KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2014. február 13., csütörtök

Together Thor'sday - Stephanie Perkins: Anna és a francia csók - Notre Dame

Akárhogy is nézzük az olvasás szubjektív, magányos tevékenység. Amit olvasunk, az a miénk, a saját emlékünk, a saját tapasztalatunk, a saját világunk. Amit olvasunk, azt a saját magunk képére formálva teremtjük meg a saját képzeletünkbe, a saját zárt elménkben. S nem is kérdés, hogy ez más nekem, mint Neked vagy bárki másnak.
De mennyire más? Mit gondol más másként, mint én? Ha én így látom, vajon más hogyan? Ha nekem ez a legkedvesebb, vajon másnak miért más az?
Ezekre a kérdésekre alapozva született meg a Together Thor'sday rovat ötlete, amelynek keretein belül, megosztjuk egymással az aktuális, friss olvasási élményeinket, és összevetjük, hogy kinek mi a a könyvben a kedvenc jelenete / idézete / szereplője, mi rázta meg a leginkább, mit szeret benne a legkevésbé, stb.
Together - vagyis együtt: Roni olvassal és MFKatával, akiknek a véleményét a saját oldalaikon olvashatjátok el!
A 2. Together Thor'sday olvasmányunk Stephanie Perkins: Anna és a francia csók című regénye. S mivel a regény amellett, hogy egy bűbájos, édes, szerelmi történet, mondhatni egyúttal egy igen szemléletes és képszerű útleírás is - pontosabban Párizs városának csodás bemutatása - varázslatos, hangulatos helyszínekkel, érdekes leírásokkal. És bizony ezt olvasva, Párizs utcáin legnagyobb nevezetességei előtt járva ki ne érezné úgy, hogy *bár ott lennénk, bár odalátogathatnánk!"

Így aztán odalátogattunk... Hárman három helyszínen jártunk, ki ezért, ki azért. Látogassatok el velünk Ti is a könyv legcsodálatosabb helyszíneire, s tudjátok meg, miért is választottuk ezeket!
Az én választásom pedig arra a csodálatos, talán az Eiffel-torony mellett a leginkább közismert párizsi épületre esett, amit volt szerencsém személyesen is látni és azóta se tudok betelni vele:

Notre Dame - Párizs

Elhelyezkedése: Párizsban, az Ile de la Cité-n, a Szajna partján található.

Belépés: A katedrálisba a belépés ingyenes, de a toronyba csak 8.-€ belépő kifizetésével lehet felmenni
26 év alatt az EU állampolgárainak ingyenes

Nyitvatartás: Minden nap 08:00 - 18:45, szombaton és vasárnap 08:00 - 19:15
Nyáron (június, július, augusztus) szombaton és vasárnap 10:00 - 23:00 van nyitva

Érdekesség: 1572-ben itt történt a legkülönösebb esküvő. Az oltárnál a katolikus Marguerite de Valois várta a vőlegényét, Navarrai Henriket, aki csak a küszöbről mondhatta el a házastársi fogadalmát, de be nem léphetett. Később Navarrai Henriket itt koronázták királlyá, és innen ered a híres mondás is: "Párizs megér egy misét!"

A leghíresebb könyv, amelyek szerepel:
Victor Hugo: A párizsi Notre-Dame

A Notre Dame az Anna és a francia csókban
A helyszín többször is felbukkan a könyvben, hisz a Notre Dame-t senki nem tudja elkerülni, aki Párizsban él vagy csak oda látogat.
Először akkor találkozunk vele, amikor St. Clair elviszi Annát várost nézni és természetesen a Notre Dame-nál kötnek ki. 
"És aztán, amint visszafordítjuk a tekintetünket a folyó irányába, meglátom.
A Notre-Dame-ot.
Felismerem a fényképekről, természetesen. És ha a St. Etienne katedrális, akkor semmi, de SEMMI sem hasonlítható a Notre-Dame-hoz. Az épület olyan, akár egy óriási gőzhajó, amely lassan úszik lefelé a folyón. Masszív. Hatalmas. Fenséges. Pompás kivilágítása furcsa módon Disneylandre emlékeztet, de sokkal varázslatosabb bárminél, amit Walt valaha is megálmodott. Zöld kúszónövények sokasága folyik lefelé a falakon, egészen a vízig, teljessé téve a tündérmesét."
Itt derül ki az addig tökéletesnek hitt fiú egyik "hibája", mégpedig az, hogy betegesen fél a magasságoktól. És a Notre Dame tűnik fel abban a jelenetben is, amit az egyik legromantikusabb résznek gondolok: amikor Anna párizsi tartózkodásának már csak pár hete marad hátra, rádöbben, hogy még nem járt a Notre Dame-ban. És elrohan, hogy megnézze. És persze felmegy a toronyba, hogy onnan is körülnézzen. És majdnem felér, amikor kiderül, hogy St. Clair minden félelmét legyőzve utánamegy. Még úgy is, hogy majd belehal, annyira retteg. De neki az, hogy Annával találkozzon és elmondjon neki valamit, mindent megér. Még azt is, hogy fel kell jutnia oda, ahova a józan esze sosem engedné fel. Ez számomra végtelenül romantikus rész volt! :-)

A Notre Dame képekben:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók