kegyetlen kaland a jövő világában, ahol az olaj ritka kincs, ám a hűség még annál is ritkább. A Mexikói-öböl partján megfeneklett olajszállító tartályhajókat bontanak alkotóelemeikre az elkeseredett szegények. Egy kamaszfiú, Vézna a könnyűbrigádban dolgozik, és rézkábelek után kutat a roncsok gyomrában, hogy teljesíthesse a kvótát. Amikor azonban egy hurrikánt követően a szerencse egy léket kapott luxushajót vet az útjába, Vézna élete legfontosabb döntése elé kerül: fossza ki a hajót, vagy mentse meg az egyetlen túlélőt, egy gyönyörű és dúsgazdag lányt, aki talán egy jobb élethez vezetheti el… ha sikerül megmenekülniük az üldözőik elől. A Hajóbontók 2011-ben elnyerte a Michael L. Printz-díjat és a legjobb ifjúsági regénynek járó Locus-díjat, valamint 2010-ben jelölték az Andre Norton-díjra."

Az Ad Astra Kiadó könyveivel már régóta szemezek és mivel most a disztópiás és posztapokaliptikus korszakomat élem, rögtön lecsaptam erre a könyvre. (Goodreads: 3,74 - több, mint 15 ezer értékelésből).

Kathy Reichs: Virals - Fertőzöttek
Fumax

"Tory Brennan vérében pezseg a kalandvágy. Nem csoda, hiszen a világhírű törvényszéki antropológus, Temperance Brennan unokahúga.
Tory és tudóspalánta barátai, Ben, Hi és Shelton Dél-Karolina egyik félreeső szigetén élnek, de szabadidejükben a Loggerhead-sziget mocsaraiban és a LIRI Kutatóintézet épülete körül ólálkodnak.
Amikor az intézet titkos laboratóriumából kiszabadítanak egy tudományos kísérletekre használt farkaskutyakölyköt, megfertőződnek a kutya-parvovírus egy kísérleti törzsével.
A titokzatos fertőzés örökre megváltoztatja a négy fiatal DNS-ét és életét. Már nem csak barátok – egy falkába tartoznak. Veszélyesek. Fertőzöttek. A fiatalok tudományos kíváncsiságukat és újdonsült adottságaikat felhasználva egy hidegvérű gyilkos nyomába erednek. A kérdés csak az, hogy képesek-e addig életben maradni, amíg elkapják a kegyetlen ismeretlent."

Nagy kedvenceim a genetikailag módosított fiatalok történetei és a barátnőm mutatta ezt a könyvet, hogy biztosan érdekelni fog. Jól ismer és igaza is volt:-). Bár itt nem genetikai módosítás történt, hanem egy fertőzés következtében kapnak különleges képességet, de nagyon kíváncsian várom a regényt! (Goodreads: 3,88 - több, mint 14 ezer értékelésből).

Tracey Garvis Graves: Kötelék
Pioneer Books

"Amikor a harmincéves tanárnőnek, Anna Emersonnak nyári munkát ajánl a Callahan család, hogy tanítsa a fiukat a Maldív-szigeteken bérelt nyaralójukban, gondolkodás nélkül rábólint a trópusi munkanyaralásra. T.J. Callahannek viszont semmi kedve elutazni. Már majdnem tizenhét éves, és ha a súlyos betegsége nem lett volna elég, az első tünetmentes nyarát a szüleivel és rengeteg tanulnivalóval kell töltenie.
Anna és T.J. egy hidroplánon közelítenek az úti céljuk felé, hogy csatlakozzanak a szülőkhöz, amikor a pilóta végzetes szívrohamot kap, ők pedig az Indiai-óceánba zuhannak. Szerencséjükre, kisodródnak egy sziget partjára. De bármennyire is idillikusnak tűnik a hely, gyorsan kiderül, hogy lakatlan, nincs ivóvíz és élelem, sem menedék. Csupán egyetlen céljuk lehet, hogy életben maradjanak, amíg megmentik őket.
A napokból azonban hónapok, sőt évek lesznek, s miközben megtanulják, hogyan gondoskodjanak magukról, Anna rájön, bármilyen veszélyek leselkednek is rájuk a szigeten, az a legnagyobb, hogy T.J. időközben kamaszból férfivá érett."

Erről a könyvről nem sokat hallottam, Kelly mutatta, de a fülszövege rögtön megfogott. Először azt hittem, hogy egy "modernkori Kék Lagúna" történet, de utána láttam, hogy a főszereplőnő és a főszereplő fiú között 13 év korkülönbség van!! Na kíváncsi leszek, hogy mi fog ebből kisülni :-). (Goodreads: 4,17 - több, mint 31 ezer értékelésből).

Ezek azok a könyvek, amelyek biztosan jönnek velem haza. Ezen felül persze vannak még kiválasztottaim, de erről majd ott a helyszínen döntök, hogy megveszem-e őket. És persze mindig ott van a "meglátni és megszeretni" történet is, amivel már sok könyv került hozzám:-).
Sajnos jó pár olyan könyv van, amiket nagyon-nagyon vártunk, hogy megjelenjenek a Könyvhéten, de vagy a fordításuk nem készült el, vagy a nyomdákkal voltak gondok és azért nem vehetjük őket most kézbe. Majd készítünk egy olyan listát is, hogy mik azok, amiket nagyon várunk és nagy valószínűséggel idén még kézbe is vehetünk.

Utószóként még elmondom, hogy Kellyvel szombaton szinte egész nap kinn leszünk, így aki szeretne velünk találkozni, azt szívesen látjuk:-). A Könyvhetet követően pedig mind a ketten azonnal belevetjük magunkat az olvasásba, hogy elmondhassuk, milyenek az új történetek.

Folyt köv a Könyvhét után!

1 megjegyzés:

  1. Jaajjj neee, több ilyen listát neeee így is olyan hosszú az enyém, és most a Kathy Reich is rákerült. Nem is tudtam, hogy új könyve lesz ejnye ejnye pedig az eddigi összese megvan és az azokat imádom, tartalom alapján ez sem lehet rossz :)))

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók