KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2014. június 19., csütörtök

James Lecesne: Trevor

Tilos az Á Könyvek  2014
96 oldal
Fordította: Moldova Júlia
Goodreads: 3,29
Besorolás: glbtq, YA, realista

Trevor egy vidám, jó humorú, tizenhárom éves fiú, de otthon és az iskolában különcként kezelik. Trevor művész szeretne lenni, mégpedig olyan, aki megváltoztatja a világot. De miért vesz föl csillogó Lady Gaga-jelmezt halloweenkor? Trevor szerint azért, mert jól néz ki, és amúgy is Lady Gaga a példaképe. A többieknek erről teljesen más a véleménye. Egy ideig a szülei és a barátai is megpróbálnak úgy tenni, mintha Trevor egy átlagos srác lenne. Hisz ez volna a legjobb, nem? Könnyebb elfogadni azt, aki olyan, mint te vagy én. Ha valaki nagyon más, akkor mindenki félrenéz, és reménykedik, hogy nem jól látja. De Trevor különleges, tehetséges és más, és ilyen is akar maradni. De meddig úszhat szemben az árral?
A Trevor egy fordulatos, amerikai kisregény a kamaszkori útkeresésről, a másságról és az elfogadásról. Elfogadni magunkat és egymást nem a legegyszerűbb, de a legszebb feladat a világon.

Nagyon kíváncsi voltam erre a könyvecskére, elsősorban abból a szempontból, hogy átjön-e alig 80 oldalon bármi mondanivaló, ami a célközönséget érdekli. A könyv picike, széles margóval, nem nézve a tartalmát, nagyon sokallom az 1990,- Ft-os árat, főleg, hogy elvileg gyerekeknek szánják, olyanoknak, akik nem akarnak szólni a szüleiknek, hogy ez a könyv kell nekik. Oké, ezen túlteszem magam, mert a könyvpiacról órákat lehetne beszélgetni. Remélem a könyvtárak beszerzik, és akit érdekel 1-2 óra alatt ki tudja olvasni, akár a könyvtár olvasótermében is.
A fülszöveg jól összefoglalja a tartalmat, Trevor egy tiszta lelkű srác, igazi művészlélek, akit nem ért meg a külvilág. A szülei túl sokat dolgoznak, nem figyelnek rá eléggé, amire érthetően a figyelemfelhívás a válasz, "holtan" esik össze a nappaliban, vagy látszólag késsel a hátában hever a pázsiton, miközben az apja nyírja a füvet, anyja meg keresi a nagykést. Kevés barátja van, és azokat is elriasztja az olyan ötleteivel, mint 100 dolcsit költeni egy dögös Lady Gaga jelmezre. Aztán ott  a különös barátsága Pinky-vel, a menő sráccal, akivel egy ideig jól megvannak, de miután Pinky lebuzizza, Trevor kiborul.  Nagyszerűen megfogalmazza magában a lényeget, szeretné, ha békén hagynák addig, amíg nem áll készen arra, hogy a világ elé álljon és bevallja az identitását. Az iskolai élete pokollá válik, ráadásul a szülei egy papot hívnak hozzá, aki nagyon kínos beszédbe kezd, végül az i-re a pontot az rakja fel, hogy az iskolai szekrényén egy reggel a köcsög feliratot találja. Nem marad más alternatíva, Trevor az öngyilkosságot fontolgatja.
"Trevor" c. Oscar-díjas rövidfilmből

Nyilván nem lehet egy 80 oldalas novelláról mélyreható elemzést írni, nincsenek karakterproblémák, és a történetre sem mondhatom, hogy fordulatos. Itt arról kell beszélni, hogy ez a könyvecske hogyan fog minél több fiatalhoz eljutni Magyarországon. A könyv utószavában beszél a szerző arról, hogyan is született a történet alapja, hogyan lett belőle díjnyertes színdarab, hogyan lett belőle Oscar díjas kisfilm, és hogyan lett belőle "The Trevor Project", ami  a legnagyobb ifjúsági segélyvonal olyan fiataloknak, akik az öngyilkosságot fontolgatják. Itt derült ki számomra az is, hogy a korosztály öngyilkosainak 33%-a a GLBTQ  fiatalok közül kerül ki. (homoszexuális, leszbikus, biszexuális, traszszexuális vagy kérdéses) A mai világban már szinte nincs olyan YA  regény, amely ne tartalmazna egy-egy glbtq szereplőt, tényleg egy kívülálló azt gondolná, a fiatalok egyre nagyobb számban merik felvállalni másságukat. Mégis, döbbenetes, hogy a statisztikák nem változnak.
Utána néztem ennek a projectnek, hihetetlen, mekkora világsztárok támogatják: Lady Gaga, Jodie Foster, Janet Jackson, Ellen DeGeneres, Anne Hathaway, Daniel Radcliffe, a True Blood színészei, stb. Látogassatok el ide: https://www.youtube.com/user/TrevorProjectMedia/videos  és nézzétek meg a project honlapját is: http://www.thetrevorproject.org/
Vajon nálunk hogyan áll ez a téma?  Iszonyú kevés könyv jelenik meg ebben a témában, pedig a fiatalok itthon ugyanúgy küzdenek ezekkel a problémákkal mint akárhol máshol. Őszintén gratulálok a kiadónak, hogy felvállalta a kiadást, ezzel hozzátett valamennyit a másság elfogadásához, ami annyira hiányzik hazánkban. Nagy reményeket fűzök még a Könyvmolyképző Kiadó "Szivárvány kör" sorozatához is, melynek első kötete Ryan Loveless: Ethan és Carter című könyve volt, szintén meleg szereplőkkel.
Végül egy idézet az utószóból:
Ha megváltoztatjuk a meleg fiatalok történetét az egész világon, jogot adunk nekik, hogy szerethessenek, azzal jobb, szerethetőbb jövőt hozhatnánk mindenkinek. A fiatalok, mindannyian, a jövőhöz tartoznak, nélkülük nem lesz holnap. Ha csak egyetlen gyereket meggyőzünk róla, hogy érdemes élni az életét, azzal meggyőzzük magunkat, hogy a világot érdemes megmenteni.

Magyarországon elérhető segélyvonal:
Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány: 116-111 ingyenesen hívható
Háttér Társaság a Melegekért: 06 80 505 605  email: lelkisegely@hatter.hu

Borító: Semleges.

Kedvenc karakter: Trevor

Szárnyalás: Trevor humora.
 
Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce: Trevor karaktere nagyon szerethető, érzelmileg megérinthetne, ha nem lenne ennyire rövid a történet. 

Értékelés: 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók