KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2013. november 3., vasárnap

Kiera Cass: Az Elit

Minden kislány arról álmodik, hogy egyszer csak eljön érte a szőke herceg fehér lovon és ellovagol vele az alkonyatban a palotája felé. A lány haja lobog a szélben, gyönyörű szép, hímzett, abroncsos ruhája elterül a ló nyergében...
Ám mi van akkor, ha a herceg egyszerre több lánnyal érkezik a palotába? Mi van akkor, ha a lányoknak kell bizonyítaniuk, hogy alkalmasak hercegnőnek? Ha versengeniük kell egymással? Vajon akkor is kitartanak az álmuk mellett, vagy netalántán újakat szőnek? Mit választanak vajon? És a herceg vajon kit választ?
Izgalmas kérdések, ugye? Kövesd nyomon a Blogturné Klub legújabb könyvturnéját, és Te is részese lehetsz ennek a dilemmának! Hamarosan megjelenik ugyanis Kiera Cass Párválasztó sorozatának régen várt második kötete, Az Elit, a Gabo Kiadó jóvoltából.
Kövesd Te is turné, ismerd meg a vélemyünket a könyvről, tudj meg többet az Elit tagjairól, ismerd meg Illéa divatját, a könyv trailerjét, kukkants bele, hogyan születtek meg a sorozat borítói vagy miért kaszálták el a könyvből készülő sorozatot még az elindulása előtt! S, ha mindez nem elég, nézd meg mi szól Aspen és mi Maxon ellen, és kikapcsolódásként játssz velünk a könyvért indított nyereményjátékunkon!
Isten hozott az Elit blogturnéban!

Gabo Kiadó, 2013
356 oldal
Fordította: Gázsity Mila
Goodreads: 3,95 (több, mint 34 ezer értékelésből)
Besorolás: YA, disztópia

A PALOTÁBA 35 LÁNY ÉRKEZETT. CSAK HATAN MARADTAK. A Párválasztót 35 lány kezdte meg. Mostanra már csak az Elitnek nevezett csoport maradt versenyben Maxon herceg szerelméért, s a harc ádázabb, mint valaha. Minél közelebb kerül America a koronához, annál jobban meg kell szenvednie azért, hogy végre megtudja, kihez húz valójában a szíve. Minden Maxonnal töltött pillanat olyan, akár egy tündérmese, csupa lélegzetelállító, csillogó romantikus kaland. De ha a palotában meglátja őrt állni első szerelmét, Aspent, újra hatalmába keríti a vágyakozás az élet után, amit még közösen terveztek el. Americának rettentően szüksége lenne egy kis időre. Míg azonban ő a kétféle jövő lehetősége között vergődik, az Elit tagjai pontosan tudják, hogy mit is akarnak - s egyre valószínűtlenebbnek tűnik, hogy Americának lehetősége nyílik választani... 

Az első rész után - bár a vége nem volt számomra kifejezetten "körömlerágós, falhozcsapkodós" függővég,
de azért - nagyon vártam a következő könyvet. Vártam, hogy mi lesz a megmaradt 6 versenyzővel, mert éreztem, hogy nem lesz könnyű menet, még úgy sem, hogy Maxon herceg nagyon odavan Americáért. Azzal, hogy már csak hatan maradtak, a verseny véresen komollyá válik. Már nemcsak randevúkra kell járni a herceggel, nemcsak vacsorázni kell vele vagy sétálniuk a parkban, hanem komoly feladatokat kell megoldaniuk. Olyan feladatokat, amelyekkel majd királynőként is szembesülhetnek. És ezek a próbák egyáltalán nem könnyűek és a lányoknak minden tudásukat be kell vetniük, hogy helyt tudjanak állni a versengésben.
America pedig az előző részben biztos lehetett abban, hogy a helye ott van a befutók között, de a helyzet
mostanra megváltozott. Sokat hezitál a két fiú között, folyamatosan időt kér és ahogy előre megjósoltam, maga se tudja még mindig, hogy mit akar és ezzel a biztosnak látszó helyét kezdi elveszíteni. Aspen türelmesen vár és örül ennek, hisz eddig teljesen esélytelennek tűnt a herceggel szemben, ellenben Maxon türelme véges. Neki egy olyan társ kell, aki mellette áll, támogatja és legfőképpen őt szereti. És bár nagyon kedveli Americát, hajlandó megnyílni neki és megmutatni a csillogás árnyoldalát, beavatni őt a Palota titkos dolgaiba is, de ha a lány nem biztos a dolgában... akkor keres másik párt magának. A választható lányokból pedig még mindig van bőven, America pedig most már komoly ellenfelekkel áll szemben, akik hajlandóak keményen küzdeni a hercegért vagy a koronáért vagy akár mind a kettőért.
Maxon herceg
A két fiú közül - az előző részben - nálam Maxon volt a biztos befutó. Aspen végig idegesített, hiába ellenállhatatlan a kinézete, de a tettei alapján én America helyében rettenetesen gyorsan elfelejtettem volna a fiút. Persze Aspen még mindig a Palotában van, hiszen egyrészt jó testőr, másrészt a szerelmi háromszög nélküle nem működött volna:-). Viszont legnagyobb megdöbbenésemre a fiú sokat fejlődött az előző részhez képest és amennyire eddig elviselhetetlen volt számomra, lassan már a "kedvelem" státuszt közelíti meg. A szolgálólányai mellett a fiú lesz America biztos támasza, aki mindig mellette áll és ugyanazt a hűséges szerelmest alakítja. Maxon viszont a "szőke herceg fehér lovon" státuszából visszacsúszott, sok olyan tette volt, amiért legszívesebben megcsapkodtam volna a sokat emlegetett "péklapáttal" - tudom, "pasi a javából", de akkor is:-). 
Nem tudom, hogy az írónőnek tanácsolták-e vagy magától jött rá vagy direkt így tervezte, de az első részben amennyire kiszámítható volt a két főszereplő férfi és a történet fonala, most olyanannyira sikeresen összegubancolta az egészet, hogy most már végképp nem tudni, hogy mi lesz a vége ennek a "játéknak". Még bármi megtörténhet.
Tetszett, ahogy drámát vitt bele a történetbe, ahogy megmutatta a szereplők gyengébb és erősebb oldalát is, ezzel elérve azt, hogy most már senki sem fekete vagy fehér, hanem inkább a szürke különféle árnyalatai. Nagyon élveztem, ahogy kiélezte, hogy nem mindig az a legnagyobb ellenségünk, aki annak látszik és láthattuk, hogy mi történik azzal, aki ellenszegül a hatalomnak. Még mindig tökéletes leírásokat kapunk a Palotáról, a rendezvényekről és az érzelmi viharokról is - imádtam ezekről olvasni. A lányokat - így, hogy már nincsenek annyian - jobban megismerhettük, már nem csak névtelen játékosok, hanem sorsokat, embereket is tudunk a nevekhez kötni. Külön meg kell említenem Marlee-t, aki számomra a bátorságával hamar beküzdötte magát a kedvenc szereplőim közé.
Aspen
Ami viszont számomra probléma volt, az még mindig a lázadók. Azt ugye tudjuk, hogy az Északiak csak rongálni törnek be és zűrzavart kelteni, a Déliek pedig ennél sokkal veszélyesebbek, ők ölni is készek, ha arról van szó, de ha csak egy picivel többet megtudhatnánk róluk végre, annak örülnék. Persze, a naplóval és azzal együtt, hogy EGYSZER már elhagyták a Palota falait, kapunk egy iciri-piciri ízelítőt abból, hogy a lázadók milyenek lehetnek és hogy mi miért történik. De ezzel nem választ kapunk a kérdéseinkre, hanem még több kérdés merül fel inkább... Engem speciel nagyon érdekelne, hogy mi folyik a külső helyszíneken, mi történik a lázadók között, hogy mi az oka az északiak és a déliek különböző típusú támadásainak. És a kérdésem még mindig ugyanaz, mint az első résznél: milyen őrsége lehet a Palotának, ha a lázadók csak úgy lazán betörnek néhanapján? Hogy tudják egyáltalán a hatalmat fenntartani, ha a Palotát se képesek 100%-ban megvédeni? Ez egy picikét még mindig sántít nekem... 

Összességében ez a rész sokkal jobbra sikerült, mint az első, a cselekmény izgalmasabb volt, az érzelmek forróbbak lettek, több dráma került bele, valahogy komolyabbá vált az egész. De az előbb felsorolt hibák miatt még mindig nem tudom megadni neki a maximális "lepkét", bármennyire is szeretném. Viszont abból kiindulva, hogy számomra mennyit fejlődött a történet, úgy érzem, hogy a harmadik rész kiérdemelheti a maximális pontszámot, abban az esetben, ha az írónő képes továbbvinni ezt a fejlődést. Kiera kérlek szépen kezdj valamit a lázadókkal és akkor megadom neked a maximális "lepkézést"! Nagyon-nagyon várom a harmadik könyvet, hisz a mostani befejezés alapján még bármi megtörténhet! (Úgy is, hogy azok táborát erősítem, akik szerint a harmadik rész címe eléggé elspoilerezi a történet végét..)

Borító: Egy szó van rá. Gyönyörű. Ennek a sorozatnak a történethez illő, csodaszép borítót terveztek, és minden egyes rész hozza a várt formát. Köszönöm a kiadónak, hogy meghagyta az eredeti borítót!

Kedvenc karakter:  Maxon, Aspen (igen, végül bekerült ide:-), America, Marlee, Carter

Szárnyalás: az éjszaka a titkos kamrában (hogy ki volt ott kivel és mit csináltak, azt nem árulom el:-)

Mélyrepülés: a vesszőzés

Érzéki mérce: Alakul valami, alakul.. csak kérdés az, hogy kik között?:-) (de persze minden csak a YA keretein belül:-)

Értékelés:

A könyvet ITT meg is rendelheted.

Blogturné extra - Az elkaszált tévé sorozat

Ahogy sok más, könyvként sikeres sorozat, úgy a Párválasztó sem kerülhette el a sorsát, hiszen az egyik nagy amerikai tévécsatorna nagyon hamar lecsapott rá, hogy sorozatot készítsen belőle. 2012-ben látott napvilágot a hír, miszerint a CW sorozatot készít a könyvekből. Az a CW, akinek a neve olyan sorozatokat fémjelez, mint a The Vampire Diaries (Vámpírnaplók), The Secret Circle, Arrow (A zöld íjász), Supernatural (Odaát), Smallville, One Tree Hill (Tuti gimi) Gossip Girl (A pletykafészek) - hogy csak a nálunk ismertebbeket említsem. Az írónő és a rajongók öröme határtalan volt.
A csatorna még abban az évben berendelte a pilotot, amit Vancouverben leforgattak, a főbb szerepekben:

America Singer - Aimee Teegarden  Maxon herceg - Ethan Peck

 Aspen Leger - William Mosely
(a képek a forgatáson készültek, de ha engem kérdeztek, szerintem Americát eltalálták, de a két fiút nagyon nem... de ez csak magánvélemény:-)

IDE kattintva pedig egy jó pár képet láthattok az első forgatásról.
 
Sajnos az első pilot nem sikerült elég meggyőzőre, mert a CW végül nem rendelte meg a sorozatot arra az idényre.
Persze hamar felröppentek a hírek, miszerint a történet tetszik a csatornának, nem adták fel a megfilmesítést, Mark Pedowitz (a csatorna elnöke) pedig azt nyilatkozta, hogy imádja ezt a műfajt, olvasta az Éhezők Viadala trilógiát, így új forgatókönyvet írtak, lecserélték a szereplőgárdát és 2013-ban újra forgatták a pilotot, ráadásul Budapesten - a Néprajzi Múzeumban és fenn, a Budai Várban. Képeket ITT láthattok a forgatásról, sőt mivel volt magyar statiszta is a forgatáson, pár tweetet is olvashattok tőlük.
És az új főszereplők:
America Singer szerepére Yael Grobglas izraeli színésznőt választották ki, Maxon herceg szerepére Michael Malarkeyt, Aspen Leger szerepére pedig Lucien Laviscountot szerződtették.

Lucien Laviscount, Yael Grobglas és Michael Malarkey
Az írónő pedig azt nyilatkozta, hogy a CW a második pilotnál az érettebb korosztályt célozta meg, a szereplők is idősebbek a könyvbeli szereplőknél, keményebbek lettek és komorabbak. 
Sajnos az új szereplők, az új helyszín és az újraírt forgatókönyv se hozott szerencsét, mert újra jegelték az egészet. Ebben az esetben viszont megkaptuk a választ is a miértre.
2013-ban két királyos, palotás pilotot forgattak le, két sorozat lett betervezve, a The Selection (Párválasztó) és a Reign. A tesztvetítésen a Reign jobban teljesített, a csatorna pedig úgy döntött, hogy az ilyen típusú sorozatból egy is elég, így a Reign maradt és a The Selection ismét kényszerpihenőjét tölti. 

Én azért személy szerint kíváncsi lennék erre a történetre vásznon is, remélem egyszer azért leforgatják...

Angolul tudóknak, pedig íme a The Selection második pilotjának a forgatókönyve:


Nyereményjáték

A Selection könyvsorozat második kötetének megjelenése kapcsán ezúttal mi is egyfajta "szelektálós" játékra invitálunk Titeket!

A blogturné valamennyi résztvevőjének blogján a Nyereményjáték címszó alatt találtok egy-egy képet. A
képek közül 6 összefüggésbe hozható valamiként a könyvvel, van közt ük kapcsolódási pont, valamiféle egyezés. Egyet kivéve. Ez egyfajta kakukktojás, vagy mondjuk úgy: Az Egyetlen - ami kilóg a sorból.

Gyűjts össze mind a hét képet, és a rafflecopter doboz megfelelő mezőjébe írd be ennek az Egyetlen képnek a megnevezését, ami a könyvvel NEM hozható összefüggésbe.
Láss neki!  Szelektálj!



A blogturné állomásai


Október 28      Roni Olvas - Az Elit tagjai
Október 29      Dreamworld - Párbaj: Aspen vs. Maxon
Október 30      MFKata gondolatai - Trailer
Október 31      Deszy könyvajánlója - Hogyan készült a borító?
November 1     Szilvamag 
November 2     Nem harap a... - Illéa-i divat
November 3     Kelly Lupi olvas - Az elkaszált CW sorozatról

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók