KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2014. július 9., szerda

Mikó Csaba: Veszélyben a tölgy!

Kerekerdő közepén, a legnagyobb és legterebélyesebb fa lombjai között különös dolgok történnek. A polgármester lánya eltűnik a Tiltott Zónában, a lakosságot közmunkára szólítják fel, a tölgyet pedig különös betegség sújtja. S hogy mi vagy ki lehet mindennek a hátterében? Meg lehet-e menteni a tölgyet?
Tarts velünk és Csápy Tihamérrel Mikó Csaba izgalmakkal teli meseregényének blogturnéján július 9-13-ig, s talán Te is rájössz a titok nyitjára! S ha mégsem, esélyes lehetsz megnyerni a Kolibri Kiadó által felajánlott 3 könyv egyikét, s abból garantáltan megtudhatod, milyen titokzatos események állnak az ügy hátterében. Rajta hát, hisz:
VESZÉLYBEN A TÖLGY!


Kolibri Kiadó 2014
412 oldal
Illusztrátor: Lakatos István
Besorolás: mese, middle-grade

Veszély, titok és autós üldözés. Izgalmak, nyomok és jóbarátok. Csápy, e bogaras James Bond-kaland főhőse megpróbálja legjobb cimboráival felgöngyölíteni a rejtélyeket, melyekből a Nagy Tölgyön akad szép számmal.

Vajon hol lehet a polgármester lánya, aki eltűnt a Tiltott Zóna mélyén? A repülő autó tényleg létezik vagy csak erdei legenda? A Tölgyet milyen titokzatos betegség rágja? És ami mindennél fontosabb: ki vagy mi állhat ezek mögött a felettébb fura események mögött? Lehet, hogy minden mindennel összefügg?

 Időnként, ha ki szeretnék szakadni a young adult műfajból, előszeretettel fordulok az úgynevezett middle-grade korosztály könyveihez, amelyek kb. a 10-14 éves korosztályhoz szólnak. Egyrészt azért, mert szeretek olyan könyvet adni a 12 éves gyerekemnek, amit én is olvastam, másrészt tényleg élvezem ezeket a történeteket, és örömmel tapasztalom, hogy egyre több remek darab kerül kiadásra.  Kellemes meglepetés volt Mikó Csaba könyve is, nagy élvezettel merültem bele az első oldalaktól.

A történet egy hatalmas tölgyfán játszódik, ahol megtalálhatjuk az emberi társadalom bogaras verzióját, a lombozat alsó részén a szegényebb Lentiek élnek, míg a lombkorona  felé a módosabb Fentiek élvezik az életet. A polgármester fogadott lánya épp két barátnőjével hajt a Korona Ékköve bár legjobb bulijába, amikor hatalmas reccsenéssel szétnyílik a Kéregsztáda, akadályozva a továbbjutást. Hirtelen ötlettől vezérelve a Tiltott Zóna   felé veszi az irányt Fátyolka, remélve, hogy elkerülhetik a kialakult dugót, ám balesetet szenvednek és a cincérlány eltűnik. Fátyolka megmentése épp kapóra jönne a történet főszereplőjének, Csápy Tihamérnak és barátainak, akik a polgármesternek szívességet téve esélyesebben szállhatnának szembe a Tölgy dúsgazdag vállalkozójával, Mobival. 
Nos, nem szeretném az egész történetet elmesélni, inkább rátérek arra, miért is tetszett annyira?  Először is, a cselekmény nagyon pörgős, végig lekötötte az érdeklődésemet, a rengeteg fordulat olyan feszültséget teremtett, ami nem engedte letenni a könyvet. A szereplők mind olyan karakterek, akiket az életből is ismerhetünk,  természetesen találó és nagyon mulatságos nevekkel felruházva, ami önmagában nevetésre ingerel. Például kedvencem volt Vér Szivónia, a kullancs sztárriporter,  Kevélyke, a pók, vagy épp Galacsin őrmester. Minden egyes karakter zseniálisan találó, ahogy az egész Tölgy társadalmi felépítése is  alaposan átgondolt.  Felnőtt szemmel mint a saját életünk karikatúráját láttam magam előtt, a mindennapos politikai és gazdasági hatalmi harcokkal. Én hiszek abban, hogy a gyerekek nyitott szemmel járnak, megértik ezeket a problémákat, és nem árt, ha szembesülnek velük, ahogy a környezetvédelmi kérdésekkel is. Egy leheletnyi szerelmi szál is színesíti a történetet, de az igazi izgalom a hatalmas fa megmentéséhez kapcsolódik, vajon sikerül összefogással és briliáns ötletekkel megmenteni a Tölgyet az utolsó utáni pillanatban?
Első kézbevételkor soknak találtam a 400 oldalt  a célközönségre gondolva, de olvasás közben gyorsan pörögnek a lapok, gyerekszemre igazított a betűméret és a sortávolság, a fejezetek is rövidek, és néhány rajz is szerepel a részek között. 
Kiváló olvasásélményt nyújtott a könyv, a szöveg minden korosztálynak könnyen érthető,  és  jóval többet ad, mint egy átlagos jó-kontra-gonosz történet. Gyerekeknek és felnőtteknek is szívből ajánlom ezt a  "bogaras" mesét!

Borító:  Lakatos István remek borítót alkotott, tetszenek az emberfejű bogarak.

Kedvenc karakter: Csápy, Apostol, Kázmér

Szárnyalás:  Mobi a vállalkozó, mint dögbogár.

Mélyrepülés:   -

Érzelmi mérce:  Pici szerelmi szál azért helyet kapott a mesében.

Értékelés:

Érdekességképp mutatok néhány remek fotót különleges bogarakról, nekem az jutott eszembe, milyen csodálatos világban élünk, érdemes időnként körbepillantani! (Forrás: Pinterest)


Nyereményjáték

A Veszélyben a tölgy bizony egy bogaras mese… Na nem azért, mintha annyira szeszélyes és hóbortos lenne, hanem azért, mert bogarak, rovarok a szereplői, a nagy tölgy lakói.
Csápy, Apostol, Octopusz...mind-mind ízeltlábúak. De vajon a bogarak mely fajtához tartozhatnak? Vajon kitalálod-e?
A blogturné három állomásának mindegyikén találhatsz egy-egy találós kérdést. Ha a kérdésre jól válaszolsz, megtudhatod, hogy milyen bogarak Mikó Csaba könyvének hősei!

1. állomás - Milyen bogár Apostol?

Icipici lámpa
világít az éjben,
Úgy repül, mint a levél
a szélben.


a Rafflecopter giveaway

Részt vevő blogok

07/09. Kelly & Lupi Olvas
07/11. Roni Olvas
07/13. Deszy Könyvajánlója

2 megjegyzés:

Rendszeres olvasók