KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2013. november 28., csütörtök

Ruta Sepetys: Kalitkába zárt álmok


Ruta Sepetys nevét már sokan megjegyezték az Árnyalatnyi remény című világsikerű könyve kapcsán. Íme az újabb remekmű, a napokban megjelenő Kalitkába zárt álmok. Tartsatok velünk, a blogturné állomásain sok érdekességet tudhattok meg a történettel kapcsolatban, és meg is nyerhetitek a Maxim Kiadó által felajánlott 3 példány egyikét.

Maxim Kiadó 2013. december 11.
Fordította: Szűr-Szabó Katalin
352 oldal
Goodreads: 4,07
Besorolás: YA, történelmi, coming-of-age

1950-et írunk, és miközben New Orleans francia negyedében titkok fortyognak, a tizenhét éves Josie Moraine csendben szövögeti álmait. A helyiek között csak a bordélyban dolgozó prostituált anyjáról ismert Josie többet szeretne kicsikarni az életből, mint amit New Orleans kínálhat. Tervet kovácsol hát, hogy maga mögött hagyhassa a várost, de a negyedben történt rejtélyes haláleset olyan nyomozásba sodorja, ami próbára teszi az anyja, a lelkiismerete és a Conti Street rideg madámja, Willie Woodley iránti hűségét.
Ruta Sepetys magával ragadó jellemeket teremt, akárcsak a világon mindenütt nagy sikert aratott Árnyalatnyi remény című első regényében. A gazdag cselekményben titkok és hazugságok hálója szövődik, és a kísértő emlékeztető, hogy döntéseink sorsunkat alakítják.

Josie Moraine leghőbb vágya bejutni a Smith Egyetemre, de 1950-ben, New Orleans francia negyedében egy szegény, fiatal nőnek ez szinte lehetetlen. Jo 11 éves kora óta önálló, egy könyvesbolt feletti lakásban él, ahol napközben dolgozik is. Kora reggelenként más munkája is van, ő takarítja Willie Woodley bordélyházát, azt a házat, ahol az anyja is dolgozik. Willie-vel különleges kapcsolatban állnak, a kegyetlenül szívtelen igazi anyja helyett a bordélyház madamja az, aki igazából törődik vele. Még azt is felajánlja, hogy kifizeti egy helyi főiskola tandíját, de Josie olyan helyen akar tanulni, ahol senki sem tud a múltjáról, ahol tiszta lappal tud indulni..
Josie-nak kapóra jön, hogy a város egyik legbefolyásosabb emberét kapja rajta a bordélyházból kifelé jövet, ravasz tervet sző, hogy ajánlólevelet szerezzen a férfitól.
Közben a francia negyedben egy bűncselekményről suttognak, egy gazdag turistát, aki Josie könyvesboltjában is járt, szilveszter éjjel meggyilkolták. A lányt szíven üti az eset, mert szimpatikus volt a pasas, Forrest Hearne néhány perces ismeretségük alatt rájött arra, milyen ambíciók dolgoznak a lányban, és Jo lubickolt ebben a figyelemben. Ezek után még mellbevágóbb megtudni, hogy az anyjával látták utoljára a férfit.

Josie az egyik legerősebb karakter a young adult műfajban, akit volt szerencsém megismerni. Ő meséli a történetet, ami már az első oldaltól magával ragadott. Egy olyan lázadó lélek lakozik benne, aki megérdemli, hogy elérje a vágyálmait. Keményen megdolgozik minden egyes dollárért, amit gondosan félretesz. Szerető emberek veszik körül, akik próbálnak segíteni a maguk módján, senki sem vonja kétségbe, hogy ennek az okos lánynak egyetemen a helye.
Willie az egyik legérdekesebb karakter volt számomra. Sokkal inkább anyja Jo-nak, mint a valódi biológiai anyja, egyengeti az útját, védeni próbálja, cserébe őszinteséget és bizalmat vár. Nem veri nagy dobra, de aranyból van a szíve és mindig higgadtan viselkedik, remekül kezeli a zűrös helyzeteket. Louise Moraine és Winnie között éles az ellentét, Louise illúziókat kerget, könnyen befolyásolható. Fájt olvasni, hogy mennyire érzéketlenül viselkedik a lányával, önző módon kizárólag a pénzzel és pasikkal foglalkozik, mintha a lánya a világon sem lenne. Sőt, még attól sem riad vissza, hogy meglopja a saját kislányát.
Két fiú játszik komolyabb szerepet Jo életében. Patrick 21 éves, együtt dolgoznak a könyvesboltban, mely Patrick apjáé. A srác művelt, zongorázik és évek óta a legjobb barátja a lánynak.
Jesse a jóképű főiskolás srác, aki gyakran keresztezi Josie útját, kedves, édes srác. Nagyon drukkoltam, hogy a fiúzás terén félénk Josie egyszer csak megnyitja a szívét ennek a fiúnak.
Csodálom a szerzőt, tökéletes olvasásélményben volt részem, nem csak a történet hangulatát imádtam, hanem megszerettem a szereplőket is. A könyv abszolút karakter-orientált. A főbb szereplőkön kívül is annyira színes a többi karakter palettája, a bordélyház lakói egytől egyik valódi, élő emberek. Kokós, a sofőr, nos, őt aztán nem volt nehéz magam elé képzelni. Bölcs beszólásai éppúgy az életből valók voltak, mint Frankie, az információ szolgáltatóé, mintha egy korabeli filmből léptek volna elő.
A történetet különlegessé teszi a cselekménynek gyakran helyszínt adó bordélyház. Nem gyakran találkozunk ifjúsági könyvben ilyen közelről ezzel a "legősibb mesterséggel", az üzleti vonatkozásával, de mint ahogy bármelyik rész ebben a könyvben, nem hozható fel semmi kifogás a tartalom ellen. Az írónő stílusa zseniális, gyönyörű mondataival lenyűgözött, leírásai, hasonlatai csodásak. Érzed a hőséget, a párát, a szagokat, az éjszakát, ott vagy New Orleansban, ebben az egyedülálló hangulatú városban. 
Nagyon élvezetes bepillantás ez a regény a történelem ezen szakaszába. A társadalmi különbségeket hitelesen ábrázolja az írónő, megfigyelhetjük a megtört lelkű gazdag emberektől kezdve a sokkal boldogabb, de szegény sorban élőket. 
Meglehetősen mély kutatást igényelt ez a könyv a szerzőtől, de úgy érzem, minden fáradtságot 200%-ban megért. Érezni lehet a két fő helyszín közötti szimbolikát, mint életforma választást ebben a városban, a könnyű pénzszerzési lehetőséget ígérő bordélyház - a város bűnös oldala, vagy a szellemi fejlődést nyújtó könyvesbolt.
Egy csodálatos, többrétegű felejthetetlen történet kerekedett az írónő tollából, új kedvencet avattam.
Ruta Sepetys
Borító: Az eredeti borítót kaptuk, hangulatában és színvilágában is remek.

Kedvenc karakter: Josie, Jesse, Patrick, Willie, Kokós

Szárnyalás: New Orleans, New Orleans, New Orleans

Mélyrepülés: Megint egy rossz szülő. De ez tényleg a mocsárba való.

Érzéki mérce: Bizonyos témák érintése miatt 15 éves kortól ajánlom.

Értékelés: 
 Blogturné extra:  Casting



Ha megtetszett a könyv, november 30-ig 30% kedvezménnyel megrendelheted itt:

https://docs.google.com/forms/d/1hlwGnkD95CozyQejdxani7d0a8VgyefWZiIsXhIVz1o/viewform
 Beleolvasó:
Nyereményjáték:

a Rafflecopter giveaway

További állomások:

Nov. 23. Roni olvas  
Nov. 24. Book Heaven  
Nov. 25. MFKata gondolatai  
Nov. 26. Kristina blogja  
Nov. 27. Deszy könyvajánlója  
Nov. 28. Kelly Lupi olvas
 

3 megjegyzés:

  1. a roni olvas és a bookhaven nem látszik a dobozban :(

    VálaszTörlés
  2. Szia! Ne haragudj, hogy ilyen kérdéssel zaklatlak de nagyon megtetszett ez a regény és mivel még nem olvastam és van egy nyereményjáték szeretném megnyerni. Egy kérdésre kéne válaszolni de sajnos így olvasás hiányában nem tudom. (Nem is értem miért ilyeneket kérdeznek, mikor pont a könyvet lehet megnyerni...)
    Ha tudod rá a választ kérlek írd meg nekem hogy én is elolvashassam ezt a könyvet!

    Milyen játékot játszik Patrick és Josie a könyvesboltban, a Kalitkába zárt álmok című regényben?

    Nagyon köszönöm!!!!!
    Üdv:
    Gica

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, ez nem hétköznapi két szóval leírható játék volt:) Ha bejött egy vevő a könyvesboltba, valamelyik ujjukat a pultra tették, így tippelték meg, a vevő vajon milyen könyvet fog keresni, romantikus, utikönyvet, vagy történelmi regényt, stb.

      Törlés

Rendszeres olvasók