KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2014. április 28., hétfő

L.J. Smith: Titkos kör - A beavatás

A Könyvmolyképző a Könyvfesztiválra hozza el nektek L.J. Smith: Titkos kör - A beavatás című regényét. Április 26 - 30 között egy-egy blogger fogja Nektek bemutatni Cassie, Diana, Faye, Adam és a többiek különleges történetét. Az értékelések és a játék mellett olvashattok kedvcsináló idézeteket, illetve extrákat a salemi boszorkányokról, a könyvből készült tévésorozatról és a különfélre borítókról.

Könyvmolyképző, 2014
240 oldal
Fordította: Komáromy Zsófia
Goodreads: 3,87
Besorolás: YA, fantasy, boszorkány

"Miután kénytelen volt a napfényes Kaliforniából a borongós New Englandbe költözni, Cassie visszasírja régi életét. Ugyanakkor furcsa kötődést érez egy csapat ijesztő kamaszhoz, akik az iskoláját uralják. Beavatást nyer a New Salemet évszázadok óta uraló boszorkányok rendjébe, bekerül a Titkos Körbe, amely egyszerre jelent mámorító izgalmat és halálos veszélyt. Ám amikor beleszeret a titokzatos és érdekes Adambe, Cassie-nek döntenie kell, hogy ellenáll-e a kísértésnek, vagy szembeszáll a sötét erőkkel, hogy megkapja, amit akar – még ha ez azt is jelenti, hogy elég egyetlen rossz döntés, és utolérheti a vég."

A CW amerikai tévécsatorna 2011-ben kezdett vetíteni egy boszorkányokról szóló, YA tévésorozatot, Titkos kör címmel. Már a bemutatója is felkeltette a kíváncsiságomat és a sorozat is azt hozta, amit szerettem volna. Fiatalokról szólt, különleges képességekkel, izgalom, rejtély, bonyodalom, lávsztori, mindez egy baljós, tengerparti kisvárosban. Sajnos a sorozat nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket és a csatorna egy évad után elkaszálta (erről majd egy későbbi extrában olvashattok). Már a sorozat nézése közben elkezdtem utánanézni, hogy ez könyvben is létezik-e, mert érdekelt a történet nagyon. Igen, létezett. Lisa Jane Smith írta. Az a L.J. Smith, aki a Vámpírnaplók szerzőjeként vált ismerté itthon. Ekkor kezdtem el félni igazán, hiszen a Vámpírnaplók, amennyire jó kis sorozat a tévében, annyira olvashatatlan regényként (jó darabig kitartottam Damon miatt, de végül feladtam, annyira se füle, se farka lett a történet).
Azért utánanéztem jobban a sorozatnak és a rajongók minden lelkesedésükkel próbálták elmagyarázni, hogy ne hasonlítsuk össze a két sorozatot, ez tényleg jó, sőt, jobb, mint a tévésorozat. Ekkor lettem végleg kiváncsi a történetre és nagyon örültem, amikor kiderült, hogy itthon is megjelenik.

Mivel ebben az esetben a tévésorozatot hamarabb láttam, minthogy a könyvet olvastam volna, így kénytelen-kelletlen folyamatosan hasonlítgattam a kettőt egymáshoz. De el kell, hogy mondjam, a szereplőkön kívül, és azon kívül, hogy boszorkányokról szól mind a kettő, teljesen eltér egymástól a két történet.

A regény New Salemben játszódik, egy zord hangulatú, észak-amerikai tengerparti kisvárosban. A városkát és a hangulatát is nagyon eltalálta az írónő, szinte magam előtt láttam a baljós nevű Varjúrév utat, a hozzá tartozó ódon házakkal. Cassiék háza külön tetszett, szívesen bebarangoltam volna én is – és hogy közvetlen lejárata volt a tengerpartra! Imádtam.
A történet főszereplője Cassie, vele indul a sztori, egy nagymúltú boszorkány család sarja, aki elől eddig mindenki titkolt mindent. Pár dolog persze már korábban is felbukkan a képességeiből, de még így teljes megdöbbenéssel fogadja, amikor kiderül a családja története és hogy hová is tartoznak. Mivel még csak ismerkedik mindennel, így hiába ő a főszereplő, de könyvet egyértelműen Faye uralja, akárhogyan is nézzük. Ő a new salemi, fiatalokból álló boszorkánycsapat „rosszlánya”, ő az aki tényleg megtestesítője annak, amit a legtöbben a boszorkányra értenek. Bár kinézetre nem az a bibircsókos, fekete macskás, seprűn lovagló öregasszony, sőt, ő a Femme Fatale a legtöbb fiú számára az iskolában, de kavarásban, rosszindulatban teljesen az élen jár. Szabadszellemű, különc, felelőtlen, pimasz és rettentően önző. Ezt még tetézzük azzal, hogy varázsolni is képes és akkor megkapjuk Faye Chamberlaint. Mégis, a viselkedése ellenére is egyelőre számomra ő a legizgalmasabb karakter ebből az egész társaságból.

A kis csipet-csapat fontos tagja még a jószívű Diana, a Kör vezetője, ő az, aki a viszályokat elsimítja a
társaságban, ő az ütközőpont az ellentétek között. Cassie-vel a kapcsolata egyelőre nagyon jó, de szerintem ez csak idő kérdése, hogy megváltozzon:-).
És persze nem feledkezhetünk meg Adamról sem, aki bár egyelőre kevésbé fogott meg, mint a filmsorozatban, de így is kellően érdekes karakter. És az külön pluszpont, hogy van egy kutyája is!
A Kör itt tizenkét emberből áll, így sok a plusz szereplő, de róluk túl sok mindent nem tudunk meg egyelőre. Még akit meg lehetne említeni, az Melissa, Faye legjobb barátnője és Nick, a Kör egyik fiú tagja, de egyelőre ők se zavarnak túl sok vizet.

Ez a második olyan boszorkányos történet, ami alapján egyre inkább vonzódom ehhez a természetfelettihez. A mágiájuk teljesen természetes, kristályokhoz, gyógyfüvekhez kapcsolódik egy kis saját mágiával tetézve. Annyira egyszerűnek tűnik, amit csinálnak, hogy szinte én is szívesen kipróbálnám, hátha nekem is sikerülne a varázslatuk.
Szerelmi szál persze itt is van. De abból a szempontból izgalmas, hogy bár itt is megvan a szerelmi háromszög, de most a változatosság kedvéért egy fiú szeret két lányt. Hogy mi sül ki ebből? Jó biztosan nem, főleg, hogy mindegyik szereplője a háromszögnek erős képességű boszorkány:-). De majd meglátjuk!

Egy dolog volt számomra kicsit furcsa. Ugye a Kört tizenkét ember alkotja, ahogy már írtam is. A Beavatásnál csak tizenegyen vannak jelen, mert Adam nincs ott. Akkor hogyan sikerül mégis a szertartás? Ha valaki ezt elmagyarázza nekem, azt megköszönném:-).

Összességében nem okozott csalódást, sőt tetszett a sorozat nyitókötete, látszik, hogy egyelőre csak az elejénél tartunk, az írónő még csak most mutatja be a szereplőket és kezdi kavarni a történet szálait; sok még a tinidráma, kapunk egy kis izgalmat, boszorkánymágiát, gyilkosságot, egy kevés romantikát is. Érdeklődve várom a következő részt, mert ahogy mondtam, a filmsorozat sokban eltér (eddig) a regénytől, így valószínűleg a folytatás is más lesz (bár van egy pár szereplő és szál, amit kifejezetten szeretnék, ha a regényben is benne lenne:-).

Borító: Tetszik, elegáns, különleges, illik a sorozathoz.

Kedvenc karakter: Faye

Szárnyalás: a helyszín, New Salem

Mélyrepülés: -

Érzéki mérce: ez még nagyon a történet eleje. Egy-két csók elcsattan, de minden még csak most alakul:-).

Értékelés:  
 
Blogturné extra - a tévésorozat karakterei



Cassie Blake - megformálója Britt Robertson
A színésznő mély benyomást tett Kevin Williamson producerre a Sikoly 4 filmben nyújtott alakításával, ezért más szóba se került nagyon Cassie Blake szerepére.
Érdekesség - Cassie a könyvben barna hajú.







Adam Conant - megformálója Thomas Dekker
Érdekesség - Adam a könyvben sötétvörös hajú.









Faye Chamberlain - megformálója Phoebe Tonkin
Ausztrál színésznő és ha eredeti nyelven nézzük a sorozatot, néha kihallani az ausztrál akcentusát.
Elég sok természetfeletti lényt alakított már - volt sellő a H2O: Egy vízcsepp elégben, játszott boszorkányt a Titkos körben és most vérfarkast játszik a Vámpírnaplókban és az Originals sorozatban.





Diana Meade - megformálója Shelley Hennig
Érdekesség - a könyvben Diana szőke hajú.









Melissa Glaser - megformálója Jessica Parker Kennedy








Nick Armstrong - megformálója Louis Hunter










Nyereményjáték

Aki egy varázskör tagja, annak a mindennapi élet rutinjához tartozik a varázslás, a különböző varázsigék és varázstárgyak begyűjtése. De mire van szükségünk ahhoz, hogy egy Kör tagja lehessünk? A turné minden állomásán elrejtettünk egy-egy “hozzávalót”, melyet a bejegyzésben más színnel kiemelt betűkből kell összeraknotok.
A nyeremény ezúttal sem marad el! A játék végén kisorsolunk egy-egy példányt a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott 3 darab Titkos kör - A beavatás könyv egyikéből.

Játékszabályok:

1.) Kedveld a Blogturné Facebook oldalát! (KÖTELEZŐ)
2.) Kedveld a Vörös Pöttyös? Szeretem Facebook oldalát! (KÖTELEZŐ)
3.) Írd be a helyes megfejtéseket! (KÖTELEZŐ)
4.) Oszd meg a turnét! (NEM KÖTELEZŐ)
5.) CSAK MAGYARORSZÁGRA szállítunk!


A blogturné további állomásai:


Április 26 - Dreamworld
Április 27 - MFKata gondolatai
Április 28 - Kelly Lupi olvas
Április 29 - Insane Life
Április 30 - Media Addict

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók